REVIEWS

OLD TIME HOCKEY

Πάνε εννέα χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε ο τελευταίος τίτλος αφιερωμένος στο Ice Hockey στα PC. Αναφερόμαστε στο NHL 09 της EA, το οποίο οι παίκτες διατηρούν επίκαιρο μέχρι σήμερα μέσω mods ενσωματώνοντας τα τρέχοντα ρόστερ των ομάδων. Η EA σταμάτησε τη σειρά στα PC τα τελευταία χρόνια και επικεντρώθηκε στις κονσόλες λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος και της αυξημένης πειρατείας, κατά τα λεγόμενά της. Στο αντίπαλο στρατόπεδο η 2Κ εγκατέλειψε το άθλημα το 2010 με το NHL 2K11 να αποτελεί την τελευταία κυκλοφορία της σειράς. Η 2Κ όμως, ουδέποτε είχε κυκλοφορήσει Hockey παιχνίδι σε PC αφήνοντας στην EA το πεδίο ελεύθερο.

Εννέα χρόνια δίχως τίτλο είναι πολλά και αφού οι μεγάλες εταιρίες δε φαίνεται να έχουν διάθεση να αλλάξει η κατάσταση, έτσι οι φίλοι του αθλήματος περιμένουν μόνο από την indie σκηνή. Φέτος η καναδική V7 Entertainment ανέλπιστα και απρόσμενα επιχειρεί να δώσει μία πρόταση στους φαν του Hockey με το Old Time Hockey. Πρόκειται για μικρή ανεξάρτητη παραγωγή, η οποία εστιάζει στο arcade παιχνίδι και όπως είναι αναμενόμενο δε διαθέτει άδεια χρήσης των επίσημων ομάδων του NHL.

Οι Καναδοί άφησαν την φαντασία τους ελεύθερη και δημιούργησαν την Bush Hockey League (BHL), όπου αναμετρώνται δέκα φανταστικές ομάδες. Οι ομάδες προέρχονται από πόλεις που έχουν κάποια ιστορική σχέση και θεωρούνται γενέτειρες του Hockey. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι Fort Edward Bluenosers προς τιμήν του φρουρίου Edward που υπηρετούσε ο Συνταγματάρχης John Hockey, όπου σύμφωνα με μία πιθανή, αλλά και αναπόδεικτη θεωρία, το άθλημα πήρε το όνομά του από αυτόν. Άλλο παράδειγμα είναι οι Cobalt Silvers προς τιμήν της ιστορικής πόλης Cobalt, της οποίας η τοπική ομάδα ήταν από τις πρώτες ομάδες που πλήρωσε τους αθλητές της.

OTH 02smallΚαλές συνθήκες επίθεσης.

Επιπλέον, προσδίνοντας χρώμα και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο παιχνίδι οι δημιουργοί του το τοποθέτησαν στη δεκαετία του 1970. Για όσους δεν γνωρίζουν στο τέλος της συγκεκριμένης δεκαετίας (1979-80) πέρασε ένας πολύ σημαντικός κανονισμός ασφαλείας, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι παίκτες του NHL θα έπρεπε να φορούν υποχρεωτικά κράνος κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ήταν η τελευταία δεκαετία στην οποία οι φίλαθλοι μπορούσαν να δουν τα πρόσωπα των παικτών και να τους αναγνωρίσουν χωρίς να χρειάζεται να δουν τους αριθμούς στη φανέλα. To άφρο μαλλί, οι μεγάλες φαβορίτες και τα «διακριτικά» μουστάκια έχουν την τιμητική τους. Το Hockey ήταν πολύ πιο επιθετικό, τα βρώμικα χτυπήματα κυριαρχούσαν ενώ οι καβγάδες μεταξύ των παικτών ξεσπούσαν πολύ πιο συχνά σε σύγκριση με σήμερα.

Το Old Time Hockey κάνει εξαιρετική δουλειά στην αναπαράσταση της προαναφερθείσας εποχής. Τα μοντέλα των αθλητών ακολουθούν παρόμοια αισθητική με της εποχής, κρατούν ξύλινα μπαστούνια, ενώ τα παγοδρόμια διαθέτουν τις ξύλινες σκεπές θυμίζοντας αρένες παλαιότερων εποχών. Ακόμα μία ευχάριστη λεπτομέρεια που έχει προσεχθεί συναντάται στις εμφανίσεις των παικτών. Το 1970 καθιερώθηκε για τις ομάδες εντός έδρας να φορούν άσπρη εμφάνιση, ενώ για τους εκτός έδρας αγώνες μια πιο σκουρόχρωμη εμφάνιση, όπως συμβαίνει στο παιχνίδι. Από το 2003 μέχρι σήμερα έχει αντιστραφεί ο συγκεκριμένος χρωματικός κώδικας. Μικρή παραφωνία στο παιχνίδι αποτελεί η ύπαρξη τρίτης εναλλακτικής εμφάνισης για όλες τις ομάδες. Η κίνηση αυτή άρχισε να υιοθετείται ευρέως αρκετά χρόνια αργότερα, το 1995. Αλλά ποιοι είμαστε εμείς για να αρνηθούμε έξτρα ρουχισμό σε βιντεοπαιχνίδι;

OTH 03smallΣυνηθισμένη εικόνα για τον Αρχηγό!

Περνώντας στα διαθέσιμα game modes συναντούμε μόλις δυο επιλογές. Από τη μία έχουμε την κλασσική επιλογή για exhibition match που προσφέρει μεμονωμένους αγώνες ενάντια στην A.I. ή κόντρα σε έως 3 φίλους μας μέσω τοπικού co-op. Από την άλλη έχουμε το Story Mode. Το τελευταίο επικεντρώνεται στους Schuykill Hinto Brews, μια άσημη μικρή ομάδα που είδε στην αρχή της σαιζόν τρεις από τους καλύτερους παίκτες της να μένουν παράλυτοι, ύστερα από έναν εφιαλτικό καβγά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του αγώνα κόντρα στους Portage Lake Widowmakers. Σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχουν έντονες φήμες πως κινδυνεύουν να χάσουν τη χορηγία τους από τη Hinto Brewing Company, η οποία λειτουργεί έχοντας τεράστια χρέη. Αναλαμβάνουμε την ομάδα μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου (1975-76) και υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθούμε να την ξεκολλήσουμε από τον πάτο και να την οδηγήσουμε στα playoffs και γιατί όχι να σηκώσουμε στο τέλος και το πολυπόθητο «The Colonel Johnny Cup»!

Η ιστορία που ακολουθούμε στο Story Mode ξεδιπλώνεται στις οθόνες μας μέσα από πρωτοσέλιδα εφημερίδων, γραπτές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, κάρτες ανταλλαγής παικτών hockey, οθόνες loading σε στυλ κόμικ αλλά και αγώνες που έχουν συγκεκριμένη σεναριακή έκβαση. Οι ίδιοι οι αγώνες είναι γεμάτοι με πρωτεύοντα και δευτερεύοντα objectives τύπου: Επέτρεψε μέχρι χ σουτ στους αντιπάλους, Ανάγκασε τον αντίπαλο τερματοφύλακα να βγει αλλαγή, Κέρδισε σε έναν καβγά, κλπ. Η ολοκλήρωση των objectives ανεβάζει τα στατιστικά της ομάδας μας και παράλληλα ξεκλειδώνει κάρτες παικτών Hockey. Καταπληκτική απόδοση της εποχής για άλλη μια φορά από τους δημιουργούς που κατορθώνουν χρησιμοποιώντας πολλαπλά μέσα να μας μεταφέρουν σε εκείνα τα χρόνια. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, οι παίκτες μας μπλέκουν σε διάφορες καταστάσεις και η τεράστια μορφή Marty Lisman (manager/προπονητής) προσπαθεί να τους βάλει σε σειρά και να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Όταν ολοκληρωθεί το Story Mode αποκτούμε πρόσβαση στο Story Mode+ και μπορούμε να επαναλάβουμε τη σαιζόν με οποιαδήποτε ομάδα ξεκλειδώνοντας τυχόν εναπομείναντες κάρτες.

OTH 04smallΝα αγοράζεις χώρο στην εφημερίδα της αντίπαλης ομάδας μόνο και μόνο για να προκαλέσεις τους φιλάθλους!

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο τίτλος είναι arcade. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ της μη υποστήριξης πληκτρολογίου/ποντικιού σε παιχνίδι για PC, ψάξαμε στο Internet και βρήκαμε οδηγίες από τους δημιουργούς προκειμένου να διαβαστούν οι συσκευές. Επειδή η λύση που προτείνεται δεν είναι ολοκληρωμένη, το παιχνίδι για τις ανάγκες της παρουσίασης παίχτηκε εξ ολοκλήρου με gamepad. Στο Old Time Hockey υπάρχουν τρεις διαθέσιμες επιλογές χειρισμού, τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή. Έχουμε την «Two button & Retro» επιλογή όπου όλες οι εντολές ομαδοποιούνται σε 2-3 κουμπιά για πιο arcade χειρισμό. Την «Advanced» επιλογή για πιο έμπειρους και αφοσιωμένους παίκτες. Τέλος, την «Beer Mode» που ομαδοποιεί τον χειρισμό στο ένα χέρι ώστε να έχουμε το άλλο χέρι ελεύθερο να κρατούμε τη μπύρα μας.

Ο χειρισμός είναι εύκολος και απαιτείται λίγος χρόνος εξοικείωσης, ενώ στο menu παύσης υπάρχουν βοηθητικές κάρτες που επεξηγούν ορισμένα στοιχεία του αθλήματος και μηχανισμούς του παιχνιδιού. Το μεγαλύτερο αρνητικό στον χειρισμό εντοπίζεται δυστυχώς στην παντελή έλλειψη χειρισμού του τερματοφύλακα. Ελέγχεται αποκλειστικά από την Α.Ι. και έπειτα από απόκρουση πασάρει ως επί τω πλείστων δεξιά ή αριστερά της εστίας και είναι πάρα πολύ εύκολο γνωρίζοντας που θα πάει το puck να έχουμε δεύτερη, τρίτη και… τέταρτη ευκαιρία. Κατά τ’άλλα ο ρυθμός είναι γρήγορος και το παιχνίδι αρκετά σκληρό. Αν πραγματοποιήσουμε επιτυχημένα διαδοχικά αμυντικά μαρκαρίσματα/χτυπήματα (Hits) στους αντιπάλους τότε η ομάδα μας αποκτά έξτρα ώθηση για λίγο διάστημα, το puck παίρνει φωτιά, τα σουτ μας είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν και οι διαιτητές κοιτάζουν αλλού όταν κάνουμε ακόμα πιο σκληρά μαρκαρίσματα.

OTH 05smallΓια μας κελαηδούν τα πουλιά…


Για το τέλος αφήσαμε τους καβγάδες μεταξύ των παικτών, το αλατοπίπερο του αθλήματος. Οι καβγάδες είναι αποδεκτό μέρος των επίσημων κανόνων του αθλήματος εδώ και σχεδόν έναν αιώνα (1922). Στους πιο πρόσφατους κανονισμούς τους NHL περιγράφονται στον κανονισμό Νο. 46 και εκτείνονται σε έξι σελίδες περιγράφοντας αναλυτικά τι επιτρέπεται, τι όχι και ποιες συνέπειες ακολουθούν. Στη σημερινή εποχή μπορεί οι καβγάδες να έχουν πτωτική συχνότητα, στα ‘70ς δέσποζαν τα line brawls και τα bench-clearing brawls. Line brawls ορίζονται οι καβγάδες που διεξάγονται ταυτόχρονα ανάμεσα στους περισσότερους ή σε όλους τους παίκτες που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο τη δεδομένη στιγμή. Ενώ bench-clearing brawls έχουμε όταν μπαίνει και ο πάγκος των δύο ομάδων μες στο γήπεδο και συμμετέχει στον καβγά.

To Old Time Hockey τιμά και αυτή την παράδοση διαθέτοντας ένα χορταστικό και απολαυστικό σύστημα μάχης. Μάλιστα σε συνέντευξή του ο Game Director (Karthik Venkateshan) δήλωσε πως πρώτα έφτιαξαν το σύστημα μάχης και στη συνέχεια έχτισαν το υπόλοιπο παιχνίδι πάνω σε αυτή. Για να ξεσπάσει καβγάς στον πάγο αρκούν λίγα χτυπήματα στον αντίπαλο προκειμένου εκείνος να εξαγριωθεί. Ο παίκτης που είναι έτοιμος για καβγά αποκτά ένα εικονίδιο πάνω από το κεφάλι που έχει σχήμα των δυο χαρακτηριστικών κόκκινων γαντιών του μποξ. Στη συνέχεια με μια μικρή πρόκληση, τα αίματα ανάβουν, μπαστούνια φεύγουν, τα γάντια βγαίνουν και… το γυρίζουμε σε fight club!

OTH 06smallΑς κρατήσουν οι χοροί…

Πάνω από τους παίκτες εμφανίζεται μπάρα ζωής, η οποία αντέχει τρία χτυπήματα. Εμείς μπορούμε είτε να επιτεθούμε είτε να αποφύγουμε τα χτυπήματα του αντιπάλου. Στην περίπτωση που βγάλουμε knock out τον αντίπαλο τότε αποκτά στάτους Fatigued και δεν μπορεί να πασάρει σωστά, να κάνει δυνατά μαρκαρίσματα ούτε να σουτάρει με ακρίβεια. Βέβαια αυτό δεν τον εμποδίζει από το πιαστεί ξανά στα χέρια σε επόμενη αφορμή κι αν κερδίσει επανέρχεται σε φυσιολογική κατάσταση. Αν βγάλουμε knock out τον αντίπαλο χωρίς να δεχτούμε χτύπημα τότε τον τραυματίζουμε για το υπόλοιπο του αγώνα. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να εξαγριώσουμε τόσο πολύ κάποιον και να εμπλακούμε σε stick fight, όπου και οι δυο διατηρούμε τα μπαστούνια μας και προσπαθούμε να τα προσγειώσουμε στο κεφάλι του άλλου. Τα line brawls είναι αρκετά συχνά, ενώ για να ξεσπάσει bench-clearing brawl χρειάζεται αρκετή προσπάθεια. Επίσης είναι εφικτό εάν τραυματίσουμε ορισμένο αριθμό παικτών ή και τους δυο τερματοφύλακες μια ομάδας να πάρουμε τον αγώνα στα χαρτιά.. αντρίκια. 

OTH 07smallΜεγαλειώδη πορεία προς τα playoffs!

Στον τεχνικό τομέα τα πράγματα είναι τυπικά. Όπως είπαμε έχουμε να κάνουμε με μικρή παραγωγή που προέρχεται από steam greenlight. Τα γραφικά έχουν retro αισθητική και γρήγορα παρατηρεί κανείς πως υπάρχουν αρκετές δίδυμες οικογένειες τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στις κερκίδες. Ηχητικά ο τίτλος τα πηγαίνει καλύτερα. Το soundtrack είναι ταιριαστό και βρίσκεται διαθέσιμο στην κατηγορία Extras μέσα στο παιχνίδι. Ο σχολιαστής διαθέτει καλογραμμένες ατάκες που μεταφέρουν την ένταση του αγώνα χωρίς να είναι υπερβολικός, ενώ παράλληλα είναι σωστά συγχρονισμένος στις φάσεις. Η κάμερα κινείται σε καλά επίπεδα, ενώ αρνητική εντύπωση αφήνει η έλλειψη replays. Μετά την κυκλοφορία του τίτλου υπήρξαν updates, τα οποία βελτίωσαν τη σταθερότητα του και διόρθωσαν αρκετά bugs. Προσωπικά δε συνάντησα κανένα πρόβλημα και το παιχνίδι δεν κράσσαρε πουθενά.

To Old Time Hockey είναι μία φιλότιμη προσπάθεια στο χώρο. Οι δημιουργοί έχουν μελετήσει αρκετά καλά την εποχή που αναπαριστούν και φαίνεται. Το παιχνίδι έχει τη δική του ψυχή και ταυτότητα αλλά δυστυχώς στερείται περιεχομένου. Το Story Mode είναι πολύ καλά υλοποιημένο αλλά από μόνο του δε φτάνει να προσφέρει πολλαπλές ώρες διασκέδασης. Αν υπήρχε online multiplayer δυνατότητα τότε θα εκτοξεύονταν η επαναληψιμότητα του τίτλου, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό όμως δεν προβλέπεται λόγω κόστους. Αξίζει όμως να πούμε πως οι δημιουργοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον τίτλο με updates και δε διστάζουν να ανακαλέσουν αποφάσεις τους έπειτα από αρνητικό feedback των παικτών. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκαν εντελώς τα tutorials μέσω objective, αφού προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Στα 11,99€ ορισμένοι φίλοι του αθλήματος θα το ευχαριστηθούν. Στους υπόλοιπους φίλους του αθλήματος προτείνουμε την ταινία Slap Shot (1977) με τον Paul Newman που αποτελεί και τη μεγαλύτερη έμπνευση για τον τίτλο.

Pros

  • Πολύ καλή απόδοση του Hockey στα 1970s
  • Story Mode
  • Οι καβγάδες μεταξύ των παικτών
  • Διασκεδαστικός arcade χειρισμός

Cons

  • Φτωχό περιεχόμενο
  • Ο τερματοφύλακας
  • Απουσία replays

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 65%

65%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

5 Comments

  1. Απολαυστικό ρηβιού για ένα κατά τα φαινόμενα υπέροχα κάφρικο παιχνίδι. Αν και δεν έχω την παραμικρή σχέση με το άθλημα, ενδέχεται να το τιμήσω προκειμένου να διαπιστώσω εάν μπορεί να ολοκληρωθεί παιγμένο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου ως beat ’em up 🙂

  2. Το ΓΠΠ (ουδεμία σχέση με τυχόν παρηχήσεις με άλλο γνωστό αρκτικόλεξο της νέας Ελληνικής) ήταν, αν θυμάμαι καλά, μια mid-to-late-90’s Ελληνική απόπειρα για δημιουργία μάνατζερ παιχνιδιού. Ευγενής αποτυχία, καθώς τα πρεζάκια του Football Manager κρατούσαν από τότε, αλλά παραμένει ως ιστορικό παράδοξο.

    Επίσης, Mighty Ducks FTW.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL