REVIEWS

REMOTHERED: BROKEN PORCELAIN

Όταν τα bugs είναι περισσότερα από τις στιγμές τρόμου...

Το Remothered: Tormented Fathers ήταν μια αρκετά αξιόλογη προσπάθεια επαναφοράς των παραδοσιακών 3rd person survival horror στην σύγχρονη εποχή και ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στην ομώνυμη τριλογία των Chris Darril και Stormind Games. Δύο χρόνια μετά ήρθε η συνέχεια, ονόματι Broken Porcelain που περιμέναμε με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τα στοιχεία που είχαν αποκαλυφθεί προϊδέαζαν για μία ακόμα δυνατή horror εμπειρία. Κι ενώ το παιχνίδι είχε τα φόντα για να είναι τέτοια, οι ιθύνοντες πυροβόλησαν τα πόδια τους με την (ελαφρώς) πρώιμη κυκλοφορία του. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή…

Η ιστορία του Broken Porcelain λειτουργεί τόσο ως prequel, όσο και ως sequel για το Tormented Fathers. Στο μεγαλύτερος μέρος του παιχνιδιού χειριζόμαστε την Jennifer, της οποίας την εξαφάνιση ερευνούσαμε στο προηγούμενο παιχνίδι και εδώ είναι η πρωταγωνίστρια, ενώ playable είναι και η Rosemary Reed του Tormented Fathers. Ο τίτλος διαδραματίζεται το 1973, στο πανδοχείο των Ashman. O ιδιοκτήτης, Stefano, έχει αναλάβει την κηδεμονία της νεαρής Jennifer, η οποία έχει αποβληθεί από το σχολείο της για ανάρμοστη συμπεριφορά. Δε θα αργήσει η στιγμή που θα έρθει αντιμέτωπη με ένα εφιάλτη, καθώς οι εργαζόμενοι εκεί μετατρέπονται σε ψυχοπαθείς όταν τα ηχεία ξεκινούν να παίζουν μια συγκεκριμένη μελωδία. Γιατί αργότερα αρνούνται τα όσα συνέβησαν και συμπεριφέρονται κανονικά; Μήπως η φίλη μας, Lindsay γνωρίζει περισσότερα από όσα αφήνει να εννοηθούν; Ποιος ο σκοπός της έρευνας της Rosemary; Ποια είναι η μυστηριώδης φιγούρα που κινείται ανάμεσα στους τοίχους του πανδοχείου και γιατί μας καταδιώκει; Η πλοκή κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος και επιφυλάσσει δυνατές ανατροπές, κάποιες από τις οποίες αποτελούν το σύνδεσμο με τον προηγούμενο τίτλο.

Η ιστορία ιντριγκάρει και θέλεις να δεις τι γίνεται παρακάτω.

Το παιχνίδι έχει καλό ρυθμό στο να παρέχει συνεχώς πληροφορίες (ίσως και γρηγορότερο από ό,τι μπορούσα να αφομοιώσω), με στόχο να καλύψει τα κενά που είχε αφήσει το προηγούμενο παιχνίδι. Μπορώ να πω ότι τα καταφέρνει σχετικά καλά, αλλά δεν αποφεύγει ξανά να αφήσει αναπάντητα ερωτήματα στο σενάριο. Ειδικά σε ένα chapter προς το τέλος, κάποια γεγονότα απλά δεν βγάζουν νόημα και σε αφήνουν να αναρωτιέσαι πως το τάδε και το δείνα θα μπορούσαν να συμβούν. Ακόμα και το concept του παιχνιδιού σε στιγμές μοιάζει να περνάει στη σφαίρα του σουρεάλ και του ψυχεδελικού (κάτι που δε συνέβαινε στο πρώτο μέρος), μπλέκοντας την πλοκή περισσότερο από ό,τι χρειάζεται. Στην αρχή του Broken Porcelain δίνεται η δυνατότητα για ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων γεγονότων του πρώτου τίτλου, την οποία θα πρότεινα να παρακολουθήσετε σε κάθε περίπτωση.

Δε θα αναφερθώ εκτεταμένα στα στοιχεία που συνιστούν το gameplay του Broken Porcelain, καθώς ο βασικός κορμός παραμένει ίδιος με το Tormented Fathers, οπότε όσοι θέλετε λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στο κείμενο για εκείνο το παιχνίδι. Θέλω να μιλήσω όμως για προσθήκες που υπήρξαν εδώ. Πλέον μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα defense items για να εξουδετερώσουμε για κάποιο διάστημα τους διώκτες μας. Αν τους πλησιάσουμε με stealth από πίσω χωρίς να μας αντιληφθούν, μπορούμε να τους καταφέρουμε πισώπλατα χτυπήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αρκεί η μία φορά οπότε να είστε έτοιμοι να φύγετε προς αναζήτηση κρυψώνας. Ευτυχώς το παιχνίδι, πέρα από ένα objective δε μας αναγκάζει να σκοτώνουμε κάθε εχθρό που βρίσκουμε στο διάβα μας και το να τον αποφύγουμε παραμένει η γρηγορότερη(και λιγότερο ψυχοφθόρα) διαδικασία. Πέρα από τα diversion items, μπορούμε πλέον να ξεγελάσουμε τους stalkers και… φωνάζοντας. Όπως είναι φυσικό, αυτό προδίδει τη θέση μας οπότε θα πρέπει να έχουμε σκεφτεί από πριν πως θα κινηθούμε.

Το κρυφτοκυνηγητό παραμένει ο πυρήνας του gameplay.

Νέα είναι στο παιχνίδι επίσης, το σύστημα crafting και η ενδυνάμωση των ικανοτήτων της πρωταγωνίστριας. Έτσι, μπορούμε να κατασκευάσουμε δυνατότερα και πιο αποτελεσματικά αντικείμενα, για παράδειγμα συνδυάζοντας ένα μπουκάλι με αλεύρι προκύπτει κάτι το οποίο μπορεί να τυφλώσει προσωρινά το διώκτη μας αν το ρίξουμε πάνω του ή με διάφορα μεταλλικά εξαρτήματα μπορούμε να κάνουμε το όπλο μας πιο ανθεκτικό και να μην αχρηστεύεται μετά από μία χρήση. Καλοδεχούμενα αλλά όχι απαραίτητα, καθώς και με τα βασικά αντικείμενα τα οποία είναι υπεράφθονα, μπορούμε να προχωρήσουμε στο παιχνίδι. Στους διάφορους χώρους που κινούμαστε θα βρούμε διάσπαρτα moth keys τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε πιο αποτελεσματική τη Jennifer σε διάφορες παραμέτρους: από μεγαλύτερη stamina (για να τρέχουμε) και σταδιακή αναπλήρωση υγείας, μέχρι το πόσο αθόρυβοι είμαστε και για πόσο μπορούμε να χειριστούμε τα moths. Ναι, η πρωταγωνίστρια έχει την ιδιαιτερότητα να ελέγχει τις νυχτοπεταλούδες, είτε για ανίχνευση ή για να αποσπάσει την προσοχή των εχθρών της. Ενίοτε χρησιμεύουν και για την επίλυση κάποιων περιβαλλοντικών puzzles. Δυστυχώς, αν και το παιχνίδι είναι μεγαλύτερο από το πρώτο, οι γρίφοι δεν είναι αισθητά περισσότεροι. Τέλος, έχουν προστεθεί κάποιες λίγες μάχες με bosses, οι οποίες αν και προσπαθούν να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία, έχουν υλοποιηθεί άτσαλα, κατά κύριο λόγο.

Craftάροντας την κούκλα Kinder έκπληξη.

Όπως και το προηγούμενο παιχνίδι, έτσι και το Broken Porcelain χρησιμοποιεί την Unreal Engine 4 με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αν και έχει μεσολαβήσει χρόνος από το Tormented Fathers, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι τα γραφικά έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η ποικιλία περιοχών είναι σαφέστατα μεγαλύτερη από του πρώτου μέρους, χωρίς να υπάρχουν assets που να επαναλαμβάνονται. Τις εντυπώσεις κλέβουν οι φωτοσκιάσεις που δίνουν μια κινηματογραφική αίσθηση στο όλο εγχείρημα. Συνολικά πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές προσπάθειες που έχω δει στη συγκεκριμένη μηχανή γραφικών. Η μουσική που συνοδεύει το Broken Porcelain αρμόζει πλήρως στο ύφος του, με το πιάνο και τα έγχορδα να έχουν τον πρώτο λόγο. Οι γαλήνιες στιγμές ή μελαγχολικές στιγμές εναλλάσσονται με τις πιο φρικιαστικές και αγωνιώδεις, με τα αντίστοιχα κομμάτια να συνάδουν με τα τεκταινόμενα.

Τα περιβάλλοντα του Broken Porcelain εντυπωσιάζουν.

Εσκεμμένα δεν αναφέρθηκα στα μειονεκτήματα του Broken Porcelain για να τα παραθέσω στο τέλος μαζεμένα. Δυστυχώς το παιχνίδι έχει σωρεία bugs και τεχνικών προβλημάτων (η ειρωνεία είναι πως είναι περισσότερο βελτιστοποιημένο από τον προκάτοχο του). Το να κάνουμε λόγο απλά για έλλειψη γυαλίσματος δεν περιγράφει ούτε για αστείο την κατάσταση στην οποία κυκλοφόρησε το παιχνίδι. Ας δούμε τα κυριότερα θέματα:

  • Κακό lip syncing σε αρκετές στιγμές, ανταγωνίζεται το dubbing στις ταινίες του Argento.
  • Τα animations ήθελαν περισσότερη δουλειά π.χ. ανάβαση σε σκάλες, κάποιες επιθέσεις των εχθρών κλπ. δεν είναι ομαλά.
  • Προβληματικό collision detection με τους εχθρούς (και καμιά φορά την πρωταγωνίστρια) να κολλάνε σε γωνίες και έπιπλα.
  • Η πρωταγωνίστρια σταματάει κάποιες φορές να κινείται μετά από manual save, αντικείμενα που έχουμε αφήσει κάτω να εξαφανίζονται.
  • Textures που ενίοτε δε φορτώνουν, εχθροί που εξαφανίζονται εντελώς από το χώρο.
  • Ρυθμίσεις στο χειρισμό που δεν αποθηκεύονται.
  • Εχθρική Α.Ι. που κάνει τσαλίμια και παιδεύεται να ανοίξει πόρτες.
  • Κάποια σημεία αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον εμφανίζονται υπό πολύ συγκεκριμένη γωνία-οπτική.
  • Ανύπαρκτη επεξεργασία στις cutscenes, κόβονται (ή ξεκινάνε) απότομα και το παιχνίδι μεταβαίνει εντελώς άκομψα στην επόμενη σκηνή ή πίσω στον έλεγχο του χαρακτήρα.
  • Απόρροια του τελευταίου είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κάμερα να βρίσκεται σε αλλοπρόσαλλες γωνίες και να έρχεται στην κανονική της θέση μετά από λίγο.
  • Ηχητικά εφέ που λείπουν σε ορισμένες στιγμές.
  • Tutorial hints να ξαναμεφανίζονται πέραν της πρώτης φοράς, όταν φορτώνουμε τη θέση μας.

Κάποια εμφανίζονται αραιά ενώ αλλά θα τα δείτε αρκετές φορές. Τα περισσότερα ευτυχώς λύνονται με load, αλλά ο εκνευρισμός και ο χαμένος χρόνος είναι δεδομένα. Το αστείο είναι πως ο αριθμός των bugs είναι τέτοιος που μια περιστασιακή κακή διατύπωση σε κάποιο objective μπορεί να σε ξεγελάσει πως έχεις εισέλθει σε μια game-breaking κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στιγμή στο εστιατόριο όπου η Elisa μου λέει να χρησιμοποιήσω το juke box για να τραβήξω την προσοχή της Red Nun που ερχόταν προς το μέρος μας. Δε μπορούσα όμως να κινηθώ καθόλου οπότε υπέθεσα ότι είχε συμβεί κάποιο softlock, ειδικά σε συνδυασμό με το animation του εχθρού που έμοιαζε να γλιστράει πάνω σε πάγο αντί να περπατάει. Αναμενόμενα πέθανα επανειλημμένα εκεί, μέχρις ότου διαπίστωσα ότι το μόνο πλήκτρο που ανταποκρινόταν ήταν… αυτό που ελέγχω τα moths κι έτσι κατάφερα να ανοίξω το juke box και να προχωρήσει το παιχνίδι.

Ενδοσωματικές εμπειρίες χάρη στην κάμερα. Ή μπορεί να είναι easter egg στο AC: Unity, δεν μπορεί να είσαι αρκετά σίγουρος.
Τα textures δε με τίμησαν με την παρουσία τους εδώ κι έτσι βυθίστηκα στο limbo της γεωμετρίας. Κανείς δε θα με βρει εδώ. ΚΑΝΕΙΣ (γελάει μανιακά)!!

Τη στιγμή που θα διαβάζετε το κείμενο αυτό, έχουν ήδη κυκλοφορήσει 5 patches για το παιχνίδι, πραγματικά έβγαινε ένα κάθε μέρα. Να σημειωθεί ότι το παιχνίδι το ξεκίνησα μετά το 1ο update και το τελείωσα με το 4ο. Θα χρειαστούν σίγουρα κι άλλα updates για να χαρακτηρισθεί polished το παιχνίδι και να μη θυμίζει… σπασμένη πορσελάνη που κολλήθηκε κακήν κακώς με μονωτική ταινία. Το ερώτημα που εγείρεται είναι, γιατί; Γιατί να κυκλοφορήσει το παιχνίδι αφού δεν ήταν έτοιμο; Μάλιστα, γιατί να μετατεθεί μία εβδομάδα νωρίτερα; Πραγματικά δε μπορώ να πιστέψω ότι ο Chris και οι συνεργάτες του δεν ήξεραν την κατάσταση του παιχνιδιού και αποφάσισαν να το ρίξουν στην αγορά έτσι. Απάντηση δεν έχουμε λάβει – και ίσως να μη λάβουμε ποτέ – αλλά δε χρειάζεται να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να καταλάβει τι έγινε όταν στην αρχική ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, πρόκειται να κυκλοφορήσει και ένας «μεγάλος παίκτης» του είδους, το Amnesia: Rebirth. Γεγονός που κάνει την απόφαση για πρώιμη κυκλοφορία του Broken Porcelain (με το φόβο απώλειας πωλήσεων λόγω ανταγωνισμού) ακόμα πιο εξοργιστική. Νισάφι πια με την τακτική “release now, patch later”. Ο κύριος λόγος που δεν βαθμολογείται χαμηλότερα το Remothered: Broken Porcelain είναι ότι οι δημιουργοί έστω και σιωπηλά αναγνωρίζουν το λάθος τους και το υποστηρίζουν έμπρακτα λαμβάνοντας υπόψη το feedback, με την ελπίδα κάποια στιγμή να φτάσει στο επίπεδο που έπρεπε να είναι εξαρχής…

What were they thinking?

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 52%

52%

It just works.

Είναι κρίμα που το παιχνίδι κυκλοφόρησε σε αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ πιθανό αν είχε καθυστερήσει λίγες εβδομάδες ακόμα να είχε την άρτια εικόνα που έπρεπε. Τουλάχιστον, φαίνεται με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη με patches από τους δημιουργούς να μπορεί να διασωθεί.

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Ξαπόστασε στο αγαπημένο του SNES και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια-σταθμούς όπως Half-Life και Baldur's Gate. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά έχει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στα Silent Hill, τα S.T.A.L.K.E.R. και τις δημιουργίες της Looking Glass και της Obsidian.

8 Comments

  1. Ωραιο αρθρο μαν! Ειναι οντως εκνευριστικο το οτι για λογους μαρκετινγκ βγαζουν κατι ημιτελες…αν θελαν να το κανουν σωστα και να μην το πανε κουτοπονηρα θα μπορουσαν να το κυκλοφορησουν χριστουγεννα ξερω γω…αλλα οχι, εκει Halloween πουλανε τα horror…

  2. [USER=102588]@jimmy213[/USER] τα έλεγα πριν και με το Μάκη (δεν τον ξέρετε είναι απ’ το χωριό) στο discord, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σε χάσουν. Μπορείς να τους ξεφύγεις/ξεγελάσεις πιο εύκολα από ότι π.χ. στα Outast.
    Συνήθως αν χάσουν οπτική επαφή μετά από κάνα-δυο δωμάτια και χωθείς γρήγορα σε καμιά ντουλάπα κλπ (όχι απαραίτητο αν έχεις απομακρυνθεί αρκετά, πάντα ελέγχουν μέχρι εκεί που άκουσαν ή είδαν τελευταία, σχεδόν ποτέ πιο πέρα) ξαναγυρνάνε σε ό,τι έκαναν. Επιπλέον, έχει συχνά autosaves εκτός από τα σημεία που σώζεις κατά βούληση, οπότε σε στραβή πότε δε θα σε γυρίσει πολύ πίσω.

    [USER=103671]@tinapeis[/USER] σωστά από τη μία είναι το Halloween που ξέρουν ότι θα πλακώσει κόσμος να αγοράσει κι από την άλλη φοβήθηκαν μην τους “κλέψει” πωλήσεις το Amnesia και το δικό τους περάσει κάτω από το ραντάρ. Εδώ όλοι οι devs προσπαθούν να σπρώξουν όσο πιο πίσω γίνεται τις κυκλοφορίες τους (συν το crunch αρκετές φορές, που είπε ο Soad), ακριβώς για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα .Ok μερικά bugs είναι αναμενόμενα στο launch δεν μπορείς να περιμένεις ότι δε θα τους έχει ξεφύγει κάτι, άνθρωποι είναι. Αν πόνταρα κάπου τα λεφτά μου, θα έλεγα πως η απόφαση πάρθηκε μάλλον από τον publisher…

  3. [USER=103860]@pornostars[/USER] Οκ κάποια θέματα δεν ξέρω αν διορθώνονται αλλά για την συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εφικτό. Οπότε αν εξαλειφθούν κοιτάει στα ίσια (ή ξεπερνάει, αναλόγως γούστου) το πρώτο. Περισσότερο περιεχόμενο, εμπλουτισμένο gameplay, περισσότερες περιοχές κτλ. Γενικά more σε όλα. Προς το παρόν καλά το πάνε, έχουμε φτάσει στο 7ο patch.
    Καλημέρες. 🙂

  4. Συμφωνώ.

    Κατά τη γνώμη μου, ο publisher έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Προφανώς ήθελε να το κυκλοφορήσει ΤΩΡΑ και παράλληλα να αποφύγει το ταυτόχρονο launch με το νέο Amnesia.

    Όμως, γύρισε boomerang, το παιχνίδι δεν ήταν καθόλου έτοιμο και φαίνεται από τα patch notes που αφορούν διορθώσεις που θα έπρεπε να τις είχαν κάνει από τη beta. Δυστυχώς το κακό έγινε και ίσως δύσκολα ξαναδούμε καινούριο Remothered.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL