REVIEWS

DREDGE

Το Dredge της Black Salt Games είναι ένα παιχνίδι εξερεύνησης, με έμφαση στο αφηγηματικό κομμάτι, και gameplay βασισμένο σε survival και crafting μηχανισμούς.

Αναλαμβάνουμε το ρόλο του καπετάνιου ενός ψαροκάικου, ο οποίος αποφασίζει να ανταποκριθεί σε μια αγγελία προσφοράς εργασίας σε ένα μικρό αρχιπέλαγος που αντιμετωπίζει πρόβλημα επισιτισμού και χρειάζεται ψαράδες. Κατά το ταξίδι προς το κεντρικό νησί, κάτι πηγαίνει στραβά, και παρόλο που ο τοπικός φάρος μας οδηγεί, το πλοίο μας χτυπάει σε βράχια και ναυαγούμε. Ευτυχώς είμαστε κοντά στο λιμάνι, και καταφέρνουμε να φτάσουμε κολυμπώντας.

Ειδυλλιακό ψαροχώρι…

Σε αυτό το σημείο αρχίζει ουσιαστικά το Dredge. Ο ανορθόδοξος τρόπος άφιξής μας δεν φαίνεται να πτoεί τον δήμαρχο, που ευθύς αμέσως φροντίζει να προμηθευτούμε νέο καΐκι και μας αναθέτει την εύρεση τροφής στην θάλασσα… τη μέρα όμως. Δεν θέλεις να σε βρει η νύχτα στα ανοιχτά. Τη νύχτα, η πυκνή ομίχλη ρίχνει την ορατότητα στο μηδέν – τουλάχιστον τη δική σου, γιατί νιώθεις κάτι στο σκοτάδι να σε παρακολουθεί. Τη νύχτα, παράξενες αύρες και μυστηριώδεις ήχοι σου τριβελίζουν το μυαλό. Τη νύχτα, μερικές φορές τα ψάρια ψάχνουν εσένα. Ίσως τελικά να μην είναι τόσο παράξενο που ένα νησιωτικό σύμπλεγμα έχει έλλειψη σε ψαράδες.

Πολύ γρήγορα ο παίκτης αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά στην περιοχή. Και ο παίκτης που είναι μυημένος σε ιστορίες κοσμικού τρόμου και της μυθολογίας του Cthulhu, καταλαβαίνει αμέσως σε τι είδους μπελάδες έχει μπλέξει. Το μόνο ερώτημα που απομένει, είναι αν θα καταφέρει να γλυτώσει τόσο με τη ζωή του, όσο και με τα λογικά του άθικτα. Το Dredge διαθέτει δύο διαφορετικά κλεισίματα της ιστορίας, και τα δύο απόλυτα εναρμονισμένα με την φιλοσοφία του cosmic horror.

Χωρίς το χάρτη είμαστε χαμένοι.

To Dredge είναι μια μικρή indie παραγωγή, και ο τεχνικός τομέας δεν μπορεί και δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με γραφικά τελευταίας τεχνολογίας. Προσφέρει όμως ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, με χρήση ενός στυλιζαρισμένου art style που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, που αποδεικνύεται ικανό να αποδώσει πετυχημένα τόσο την ηρεμία της ημέρας, όσο και την απειλή της νύχτας.

Ανέφερα στην αρχή πως αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός καπετάνιου. Αυτό ισχύει σεναριακά, αλλά από άποψη gameplay είναι πιο ακριβές να πούμε ότι αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός μικρού αλιευτικού σκάφους. Αυτό χειριζόμαστε άμεσα, αυτό είναι ο χαρακτήρας μας στο παιχνίδι.

Η βασική ασχολία μας στο Dredge, είναι το ψάρεμα. Τα σημεία που μαζεύονται τα ψάρια είναι εύκολα διακριτά, τουλάχιστον όσο είμαστε κοντά σε νησιά. Μόλις πλησιάσουμε ένα, μπορούμε να αρχίσουμε το ψάρεμα, το οποίο επιτελείται με ένα απλούστατο mini-game, το οποίο πρακτικά δεν μπορούμε καν να κάνουμε fail, απλά να καθυστερήσουμε λίγο στην ψαριά, αν δεν τα πάμε καλά. Μετά μπορούμε να πουλήσουμε την ψαριά μας και με τα χρήματα να αρχίσουμε σιγά-σιγά να αναβαθμίζουμε το πλεούμενό μας, ώστε να μπορούμε να ξανοιχτούμε περισσότερο στη θάλασσα, και να εξερευνήσουμε τον κόσμο του παιχνιδιού – ίσως ακόμα και να τολμήσουμε νυχτερινές εξορμήσεις, που παρά τους κινδύνους, έχουν τα δικά τους δέλεαρ.

Ο καλύτερος πελάτης.

Εκτός από τα χρήματα, τα resources που χρειαζόμαστε είναι υλικά, όπως ξύλο και πανιά, και research parts για την αναβάθμιση του εξοπλισμού μας. Όλα αυτά τα βρίσκουμε κυρίως κοντά σε ναυάγια. Με αυτά ξεκλειδώνουμε απαραίτητες αναβαθμίσεις, όπως καλάμια ψαρέματος για βαθύτερα και πιο εξωτικά οικοσυστήματα, δυνατότερες παγίδες καβουριών και αστακών, πιο ισχυρά φώτα και ισχυρότερες μηχανές, βασικότατο για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ταχύτητα μεγαλύτερη ενός θαλάσσιου σαλιγκαριού.

Ενώ τα παραπάνω είναι αρκετά συνηθισμένα σε survival και crafting games, στο Dredge ο γενικότερες απαιτήσεις είναι απλές, σε σημείο υπερβολικό. Υπάρχει διαφορά μεταξύ απλού και απλοϊκού, και το gameplay του Dredge γέρνει προς τη λάθος μεριά αυτής της διαφοράς. Το fishing minigame δεν μπορεί να δυσκολέψει ούτε εξάχρονο παιδί – και υπάρχει και η επιλογή από τα options να γίνει ακόμα πιο εύκολο, αν και δεν μπόρεσα να καταλάβω καμία διαφορά όταν τη δοκίμασα. Οι περισσότερες άλλες δραστηριότητες κάνουν τη συγκέντρωση χρημάτων να χρειάζεται ακόμα μικρότερο engagement – οι παγίδες είναι μακράν αποδοτικότερος τρόπος να θησαυρίσει ο καπετάνιος μας, από το ψαροκάλαμο.

Νύχτα ξελογιάστρα, νύχτα όμορφη.

Επίσης, απουσιάζουν άλλες πτυχές διαχείρισης πόρων που ένα παιχνίδι επικεντρωμένο στο survival πιθανότατα θα περιλάμβανε, όπως ανάγκη για καύσιμα για το σκάφος, καθώς και ένας κάποιος χρονικός περιορισμός, η απουσία του οποίου κάνει το abuse μηχανισμών, όπως οι παγίδες των καβουριών, εύκολη υπόθεση.

Είναι σαφές ότι το Dredge επιλέγει να επικεντρωθεί στο να πει την ιστορία που θέλει να πει. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά μειώνει πολύ το replayability του παιχνιδιού. Το story μπορεί να ολοκληρωθεί σε 10 ώρες. Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί ότι οι φίλοι της διεξοδικής εξερεύνησης, θα βρουν αρκετά side quests και optional content που μπορεί μέχρι και να διπλασιάσει αυτή τη διάρκεια. Αν γίνει και αυτό όμως, δεν υπάρχει κανένα replay value, κάτι που θεωρώ κρίμα για το είδος του παιχνιδιού, και που πιστεύω πως μπορεί να διορθωθεί με την προσθήκη ενός hard mode, ίσως και ironman, ως option.

Any port in a storm…

To Dredge είναι ένα παιχνίδι που για κάποιες ώρες με απορρόφησε με την ατμόσφαιρα του, και την εξερεύνηση ενός κόσμου όπου κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Ταυτόχρονα όμως, το gameplay και ειδικά το ψάρεμα, που αποτελεί για πολλές ώρες το βασικό κορμό του παιχνιδιού, μου άφηνε την αίσθηση ότι ασχολούμαι με κάτι όχι ακριβώς βαρετό, αλλά απλοϊκό στα όρια του αναρωτιέμαι γιατί να υπάρχει και να μην μαζεύω τα ψάρια αυτόματα. Συνολικά, η ενασχόληση με το Dredge είναι θετική εμπειρία, αλλά άνιση ως προς τον τρόπο που προσφέρει διασκέδαση.

Go to discussion...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 75%

75%

Φάτε μάτια ψάρια

Το Dredge θα ευχαριστήσει τους φίλους του κοσμικού τρόμου και της εξερεύνησης ενός παράξενου κόσμου. Οι fans των survival και crafting games, δεν θα βρουν αυτό που θέλουν, παρόλο που το gameplay βασίζεται σε τέτοιους μηχανισμούς.

Νικόλαος Δανιηλίδης

Μεγάλος Παλαιός, hardware enthusiast, game collector, man of culture.

6 comments

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL