REVIEWS

CHICKEN POLICE

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα γεμίζουν, το δίχως άλλο, με δέος και συγκίνηση όταν θα ξεφυλλίζουν τον Gaming Τόμο Της Ανδροπρέπειας™, στις σελίδες του οποίου θα αναγράφονται με έντονα και ανάγλυφα μαύρα γράμματα οι τίτλοι των games που κατάφεραν ανά τα χρόνια να μιλήσουν απευθείας στην ΨΧ™ Του™ Ανδρός™. Στις σελίδες αυτές θα μπορεί ο Ανήρ™ Του™ Μέλλοντος™ Να™ Καμαρώσει™ θρύλους όπως τα κατορθώματα του Arthur Morgan στο Red Dead Redemption 2, ή τις αστυνομικές περιπέτειες του μνημειακά μαστουρωμένου σουρόβλακα Harry Du Bois στο Disco Elysium. Μια νέα μορφή, λοιπόν, αναδύεται μέσα από τη ζούγκλα, έτοιμη να διεκδικήσει μία τιμητική θέση ανάμεσα στις Μορφές™ Του Παραπάνω™ Τόμου™: το όνομά του είναι Santino “Sonny” Featherland, και αποτελεί το ήμισυ του αστυνομικού κοτο-ντουέτου ονόματι Chicken Police.

Chicken Police Paint it Red
Paint it RED

“Chicken Police” είναι ο τίτλος των μυθιστορημάτων που πραγματεύονται την, επαρκώς εκρομαντισμένη και γεμάτη “σάλτσες”, εκδοχή των αστυνομικών κατορθωμάτων του Sonny και του επί 9 χρόνια partner του, του Marty MacChicken, detectives του αστυνομικού τμήματος στην ημι-αυτόνομη πόλη-κράτος του Clawville. Το Clawville έχει πολυτάραχη ιστορία, και σταθερά πολυτάραχο παρόν: ο Ιδρυτικός Πόλεμος των “Τεσσάρων Ζώων” απέναντι στη Συμμαχία των Ερπετών και των Εντομοειδών Clans του Βάλτου πριν 900 χρόνια, ο Πόλεμος του Κρέατος (που στοίχισε τη ζωή σε 90 εκατομμύρια ζώα και οδήγησε στον αφανισμό 27 ειδών), η Μεγάλη Πυρκαγιά (την οποία ο Sonny βίωσε όταν ήταν μόλις 3 χρονών νεοσσός), η περιθωριοποίηση των εντόμων και ο εγκλεισμός τους στο άνομο γκέτο του Hive, η εξελισσόμενη διαμάχη ανάμεσα στους Μοναρχιστές του βασιλιά Hector του Τρίτου και τους Separatists, η άνοδος του αρχιμαφιόζου Ibn Wessler

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Sonny και ο Marty δημιούργησαν το θρύλο τους, εξιχνιάζοντας υποθέσεις που θα έκαναν κάθε Ζώο να ανατριχιάσει. Μέχρι το… συμβάν. Έκτοτε ο Sonny και ο Marty δεν μιλιούνται πια, και η Chicken Police είναι ως επί το πλείστον μια ανάμνηση – ευχάριστη για τους φανς των μυθιστορημάτων της Meredith H. Marble, δυσάρεστη για τον Sonny.

Είναι παραμονή πρωτοχρονιάς. Απομένουν 121 μέρες μέχρι τη συνταξιοδότηση του Sonny, ο οποίος βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή από το Σώμα. Είναι πλήρως ανυποψίαστος ως προς τα γεγονότα που έρχονται με φόρα κατά πάνω του – γεγονότα που θα οδηγήσουν στην (προσωρινή;) επανασύσταση της Chicken Police, στην εμπλοκή της σε ένα παιχνίδι βίας, νοθείας, πάθους και προδοσίας, και στο ταξίδι της σε ένα δρόμο ο οποίος θα οδηγήσει στη ριζική ανατροπή της τάξης του Clawville… ή στον άδοξο θάνατο.

Chicken Police Natasha
Όλες οι ιστορίες που σημαδεύουν τη ζωή του άνδρα, ξεκινούν με μια μοιραία γυναίκα.

Κατά βάση, το Chicken Police είναι ένα point-and-click adventure. Η δράση διεξάγεται μέσα στις στατικές εικόνες της εκάστοτε επισκέψιμης περιοχής, όπου έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε hotspots του περιβάλλοντος, να συλλέξουμε αντικείμενα και να συνομιλήσουμε με πρόσωπα ενδιαφέροντος (ή να τα ανακρίνουμε). Πέραν της “παραδοσιακής” adventure περιήγησης, υπάρχουν ορισμένοι απλοί γρίφοι που απαιτούν αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, αλλά και μια σειρά από mini-games, η επιτυχής ολοκλήρωση των οποίων είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ιστορίας.

Κυριότερα και συχνότερα εξ αυτών είναι δύο. Αφενός το mini-game ανάκρισης, στα πλαίσια του οποίου πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες ερωτήσεις προς τον εκάστοτε ύποπτο προκειμένου να λάβουμε τις απαντήσεις που πρέπει. Αφετέρου, το Investigation που πρέπει να διεξάγουμε στο τέλος σχεδόν κάθε Chapter του παιχνιδιού, όπου καλούμαστε να συνδέσουμε τους υπόπτους με τα διαθέσιμα στοιχεία, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για την έως τώρα εξέλιξη της ιστορίας.

Chicken Police Investigation
Δείγμα μιας τυπικής ανάκρισης. Οι σωστές και οι λάθος απαντήσεις προσθέτουν ή αφαιρούν αντιστοίχως πόντους από το τελικό μας σκορ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποτυχία σε κάποιο εκ των mini-games δεν συνεπάγεται game over. Τα mini-games δράσης απλά γίνονται reset και πρέπει να τα προσπαθήσουμε ξανά, το Investigation λύνεται με απλό trial-and-error, ενώ η ανάκριση φτάνει πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα ακόμα κι αν διαλέξουμε τις πλήρως λάθος ερωτήσεις. Μοναδική επίπτωση μιας αποτυχημένης ανάκρισης είναι το να ξεκλειδώσουμε λιγότερες πληροφορίες και στοιχεία στο Codex του παιχνιδιού, αλλά και το να λάβουμε χαμηλή “βαθμολογία”. Η ολοκλήρωση όλων των ανακρίσεων του παιχνιδιού με την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία (και η απόκτηση όλων των Codex entries) ξεκλειδώνει ξεχωριστά achievements βέβαια, οπότε… καταλαβαίνετε.

Chicken Police Minigame
Κάποια εκ των απλών mini-games που θα κληθούμε να ολοκληρώσουμε μία μόνο φορά στην εξέλιξη της ιστορίας είναι, αν μη τι άλλο, αρκετά ευφάνταστα.

Προφανώς όμως οποιαδήποτε “πεζή” συζήτηση πάνω στα gameplay στοιχεία του Chicken Police οφείλει να περάσει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην υπέροχη Noir αισθητική της αφήγησης και της ατμόσφαιρας που αποπνέει ο κόσμος του. Δίχως υπερβολή, δεν υπάρχει game που να είναι όμοιό του. Το Chicken Police αποτελεί ουσιαστικά μια μίξη του “Μεγάλου Ύπνου” του Raymond Chandler και των κλασικών Film Noir των 40s-50s, με τις 6 σεζόν του BoJack Horseman και… ίσως μια νότα από τη Φάρμα των Ζώων του Orwell.

Πρώτο αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το ανέλπιστα πλούσιο και βαθύ Lore του game, με το codex του να λειτουργεί ως μια εξαιρετική εγκυκλοπαίδεια με στοιχεία για τις χώρες, τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα αλλά και τις σπουδαιότερες πολιτικές και πολιτισμικές περσόνες του κόσμου. Δεύτερο αποτέλεσμα είναι ο ιδιοφυής ανθρωπομορφισμός του κόσμου του, ο οποίος καταφέρνει ταυτόχρονα να προκαλεί γέλιο (όταν αντικρίζεις την αισθησιακή φωτογράφιση γυναίκας-κροκόδειλου, για παράδειγμα…), προβληματισμό (είναι αρκετά προβεβλημένο theme του game ο ρατσισμός προς τα “έντομα”, για παράδειγμα, ενώ οι “σκύλοι” αστυνόμοι του Clawville πετάνε συχνά-πυκνά ρατσιστικά σχόλια για τα υπόλοιπα είδη ζώων), αλλά ταυτόχρονα και να φαίνεται… φυσιολογικός, πρέπων, με βάση το ιστορικό υπόβαθρο και τα γεγονότα που προηγήθησαν για να φτάσουμε στο “σήμερα” του game.

Chicken Police Sensual Tiger
Κανένα ζώο δε μπορεί να αντισταθεί σε μια γυναίκα με ρίγες…

Τρίτο αποτέλεσμα είναι το τσουνάμι από απολαυστικότατα Noir κλισέ που μας κατακλύζει σε όλη την ενασχόλησή μας με το game. Είτε πρόκειται για τις ζόρικες, χιουμοριστικές, ποιητικές, μοιρολατρικές ή μηδενιστικές ατάκες που ξεστομίζουν οι hard-boiled πρωταγωνιστές στους (fully-voiced και ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ από πλευράς πειστικότητας και απόδοσης) διαλόγους ή κατά την background αφήγηση, είτε για τα θέματα που πραγματεύεται η ιστορία (μοιραίες γυναίκες, προδοσία, εκβιασμοί, μαφία, αλκοολισμός, “η σαγηνευτική και ταυτόχρονα διεφθαρμένη πόλη όπου η ελπίδα πεθαίνει κάθε βράδυ”)… Κάθε ειρωνικό και αφοριστικό “Listen, sweetheart” που πετούσε ο Humphrey Bogart στους ρόλους του απευθυνόμενος προς τα μοιραία θηλυκά που έφερνε η ζωή στο διάβα του, κάθε ποτήρι που γέμιζε με bourbon, ακόμα και κάθε “I’m too old for this shit” που πετούσε ο Roger Murtaugh στα Lethal Weapon… ΟΛΑ είναι μέσα στο game, κάθε ένα το έχουμε δει, διαβάσει ή ακούσει ΧΙΛΙΑΔΕΣ φορές στο παρελθόν, αλλά ΚΑΘΕ ΕΝΑ καταφέρνει κάθε φορά να χτυπάει Απευθείας™ Στην™ ΨΧ™.

Chicken Police Bosco
Δεν είσαι ο μόνος, φίλε…

Κάποιος πεζός άνθρωπος θα μπορούσε να επιδοθεί σε αναζήτηση ψεγαδιών στον τίτλο. Να εστιάσει στην σχετικά σύντομη διάρκεια των 5-6 ωρών (επιβεβλημένα βέβαια θα παιχτεί και 2ο υπερcompletionist playthrough για το σύνολο των codex entries και των achievements). Στη σχετική απλοϊκότητα του gameplay loop. Στην έλλειψη πρόκλησης λόγω της αδυναμίας αποτυχίας στα mini-games. Ίσως και στο ότι, μετά τα 3/4 του παιχνιδιού, γίνεται ψιλοφανερό το προς τα πού πάει η ιστορία και τα twists της.

Μεγαλύτερο “ψεγάδι” από όλα όμως είναι το ότι… στο τέλος μένουμε με την διακαή επιθυμία να δούμε κι άλλο από αυτόν τον μαγευτικό κόσμο. Το Chicken Police είναι ένα από αυτά τα μοναδικά indie διαμαντάκια που έρχονται από το πουθενά μια στο τόσο, και καταφέρνουν να προκαλέσουν τέτοια συναισθήματα που καταλήγουν να λειτουργούν σχεδόν θεραπευτικά. Κάντε ένα καλό στην ΨΧ™ σας και ρίξτε του μια ματιά. Μην είστε κότες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 95%

95%

Back in action!

Ένα από αυτά τα μοναδικά indie διαμαντάκια που έρχονται από το πουθενά μια στο τόσο και λειτουργούν ως βάλσαμο στην ταλαίπωρη ΨΧ™ Του™ Άνδρα™.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

11 Comments

  1. Αχ, όσο καλά και να μας τα λες Hellion, δεν μπορώ να χωνέψω τα κεφάλια ζώων σε ανθρώπινα σώματα… Με απωθεί απείρως, και για τον ίδιο λογο δεν ασχολήθηκα και με το Blacksad (αν κι εκεί μάλλον δεν έχασα κάτι). Δεν πειράζει, αυτό τον καιρό παίζω Discworld Noir και L.A. Noir οπότε ειμαι καλυμένος 🙂

  2. Ερώτηση στον @[USER=102589]Hellion[/USER]
    γιατί κοντεύω να εκραγώ από εκεί που περνούσα υπέροχα με το παιχνίδι. Είμαι στο τέλος, παίζω την έκδοση του gog και
    [SPOILER]Τελείωσα το insane asylum και μετά όλες τις limited time locations. Kανονικά θα έπρεπε να μου ξεκλειδώσει την Wessler Residency ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ. Είμαι κολλημένος σε ένα limbo στο οποίο πάω από το ένα limited location στο άλλο, έχω εξαντλήσει όλους τους διαλόγους και απλά το Wessler Residency δεν βγαίνει! Tι πρέπει τελικά να κάνεις για να βγει γιατί νομίζω πως έπεσε σε bug..[/SPOILER]

  3. [QUOTE=”Hellion, post: 557648, member: 102589″]
    Αν θυμάμαι καλά πριν το showdown στην έπαυλη πήγαινες στο γραφείο σου, και μετά από εκεί έβγαινες έξω στο δρόμο και φόρτωνες το αμάξι μαζί με τον partner. Το έκανες αυτό?
    [/QUOTE]
    Ναι. Το βρήκα τελικά. Έπρεπε να μιλήσω στον συνεργάτη μου σε [SPOILER]έξω από το ξενοδοχείο [/SPOILER]για να βγει η τελευταία οικεία. Είχα βγάλει όλους τους διαλόγους εκτός από αυτόν.. :gap:
    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση

  4. Ήρθε ένα ασαφές πρόμο μεηλ που αναφέρει πως 15 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει και Retail έκδοση του Έπους, έναντι μόλις 20 ευρώ (recommended price έστω).

    Δεν αναφέρουν καν τι θα περιέχει μέσα αυτή η έκδοση, αλλά άνετα το αγοράζω physical για το σαπόρτ.

  5. [QUOTE=”manofsorrows, post: 552777, member: 102905″]
    Αχ, όσο καλά και να μας τα λες Hellion, δεν μπορώ να χωνέψω τα κεφάλια ζώων σε ανθρώπινα σώματα… Με απωθεί απείρως, και για τον ίδιο λογο δεν ασχολήθηκα και με το Blacksad (αν κι εκεί μάλλον δεν έχασα κάτι). Δεν πειράζει, αυτό τον καιρό παίζω Discworld Noir και L.A. Noir οπότε ειμαι καλυμένος 🙂
    [/QUOTE]
    χμ το blacksad είναι μάλλον ανθρωπόμορφα ζώα που το ζώο αντανακλά τον χαρακτήρα και όχι απλά κομμένα κεφάλια σε λάθος σώμα.
    Μην το αφήσεις να σε κρατήσει μακριά από τα visual novels αυτό πάντως.

  6. Ζωομορφοι άνθρωποι είναι το Blacksad με το στοιχείο που αναφέρεις (το είδος παίζει ρόλο στο χαρακτήρα και το κοινωνικό status). Είχε σχεδιαστεί στον αντίποδα της Disney όπου τα ζώα είχαν όντως ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL