HARDWARE

Οδηγός αγοράς 2-in-1 Laptop

Aπαραίτητο disclaimer: Οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και ισχύουν την στιγμή που γράφτηκε ο παρών οδηγός.

Η αλήθεια είναι πως ξεκινώντας την συγγραφή του παρόντος οδηγού είχα στον νου μου τα tablets. Έχοντας όμως πρόσφατα ολοκληρώσει τον οδηγό για laptop αποφάσισα να γράψω για μια άλλη κατηγορία φορητών υπολογιστών, τα 2-in-1 laptops, καθώς και τους  λόγους για τους οποίους θα προτιμούσατε να αγοράσετε ένα. Το βασικότερο κριτήριο που θα εξετάσουμε είναι πως πως μπορούμε να βρούμε φτηνό laptop με touch screen που λειτουργεί και ως tablet, χωρίς όμως να περιοριζόμαστε μόνο σε αυτό. Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς είναι τα 2-in-1 για όσους δεν το γνωρίζουν.

Πρόκειται για μια νέα και σχετικά πρόσφατη μορφή που απόκτησαν τα netbooks, μετά την έλευση των Win 8 ως ιδανικό λειτουργικό σύστημα για tablets, όπου συνδυάζονται τα χαρακτηριστικά των laptop και των tablets. Τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες, τα αποσπώμενης οθόνης” και αυτά που έχουν την ικανότητα μετατροπής από laptop σε tablet (ίσως να μην είναι ο πιο κατάλληλος όρος αλλά θα αναλύσω παρακάτω και θα καταλάβετε). Αποσπώμενης οθόνης αποκαλούμε τα laptop που η οθόνη έχει την ικανότητα να αποσπαστεί από την βάση και να λειτουργήσει ως tablet με δική της ανεξάρτητη μπαταρία, με την βάση να αποτελείται από το πληκτρολόγιο, το πλήθος των USB θυρών και φυσικά την μπαταρία. Laptop που “μετατρέπονται” είναι αυτά των οποίων η οθόνη δεν μπορεί να αποσπαστεί αλλά έχει την ικανότητα περιστροφής 360° έτσι ώστε αν δεν χρειάζεστε το πληκτρολόγιο να το τοποθετήσετε στο πίσω μέρος της οθόνης η οποία είναι και touchscreen και αμέσως έχετε ένα πλήρως λειτουργικό tablet. Φυσικά η κάθε κατηγορία έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη εφόσον αποφασίσετε να προβείτε στην αγορά κάποιου. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Τα αποσπώμενης οθόνης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας με την οθόνη να διαθέτει δική της μπαταρία (ανεξάρτητη από αυτήν που υπάρχει στην βάση-πληκτρολόγιο). Επομένως έχουμε 2 μπαταρίες κάτι που μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία όταν  χρησιμοποιούμε την συσκευή ως laptop. Ξαναλέω στα θετικά το βασικό χαρακτηριστικό της αποσπώμενης οθόνης, κάτι που σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με ένα πλήρως λειτουργικό tablet. Όλα αυτά καταλήγουν στην κατηγορία να έχει πολύ καλό value for money, δηλαδή είναι φτηνά για αυτό που προσφέρουν ( με αυτό να εξαρτάται βέβαια και από το πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει κάποιος με βάση τις ανάγκες του). Αλλά επειδή τίποτα σε αυτό τον κόσμο δεν έχει μόνο μια πλευρά ας δούμε και τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε μια τέτοια αγορά. Η καλή αυτονομία έχει κόστος και αναφέρομαι στο γεγονός πως η επεξεργαστική ισχύς δεν είναι τόσο μεγάλη για να εξοικονομείται ενέργεια και μπορείτε να κάνετε κυρίως βασικά πράγματα όπως browsing, κειμενογράφους, ανάγνωση mail, ταινία, αλλά όχι ταυτόχρονα και προφανώς μην περιμένετε να επιδοθείτε σε βαρύ gaming. Επιπλέον ακριβώς επειδή πρόκειται για δύο συσκευές σε μια οι επιδόσεις και των δύο είναι μάλλον τυπικές-μέτριες. Και σαν να μην έφτανε αυτό επειδή το λειτουργικό σύστημα που θα συναντήσετε κυρίως είναι τα Win 10 οι εφαρμογές για την tablet λειτουργία είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με συσκευές που τρέχουν Android ή iOS.

Ας δούμε και τα χαρακτηριστικά των συσκευών με ικανότητα περιστροφής. Ξεκινώντας από τα θετικά τους σας λέω πως διαθέτουν αρκετά έως πολύ ισχυρό hardware με όσα καλά αυτό συνεπάγεται. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι η tablet λειτουργία τους είναι απλά μια ακόμα επιλογή που σας παρέχεται και όχι ζητούμενο. Άλλο θετικό τους είναι ο μικρότερος όγκος τους που οφείλεται στο γεγονός πως η οθόνη δεν χρειάζεται έξτρα Hardware, αλλά αυτό έρχεται να τονίσει και το μεγάλο μειονέκτημα τους. Παρότι είναι μικρές σε όγκο, δεν σημαίνει ότι είναι και ελαφριές, οπότε η tablet λειτουργία περνάει σε δεύτερο ρόλο. Έχοντας τα παραπάνω στο μυαλό σας ακούω να ρωτάτε «Τελικά τι να προτιμήσω;» Η απάντηση ίσως σας φανεί ασαφής αλλά δεν αλλάζει: κάτι που θα καλύπτει τις ανάγκες σας ακολουθώντας τον παρακάτω βασικό κανόνα. Τα υβριδικά είναι ιδανικά για ταξίδι λόγω βάρους και φυσικά λόγω της αποσπώμενης οθόνης και του χαμηλού κόστους, ενώ αυτά που διαθέτουν περιστρεφόμενη οθόνη είναι για όσους από εσάς θα κάνετε πιο βαριές εργασίες και απλά θέλετε ενίοτε να χαλαρώνετε χωρίς να χρειάζεστε άλλη συσκευή.

Και φτάνουμε στην ουσία του παρόντος οδηγού που δεν είναι άλλη από την παρουσίαση των προτάσεων που έχουμε για εσάς. Οι επιλογές έχουν γίνει με βάση την καλή φορητότητα, την αυτονομία και τις λειτουργίες που σας παρέχουν, και όλα αυτά σε καλή τιμή. Δύσκολο, ε; Πάμε λοιπόν στις προτάσεις που ετοιμάσαμε για εσάς. Οι κατηγορίες που φτιάξαμε καθορίζονται κυρίως με βάση το budget σε μια προσπάθεια να καλύψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις απαιτήσεις που έχετε από μια τέτοια συσκευή. Να σημειωθεί πως όλες οι συσκευές διαθέτουν Windows ως λειτουργικό σύστημα.

Το φτηνό 2-in-1 (περίπου 250 ευρώ)

Σε αυτό το εύρος τιμών υπάρχουν κάποιες αξιόλογες λύσεις για την απλή ψηφιακή σας διασκέδαση. Μας ενδιαφέρει κυρίως η αυτονομία της μπαταρίας και οι λειτουργίες που μας παρέχονται. Και οι δύο προτάσεις διατίθενται με λειτουργικό Windows 8.1 oπότε εξετάζουμε και την ποσότητα της RAM, με τα 2GB να είναι το ελάχιστο όριο που θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει. Ας δούμε λίγο αναλυτικά την επιλογή που έχουμε κάνει για εσάς.

ASUS Transformer Book T100TAF (από 220 ευρώ)

2-1 ASUS

Σε αυτή την τιμή είναι δύσκολο να το προσπεράσει κάποιος. Βασικό πλεονέκτημα απέναντι στις υπόλοιπες επιλογές της κατηγορίας τα 2GB RAM που λέγαμε προηγουμένως καθώς και η πολύ μεγάλη αυτονομία του. Στα μείον ο χρόνος φόρτισης που είναι περίπου στις 3 ώρες και η σχετικά φτηνή ποιότητα κατασκευής αλλά νομίζω πως το τελευταίο είναι κάτι που μπορούμε να παραβλέψουμε σε αυτό το επίπεδο τιμών.

Το mid-range 2-in-1 (περίπου 400 ευρώ)

Σε αυτό το εύρος τιμών κοιτάμε κάτι πιο στιβαρό, με ικανοποιητική RAM (με τα 4 GB να είναι ζητούμενο σε αυτή την τιμή), περισσότερες λειτουργίες, προφανώς μεγάλη αυτονομία, καλή ανάλυση οθόνης και εννοείται φορητότητα. Σας βρήκαμε λοιπόν το παρακάτω διαμαντάκι.

Toshiba Satellite Click 10 LX5W-C-109 (από 390 ευρώ)

2-1 Toshiba

Τίμια χαρακτηριστικά σε καλή τιμή. Διπλή μπαταρία (στην βάση και στην αποσπώμενη οθόνη) που εγγυώνται για την απρόσκοπτη λειτουργία της συσκευής για μακρά χρήση, 4 GB RAM, οθόνη 10,1” σε πολύ καλή ανάλυση, αρκετά καλή συνδεσιμότητα με μόνο μείον τον μόλις 64 GB SSD για αποθήκευση.

Το High-End 2-in-1 (περίπου 750 ευρώ)

Σε αυτό το εύρος τιμής αυτό που ζητάμε είναι Full HD, συνδεσιμότητα, μεγάλη οθόνη φυσικά, ισχυρό σύστημα για να μπορεί να κάνει πιο βαριές εργασίες, και φυσικά να είναι βολικό και ελαφρύ.

Lenovo MiiX 2 (από 750 ευρώ)

2-1 Lenovo High

Με μέσο χρόνο αυτονομίας με μια φόρτιση τις 8 ώρες δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους. Θα ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις σας και νομίζω πως στα (μπόλικα ομολογουμένως) χρήματα που θα δώσετε για την απόκτηση ενός είναι από τις καλύτερες επιλογές που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά.

Για το τέλος σας έχουμε τι άλλο; Το εξωφρενικό και πανάκριβο διαμάντι που θα φοβάστε ακόμα και να αγγίξετε μην του κάνετε ζημιά. Ας σας συστήσουμε λοιπόν το αντίπαλο δέος του Surface Pro 4 της Microsoft.

Lenovo IdeaPad Miix 700 12ISK (από 999 ευρώ)

2-1 Lenovo Extreme

Εξαιρετικό, με οθόνη 12” FHD IPS LED, ανάλυση στα 1440p, πανάλαφρο, πανέμορφο, πανίσχυρο, με έξτρα την παροχή στυλό για την οθόνη (με πολύ καλή απόκριση), πολύ καλή συνδεσιμότητα, αλλά ο επεξεργαστής δεν είναι ο πιο γρήγορος της κατηγορίας του και έχει θεματάκια με την εργονομία του και τις θύρες USB οπότε έχετε και αυτό στο μυαλό σας εφόσον αποφασίσετε να δώσετε 2 μισθούς για την απόκτηση του.

Για το τέλος το μόνο που έχω να πω είναι πως πάντα θα πρέπει να ελέγχετε για reviews και απόψεις χρηστών για να ξέρετε περίπου αν αξίζει να προβείτε σε κάποια αγορά. Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται ο οδηγός με προσωπική ευχή να περνάτε καλά, καλή επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές και εδώ είμαστε για τυχόντα σχόλια, απορίες ή ενστάσεις.

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

3 Comments

  1. Λόγω του θέματος, πίστευα ότι θα έφτανε σε πιο ψηλά κλιμάκια τιμής, γιατί ακόμα και το ακριβότερο μοντέλο δεν φτάνει τα 1000 ευρώ και έτσι υπολείπεται κατά πολύ άλλων μοντέλων, όπως το πασίγνωστο Surface Book με την Nvidia 940 ή και το πιο πρόσφατο http://www.asus.com/Notebooks/ASUS-ZenBook-Flip-UX560UQ/overview/ που φέρει και αυτό μέχρι και i7, 4k και την Nvidia 950. Θέλω να πω ότι αυτές οι συσκευές με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι και πολύ καλύτερες από τα netbooks και άμα κάποιος θέλει να αγοράσει ένα πραγματικά καλό all-in-one θα πρέπει να επενδύσει παραπάνω…

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL