REVIEWS

DEADLY 30

Ένας Αμερικάνος, μια Γερμανίδα κι ένας Ρώσος μπαίνουν σ’ένα ΑντιΖομπικό™ καταφύγιο και εναπόκειται στα δικά σας, ρετρολάγνα χέρια να τους βοηθήσετε να επιβιώσουν τριάντα νύχτες ανελέητης σφαγής. Ξεκινάτε μέρα, ελέγχοντας τον Αμερικάνο (φούλ κομπλέ με σπαρταριστά εθνικιστικό voice-over) και μπορείτε να εξερευνήσετε τις ερημιές γύρω από το φυλάκιό σας, σε αναζήτηση των άλλων δυο επιζώντων, αλλά και του υπερπολύτιμου scrap, της νομισματικής μονάδας του παιχνιδιού.

Deadly2Το ταπεινό μας ξεκίνημα. Headshot, BOO-YA, motherfucker και τα σχετικά!

Όταν συγκεντρώσετε μια ικανή ποσότητα scrap, καλό είναι να κατευθυνθείτε (όσο είναι ακόμη ημέρα, γιατί οι νύχτες στην εξοχή του Deadly 30 δικαιώνουν πλήρως το όνομα του παιχνιδιού) πίσω στο φυλάκιό σας και να επενδύσετε είτε σε οχυρωματικά έργα, είτε σε αναβάθμιση του εξοπλισμού της απεγνωσμένης σας ομάδας. Όταν πέσει η νύχτα, κάνετε το σταυρό σας, αδειάζετε τα σφηνάκια βότκα που διαρκώς αφήνει πίσω του ο Ρώσος και ετοιμάζεστε να πουλήσετε ακριβά το τομάρι σας.

Σε περίπτωση που επιβιώσετε, συγχαρητήρια, σας περιμένουν άλλες 29 νύχτες, με τον βαθμό δυσκολίας να ανεβαίνει διαρκώς και ολοένα και ισχυρότερα ζόμπια να διεκδικούν τα τρυφερά σας μυαλά.

Deadly3Τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους όταν συναντάμε το Στρατιώτη Πάβελ.

Η δράση του παιχνιδιού μοιράζεται άψογα λοιπόν, μεταξύ του «προπαρασκευαστικού» κομματιού που λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια της ημέρας και της υπεράσπισης της βάσης μας μετά την δύση του ηλίου. Η αισθητική του Deadly 30 είναι ξεσηκωμένη απευθείας από το μυθικό Metal Slug και είναι πραγματικά απολαυστικό να ελέγχεις και τους τρεις επιζώντες, σε μια ξέφρενη κούρσα ενάντια στο χρόνο, όσο εξερευνείτε κάποια από τις τέσσερις διαθέσιμες περιοχές, σε αναζήτηση του υπερπολύτιμου scrap.

Η δράση είναι καθαρά arcade σε αυτά τα κομμάτια του παιχνιδιού και είναι πραγματική απόλαυση να βλέπεις τα κεφάλια των ζόμπι να ανατινάζονται σε λουτρά καρτουνιστικής βίας. Ο ρυθμός της εξερεύνησης είναι πολύ γρήγορος (και γίνεται ακόμη γρηγορότερος μόλις κάνετε το σχετικό upgrade) οπότε ενισχύεται η αίσθηση Metal Slug χάους. Προσθέστε τώρα και το γεγονός πως αν πιαστείτε εκτός βάσης νύχτα, τα ζόμπι υπερπολλαπλασιάζονται και εμφανίζονται διαρκώς και από κάθε κατεύθυνση, και αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ εύκολο να χαθεί ο έλεγχος.

Deadly6Ασκήσεις Ψυχραιμίας

Ο δείκτης δυσκολίας είναι αρκετά αυξημένος, ειδικά όσο πλησιάζετε την τριακοστή νύχτα και από ένα σημείο και μετά θα πρέπει να βάλετε όλη την tower defense μαεστρία σας αν θέλετε να δείτε το φινάλε του παιχνιδιού. Η επιτακτική ανάγκη για scrap και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των upgrades, δεν σας αφήνουν να χαλαρώσετε ούτε στιγμή. Παρ’ολ’αυτά, το Deadly 30, κάθε άλλο παρά αγχωτικό παιχνίδι είναι. Περισσότερο σου βγάζει αυτή τη γλυκιά ανάγκη να κοπανηθείς πάνω από arcade καμπίνα φωνάζοντας «Εδώ φίλε εδώ, σφαίρες, έλα ρε φίλε, ΕΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ, ΔΩΣΤΟ ΜΟΥ ΝΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΩ!». Ικανοποιεί την πρωτόγονη ανάγκη του εγκεφάλου να μπει σε ρελαντί μόουντ-σαύρας και να ανατινάζει ζόμπια, με τις απαραίτητες μοντέρνες πινελιές progression, έτσι, για το καλό.

Αν και ο τίτλος φαίνεται κατασκευασμένος για online co-op, παραμένει μυστηριωδώς και αποκλειστικά single player, με τους σχεδιαστές να αποκλείουν το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης κάποιου online mode στο μέλλον. Σε συνδυασμό με κάποια ανεξήγητα slowdowns που εμφανίζονται εντελώς τυχαία κατά την διάρκεια της δράσης, το Deadly 30 δίνει μια εντύπωση προχειρότητας στα σημεία.

Deadly1Ι-8 Ενωμένοι, Ποτέ Νικημένοι

Στον πυρήνα του όμως, παραμένει ένα έξοχα διασκεδαστικό mash-up διαφορετικών παιχνιδιών, που σε κερδίζει με την αισθητική και το χιούμορ του. Σε συνδυασμό με την χαμηλότατη τιμή στην οποία διατίθεται, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως «μικρή» πρόταση, για την εκτόνωση των retro-arcade ενστίκτων σας.

Pros

  • Επιτυχημένο artwork που φέρνει στο νου κατευθείαν το ηρωϊκό Metal Slug
  • Ικανοποιητικό σύστημα levelling και upgrades
  • Επιτυχές πάντρεμα διαφορετικών ειδών
  • Μπόλικο και διεστραμμένο χιούμορ

Cons

  • Ανεξήγητη έλλειψη δυνατότητας για co-op παιχνίδι
  • Κάποια αδικαιολόγητα και ανεξήγητα slow-downs 
  • Μια περιρρέουσα αίσθηση προχειρότητας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

3 Comments

  1. Ομολογώ πώς δακρύζω που ο ανώνυμος στρατιώτης Pavel έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του σε πληθώρα games που παρουσιάζουμε.
    Επίσης είχα ένα μικρό nerdgasm με τη λέξη “περιρρέουσα”. Ενδιαφέρων τίτλος θα τον ελέγξω σε κάποιο sale. Achievements έχει? 😛

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL