REVIEWS

ZOMBIE VIKINGS

Τι μπορεί να συμβεί όταν ο Odin, ο ξεμωραμένος μονόφθαλμος θεός των Σκανδιναβών, πέσει θύμα της πλάνης του Loki και χάσει το εναπομείναν μάτι του; Μα, να δημιουργηθούν zombies! Και δε μιλάμε για τα συμβατικά zombies που ψοφάνε μόνο για ανθρώπινα μυαλά και περπατάνε βασανιστικά αργά, αλλά για τα πανίσχυρα (σχετικό είναι αυτό) τέσσερα viking zombies που θα αναλάβουν φτάσουν μέχρι την άκρη του κόσμου για να εντοπίσουν το κλεφταρά Loki και το χαμένο μάτι. Χωρίς αστεία, αυτό είναι το σενάριο του νέου παιχνιδιού της Zoink Games, μιας ιδιαίτερης περίπτωσης Σουηδών developers που είχαν κυκλοφορήσει πριν από δύο χρόνια περίπου εκείνο το adventure διαμαντάκι ονόματι Stick it to the Man! που λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι έπαιξαν τελικά. Αυτή τη φορά, οι φανταστικοί Σουηδοί διατηρούν μεν τη μοναδική τεχνοτροπία γραφικών που τους έκανε γνωστούς, αλλά μεταφέρουν το πεδίο δράσης της, από το χώρο των adventures σε αυτό των beat’ em up/brawlers. Αν η απόφαση αυτή τους δικαίωσε, θα το μάθετε εντός ολίγου.

Το Zombie Vikings διατηρεί ζωντανή τη κληρονομιά των “πατέρων” του είδους όπως το κλασικότερο των κλασικών Golden Axe και το πιο πρόσφατο Castle Crashers, αλλά προς τιμήν του προσπαθεί να εμπλουτίσει τη συνταγή, προσφέροντας μια ιστορία με σαφή αρχή και τέλος και μερικούς αξιομνημόνευτους χαρακτήρες που εύκολα θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε κάποιο χιουμοριστικό point ‘n’ click adventure. Βασικότερο όπλο λοιπόν του παιχνιδιού είναι το χιούμορ και η σάτιρα, που βασίζεται στη Σκανδιναβική μυθολογία και την ανακατεύει με τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα, τις αναφορές σε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και video games, ενώ δεν διστάζει να καυτηριάσει εύστοχα και μια χούφτα κοινωνικά θέματα. Ομως οφείλω να επισημάνω ότι το χιούμορ του παιχνιδιού είναι πολύ ιδιαίτερο και κάφρικο, κυμαίνεται συχνά στα πλαίσια του “toilet-humor” με συνέπεια να μην είναι πάντα και τόσο επιτυχημένο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η παρακολούθηση των δεκάδων cut-scenes με τις κάμποσες γραμμές διαλόγου δεν πραγματοποιείται ευχάριστα. Προσωπικά σπάνια γέλασα πραγματικά, καθώς αρκετά από τα αστεία έχουν ξαναειπωθεί πολλάκις στο παρελθόν και μάλιστα καλύτερα, αλλά δε μπορώ να κρύψω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού υπήρχε ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μου ένα χαζό χαμόγελο εξαιτίας της όλης “ό,τι να’ναι και όπως να’ ναι” κατάστασης που το διακατέχει. Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα υπάρξει πολύς κόσμος που δεν θα συμμεριστεί την ιδιόμορφη αίσθηση του χιούμορ των ανθρώπων της Zoink, άρα αυτομάτως για εκείνους η μισή χαρά του παιχνιδιού πετιέται στο κάλαθο των αχρήστων.

Zombie Vikings Shot1Η ατρόμητη παρέα πάνω στο Drakkar του Odin

Η υπόλοιπη μισή αφορά το gameplay και εκεί το Zombie Vikings στέκεται απολύτως ικανοποιητικά. Σε περίπτωση που έχετε παίξει ένα οποιαδήποτε παρεμφερές παιχνίδι, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να προσαρμοστείτε αμέσως στο κλίμα του. Ο χάρτης του παιχνιδιού χωρίζεται σε ένα σεβαστό αριθμό από stages, σχετικά μικρής έκτασης το καθένα, όπου βασικός στόχος σας είναι να δείρετε όσους φουκαράδες έχουν την ατυχία να βρεθούν μπροστά σας, οι οποίοι ολοένα και αυξάνουν σε αριθμούς και μεγέθη όσο πλησιάζετε προς το τέλος της ιερής αναζήτησης για το χαμένο μάτι του Odin και ενίοτε να νικήσετε το boss που, ως είθισται, απαιτεί ειδική μεταχείριση για να το συνετίσετε. Η ποικιλία των levels είναι αξιοσημείωτη τόσο από εικαστικής άποψης όσο και από πλευράς δομής, ενώ συχνά καλείστε να εκτελέσετε και κάποιες ενέργειες που ξεφεύγουν από το τυπικό “ξυλίκι”, όπως να παίξετε Socker ενάντια σε ντοπαρισμένους νταγλαράδες ή να μαντρώσετε μερικά εκνευριστικά gnomes.

Zombie Vikings Shot5Από φαντασία στα bosses άλλο τίποτα…

Σε αντίθεση με ό,τι προστάζει το είδος, το Zombie Vikings έχει μάλλον χαμηλό δείκτη δυσκολίας και είναι αρκετά γενναιόδωρο τόσο σε checkpoints όσο και σε health packs (που έχουν τη μορφή…braaaaaaains!), μια επιλογή δίκοπο-μαχαίρι, καθώς αφενός το παιχνίδι δεν γίνεται εύκολα κουραστικό και αποφεύγει να εντείνει την ήδη υπάρχουσα επαναληψιμότητα που “βασανίζει” το είδος, αφετέρου αποτελεί απλώς θέμα μερικών ωρών να δει κανείς τους τίτλους τέλους, χωρίς τελικά να ιδρώσει ιδιαίτερα. Εν κατακλείδι λοιπόν, το Zombie Vikings εστιάζει περισσότερο στο παρουσιάσει στο παίκτη μια (ο Odin ας τη κάνει)…ολοκληρωμένη ιστορία παρά να “τσιγκλήσει” το επίπεδο των ικανοτήτων του, όπως κάνει, λόγου χάρη, το Rampage Knights.

Ασχετα με τις ελαφρώς μειωμένες “gaming” προθέσεις του, ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι μεστός και λειτουργικός. Υπάρχει ένα κουμπί βασικής επίθεσης, ένα για άμυνα που επιτρέπει παράλληλα και την απόκρουση των projectiles ορισμένων τύπων εχθρών εφόσον πατηθεί τη κατάλληλη στιγμή, τρέξιμο και άλμα, ένα κουμπί για grab που χρησιμεύει κυρίως στην επίλυση ορισμένων υποτυπωδών “γρίφων”, ενώ η μοναδικότητα του κάθε zombie αποτυπώνεται κατά κύριο λόγο από την special επίθεσή του. Για παράδειγμα ο Seagurd εκτοξεύει φονικό μελάνι και χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του για να καθαρίσει την οθόνη από τους εχθρούς, ενώ ο Hedgy προκαλεί μεγάλο damage στριφογυρνώντας σαν τον… Sonic! Αν και γενικά οι τέσσερις ήρωες (αργότερα στη παρέα θα προστεθεί και ένας πέμπτος) είναι απόλυτα αξιόμαχοι πολεμιστές για να τα τερματίσετε το παιχνίδι ακόμα και solo, στη πράξη θα διαπιστώσετε ότι κάποιοι είναι ιδανικοί μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες και κάποιοι άλλοι είναι καλύτεροι… γενικώς! Ενδεικτικά ο Hedgy είναι τέλειος για τις λεγόμενες “run-for-your-life” πίστες εξαιτίας του μικρού μεγέθους και της ταχύτητας του, ο Seagurd είναι η καλύτερη επιλογή για all-around καταστάσεις (καλή αναλογία μεταξύ damage και αντοχής), η δυναμική Gunborg εξίσου αποτελεσματική ως εναλλακτική λύση, ενώ όσες φορές έπαιξα με τη λεπτοκαμωμένη και κορακόμορφη Chaw-kee, οι επιδόσεις της ήταν μάλλον χαμηλές. Ενα μικρό rebalancing δεν θα ήταν καθόλου άσχημο από πλευράς Zoink.

Zombie Vikings Shot4“Κοπιάστε, έχει για όλους”

Εντούτοις, το αλατοπίπερο του παιχνιδιού είναι οι ρούνοι και τα σπαθιά που διαφοροποιούν την αποτελεσματικότητα των ζομποηρώων προς το καλύτερο ή…προς το χειρότερο. Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποκτήσει κανείς τα εν λόγω αντικείμενα: είτε αγοράζοντας τα πριν την έναρξη κάθε πίστας (ή σε κάποιο κατάστημα) πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο από χρυσά νομίσματα που μαζεύετε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας είτε ολοκληρώνοντας επιτυχώς κάποιο side-quest. Τα side-quests συνήθως εντοπίζονται σε κάποια εμφανή παράκαμψη του κυρίου μονοπατιού της εκάστοτε πίστας και το ζητούμενο τους είναι φυσικά εντελώς ζαβό και στα πλαίσια της παράλογης λογικής του παιχνιδιού. Τα διψήφια σε αριθμό σπαθιά που αποκτάτε, εκτός από διαφορετική εμφάνιση και ευφάνταστα ονόματα, συνήθως έχουν και μια συγκεκριμένη ιδιότητα, η οποία μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη (όπως να εκρηγνύονται οι εχθροί κάθε φορά που πεθαίνουν) είτε σχεδόν άχρηστη (γρηγόροτερο βήμα όταν τους κουβαλάτε).

Zombie Vikings Shot3Iiiiiiits’ Socker time!

Το κακό είναι ότι δεν μπορείτε να το αλλάξετε όσο παίζετε μια συγκεκριμένη πίστα, εκτός και αν συναντήσετε κάποιο κατάστημα, συνεπώς αν κολλήσετε με κάποιο σπαθί που δεν σας ικανοποιεί (όπως το τραγικό nail-cutter από το σχετικό side-quest) τότε αναγκαστικά θα πρέπει να το υπομένετε μέχρι να ολοκληρώσετε τη πίστα ή να τη ξεκινήσετε από την αρχή. Οι ρούνοι από την άλλη, έχουν μικρότερο αντίκτυπο στη συμπεριφορά των zombies, καθώς επηρεάζουν μονάχα ένα χαρακτηριστικό τους και αυτό όχι τρομακτικά πολύ. Παραδείγματος χάρη υπάρχουν ρούνοι για μικρή αύξηση του health, της ταχύτητας, προσθήκης διπλού άλματος, ενώ ο καλύτερος ρούνος του παιχνιδιού, με διαφορά, είναι ο Rune of Nothing που διαθέτετε εξ’ αρχής. Τι κάνει αυτός; Απολύτως τίποτα…

Μιας και αναφέραμε το αλατοπίπερο του παιχνιδιού, ας προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα μπαχάρια που είναι φυσικά το co-op mode. Το Zombie Vikings υποστηρίζει τόσο τοπικά όσο και on-line συνεργατικό παιχνίδι μέχρι τέσσερις παίκτες, με τη δεύτερη επιλογή όμως να περιορίζεται μόνο στα άτομα που βρίσκονται στη friend-list σας. Εννοείται ότι σε co-op το παιχνίδι αλλάζει επίπεδο και γίνεται ένα πανηγύρι button-mashing διαγωνισμού, όπου μάλιστα οι παίκτες συναγωνίζονται για το ποιος θα προκαλέσει το μεγαλύτερο damage και θα μαζέψει τα περισσότερα νομίσματα. Πάντως, σαν Ragequit δεν διστάσαμε να το δοκιμάσουμε και το αποτέλεσμα δεν μας απογοήτευσε καθόλου, ενώ υφίσταται και ένα επιπλέον Versus Mode, όπου οι παίκτες κοπανάνε ο ένας τον άλλο μέσα σε μια αρένα, αλλά στη περίπτωση αυτή το ενδιαφέρον δεν διαρκεί παρά ελάχιστα λεπτά…

Zombie Vikings Shot6Co-op με την αρμάδα του Ragequit. Αξία… ανεκτίμητη

Στο τεχνικό τομέα, το Zombie Vikings τα καταφέρνει εξαιρετικά καλά για το είδος που εκπροσωπεί, με το στυλ γραφικών να θυμίζει ένα καλόγουστο αμάγαλμα καρτούν και pop-up book, με πολύ καλό animation και ιδιαίτερα προσεγμένο σχεδιασμό των levels. Οι άνθρωποι της Zoink έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά στο να γεμίσουν με μπόλικο περιεχόμενο και με μικρές μα όμορφες λεπτομέρειες το κόσμο του παιχνιδιού, με την απόδοση των χρωμάτων να δημιουργούν πανέμορφες εικόνες, σαν κινούμενους πίνακες ζωγραφικής. Για κάποιο λόγο όμως το παιχνίδι παρουσιάζει ένα μικρό πρόβλημα stuttering/hiccup, παρ’ όλο που τα FPS παραμένουν καρφωμένα στα 60, το οποίο μπορεί να μην είναι game-breaking, αλλά σε στιγμές μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικό. Οι developers έχουν αναφέρει ότι εργάζονται σε σχετικό patch, αλλά είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει και σε ποιο βαθμό θα εξαλείφει το πρόβλημα. Στα χνάρια των γραφικών βρίσκεται και ο ηχητικός τομέας, με τα voice-over να δίνουν ρέστα και το soundtrack να είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, με ska/funk ηχοχρώματα και ρυθμούς να ντύνουν ζεστά το…κλωτσομπουνίδι που διαδραματίζεται στις οθόνες σας.

Συμπερασματικά, το Zombie Vikings είναι μια αξιόλογη πρόταση για τους λάτρεις των brawling παιχνιδιών, που μπορεί να μην φθάνει τα επίπεδα gameplay ενός Castle Crashers ή ενός Rampage Knights, αλλά χάρη στην αφήγησή του και το χαβαλεδιάρικο co-op mode του είναι ικανό να προσφέρει γερές δόσεις ικανοποιητικού “ξύλου” και καμένου χιούμορ. Αν σας ενδιαφέρει κάτι από τα δύο, μην το αγνοήσετε.

Pros

  • Αξιοπρεπέστατο σύστημα μάχης
  • Τέσσερις (+1) χαρακτήρες, για τετραπλό “χαοτικό” co-op
  • Ατελείωτο “καμμένο” χιούμορ…

Cons

  • … που δεν είναι για όλους
  • Κάποια προβλήματα απόδοσης, πιθανόν να λυθούν με κάποιο patch

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL