REVIEWS

EVOLVE

Πριν από 4 μήνες είχα την ευκαιρία να ρίξω μια πρώτη ματιά στον νέο CoOp τίτλο της Turtle Rock Studios, με το όνομα Evolve. Fastforward στον Φλεβάρη του 2015, οπου το παιχνίδι, μετά από μερικές καθυστερήσεις, αισίως έχει κυκλοφορήσει στα ψηφιακά ράφια του Steam και τα ξεχασμένα από τους Θεούς, retail καταστήματα.

Για να πάρουν μια ιδέα όσοι δεν διάβασαν την “επι χείρας” παρουσίασή μου (ντροπή, αμαρτωλοί!!), το Evolve πρόκειται λίγο πολύ για μια εξέλιξη του Versus mode του L4D, σε βαθμό που το καθιστά αυτόνομο παιχνίδι, όπου έρχονται αντιμέτωποι 4 παίκτες “κυνηγοί” με έναν παίκτη “τέρας”, για το ποιος είναι μπαμπάς ποιανού, στον πλανήτη Shear.

Evolve1We got some eggs to crack….let’s get cookin’!

WE’RE THE MONSTERS! WE’RE THE MONSTERS!!

Οι παίκτες έχουν στη διάθεσή τους τέσσερεις κλάσεις με τρείς κυνηγούς η κάθε μία (τέσσερεις εάν κάποιος αγοράσει το DLC, στο οποίο θα αναφερθώ αργότερα). Ο Trapper έχει δυνατότητα να φυλακίζει σε ένα θόλο το τέρας για να τα “λένε” μεταξύ τους σε πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, να το καθυστερεί όσο πιο πολύ γίνεται ρίχνοντας καμάκια ή stasis grenades και να κάνει ένα υποτυπώδες damage με τα συνήθως closerange όπλα του. Ο Assault είναι ο κύριος φορέας πόνου προς το τέρας, χρησιμοποιώντας φλογοβόλα, lightning guns, νάρκες κ.α. παρέα με τη κύρια ικανότητά του, το να έχει μια προσωρινή ασπίδα που τον κάνει άτρωτο για όσο κρατάει το εφέ. Ο Support είναι εκεί για να βοηθάει την ομάδα να μην τρώει ζημιά, ρίχνοντας ασπίδα πάνω τους, να αφήνει μικρά  turrets που βαράνε ότι είναι εχθρικό προς τους παίκτες, να ξεβιδώνει το κεφάλι του και να το κάνει ελικοπτεράκι ώστε να ψάχνει και να σημειώνει στον χάρτη το τέρας και να κάνει τους πάντες αόρατους γύρω του με τη κύρια ικανότητά του. Τέλος, ο Healer, όπως όλοι πιάσαμε το νόημα, έχει τη δουλειά της νοσοκόμας, προσφέροντας healing με κάποιο healing όπλο όπως το Medgun ή με την κύρια ικανότητά του να ρίχνει στιγμιαίο heal σε όσους βρίσκονται γύρω του, να ανοίγει τρύπες στην ασπίδα του τέρατος για παραπάνω ζημιά και να ανασταίνει τους πεσόντες συναδέλφους του.

Κύριο μέλημα των κυνηγών είναι τι άλλο; Να κυνηγήσουν και να φάνε το τέρας, συνδυάζοντας όλοι μαζί τις ικανότητές τους και φυσικά να μείνουν ζωντανοί όσο είναι επι το έργον. Πράγμα που αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο, μιας και εκτός από το τέρας που κυνηγάνε, υπάρχουν και διάσπαρτα μέλη του ζωϊκού βασιλείου σε όλους τους χάρτες, τα οποία μπορούν ανα πάσα στιγμή να επιτεθούν και στις δύο πλευρές. Το καλό είναι ότι κάποια από αυτά τα “αδέσποτα” κουβαλάνε και buffs τα οποία μπορούν να τα πάρουν κυνηγοί και τέρας, εάν τα σκοτώσουν πρώτα, δίνοντας ένα προσωρινό buff σε κάποια πτυχή του χαρακτήρα τους.

Evolve22Το γούτσικο Kraken, τλώει για να μεγαλώσει

MONSTERS INC.

Για να δούμε τώρα και τη μεριά των socially awkward τεράτων. Υπάρχουν τρία διαθέσιμα (τέσσερα με το δεύτερο DLC), το Goliath, που είναι και το πρώτο διαθέσιμο, το Kraken και το Wraith.

Ο Γολιάθ θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το Tank του L4D. Ένα σχετικά μεγάλο και ογκώδες “κτήνος”, το οποίο κινείται στον χάρτη κάνοντας τεράστια άλματα και σκαρφαλώνοντας. Έχει τη δυνατότητα να πετάει φωτιές, πέτρες, να κάνει ένα αρκετά δυνατό ground slam και να εφορμά σε ευθεία, σαν μπάλα του bowling με κορίνες τους κυνηγούς. Με λίγα λόγια, βασίζεται στις melee ικανότητές του.

Το Κράκεν, καθαρά εμπνευσμένο σε εμφάνιση από τον αγαπημένο μας θεούλη Cthulhu, μπορεί και πετάει / κάνει glide, δίνοντάς του έτσι μία υπεροχή σε σχέση με τους κυνηγούς. Εκτός από τη βασική επίθεση εδάφους με τα πλοκάμια του, έχει τη δυνατότητα να ρίχνει σφαίρες ηλεκτρισμού αφ’υψηλού. Οι 4 ικανότητές του, του επιτρέπουν να αφήνει νάρκες, να ρίχνει αστραπές, να δημιουργεί ένα καταστροφικό AoE γύρω του και να πετάει μία δίνη με την οποία μπορεί να σπρώχνει τους κυνηγούς προς τα πίσω είτε για να ξεφύγει είτε για να απομονώσει έναν κυνηγό και να τον αποτελειώσει πιο εύκολα.  

Τέλος, υπάρχει και το Φάντασμα (Wraith) το οποίο, όπως μαρτυράει και το όνομά του, τη βρίσκει με τις σκιές και τα σκοτάδια. Δεν μπορεί να πετάξει (αυτό έλειπε…) και κινείται σαν φίδι λίγο πιο πάνω από το έδαφος. Έχει τη λιγότερη ζωή σε σχέση με τα άλλα και γι’αυτό βασίζεται σε hitnrun τακτικές, αποφεύγοντας τις μακροχρόνιες συναντήσεις με τα θύμ.. εμ, τους κυνηγούς. Η πρώτη του ικανότητα του επιτρέπει να τραβάει κοντά του έναν κυνηγό και να τον κάνει κιμά. Η δεύτερη του επιτρέπει να κάνει στιγμιαίο teleport στο στόχο και να σκάει ένα μικρό AoE. Η τρίτη αφήνει μια απομίμηση να κάνει χαβαλέ με τους κυνηγούς, ενώ το ίδιο το Wraith γίνεται αόρατο και μπορεί να φύγει από τη μάχη ή να βρεί άλλη κατεύθυνση προσέγγισης και να επιτεθεί ξανά. Τέλος, η τέταρτη ικανότητά του, δημιουργεί μία “αρένα”, δίνοντας μεγάλο buff στις επιθέσεις του Wraith αλλά και στο decoy του. Ο συνδυασμός των δύο, εάν οι κυνηγοί δεν οργανωθούν σωστά, είναι ότι πρέπει για να κλάψουν μανούλες.

Ο σκοπός των τεράτων, κυρίως, είναι να κρύβονται και να επιλέγουν την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθούν, χρησιμοποιώντας την οσμή τους (με το δεξί click) για να βλέπουν τι κινείται γύρω τους, ενώ παράλληλα τρώνε ότι αδέσποτο κάνει βόλτες στο χάρτη, για να εξελιχθούν και να ανεβάσουν τις ικανότητές τους. Ουσιαστικά, μέχρι το 3ο επίπεδο, το τέρας είναι η κλασσική περίπτωση του “Τρεχάτε ποδαράκια μου, να μην σας πιάσει ο κώλος μου” και θα μπορούσε κάλλιστα να συνδυαστεί με μουσική υπόκρουση από ταινίες του Benny Hill, όσο το παίρνουν στο κυνήγι.

Evolve3Στο τέλος κάθε μάτς, βλέπουμε ένα βολικό timeline του πως εξελίχθηκαν όλα τα γεγονότα

GAME MODES MAP VARIETY

Το παιχνίδι προσφέρει αρκετά game modes με το κυριότερο να είναι το Hunt. Σ’αυτό, το τέρας πρέπει να επιβιώσει και να εξελιχθεί, ώστε να μπορεί να σκοτώσει ευκολότερα τους κυνηγούς. Οι κυνηγοί από την άλλη, έχουν στόχο να βρούνε το τέρας και να το στείλουν στον δημιουργό του όσο πιο γρήγορα γίνεται, πρίν εξελιχθεί στο 3ο επίπεδο.

“Γιατί, τι παίζει με το 3ο επίπεδο βρε Ζομπικάου?”

Στο τρίτο επίπεδο, μικρέ Ρεϊτζκουίτη, το τέρας, εκτός από τη παραπάνω ζωή που θα έχει αλλά και ανωτέρου επιπέδου ικανότητες, αποκτάει τη δυνατότητα να κάνει ζημιά στη γεννήτρια των κυνηγών που υπάρχει σε όλους τους χάρτες του Hunt mode, δίνοντάς του άλλον έναν τρόπο να νικήσει. Έτσι, εάν ο παίκτης-τέρας το χειριστεί το θέμα σωστά, θα γίνει από κυνηγημένος, κυνηγός. Οι κυνηγοί θα αναγκαστούν να ρίξουν άγκυρα κοντά στη γεννήτρια και να περιμένουν από πού θα τους έρθει η οργή του κτήνους να σπείρει θάνατο.

Το δεύτερο είναι ουσιαστικά σαν μικρό, online campaign το οποίο χωρίζεται σε 5 ημέρες και ονομάζεται Evacuation. Κάθε μέρα αποτελεί και έναν χάρτη, όπου το game mode το διαλέγουν οι παίκτες με ψηφοφορία πριν την έναρξη. Τα διαθέσιμα modes είναι, εκτός από το Hunt, τα Rescue, Nest και Defend. Στο Rescue, οι κυνηγοί έχουν σκοπό να σώσουν ομάδες από επιστήμονες που είναι διάσπαρτες στον χάρτη και το τέρας, φυσικά, πρέπει να κάνει ένδοξο γλέντι με τη σάρκα τους. Όποιος καταφέρει να σώσει ή να φάει 5 επιστήμονες, είναι ο νικητής.

Στο Nest, υπάρχουν διάσπαρτα αυγά στο χάρτη, τα οποία πρέπει να προστατεύσει το τέρας από τους κυνηγούς. Το κόλπο εδώ είναι πως το τέρας έχει τη δυνατότητα να τα αναγκάσει να εκκολαφθούν, αποκτώντας ένα μικρότερης δύναμης και πρώτου επιπέδου Γολιάθ, μεν, αλλά χάνοντας ένα από τα 6 αυγά, δε. Οι κυνηγοί νικάνε κάνοντας τα αυγά, ομελέτα και σκοτώνοντας τυχόν μικρά minions ή απλά σκοτώνοντας τον παίκτη-τέρας. Το τέρας από την άλλη, νικάει μόνο εάν σκοτώσει όλους τους κυνηγούς, πριν του κάνουν τα αυγά, μάτια.

Τη 5η μέρα κάθε Evacuation campaign, έρχεται πάντα το Defend. Το mode αυτό θυμίζει κάπως MOBA με tower defense στοιχεία και έχει ως εξής: Οι κυνηγοί είναι έτοιμοι να την κάνουν από τον Shear αλλά πρέπει πρώτα να ανεφοδιάσουν με καύσιμα το διαστημόπλοιό τους. Έχουν διαθέσιμες τρεις γεννήτριες, δυο εφεδρικές και μία κύρια, οι οποίες ανεφοδιάζουν και πρέπει να τις προστατεύσουν με ότι έχουν και δεν έχουν μέχρι να περάσει ο χρόνος των έξι λεπτών. Οι δύο πρώτες γεννήτριες θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τα turrets του Dota και η τρίτη γεννήτρια με το Ancient. Δηλαδή, πρόσβαση στη κεντρική γεννήτρια, δίνεται μόνο όταν έχουν καταστραφεί οι προηγούμενες δύο. Κάθε μία από τις δύο πρώτες γεννήτριες που διαλύεται, προσθέτει και παραπάνω χρόνο για τον οποίο θα πρέπει να αμυνθούν οι κυνηγοί και η νίκη, από τη δική τους πλευρά, επιτυγχάνεται είτε με το να τελειώσει ο χρόνος ανεφοδιασμού, είτε με το να εξαϋλώσουν το τέρας. Το τέρας από την άλλη, ξεκινάει στο 3ο στάδιο εξέλιξης και έχει στη διάθεσή του 2 μικρά Goliath, τα οποία αναγεννώνται περίπου κάθε ένα λεπτό από τον θάνατό τους και κάνουν ζημιά σε κυνηγούς και γεννήτριες. Η νίκη για το τέρας όμως, έρχεται μόνο με τη καταστροφή της κύριας γεννήτριας.

Ένα στοιχείο που κάνει το Evacuation πολύ πρωτότυπο είναι ότι, αναλόγως το αποτέλεσμα κάθε μέρας, κάνει την εμφάνισή του και ένα εφέ στην επόμενη μέρα, το οποίο βοηθάει τη πλευρά που νίκησε προηγουμένως. Π.χ. εάν η πρώτη μέρα έληξε με νικητές τους κυνηγούς, τη δεύτερη μέρα μπορεί να έχουν AIcontrolled στρατιώτες στο χάρτη για βοήθεια. Εάν όμως νικήσει το τέρας, τότε π.χ. μπορεί να υπάρχει αυξημένος αριθμός από αδέσποτα ζώα, κάνοντας το έργο της εξέλιξης του τέρατος πιο εύκολο και γρηγορότερο. Επίσης, εάν μια πλευρά είναι με διαφορά καλύτερη από την άλλη, ενεργοποιείται και ένα balance σύστημα υπέρ τις αδύναμης πλευράς, χωρίς όμως να μπεί στον κόπο, ακόμα, η Turtle Rock να εξηγήσει τι ακριβώς επηρεάζει αυτό το σύστημα.

Τέλος, υπάρχει και το Custom mode, όπου ο παίκτης μπορεί να στήσει ένα μάτς με ότι παραμέτρους θέλει.

Σημείωση: Το παιχνίδι έχει και Solo mode, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, ποιος θα παίξει Coop παιχνίδι, παρέα με τα bots? Εγώ πάντως δεν ασχολήθηκα με δαύτο.

Evolve4UNDEAD SERVANT, ARISE! Το Lazarus Device, επι το έργον.

Εδώ θέλω να σταθώ στο πρώτο παράπονο που έχω με το παιχνίδι. Η Turtle Rock φρόντισε το παιχνίδι να έχει ένα σχετικά μεγάλο αριθμό χαρτών και πιο συγκεκριμένα, δώδεκα. Αυτό που δεν φρόντισε όμως είναι να προσθέσει ποικιλία όσων αφορά στο όλο “θέμα” και την αίσθηση αυτών. Όλοι, μα όλοι οι χάρτες, άσχετα αν η δομή του καθενός είναι διαφορετική, έχουν το στοιχείο της ζούγκλας, με τις ίδιες αποχρώσεις και τα ίδια φυτά, δέντρα και ζώα να τους διακοσμούν. Εάν δεν είχα διαβάσει πόσοι χάρτες υπάρχουν, θα ορκιζόμουν ότι παίζω τον ίδιο χάρτη, ξανά και ξανά.

TECHNICALITIES

Πρέπει να δώσω τα εύσημά μου στην Turtle Rock για τον τεχνικό τομέα του Evolve. Τα γραφικά βασίζονται στην CryEngine 3 και όπως καταλαβαίνετε, όλα είναι μια οπτική πανδαισία. Τα animations, τα μοντέλα, τα εφέ των όπλων και των ικανοτήτων, είναι όλα άρτια δουλεμένα και δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα με τις επιδόσεις του παιχνιδιού. Τα FPS ήταν ένδοξα ψηλά, μεταξύ 75 – 80, στα Ultra settings. Το κυριότερο απ’ όλα όμως ήταν το γεγονός ότι οι servers ανταπεξέρχονται άριστα και μόνο μια φορά είχα θέματα με lag. Επίσης άριστη δουλειά έγινε και στον τομέα του ήχου, όπου δίνεται μεγάλη βάση, μιάς και τα random ζωάκια στον χάρτη αντιδρούν με αυτά που συμβαίνουν γύρο τους και μπορούν να προδώσουν τη θέση του τέρατος ή των κυνηγών, εάν ο παίκτης έχει μάθει τις κραυγές τους.

Γενικά έχει γίνει της μόδας να κράζουν όλοι κάθε μορφής DLC. Έτσι και το Evolve υπέστη την ίδια αντιμετώπιση, ακόμα και αν από την αρχή σχεδόν του development η Turtle Rock είχε ανακοινώσει πως το παιχνίδι θα είναι φτιαγμένο να υποστηρίζει DLCs. Τι να την κάνουμε όμως την ειλικρίνεια, όταν κάνει την πατάτα η Χελώνα και βγάζει, όχι ένα, αλλά δύο, day-one DLC’s τα οποία φαίνεται να περιέχουν πετσοκομμένο content που ήταν ή θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του αρχικού παιχνιδιού; Τα δυο DLCs λέγονται Hunting Season και Monster Pack, προσφέρουν 4 νέους κυνηγούς και 1 νέο τέρας αντίστοιχα. Το Monster Pack έρχεται ως preorder bonus και θα πωλείται και ξεχωριστά αργότερα, ενώ το Hunting Season πωλείται κανονικά προς €19,99, αλλά οι νέοι κυνηγοί δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Προς καλή μας τύχη, η Χελώνα υποσχέθηκε πως όλα τα νέα game modes και οι νέοι χάρτες θα είναι δωρεάν προς όλους. Ίδωμεν…

Evolve5Feuer Frei!

BE LIKE MARKOV. BE WITHOUT WORRY.  

Ακόμα και με το υπάρχον content, σαν σύνολο, το Evolve είναι ένα παιχνίδι που αξίζει την προσοχή και το hype που του αποδόθηκε. Ικανοποιεί και αυτούς που γουστάρουν Coop καταστάσεις με παρεούλα, αλλά και αυτούς που αρέσκονται στο να ξεφτιλίζουν wannabe κυνηγούς, με το τέρας. Η προσθήκη του ανταγωνιστικού στοιχείου εκτοξεύει το replayability στα ύψη και με την έλευση νέων game modes και χαρτών, θα γίνει ακόμα πιο πλήρες.  

Το παιχνίδι εισάγεται στην Ελλάδα από την CD Media την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την διάθεση του review κώδικα.

Pros

  • Οπτικά υπέροχο, με την CryEngine 3 να αποδίδει τέλεια την αίσθηση του πλανήτη Shear.
  • Το ανταγωνιστικό στοιχείο που πρόσθεσε η Turtle Rock ενισχύει την Co-Op εμπειρία και μεγαλώνει κατακόρυφα το replayability.
  • Ο Lazarus, Ένα γενετικά τροποποιημένο, με τεράστιες ομοιότητες στον Rasputin, πρωτοπαλίκαρο.

Cons

  • Θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στην απεικόνιση των χαρτών και όχι να τρέχουμε μόνο στις ζούγκλες σαν τον Μόγλη.
  • Σε μεγαλύτερα επίπεδα απαιτεί τη χρήση μικροφώνου για καλύτερη συνεννόηση και οργάνωση.
  • Τα δύο DLC’s θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο αρχικό πακέτο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

2 Comments

  1. Πολυ ωραιο review, το καλυψες το παιχνιδι και στα θετικα του και στα αρνητικα του. Αν ειχαν λιγο διαφορετικη προσεγγιση στην τιμη του παιχνιδιου, πιστευω θα τα πηγαινε ακομα καλυτερα. Δε μπορει να ζητας 65 ευρω για αυτο το περιεχομενο, και με την υποσχεση οτι θα βγαλεις και αλλα dlc.

  2. Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια Snipereye 🙂

    Στα €50 που κανει στον Ατμο, δεν μπορω να πω πως κανει για ολους. Αλλα ακομα και με το υπαρχον content του, εχω κλεισει τις 20 ωρες ηδη. Οντας λατρης των Coop, πιστευω πως το Evolve ειναι μακραν το καλυτερο Coop αυτη τη στιγμη στην αγορα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL