REVIEWS

DREAMFALL CHAPTERS: BOOK THREE: REALMS

Είναι σχεδόν αστείο, αν όχι θλιβερό, το πόσο λίγη κάλυψη λαμβάνει από τον ειδικό τύπο το πολύ καλό, παρά τις ιδιαιτερότητές του, Dreamfall Chapters. Με τα αρχικά τεχνικά προβλήματα να έχουν προ πολλού ξεπεραστεί –επιμένουν μόνο κάποια, ήσσονος σημασίας, φαντάσματά τους-, θεωρώ πως η κύρια υπαιτιότητα πίσω από αυτό τον ιδιότυπο «σνομπισμό», είναι πως οι παλαιότεροι οπαδοί του The Longest Journey, ουδέποτε αποδέχτηκαν την τροπή που πήρε η σειρά, από το Dreamfall του 2006 και μετά.

DreamfallBook32Once upon a time, a young lady visited a big city to study art…

Και εδώ εντοπίζεται ένα μεγάλο οξύμωρο, γιατί μπορεί μεν το The Longest Journey να αποτελεί ένα εκ των κορυφαίων point and click adventures όλων των εποχών, αλλά ακόμη περισσότερο από τους πανέξυπνους γρίφους του, το μεγαλύτερο θέλγητρό του ήταν η σαγήνη των δίδυμων κόσμων του, Arcadia και Stark. Η αφήγηση της σκοτεινής και άρρηκτα συνδεδεμένης μοίρας αυτών των δυο κόσμων, επεκτάθηκε υπέροχα στο Dreamfall και η ίδια ακαταμάχητη αφήγηση συνεχίζεται τώρα και με το Dreamfall Chapters. Ανέκαθεν θεωρούσα πως οι συμβάσεις του μέσου, ελάχιστη τελικά σημασία είχαν, αρκεί να μετέδιδαν ακέραιο το συναίσθημα.

Και με χαρά διαπίστωσα πως το τρίτο αυτό Βιβλίο, των Κόσμων, αναπτύσσει και κλιμακώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αφήγηση του Dreamfall. Όχι μόνο οι επιλογές μας στα δυο προηγούμενα Βιβλία έχουν ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη, αλλά βλέπουμε ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στις ζωές των πρωταγωνιστών μας, οι οποίες αν και φυσικά απέχουν ακόμη πολύ από το να θεωρούνται «πλήρως παραμετροποιήσιμες εμπειρίες παιχνιδιού» , αποτελούν οπωσδήποτε βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και απέχουν παρασάγγας από την ολοένα και πιο «κινηματογραφική» αισθητική της Telltale.

DreamfallBook34Ο διάλογος με τον θλιβερό νέρντουλα -μα λεοντόκαρδο- Ferdows θα αποκαλύψει κομβικές λεπτομέρειες του σχεδίου των Azadi στον Kian

Η Red Thread, αφουγκραζόμενη τα παράπονα της κοινότητας περί υπερβολικής απλούστευσης του «Reborn», ξεκίνησε στο “Rebels” και συνεχίζει με τον καλύτερο τρόπο στο «Realms» να εισάγει πραγματικούς γρίφους adventure game στην σειρά. Το αποτέλεσμα; Έχουμε πλέον ένα επεισόδιο που μπορεί να χαρακτηρισθεί αμιγώς adventure game. Ναι μεν υφίστανται κάποιες «ηθικές» και «σεναριακές» επιλογές, αλλά αυτές είναι ελάχιστες σε σχέση με τους inventory based γρίφους που θα κληθούμε να επιλύσουμε. Το γεγονός μάλιστα πως σχεδόν όλοι εξ ‘ αυτών έχουν περισσότερες από μια λύσεις, μονάχα τιμά την Red Thread Games. Το θλιβερό της υπόθεσης φυσικά είναι πως πάρα πολλοί παίκτες που εγκατέλειψαν οριστικά την σειρά στο “Reborn”, δεν θα βιώσουν αυτή την πολύ όμορφη εξέλιξη, λόγω προκατάληψης και μόνο.

Διατηρώντας τα spoilers στο ελάχιστο, θα αναφέρω μονάχα πως στην διάρκεια του Realms θα παρακολουθήσουμε μια…πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή στην ζωή της νεαρής Saga, θα κλιμακώσουμε εντυπωσιακά την επαναστατική δράση του Kian και θα διαβούμε ένα κατώφλι που η Zoe Maya Castillo είχε αρχίσει πραγματικά να θεωρεί και η ίδια πως υπήρχε μονάχα στα όνειρά της. Η επανασύνδεση με τον (;) παλιόφιλο Crow θα φέρει ένα μεγάλο χαμόγελο στους βετεράνους της σειράς και αν και η διάρκεια του επεισοδίου τοποθετείται στις τέσσερις με πέντε ώρες (ανάλογα με το πόσα σιχτίρια θα ρίξετε μέχρι να βρείτε όλες τις ζωγραφιές της μικρής Saga στον πρόλογο), τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δημιουργούν ξεκάθαρες προσδοκίες για μια επική κλιμάκωση της δράσης.

DreamfallBook38Ένας από τους ωραιότερα υλοποιημένους γρίφους του κεφαλαίου και ένα παιχνίδι γκόλφ στο οποίο δεν θα θέλατε να συμμετέχετε με την καμία.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο και η μοίρα της ίδιας της Ισορροπίας, πολύ σύντομα θα κριθεί. Το Dreamfall Chapters δεν έχει κατορθώσει ακόμη να χαρακτηριστεί ως «απαραίτητο», αλλά πλέον βρίσκεται εξαιρετικά κοντά. Ανάλογα με το πόσα κομμάτια της ψυχής σας έχετε αφήσει στην Πέρα Όχθη, θα σας μιλήσει διαφορετικά. Θα αποκομίσετε διαφορετικά πράγματα από τις ημέρες και τις νύχτες σας στην Marcuria και το τρομακτικό αστυνομοκρατούμενο γκέτο του Propast.

DreamfallBook39Έλα ομολογήστε, μπήκε ένα σκουπιδάκι στο μάτι σας.

Και ίσως, την επόμενη φορά που θα ιχνεύσετε τον Αστερισμό του Δράκοντα στους ουρανούς, να το κάνετε με ένα χαμόγελο λίγο πιο πικρό, λίγο πιο γνωστικό. Έτσι είναι το Ταξίδι όμως. Σε διαλέγει, σε παίρνει στην πλάτη και σε αφήνει εκεί που πρέπει, όχι εκεί που θέλεις.

Pros

  • To γράψιμο της Red Thread Games παραμένει πειστικό και διαχειρίζεται με ιδιαίτερη χάρη το αίνιγμα των δίδυμων κόσμων, Arcadia και Stark.
  • Έχει ενσωματωθεί πληθώρα “παραδοσιακών” γρίφων, δίνοντας άξια πλέον τον χαρακτηρισμό του “adventure game”, έστω και χαμηλής δυσκολίας, στον τίτλο.
  • Δίνονται αρκετές απαντήσεις ενώ ταυτόχρονα η ένταση κορυφώνεται
  • Ουσιώδης διαφοροποίηση του κόσμου του παιχνιδιού βάσει των επιλογών μας

Cons

  • Τεχνικά μικροπροβλήματα εξακολουθούν να μαστίζουν τον τίτλο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 88%

88%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

  1. Ωραίο ριβιού, μίστερ.
    Δεν ξέρω αν μου ξεπέρασε το Rebels, αλλά πολύ καλό επεισόδιο και τούτο. Πραγματικά δεν μπορώ να περιμένω για τα επόμενα.
    Btw, εγώ πιο πολύ ώρα έψαχνα για τον smithy στο City Green παρά τις ζωγραφιές. 😛

  2. Ευτυχώς το Smithy κάπως το έμπλεξα στο κεφάλι μου με το μαραγκούδικο (;) που πας να συλλυπηθείς την οικογένεια του φουκαρά από το πρώτο επεισόδιο και το βρήκα σχεδόν αμέσως. Οι ζωγραφιές πάλι, μου έβγαλαν την ψυχή, μέχρι να αντιληφθώ πώς έπρεπε να παίξω με την κάμερα για να τις βρω όλες.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL