SPECIALS

Οδηγός: Παίξτε Steam games σε Android

Η κινητικότητα στον τομέα του in-home game streaming είναι έντονη τελευταία. Αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο στην υπηρεσία In-Home-Streaming της Valve που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση closed beta, όμως η Nvidia ήταν από τις πρώτες εταιρίες που εισήγαγε την έννοια του PC game streaming στις ζωές μας με το πρωτοποριακό handheld Nvidia Shield. Το Shield, αν δεν είχε τύχει να το ακούσετε μέχρι σήμερα, είναι μια συσκευή/φορητή κονσόλα παιχνιδιών που διαθέτει πλήρες gamepad, τρέχει την πιο πρόσφατη έκδοση του Android και επιτρέπει το streaming παιχνιδιών από κάποιο PC απευθείας στο Shield. Αποτέλεσμα, να μπορείτε να παίξετε τα αγαπημένα σας PC games εξ αποστάσεως στην οθόνη και με το gamepad του Shield, χωρίς να χρειάζεται να κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή σας! Αν όμως πληρείτε τις προϋποθέσεις που θέτει το σύστημα streaming της Nvidia, υπάρχει ένας τρόπος να απολαύσετε τα οφέλη του με τις συσκευές που ήδη έχετε στην κατοχή σας!

Πριν προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε, θα αναφέρω το hardware και το software που απαιτείται ώστε να είναι δυνατό το streaming από PC σε Android. Θα χρειαστείτε:

– Ένα PC που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Nvidia για game streaming (δείτε αναλυτικά τη σχετική σελίδα της Nvidia). 

– Μία συσκευή Android (tablet ή smartphone) με επεξεργαστή Snapdragon ή quad-core Cortex A9 ή καλύτερο, που να τρέχει λειτουργικό σύστημα Android 4.1 Jellybean ή νεότερο 

– Την εφαρμογή Geforce Experience εγκατεστημένη στο PC σας.

– Την εφαρμογή Limelight for Android εγκατεστημένη στην Android συσκευή σας.

– Ένα gamepad συμβατό με την υπηρεσία (Xbox 360, PS3, MOGA, Ouya και Nvidia Shield).

– Προφανώς, ένα οικιακό δίκτυο που να στηρίζεται σε έναν τουλάχιστον ανεκτό router. Ιδανικά θέλετε κάποιον router από αυτούς που η ίδια η Nvidia έχει πιστοποιήσει για την υπηρεσία GameStream.

Έχετε όλα τα παραπάνω; Συγχαρητήρια, είστε έτοιμοι να streamάρετε PC games σε Android! Πάμε να δούμε πώς θα το καταφέρετε.

ΒΗΜΑ 1ο: Εγκατάσταση και ρύθμιση του Geforce Experience

Ανοίγετε το κεντρικό σας PC (αυτό το οποίο θα τρέχει τα games) και κατεβάζετε το πρόγραμμα Geforce Experience από τη σχετική σελίδα στο site της Nvidia. Ολοκληρώνετε την εγκατάστασή του, ανοίγετε το κεντρικό μενού και κατευθύνεστε στην καρτέλα “Preferences”, όπου αναζητάτε το μενού για τις ρυθμίσεις του Nvidia Shield. Από εδώ ενεργοποιείτε την επιλογή που επιτρέπει το streamάρισμα παιχνιδιών από το PC σας στο Nvidia Shield.

AndroidStream01 

ΒΗΜΑ 2ο: Εγκατάσταση του Limelight for Android

Το PC μας είναι πλέον έτοιμο να στείλει περιεχόμενο σε άλλες συσκευές μέσω streaming, όμως πρέπει να ετοιμάσουμε κατάλληλα την Android συσκευή μας ώστε να μπορεί να το δεχθεί. Μπείτε στο internet από την συσκευή σας, ανοίξτε την παρακάτω σελίδα και κατεβάστε την τελευταία release του Limelight για επεξεργαστές ARM:

https://github.com/limelight-stream/limelight-android/releases

Αν η συσκευή σας για κάποιο λόγο δεν επιτρέπει την αποθήκευση ή την εγκατάσταση του Limelight, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχετε ενεργοποιημένη την επιλογή που απαγορεύει την εγκατάσταση εφαρμογών από τρίτες πηγές (δηλαδή εκτός Google Play). Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη σχετική επιλογή από το μενού ρυθμίσεων και συγκεκριμένα από την υπο-ομάδα “Ασφάλεια”. Μην ξεχάσετε να την ενεργοποιήσετε ξανά μόλις εγκαταστήσετε το Limelight! 

ΒΗΜΑ 3ο: Ρύθμιση του Limelight for Android

Μόλις εκτελέσετε την εφαρμογή Limelight θα δείτε την παρακάτω εικόνα:

AndoidStream02

Στο πλαίσιο της IP adress θα πρέπει να συμπληρώσετε τη διεύθυνση του κεντρικού σας υπολογιστή όπως αυτή έχει οριστεί στο δίκτυό σας. Πατήστε στο Start Menu των Windows και πληκτρολογήστε (χωρίς τα εισαγωγικά) “cmd” έτσι ώστε να βρείτε το εκτελέσιμο αρχείο της command line. Τρέξτε το και, μόλις ανοίξει το παράθυρο της γραμμής εντολών, πληκτρολογήστε (και πάλι χωρίς τα εισαγωγικά) ipconfig. Αναζητήστε τη γραμμή “IPconfig v4” και δείτε την αναγραφόμενη διεύθυνση, η οποία λογικά θα έχει μορφή 192.168.χ.χ. Αυτή είναι η διεύθυνση την οποία θα πρέπει να συμπληρώσετε στο Limelight. Έπειτα, πατήστε στο κουμπί “Pair with PC” ώστε να ξεκινήσει η σύζευξη της συσκευής σας με το πρόγραμμα Geforce Experience στο κεντρικό σας PC. Στην οθόνη του PC σας θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα σας καλεί να επιτρέψετε την πρόσβαση της συσκευής σας στο PC, στο οποίο θα απαντήσετε θετικά. 

AndoidStream03

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις του Limelight δεν επιδέχονται ιδιαίτερης εξήγησης καθώς αφορούν στην ανάλυση του stream και στο framerate. Εδώ επιλέγετε ανάλογα με την ανάλυση οθόνης και ισχύ του εξοπλισμού σας, ενώ η ποιότητα του stream εξαρτάται εν πολλοίς και από το bandwidth του οικιακού σας δικτύου. Δοκιμάστε τις ανώτερες ρυθμίσεις (1080p, 60fps) και ρίξτε τις αν δείτε οτι η ποιότητα της εικόνας ή το lag δεν σας ικανοποιούν.

ΒΗΜΑ 4ο: Σύνδεση gamepad στη συσκευή Android

Πλέον είστε έτοιμοι να streamάρετε games από το PC σε Android, όμως το ζήτημα του ελέγχου των παιχνιδιών παραμένει εκκρεμές. Δε γίνεται να παίξετε Batman Arkham Origins με την οθόνη αφής! Αν έχετε στη διάθεσή σας κάποιο gamepad που συνδέεται μέσω Bluetooth τότε τα πράγματα είναι απλά, κάνετε pair το gamepad με τη συσκευή σας και είστε έτοιμοι να παίξετε. Αν πάλι έχετε κάποιο gamepad που συνδέεται μέσω καλωδίου USB (π.χ. τον wired 360 controller) τότε θα χρειαστεί να προμηθευτείτε ένα καλώδιο που στη μία του άκρη θα καταλήγει σε αρσενικό micro/mini USB (αναλόγως της θύρας που έχει η συσκευή σας) και στην άλλη άκρη θα καταλήγει σε θηλυκό USB έτσι ώστε να συνδέσετε το χειριστήριό σας. ΠΡΟΣΟΧΗ, το καλώδιο που θα αγοράσετε θα πρέπει να υποστηρίζει το πρότυπο USB On-The-Go (OTG) έτσι ώστε να γίνει σωστά η σύνδεση. Τα κοινά καλώδια που προορίζονται για τη φόρτιση συσκευών δεν αρκούν, θα ζητήσετε συγκεκριμένα καλώδιο OTG. 

GAME ON!

Έχοντας τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες, το μόνο που απομένει είναι να πατήσετε “Start Streaming Steam!” στο Limelight.  Μόλις ολοκληρωθεί η σύνδεση, το Steam θα εκκινήσει αυτόματα το Big Picture Mode και εσείς θα μπορείτε πλέον να πλοηγηθείτε στα μενού και να παίξετε games απευθείας από την Android συσκευή σας, χρησιμοποιώντας το gamepad που έχετε συνδέσει. Καλή επιτυχία!

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

7 Comments

  1. Στα παιχνίδια που είναι mouse-driven υπάρχει το εξης πρόβλημα: ο κερσορας του Android και ο κερσορας του παιχνιδιού δεν ταυτίζονται. Μπορείς να συνδέσεις και mouse με το καλώδιο που είπαμε, αλλά θα υπαρχουν δυο κέρσορες επι της οθόνης που θα κινουνται ταυτόχρονα. Το δοκιμασα στο Blackguards και δυστυχώς δημιουργεί πρόβλημα στο gameplay. Ίσως θα μπορούσες να παίξεις με την touchscreen ως αριστερό κλικ συν κάποιο συνδεδεμένο πληκτρολόγιο για τις υπόλοιπες λειτουργίες, αλλά και παλι μοιάζει δύσκολο γιατί θα λείπει το δεξι κλικ.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL