REVIEWS

DEX

Πριν αναλάβω να παίξω και να γράψω review για το Dex της Dreadlocks Ltd, είχα κάποιους ενδοιασμούς για το αν θα μπορούσα να ασχοληθώ εποικοδομητικά μαζί του. Από τη μία το φουτουριστικό, cyberpunk στυλ του με τραβούσε κοντά του όπως τη μέλισσα η γύρη, από την άλλη οι πολλαπλές αναφορές για προβληματικό save system (δεν είμαστε για τέτοια τώρα) και κυρίως η πληθώρα των bugs που έφταναν σε σημείο να μη μπορείς να το τερματίσεις, με έκαναν ιδιαίτερα επιφυλακτικό που το άφησα “στο πάγο” για μερικές μέρες. Ευτυχώς, οι άνθρωποι της Dreadlocks εργάστηκαν γρήγορα και στοχευμένα, με συνέπεια να διορθώσουν άμεσα τα κρίσιμα bugs του παιχνιδιού και να μπορέσω επιτέλους να ξεκινήσω το παιχνίδι, απαλλαγμένος από το φόβο ενός bug που θα με οδηγούσε σε κάποιο βαρετό restart της περιπέτειας και μια καταρρακωμένη κριτική πάνω σε ένα παιχνίδι που ίσως δεν την άξιζε. Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Διότι το Dex είναι ένα μικρό, λίγο ακατέργαστο μεν, αλλά λαμπερό διαμαντάκι δε που ήρθε σχεδόν από το πουθενά (αν και προηγήθηκε μια επιτυχημένη Kickstarter καμπάνια) και θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους φίλους των MetroidοRPG’s.

Το Dex συνδυάζει στοιχεία τόσο από τα σύγχρονα action/RPG όσο και των side-scroller action παιχνιδιών που τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν καθιερωθεί με τον όρο “Metroidvania”, ντυμένο με τον μανδύα ενός William-Gibsonικού cyberpunk κόσμου που, παρ’ όλο που δεν πρόκειται να εντυπωσιάσει κανέναν με τη πρωτοτυπία του, είναι απόλυτα τίμιος και πειστικός. Η ιστορία διηγείται τις περιπέτειες της Dex, μιας συνηθισμένης κοπελιάς με χαρακτηριστικό μπλε κοντό μαλλί, η οποία κατοικεί στο Harbor Prime, μια φουτουριστική πόλη γεμάτη neon φωτισμούς και μπόλικη “σαπίλα”, μοιρασμένη εξίσου τόσο στα ματαιόδοξα “υψηλά κλιμάκια” όσο και στις βίαιες συμμορίες των slums. Η Harbor Prime διοικείται από το μεγάλο κεφάλαιο και τις μεγαλοεταιρίες, οι οποίες έχουν συγχωνευθεί κάτω από την ονομασία “The Complex”. Μια ήσυχη νύχτα, η Dex δέχεται επισκέψεις από ανθρώπους της “The Complex”, προφανέστατα όχι και με τόσο αγνούς σκοπούς. Η Dex δεν προτίθεται να τους αφήσει να μπουν στο διαμέρισμά της και αρωγός στη προσπάθεια διαφυγής της είναι ο Raycast, ένας μυστηριώδης και διάσημος hacker της Harbor Prime, ο οποίος ξαφνικά επικοινωνεί μαζί της και ισχυρίζεται ότι είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στο πόλεμο ενάντια στον απολυταρχισμό των εταιριών.

Dex Shot1Decisions, decisions…

Η Dex, μη έχοντας άλλες επιλογές από το να εμπιστευθεί τους ισχυρισμούς του Raycast, καταλήγει σε ένα καταγώγι, όπου εκεί ενεργεί κρυφά μια μικρή ομάδα από hackers και μαθαίνει το πόσο σημαντική είναι για τον αγώνα ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν και αυτό είναι κάτι που θα καταλάβετε αρκετά σύντομα, καθώς η κατά τ’ άλλα καλογραμμένη πλοκή του παιχνιδιού γίνεται σχετικά γρήγορα προβλέψιμη για όποιον έχει διαβάσει έστω και μια παρεμφερή νουβέλα στη ζωή του. Εντούτοις κατορθώνει να γαργαλάει τη περιέργεια του παίκτη μέχρι και την ύστατη στιγμή, ενώ θίγει επιτυχημένα μερικά ενδιαφέροντα υπαρξιακά ερωτήματα, δίνοντας σας μάλιστα στο τέλος και τη δυνατότητα επιλογής για τη τύχη της Dex και όχι μόνο.

Βέβαια το σεναριακό υπόβαθρο δεν θα ήταν από μόνο του αρκετό για να χτίσει ένα ολοκληρωμένο κόσμο και η Dreadlocks έχει καταβάλει γενναίες προσπάθειες για να το πετύχει. Το Harbor Prime είναι μια μεγάλη πόλη που αποτελείται από κάμποσες μικρές υποπεριοχές, τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε από την αρχή του παιχνιδιού με όποια σειρά εσείς επιθυμείτε. Η ποικιλία των υποπεριοχών είναι αξιοσημείωτη και περιλαμβάνει όλα όσα θα περιμένατε να δείτε από μια τέτοιου είδους μεγαλούπολη: από τα slums και τις low-life γειτονιές που υποφέρουν από τις τοπικές συμμορίες, μέχρι την επικίνδυνη βιομηχανική ζώνη, το λιμάνι και τα high-society προάστια, φουλ στη χλιδή. Αν και κάθε περιοχή ξεχωριστά αποτελείται από σχετικά λίγες οθόνες, εντούτοις διαθέτουν αρκετό περιεχόμενο και μυστικά προς εξερεύνηση, βατές platform προκλήσεις (σπάνια θα χάσετε επειδή πέσατε από κάποια πλατφόρμα), οι μετακινήσεις από τη μία περιοχή προς την άλλη διαρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ συμπεριλαμβάνεται και ένα fast-travel σύστημα για ακόμα ταχύτερη πρόσβαση. Γενικά ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι γρήγορος και δεν διακόπτεται ούτε καν όταν χρειαστεί να πολεμήσετε ενάντια σε τύπους που θέλουν το κακό σας.

Dex Shot2Το Dex είναι αρκετά όμορφο με το τρόπο του.

Οι μάχες διαδραματίζονται σε πραγματικό χρόνο και θα μπορούσε να κάποιος να τις χωρίσει με μια νοητή γραμμή μεταξύ των melee και των ranged. Στη πρώτη περίπτωση, η οποία συνιστάται ανεπιφύλακτα, η Dex είναι πολύ αξιόμαχη στις πολεμικές τέχνες και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά εκ του συστάδην απλώς χτυπώντας εσείς το σχετικό κουμπί, αρκεί να φροντίζετε παράλληλα για την υγεία της, αποφεύγοντας τα χτυπήματα των εχθρικών φρουρών όταν ανάβει το κόκκινο θαυμαστικό πάνω από το κεφάλι τους. Εννοείται ότι, ιδιαίτερα στα πρώτα levels, θα πρέπει να αποφεύγετε να πολεμήσετε παραπάνω από δύο εχθρούς, γιατί αυτομάτως έτσι υπογράφετε τη θανατική καταδίκη σας. Από την άλλη, οι ranged μάχες έχουν μια ιδιαιτερότητα που δύσκολα θα σας κάνουν να τις προτιμήσετε: πατώντας το αντίστοιχο shortcut τραβάτε το όπλο και σημαδεύετε με το ποντίκι προς τη κατεύθυνση που θα σκοπεύσετε, ταυτόχρονα όμως δεν έχετε τη δυνατότητα να κινηθείτε, με συνέπεια να μένετε τελείως ακάλυπτοι στα εχθρικά πυρά. Είναι συχνά προτιμότερο να πλησιάσετε τους εχθρούς και να τους χτυπάτε με τα χέρια σας, παρά να τους πυροβολήσετε με ενίοτε αμφίβολα αποτέλεσματα. Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει καλύτερη υλοποίηση στη χρήση των όπλων γενικότερα (υπάρχει ελάχιστη ποικιλία) και κυρίως θα έπρεπε να υπήρχε η δυνατότητα ελιγμών κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι καθ’ όλη τη δεκάωρη ενασχόλησή μου με το Dex, χρησιμοποίησα όπλα μόνο σε τέσσερις με πέντε περιπτώσεις.

Εκτός των μαχών, θα περάσετε αρκετές ώρες διαβάζοντας τους μεστούς διαλόγους με τους υπόλοιπους χαρακτήρες που συναντάτε, οι οποίοι συχνά σας αναθέτουν και κάποιο quest. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ως επί το πλείστον υπάρχουν περισσότεροι του ενός τρόποι για να φέρετε εις πέρας το εκάστοτε quest, ενώ μπορεί να χρειαστεί να πάρετε σκληρές αποφάσεις που ίσως να μην ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία σας. Αν και σε επίπεδο αποφάσεων/συνεπειών, το Dex δεν φθάνει τις ΑΑΑ παραγωγές (δεν είναι δα και Witcher 3), οι άνθρωποι της Dreadlocks έχουν κάνει καλή δουλειά στο να σας προβληματίσουν και να σας κάνουν να ξανασκεφτείτε ορισμένα πράγματα. Αλλωστε δε πρόκειται σε καμία περίπτωση να χαθείτε κάπου στη πορεία, καθώς τα πάντα καταγράφονται αναλυτικά στο υπερπολύτιμο Quest Log, ενώ το Journal θα σας βοηθήσει να έχετε μια σφαιρικότερη άποψη των πραγμάτων ανάλογα με τα στοιχεία που ανακαλύπτετε κατά τη περιπλάνησή σας ή χακεύοντας τερματικά (τι σόι cyberpunk θα ήταν αν δεν υπήρχε και λίγο hacking).

Dex Shot3Augmentations – αγοράστε και σώστε.

Στο Dex, το hacking βρίσκει τη προσωποποίηση του πάνω σε ένα ιδιόμορφο mini-game που θυμίζει λίγο shoot’ em up της 8bit εποχής. Οσο βρίσκεστε στο real-world και θελήσετε να χακέψετε π.χ. μια κάμερα, τότε η δράση σταματάει και μετατρέπεται σε ένα τύπου Asteroids υποπαιχνίδι, όπου θα πρέπει να καταστρέψετε το firewall του στόχου σας, προσέχοντας παράλληλα να μην σας χτυπούν οι άμυνες της συσκευής. Αν αποτύχετε, τότε χάνετε μερικά hit points και μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε όταν γεμίσει η μπάρα Focus. Αντίθετα, αν θελήσετε να κάνετε hacking σε κάποιο τερματικό, το προαναφερθέν υποπαιχνίδι εμπλουτίζεται με περισσότερους εχθρούς και μεγαλύτερη κίνηση στο περιβάλλον, όπου ναι μεν έχει πλάκα να πυροβολείτε σκουληκάκια και τετράγωνα που παριστάνουν την άμυνα του τερματικού, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά επαναλαμβανόμενο και ίσως κάποιες φορές κουραστικό. Συνολικά όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά (τα mini-games δεν διαρκούν πολύ) και σε κάθε περίπτωση το σπορ του hacking είναι απαραίτητο αφενός για να αντλήσετε πληροφορίες που αφορούν την εξέλιξη του σεναρίου αφετέρου για να αποκτήσετε πρόσβαση σε τοποθεσίες που διαφορετικά δεν θα μπορούσατε να επισκεφθείτε.

Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αφιερώσετε σε αυτό κάποιους πόντους από την εμπειρία που αποκτάτε ολοκληρώνοντας τα quests που σας αναθέτουν και πολεμώντας στη πορεία τυχόν εχθρικούς χαρακτήρες. Εκτός του Hacking, θα βρείτε και άλλες κατηγορίες που συνθέτουν το leveling σύστημα του παιχνιδιού: Endurance, Melee, Range καθώς και τέσσερις μικρότερες υποκατηγορίες όπως το Lockpicking, το Charisma, το AR (“αδερφάκι” του hacking) και το Bartering. Τα περισσότερα είναι αυτονόητα το τι σημαίνουν και ανάλογα με το playstyle που προτίθεστε να ακολουθήσετε, τοποθετείτε τα skill points στη σχετική κατηγορία. Με βάση όμως το πως λειτουργεί το Dex, θα πρότεινα να ανεβάσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα το Melee και το Lockpicking, αφήνοντας τελευταίο το Range, καθώς όπως προανέφερα τη μερίδα του λέοντος έχουν οι εκ του συστάδην μάχες, ενώ θα βρείτε κάμποσες κλειδωμένες πόρτες και lockers με διάφορα καλούδια που σίγουρα αξίζει να τους βάλετε “χέρι”. Από την άλλη, θα πρέπει να δώσετε εξίσου έμφαση στο Endurance που, εκτός από μεγαλύτερη αντοχή, προσφέρει και τη δυνατότητα να εμφυτεύσετε στον εαυτό σας περισσότερα Augmentations.

Dex Shot4Ο… χασάπης του παιχνιδιού, Dr. Niles. Θα τον επισκεφθείτε πολλές φορές.

Τι εστί Augmentations; Μα φυσικά, εμφυτεύματα “ενίσχυσης” της ηρωίδας σας, τα οποία αλλάζουν άρδην και βελτιώνουν τις ικανότητες της Dex στο πραγματικό κόσμο. Εφόσον συναντήσετε τον Dr. Niles και έχετε αρκετά χρήματα στη μπάντα, μπορείτε να αγοράσετε εμφυτεύματα που προσφέρουν υψηλότερη αλτικότητα, ανοσία στον ηλεκτρισμό ή στα τοξικά αέρια, δυνατότητα auto-healing, ενισχυμένη θωράκιση κ.ο.κ. Αν και κανένα δεν είναι απαραίτητο για να τερματίσετε το παιχνίδι, τα εμφυτεύματα θα κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη και ξεκούραστη, αλλά είναι απολύτως αναγκαίο να έχετε αποκτήσει μερικά από αυτά προκειμένου να ολοκληρώσετε κάποια side-quests. Pro-tip: αποκτήστε όσο το δυνατόν ταχύτερα το εμφύτευμα για health-regeneration, όσο ακριβό και αν είναι. Με ευγνωμονείτε αργότερα.

Οπως πιθανότατα έχετε αντιληφθεί, στο Dex δε μοιάζει να λείπει σχεδόν τίποτα σημαντικό (με εξαίρεση τη μέτρια υλοποίηση των ranged μαχών), πράγμα εντυπωσιακό για μια σχετικά μικρή παραγωγή, και η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι γίνεται εύκολα εθιστικό και ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τα μισά του και έπειτα. Το ζόρικο κομμάτι της υπόθεσης είναι να ξεπεράσετε τα αρχικά στάδια του παιχνιδιού, όπου η κοπελιά μας είναι αρκετά ανίσχυρη απέναντι στο περιβάλλον και τους εχθρούς που τη καταδιώκουν, ενώ η κατάσταση δυσχεραίνει με την μη ύπαρξη κανονικής save ρουτίνας, καθώς χρησιμοποιείται η λογική των checkpoints στην είσοδο της κάθε περιοχής. Αν λοιπόν δείξετε αρκετή υπομονή και δεν κάνετε χρήση του ονόματος της ιστοσελίδας που φιλοξενεί αυτές τις γραμμές, είναι σίγουρο ότι το παιχνίδι θα σας ανταμείψει και θα σας διασκεδάσει στο έπακρο. Υπόψη όμως ότι, προς το παρόν, υπάρχουν μερικά ακόμα bugs που εμποδίζουν να ολοκληρωθούν κάποια quests, αλλά πιθανότατα, αν αναλογιστεί κανείς το ρυθμό που εμφανίζονται τα patches, θα λυθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Dex Shot5Ρίξτε ξύλο, είναι αποδοτικότερο!

Στο τεχνικό τομέα, το Dex έχει μια παλαιομοδίτικη άποψη στην δισδιάστατη απεικόνιση που υιοθετεί, που θυμίζει μεν παλαιότερες εποχές, χωρίς όμως τη χοντροκομμένη pixel-art τεχνοτροπία που χρησιμοποιείται από διάφορα σύγχρονα games και απωθεί πολλούς σημερινούς gamers. Το περιβάλλον της Harbor Prime είναι καταθλιπτικό, με τα σκούρα χρώματα να κυριαρχούν, τα οποία σπάνε μονάχα από τους λαμπερούς neon (κυρίως κόκκινους) φωτισμούς, προσδίδοντας μια γνώριμη ατμόσφαιρα που θα γοητεύσει τους λάτρεις του γνήσιου cyberpunk. Οι χαρακτήρες από την άλλη, αν και δεν είναι άσχημοι, έχουν μια μάλλον απλοϊκή νοοτροπία στο σχεδιασμό τους, με τη κίνηση να είναι κάπως σπαστή χωρίς πολλά διαδοχικά frames, με εξαίρεση τη πρωταγωνίστρια που είναι σαφώς ο πιο προσεγμένος χαρακτήρας του παιχνιδιού. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να αποδοθεί στο soundtrack, το οποίο είναι πραγματικά εξαιρετικής ποιότητας και ταιριάζει γάντι με την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού (μεγάλη λατρεία το main theme στο κυρίως menu του παιχνιδιού).

Συνοψίζοντας, το Dex είναι ένα παιχνίδι που σίγουρα αξίζει να δείτε και να βιώσετε. Δεν είναι η έκπληξη της χρονιάς ή το καλύτερο indie RPG που έχουμε παίξει ποτέ, αλλά πρόκειται για μια άρτια προσπάθεια που θα συγκινήσει τους λάτρεις των 2D action παιχνιδιών, πασπαλισμένων με σεβαστές ποσότητες RPG μηχανισμών και ένα ικανοποιητικότατο σενάριο να το υποστηρίζει. Job well done!

{youtube}DZrlMhxO9uw{/youtube}

Pros

  • Καλογραμμένη ιστορία, έστω και αν δεν ανακαλύπτει το τρόχο
  • Καλός συνδυασμός action στοιχείων με RPG μηχανισμούς
  • Κάμποσα quests να αναλάβετε, συχνά με περισσότερες από μία λύσεις
  • Διασκεδαστικό melee σύστημα μάχης 

Cons

  • Αρκετά δύσκολο στα πρώτα στάδια, κάτι που μπορεί να αποθαρρύνει τους μη υπομονετικούς παίκτες
  • Πολλά bugs, ορισμένα quest-breaking
  • Το ranged σύστημα μάχης ήθελε λίγη δουλίτσα ακόμα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL