SPECIALS

Captain Tsok Presents: Mobile Gaming

Γράφει ο Νίκος “Tsok” Τσοκτουρίδης

Μέχρι και την προ-smart phones εποχή, gaming και κινητό ήταν δύο έννοιες που δεν είχαν παρά ελάχιστη σχέση μεταξύ τους. Πως φτάσαμε όμως από το Snake της Nokia σε τίτλους μεγάλων εταιρειών;

Με την εμφάνιση λοιπόν των έξυπνων τηλεφώνων, πρώτος και κύριος παράγοντας που άλλαξε είναι οι δυνατότητες και οι επιδόσεις των τηλεφώνων μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεχής εξέλιξη των επεξεργαστών που γίνονται όλο και πιο ισχυροί, ή ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος. Πλέον τα κινητά μας έχουν το hardware για να υποστηρίξουν παιχνίδια σαφώς ανώτερης ποιότητας και μεγαλύτερης διάρκειας.

Δεύτερον, βλέπουμε πως οι μέρες που γινόταν μάχη για το ποιος θα έχει στη τσέπη του το μικρότερο κινητό έχουν περάσει και τώρα πια όλοι ψάχνουν για αυτό με τη μεγαλύτερη οθόνη (ή έστω οι περισσότεροι). Μεγάλη οθόνη σημαίνει φυσικά καλύτερης ποιότητας gaming ψυχαγωγία, πιο ξεκούραστη, πιο όμορφη και πιο λεπτομερής.

1To ειδυλλιακό background της φωτογραφίας έμεινε σκόπιμα θολό.

Συνεχίζοντας θα πρέπει να σταθούμε στο φαινόμενο Angry Birds. Ναι ξέρω πως για πολλούς από εμάς δεν ήταν κάτι άλλο παρά ένα διασκεδαστικό παιχνιδάκι για την ουρά της τράπεζας αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο, τον μη gaming έμπειρο, ήταν ένα παιχνίδι που τον τράβηξε, τον κράτησε και τον διασκέδασε. Του έδωσε να καταλάβει πως το gaming δεν είναι κάτι άσχημο, κάτι σνομπ και για μωρά-παιδιά. Έτσι ώθησε τον κόσμο να ψάξει και λίγο παραπέρα, να δει τι άλλο υπάρχει στο store και να δοκιμάσει περισσότερα παιχνίδια.

Ένα ακόμα στοιχείο που βοήθησε στην ακμή των mobile games είναι η ευκολία στο χειρισμό. Μπορεί να υπάρχουν παιχνίδια με πολύ βάθος, με άριστα γραφικά, με φοβερό gameplay αλλά ο χειρισμός αυτών είναι πάντα απλός, ότι πρέπει για τους μη wasd εκατομμύρια κατόχους smart phone. Έτσι, και η γιαγιά μου (όχι δεν έχει facebook) να θελήσει να παίξει The Bard’s Tale, μπορεί να μη νιώθει τι γίνετε γύρω της αλλά το χειρισμό δε θα δυσκολευτεί για να τον μάθει και να τον συνηθίσει.

34Το φαινόμενο Angry Birds τράβηξε εκατομμύρια gamers.

Τέλος συμβαίνει κάτι παρόμοιο με τα pc μας. Η διανομή των παιχνιδιών είναι πλέον ευκολότερη από ποτέ. Μπαίνεις σε ένα store, βρίσκεις το τζάμπα ή επί πληρωμή παιχνίδι που θέλεις και το κατεβάζεις. Απλά τα πράγματα. Απλά, εύκολα και γρήγορα.

Όλα τα παραπάνω (συν τη φορητότητα, τον τεράστιο πληθυσμό που κατέχει smart phone ή ταμπλέτα, τη δυνατότητα σύνδεσης με τηλεόραση κ.α.) ώθησαν τους developers να αφιερώσουν χρόνο και χρήμα στο κομμάτι του mobile gaming.

5Game Dev Story, ένα παιχνίδι που πολλοί αγαπήσαμε στα κινητά μας, πρόσφατα ήρθε και στο PC.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε τίτλους από πολύ μεγάλες gaming εταιρείες να δημιουργούν εκδόσεις των παιχνιδιών τους και για κινητά τηλέφωνα δαπανώντας πολλές φορές πολύ μεγάλα ποσά για την δημιουργία αυτή (ποσά που φτάνουν και τα 500.000$). Βλέπουμε όμως και το αντίθετο, παιχνίδια δηλαδή που κυκλοφόρησαν για mobile συσκευές να έρχονται και στους υπολογιστές μας, όπως το Angry Birds ή το Game Dev Story που έδωσε την αφορμή για να γίνει το Game Dev που πρόσφατα κυκλοφόρησε για pc (τρομερή αντιγραφή mates).

Προσωπική μου άποψη; Υπάρχουν πολλά διαμαντάκια στο χώρο του mobile gaming και υπάρχει σίγουρα προοπτική για την εμφάνιση ακόμα πιο ποιοτικών παιχνιδιών. Σίγουρα θα έχουμε μεγαλύτερη άνοδο στο κομμάτι αυτό του gaming και αυτό είναι καλό για όλους μας, είτε ασχολούμαστε με αυτό το είδος παιχνιδιών είτε όχι.

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

10 Comments

  1. Έχοντας ασχοληθεί πολύ, ίσως περισσότερο απ’όσο θα έπρεπε, με παιχνίδια στο iOS, διαφωνούμε σε κάτι βασικό. Δεν υπάρχει προοπτική για την εμφάνιση πιο ποιοτικών παιχνιδιών, γιατί ήδη υπάρχουν πολλά εξαιρετικά παιχνίδια που έχουν φτάσει σε τρομερό επίπεδο, που πολλές φορές, όχι μόνο πλησιάζει, αλλά και εξισώνεται με pc games.

  2. Όσο εξελίσετε η τεχνολογία και όσο μεγαλώνει το αγοραστικό κοινό θα υπάρχουν σίγουρα ακόμα πιο ποιοτικά παιχνίδια. Σκέψου μόνο τι παιχνίδια θα μπορούσες να παίξεις σε ένα smart phone με επεξεργαστή διπλάσιας ισχύς του iphone 5 για παράδειγμα. Θα δούμε σίγουρα παιχνίδια που θα ζήλευαν πολλές Pc gaming εταιρείες.

  3. Μα ήδη έχουμε παιχνίδια που σίγουρα θα ζήλευαν pc εταιρίες. Για παράδειγμα το Ravenmark, πιστεύω ότι είναι από τα καλύτερα TBS που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Δεν έχω παίξει το XCOM για να ξέρω αλλά δε θεωρώ απίθανο να είναι καλυτερο και από αυτό. Όπως και το Year Walk, το οποίο πολλά από τα “art games” που βλέπουμε θα το ζήλευαν.

  4. Τώρα θα γίνω σπαστικός, αλλά τα 2 παιχνίδια που αναφέρεις στο άρθρο σου Tsok, έχουν η προέλθει από άλλες πλατφόρμες, ή έχουν επηρεασθεί από καλύτερα παιχνίδια σε άλλες πλατφόρμες.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Game_Dev_Story#Development (”http://en.wikipedia.org/wiki/Game_Dev_Story#Development”)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Artillery_game#The_emergence_of_graphical_artillery (”http://en.wikipedia.org/wiki/Artillery_game#The_emergence_of_graphical_artillery”)

  5. Κι εγώ πιστεύω πως υπάρχει πολύ ψωμί στο mobile gaming. Σίγουρα κάνει το gaming πιο mainstream και απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε πιο ψαγμένους παίκτες. Η ισχύς των κινητών πλέον επιτρέπει και τους emulators, υπάρχουν ήδη για Gameboy colour, advance, NES, SNES κ.α. Επιπλέον κάποιες εταιρίες επανακυκλοφορούν παλιά παιχνίδια σε κινητά όπως τα final fantasy 1-4, έτσι δίνουν την ευκαιρία και σε νεότερους να γνωρίσουν κάποια κομμάτια της gaming history.
    Το να μπορώ να παίζω tekken στο κινητό το βρίσκω υπέροχο, μέχρι φυσικά που έμεινα από μπαταρία και νευρίασα. Αλλά θα το φτιάξουν κι αυτό που θα πάει. 😉

  6. Σίγουρα το Mobile Gaming είναι ακόμα στις αρχές του, αλλά θα δώσει πολλά διαμάντια και θα κάνει τον κόσμο, αν δεν τον έχει κάνει ήδη, να δει τα games με άλλο μάτι ! Αρκεί να μην ασχοληθούν όλοι οι developers με το mobile gaming και αφήσουν τις άλλες πλατφόρμες, γιατί είδαμε αρκετά ονόματα να κάνουν στροφή το Mobile Gaming…
    Μπράβο Τσοκ !

  7. Υπάρχουν ήδη πολλά καλά παιχνίδια. Το NOVA3 Freedom που είναι και δωρεάν, δεν φαντάζομαι κανέναν να λέει ότι δεν είναι τουλάχιστον καλό…Ή τα Galaxy on Fire 2 HD, Ravensword, Breach & Clear, Riptide GP2, Deus Ex: The Fall… Και έρχονται συνεχώς παλιά καταπληκτικά παιχνίδια από άλλες πλατφόρμες, όπως το Bard’s tale, Max Payne, Oddworld, Ravensword, XCOM, Kotor που παίζω τώρα και μάλιστα με mods (!), τι να πει κανείς…

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL