REVIEWS

SHERLOCK HOLMES THE AWAKENED

Το Sherlock Holmes The Awakened της Frogwares είναι το νεότερο μέλος μιας σειράς adventure games που πλησιάζει τα είκοσι χρόνια ζωής, και αυτό μετρώντας μόνο τις κυκλοφορίες του ίδιου developer. Αποτελεί δε πλήρες remake του ομώνυμου παιχνιδιού του 2008, με σαφώς διαφορετική gameplay προσέγγιση.

Η ιστορία του παιχνιδιού επιχειρεί να αναμείξει δύο διαμετρικά αντίθετα λογοτεχνικά σύμπαντα, τον ορθολογισμό του Sherlock Holmes που βασίζεται στην εμπειρική παρατήρηση ενός λογικού κόσμου, με τον υπερβατικό τρόμο της μυθολογίας Κθουλού, όπου η αντίληψη της πραγματικότητας οδηγεί στην τρέλα.

Το καπελάκι του στραβά…

Fun facts: Ο Sir Arthur Conan Doyle, συγγραφέας του πιο διάσημου ντετέκτιβ στον κόσμο, ήταν σκληροπυρηνικός πνευματιστής που πίστευε στην επικοινωνία με τους νεκρούς μέσω μέντιουμ. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, τις αφιέρωσε σχεδόν αποκλειστικά στο να διαδίδει τον πνευματισμό.

Ο Howard Phillips Lovecraft, συγγραφέας της μυθολογίας Κθουλού, ήταν ορθολογιστής που, μαζί με τον διάσημο escape artist Harry Houdini, ετοίμαζε βιβλίο που κατέρριπτε τους ισχυρισμούς των πιο διάσημων μέντιουμ της εποχής. Ο πρόωρος θάνατος του Houdini ανέτρεψε τα σχέδια και το βιβλίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Ένα easter egg με λίγο fan service ποτέ δεν έβλαψε.

Η ιστορία αρχίζει με μια φαινομενικά πεζή περίπτωση εξαφάνισης προσώπου. Γρήγορα όμως γίνεται εμφανές ότι κάποιοι απαγάγουν μαζικά ανθρώπους χαμηλής κοινωνικής τάξης, σε μια συνομωσία που εκτείνεται πολύ πέρα από τα σοκάκια του Λονδίνου, από τις Ελβετικές Άλπεις ως τη Νέα Ορλεάνη. Θα καταφέρει ο Sherlock, με τη βοήθεια του Doctor Watson, να εξιχνιάσει την υπόθεση, κρατώντας τα λογικά του;

Δεν θα ισχυριστώ ότι θυμάμαι και πολλές λεπτομέρειες από το Sherlock Holmes The Awakened του 2008, παρόλο που το είχα παίξει την εποχή της κυκλοφορίας του. Η ιστορία είναι σίγουρα παρόμοια αν όχι ίδια, ενώ κάποιες, ευτυχώς μικρές, ατέλειες (ο σερίφης στη Νέα Ορλεάνη είναι ντιπ ξεκάρφωτος, έπρεπε να αναπτυχθεί περισσότερο), μπορούν να δικαιολογηθούν από τις ιδιαίτερες συνθήκες ανάπτυξης του παιχνιδιού, στις οποίες θα αναφερθώ αργότερα.

Αυτό που σίγουρα έχει αλλάξει άρδην είναι το gameplay. Το Awakened του 2008 είχε παραδοσιακό 3D adventure point’n’click gameplay, με inventory και γρίφους. Το Awakened 2023 υιοθετεί πλήρως τις αλλαγές που ξεκίνησαν με το Sherlock Holmes Crimes and Punishments και ολοκληρώθηκαν με το Sherlock Holmes Chapter One. Τουτέστιν, δεν υπάρχουν πλέον γρίφοι με την παραδοσιακή έννοια, αλλά μόνο investigations και εξαγωγή συμπερασμάτων από τα διαθέσιμα στοιχεία. Υπάρχουν σημεία στο παιχνίδι που χειριζόμαστε τον Watson, αλλά το gameplay παραμένει ολόιδιο, μιας και όπως αναφέρει ο Sherlock, «ο Watson πλέον γνωρίζει τις μεθόδους μου».

Όταν είσαι Sherlock Holmes, τίποτα δεν σου ξεφεύγει.

Αυτή η προσέγγιση ταιριάζει αρκετά με το πνεύμα του Sherlock Holmes και των detective games γενικά, και την δέχομαι πλήρως σε νέα παιχνίδια της σειράς. Ο παλιός adventurer μέσα μου όμως, κάπου τσινάει στο remake ενός καθαρόαιμου adventure game όπως το Awakened 2008, σε μορφή που αφαιρεί πλήρως τα παραδοσιακά στοιχεία του είδους. Εντός του Awakened 2023 υπάρχουν hints ότι ίσως να υπάρξει ανάλογη συνέχεια και με το Sherlock Holmes Nemesis, ένα από τα πιο δύσκολα παραδοσιακά adventures από το 2000 και μετά. Ειδικά για αυτόν τον τίτλο, δεν θα ήθελα να δω τέτοιου είδους remake.

Σε αυτό το σημείο, θα αναφέρω πως η ανάπτυξη του παιχνιδιού κράτησε μόλις ένα χρόνο, και αυτό στην Ουκρανία, που ως γνωστό βρίσκεται υπό καθεστώς πολέμου με τη Ρωσία, που έχει εισβάλει στα εδάφη της. Αυτό πιθανότατα εξηγεί ορισμένα στοιχεία του παιχνιδιού που όχι μόνο δεν εξελίσσουν το Sherlock Holmes Chapter One, αλλά μάλλον συνιστούν πισωγύρισμα.

Sherlock, δεν μας τα λες καλά.

Αρχικά, το παιχνίδι είναι πλήρως γραμμικό, σε αντίθεση με τον ανοιχτό κόσμο του Chapter One. Πιο σημαντικό όμως, δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να αποτύχεις ή να κάνεις λάθος. Μόνο μια λύση γίνεται δεκτή σε κάθε scene, η σωστή. Και αν και το να προσπαθήσεις να κάνεις τα scene reconstructions και τα mind palace deductions με τον «σωστό» τρόπο απαιτεί παρατηρητικότητα και έχει μια μέτρια πρόκληση, είναι εξαιρετικά εύκολο να γίνει brute force δοκιμάζοντας ταχύτατα όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, μιας και η λάθος απάντηση δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση. Μόνο η τελική σκηνή του παιχνιδιού ενέχει τον κίνδυνο game over και reload – και μιας και αναφέρθηκα σε αυτό, το loading σε βγάζει πάντα στην αρχή της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεσαι, και όχι στο σημείο που έκανες save.

Επιτέλους, ήλιος, να ανοίξει λίγο το μάτι μας.

Ο τεχνικός τομέας βρίσκεται σε καλό επίπεδο για μια ΑΑ παραγωγή. Μεγάλο μέρος της περιπέτειας διαδραματίζεται σε διαρκή μουντάδα και ημίφως, αλλά το κομμάτι την Νέας Ορλεάνης τουλάχιστον είναι ηλιόλουστο και φωτεινό. Ίσως το μόνο παράπονο είναι ότι οι φωτισμοί κάνουν τα περισσότερα character models να μοιάζουν πολύ γυαλιστερά. Μουσική και voice overs είναι υψηλού επιπέδου.

Από το τέλος της περιπέτειας.

Η Frogwares αποφάσισε να δώσει με πιο, ας πούμε, κινηματογραφικό τρόπο και ρυθμό μια ιστορία που είναι γνωστή στους μακροχρόνιους fans των παιχνιδιών της, οι οποίοι δύσκολα θα ενθουσιαστούν με αλλαγές που από τη μια αλλάζουν πλήρως τη φυσιογνωμία του original παιχνιδιού, από την άλλη υπολείπονται πολύ σε υλοποίηση σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς. Πιο εύκολα θα ικανοποιηθούν οι νεοφερμένοι, μιας και ως αυτόνομο παιχνίδι, το Sherlock Holmes The Awakened 2023, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα και ατμοσφαιρική περιπέτεια περίπου δέκα ωρών.

 

Go to discussion...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 78%

78%

Ια Ια βρεκεκέξ Φτανγκ

H Frogwares παραδίδει ένα remake που δύσκολα πείθει ως επόμενο βήμα μετά το Sherlock Holmes Chapter One. Αν κριθεί αυτόνομα, προσφέρει αυτό που υπόσχεται, χωρίς να εντυπωσιάζει.

Νικόλαος Δανιηλίδης

Μεγάλος Παλαιός, hardware enthusiast, game collector, man of culture.

8 comments

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL