REVIEWS

DEMETRIOS – THE BIG CYNICAL ADVENTURE

Ήταν Οκτώβριος του 2015 όταν είδα να εμφανίζεται στο Kickstarter μία καμπάνια χρηματοδότησης για ένα παιχνίδι με τον αρκετά ασυνήθιστο τίτλο “Demetrios-The BIG Cynical Adventure”, με στόχο τη συγκέντρωση μόλις €2.500. Αυτός ήταν και ο λόγος που εξέφρασα την άποψή μου αναφορικά με το πόσο σεμνά κινήθηκε ο δημιουργός του παιχνιδιού, ο Γάλλος Fabrice Breton, στο σχετικό newspost που ανέβηκε στο site μας. Δεν είναι λίγο να βλέπεις έναν developer να επιδιώκει τη συγκέντρωση ενός τόσο μικρού ποσού προκειμένου να καταφέρει να ολοκληρώσει –εντελώς μόνος του– ένα παιχνίδι, ειδικά αν το συγκρίνεις μ’ εκείνα άλλων campaigns, όπου ζητούνται χιλιάδες, μέχρι κι εκατομμύρια, ευρώ.

Εντύπωση επίσης μου είχε κάνει και η εξίσου πολύ προσεκτική και μετρημένη εμφάνιση του Breton στο γνωστό ελληνικό site adventure advocate, με σκοπό να γνωστοποιήσει την έναρξη της Kickstarter καμπάνιας. Οπωσδήποτε αναγνωρίζω ότι κάθε άλλο παρά για διάσημη μορφή του χώρου των video games πρόκειται, συνεπώς θα φάνταζε τελείως παράλογο να το παίξει… βεντέτα, ωστόσο, όπως και να έχει, προσωπικά εκτιμώ τους ανθρώπους που κρατούν χαμηλό προφίλ, όποια κι αν είναι η ιδιότητά τους.

Demetrios Snap1Θα χρειαστεί να πείσουμε την αστυνομία ν’ ασχοληθεί με την υπόθεση του Bjorn

Ο Fabrice Breton επικοινώνησε από μόνος του μαζί μου, προτού προλάβω να του στείλω ο ίδιος e-mail, προκειμένου να ζητήσω review code του παιχνιδιού του. Με την ευγένεια και τη σεμνότητα που τον διακρίνουν, με ρώτησε αν θα μ’ ενδιέφερε να παρουσιάσω το “Demetrios-The BIG Cynical Adventure” στο site μας. Η απάντησή μου δε θα μπορούσε παρά να είναι θετική. Έστω κι αν, όπως έχω δηλώσει ξανά κατά το παρελθόν, τα first person adventure games δεν είναι τ’ αγαπημένα μου, καθώς προτιμώ την τρίτου προσώπου απεικόνιση. Καμιά φορά όμως δεν είναι κακό –μάλιστα θα έλεγα ότι χρειάζεται κιόλας- να ξεφεύγεις απ’ τις νόρμες σου.   

ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠ’ ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ 1999

Όπως ο ίδιος ο Breton έχει αναφέρει, το παιχνίδι αποτελεί remake του πρωτότυπου τίτλου που είχε ο ίδιος –με τη βοήθεια του αδερφού του- σχεδιάσει το μακρινό 1999, επηρεασμένος απ’ τη “Broken Sword” σειρά, που είχε ήδη κυκλοφορήσει τα δύο πρώτα μέρη της. Μετά από τρία χρόνιας δουλειάς ολοκλήρωσε το project του, τ’ οποίο όμως δε κυκλοφόρησε ποτέ, λόγω των σπουδών του, αλλά και της πλήρους έλλειψης γνώσεων στον πολύ κρίσιμο και ζωτικό τομέα του marketing.  

Να όμως που με τη βοήθεια του κοινού, που του προσέφερε €4.245, ο Γάλλος είναι πλέον σε θέση να διαθέσει την Full HD επανασχεδιασμένη version του “Demetrios”, στην οποία αυτή τη φορά δεν είχε βοήθεια από κανέναν. Μόνος του έκανε τον προγραμματισμό, σχεδίασε τα γραφικά, συνέθεσε τη μουσική, ανέλαβε να διαφημίσει τη δημιουργία του. Αυτό είναι και το μεγαλείο του Kickstarter τελικά, τ’ ότι δίνει τη δυνατότητα σε τέτοιους ανθρώπους-ορχήστρες να έρθουν στην επιφάνεια και να πραγματοποιήσουν τον στόχο τους. Είναι ουκ ολίγες οι φορές που έχω ασκήσει κριτική στον συγκεκριμένο θεσμό, όντας εξ’ αρχής αρκετά επιφυλακτικός απέναντί του. Δε μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω και τα θετικά του, που είναι άλλωστε κι εκείνα που πιστοποιούν ότι σαν σκέψη η εμφάνιση του Kickstarter, του Indiegogo, αλλά και κάθε άλλης πλατφόρμας διαδικτυακής χρηματοδότησης έχει νόημα κι αξία, όταν κινείται προς τα εκεί που πρέπει.   

Demetrios Snap2Kαι ψάρεμα, παρέα με τον Tom, θα κάνουμε

Όπως ήδη ανέφερα, το “Demetrios” αποτελεί ένα first person point ‘n’ click adventure game. Αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Bjorn Thonen, ενός αντικέρ που ζει στο Παρίσι κι ο οποίος ένα βράδυ δέχεται επίθεση από έναν άγνωστο μέσα στο σπίτι του. Όπως αποδεικνύεται, σκοπός του διαρρήκτη ήταν η κλοπή ενός πλακιδίου που συνόδευε το περίεργο άγαλμα ενός ασυνήθιστου πουλιού, που είχε κατά το παρελθόν αγοράσει ο Bjorn. Από εκεί και πέρα θ’ αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας, καθώς ο πρωταγωνιστής δεν είναι απ’ τους τύπους που κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Με τη βοήθεια της γειτόνισσάς του, της Sandra, της αντιπαθητικής κόρης της, Caroline, αλλά και του φίλου του, Tom, θ’ αρχίσει να ερευνά την επίθεση που δέχθηκε, προσπαθώντας να πείσει και την αστυνομία ότι πρόκειται για μία ασυνήθιστη περίπτωση διάρρηξης οικίας. Σύντομα η έρευνά του θ’ αποφέρει καρπούς, οδηγώντας τον αρχικά στο άγνωστο κρατίδιο του Nogo στην Αφρική, μετά στη Γερμανία κι εν συνεχεία ξανά στο Nogo. Όπως αποδεικνύεται, αυτό το άγαλμα που είχε στο δωμάτιό του ο Bjorn μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Αν με ρωτούσε κάποιος ν’ αποδώσω με μία μονάχα λέξη αυτό που διαπερνά και χαρακτηρίζει ολόκληρη τη συγκεκριμένη περιπέτεια, απευθείας θ’ απαντούσα “κέφι”. Αυτό διότι πρόκειται για ένα πολύ όμορφο, χαριτωμένο και μ’ ευχάριστη ατμόσφαιρα παιχνίδι, που ενσωματώνει πολλά χαρακτηριστικά που είναι σε θέση να διασκεδάσουν τον παίκτη. Ξεκινώντας απ’ τα γραφικά, από έναν τίτλο που είναι βασισμένος στην GameMaker Studio μηχανή γραφικών δε μπορούν να υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ωστόσο είναι εμφανές ότι έχει προηγηθεί πολλή δουλειά από μέρους του Breton, ούτως ώστε να φτάσει στην οθόνη του υπολογιστή μας τ’ αποτέλεσμα που αντικρίζουμε. Καρτουνίστικη αισθητική, προσεκτικά σχεδιασμένοι χώροι, χρήση ευρείας παλέτας χρωμάτων και ζωντάνια στην απεικόνιση των διαφόρων τοποθεσιών συνθέτουν την εικόνα του “Demetrios”. Λόγω της σχετικής αδυναμίας της GameMaker Studio, δεν υφίσταται κίνηση από μεριάς μας, παρά πραγματοποιείται εναλλαγή εικόνων, ακολουθώντας τα βέλη που εμφανίζονται κάθε φορά στ’ άκρα έκαστης οθόνης. Ωστόσο τα -καλοσχεδιασμένα- πορτραίτα των απανταχού χαρακτήρων δεν είναι στατικά κατά τη διάρκεια διεξαγωγής διαλόγων, αλλά εμφανίζουν γκριμάτσες, κάτι που προσδίδει ζωντάνια στα δρώμενα. Γεγονός είναι ότι η συνολική εμφάνιση του “Demetrios” παραπέμπει έντονα σε mobile game και δε μπορεί με τίποτα να συγκριθεί μ’ εκείνη άλλων adventure games, κάτι που προσωπικά δε μ’ εμπόδισε ν’ απολαύσω το gameplay και την ιστορία του.

Demetrios Snap3Το αχούρι του Hector

Η ατμόσφαιρά του ομολογουμένως θα ενισχυόταν σημαντικά αν υφίσταντο voice overs. Είναι κάτι που κι ο ίδιος ο Breton γνώριζε, εξ’ ου και είχε θέσει το σχετικό stretch goal στα €10.000, ποσό που όμως δε συγκέντρωσε. Προσπαθώντας να εξισορροπήσει την απουσία τους, ο Γάλλος κατάφερε να δημιουργήσει ένα υπέροχο soundtrack, αποτελούμενο από 31, μικρής διάρκειας, ακούσματα, μ’ αισθητές διαφορές στο ύφος τους, που πλαισιώνουν ιδανικά τις εναλλαγές τοποθεσιών και καταστάσεων. Την ίδια στιγμή φρόντισε να προικίσει το παιχνίδι με κάποια ηχητικά εφέ -κραυγές, κλάματα, βηξίματα, καθώς και κάποια άλλα πιο… χαρακτηριστικά ακούσματα-, ούτως ώστε να μην φαντάζουν τελείως μουγγοί οι χαρακτήρες. Πολύ φιλότιμη προσπάθεια, που φανερώνει το μεράκι του δημιουργού και τη διάθεσή του να προσφέρει μία όσο το δυνατόν καλύτερη, αλλά και στα πρότυπα της εποχής, εμπειρία στον παίκτη.

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ ΓΡΙΦΩΝ ΜΕ CASUAL ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο χειρισμός, το user interface, αλλά και το gameplay διαθέτουν μπόλικα στοιχεία που χρήζουν αναφοράς. Στο αριστερό άνω άκρο της οθόνης εντοπίζεται το home εικονίδιο, ενώ στο κάτω εκείνο του inventory. Η χρήση του δεύτερου είναι αυτονόητη, οπότε ας δούμε τι εξυπηρετεί εκείνη του πρώτου. Κλικάροντας πάνω του εμφανίζεται μία οριζόντια μπάρα, που μας παρέχει πρόσβαση στο κυρίως μενού, μας πληροφορεί για το πόσα cookies έχουμε βρει σε κάθε οθόνη, αλλά κι αναφέρει ποιος είναι ανά πάσα στιγμή ο επόμενος στόχος μας. Τα cookies αποτελούν το ενσωματωμένο hint system του παιχνιδιού, υπό μορφή hidden object game. Έκαστη οθόνη διαθέτει τρία κρυμμένα μικρά μπισκότα που καλούμαστε να εντοπίσουμε, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Αν κάπου νιώσουμε ότι κολλάμε, τρώγοντας ένα μπισκότο, λαμβάνουμε σχετική βοήθεια. Τόσο η συγκεκριμένη λειτουργία όσο και η “What to Do” μπορούν ν’ απενεργοποιηθούν απ’ τον παίκτη. Το ίδιο ισχύει και για τον hotspot indicator, που ενεργοποιείται είτε με πάτημα το space button είτε με χρήση του mouse wheeler. Μια και ο λόγος περί hotspots, εντύπωση θα σας κάνει ο αριθμός τους σ’ ορισμένες περιοχές, με πολλά να έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα.

Στο “Demetrios” όχι μόνο είναι εφικτό να πεθάνουμε, αλλά αυτό μπορεί να επέλθει με πάμπολλους τρόπους. Τόσο διάφορες ενέργειές μας, όσο κι επιλογές που θα κάνουμε σε διαλόγους μπορούν να μας οδηγήσουν στην “Game Over” οθόνη, απ’ την οποία στη συνέχεια φυσικά επιστρέφουμε στο σημείο όπου χάσαμε. Συνολικά υφίστανται 68 πιθανοί τρόποι να πεθάνουμε, ή να καταλήξουμε στη φυλακή. Η εύρεση όλων ασφαλώς ξεκλειδώνει τ’ ανάλογο achievement, απ’ τα 37 που συνολικά διαθέτει το παιχνίδι. Όσο προχωράμε την περιπέτεια συγκεντρώνουμε πόντους, τους οποίους εξαργυρώνουμε στο Extras πεδίο, προκειμένου να ξεκλειδώσουμε τα διάφορα μουσικά κομμάτια που ακούμε, artwork, αλλά και τα mini games που συναντάμε, δώδεκα στον αριθμό, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που συνοδεύει τα ending credits.

Demetrios Snap4O Peter θα χρειαστεί τη βοήθεια του Bjorn

Κάποια απ’ τα mini games είναι υποχρεωτικό να τα παίξουμε προκειμένου να προχωρήσουμε, κάποια άλλα όχι. Το πλέον σίγουρο είναι ότι όλα είναι πανεύκολα και δε θα προβληματίσουν κανέναν. Εκτός αυτών συναντάμε κι ένα quiz έξι ερωτήσεων που επίσης καλούμαστε ν’ απαντήσουμε, βασιζόμενοι σε πληροφορίες που μας έχει ήδη δώσει το παιχνίδι. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό αποτελεί κι ο τελευταίος γρίφος με τον οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι. Η επίλυσή του προϋποθέτει την πληκτρολόγηση μίας λέξης, καθόλου δύσκολης να τη φανταστούμε.

Εκτός όλων των παραπάνω, το “Demetrios” περιλαμβάνει πολλούς inventory-based γρίφους, μ’ αρκετούς ν’ αποδεικνύονται πανέξυπνοι. Είναι ολοφάνερη η εμπειρία του developer στο είδος, καθώς ενσωματώνει στο παιχνίδι του ζητούμενα που καταφέρνουν να ισορροπήσουν μεταξύ της επαρκούς πρόκλησης και της αποφυγής υπερβολής. Μ’ άλλα λόγια το συγκεκριμένο adventure game, μέσα στην απλότητα και στο γενικότερο casual χαρακτήρα που το χαρακτηρίζουν, περιέχει τέσσερις-πέντε περιπτώσεις γρίφων που θα σας προσφέρουν την ιδιαίτερη εκείνη ικανοποίηση που επιφέρει η επίλυσή τους.

ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΕΣ ΚΙ ΕΚΛΕΠΤΥΣΜΕΝΟ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΟΥ

Επειδή όταν γράφουμε ένα review δε μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε την ιδιοσυγκρασία εκείνου που διαβάζει το κείμενό μας, από μεριάς μου οφείλω να υπογραμμίσω το ιδιαίτερο χιούμορ που περικλείει το εν λόγω adventure game. Κάποιοι θα διασκεδάσουν μαζί του, κάποιοι άλλοι ενδεχομένως θα το βρουν χονδροειδές. Αυτονόητο πάντως είναι ότι ο δημιουργός δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να προσβάλλει τον παίκτη. Απλά κάποιες επιλογές του, π.χ. σχετιζόμενες με… σωματικές ανάγκες του πρωταγωνιστή και τους ήχους που αυτές παράγουν, δεν αποκλείεται να εκληφθούν από μερίδα του κοινού ως αρνητικό γνώρισμα του “Demetrios”.

Demetrios Snap5Φτάνοντας στο κρησφύγετο που μας υποδεικνύει ο Roger

Εκείνο που μάλλον θα φανεί αρκετά κοινότυπο και συνηθισμένο στο σύνολο όσων επιλέξουν να προμηθευτούν το παιχνίδι, είναι το story του. Δίχως να είναι σε καμία περίπτωση κακό, φανερώνει μία έλλειψη πρωτοτυπίας, που αναμφίβολα κοστίζει στις συνολικές εντυπώσεις που αφήνει. Για να το πω αλλιώς, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι του Γάλλου developer, δεν είναι η υπόθεσή του εκείνη που θα σας μείνει στο μυαλό για κάποιο διάστημα. Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, θα ξοδέψετε περί τις  9-10 ώρες μαζί του, διάστημα άκρως ικανοποιητικό, δεδομένου και του χαμηλού αντιτίμου απόκτησης, που ανέρχεται στα 10€. Όσο για τους διάφορους χαρακτήρες με τους οποίους ερχόμαστε σ’ επαφή, κάποιοι κρύβουν τα μυστικά τους, αν και δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί, προτού επέλθει η αποκάλυψη.

Κάτι που προσωπικά μου προξένησε εντύπωση είναι η ύπαρξη κάποιων προαιρετικών -κι εν τέλει τελείως άνευ σημασίας- κινήσεων στις οποίες μπορούμε να προβούμε (π.χ. το σκίσιμο της ταπετσαρίας δίπλα απ’ το ασανσέρ, ή των καθισμάτων του αυτοκινήτου στο κρησφύγετο των κακοποιών), που δε δείχνουν να εξυπηρετούν το παραμικρό. Πιθανώς αρχική πρόθεση του Breton ήταν να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη έκταση στο “Demetrios”, κάτι που τελικά αποδείχθηκε ανέφικτο.

***edit***
Κατόπιν σχετικής ερώτησης που υπέβαλλα στον Breton, αποκρίθηκε ότι πρόθεσή του ήταν οι άσκοπες αυτές ενέργειες να δίνουν κάποιο achievement, κάτι που τελικώς δεν υλοποιήθηκε.

Ενδιαφέρουσα είναι κι η επιλογή που μας δίνεται στο φινάλε να πραγματοποιήσουμε μία ευχή με καθέναν εκ των τριών κεντρικών προσώπων του story, τον Bjorn, τη Sandra και την Caroline. Τ’ αποτέλεσμα εκείνης του Bjorn, αν διαλέξουμε την κατάλληλη απάντηση, είναι σπαρταριστό! Στο σημείο αυτό πρέπει ν’ αναφέρω κι ένα bug που υφίσταται. Χειριζόμενοι τη Sandra κατά τη διάρκεια του τέταρτου κεφαλαίου, μας δίνεται η δυνατότητα να στείλουμε ένα καρτ ποστάλ στους γονείς της. Αν δε γράψουμε το παραμικρό ως συνοδευτικό κείμενο της κάρτας, δε μπορούμε να παρακολουθήσουμε ολόκληρο το φινάλε, καθώς το παιχνίδι κολλάει στο σημείο που διαβάζει η Sandra την απάντηση των γονιών της! Εξυπακούεται ότι ήδη τ’ ανέφερα στον developer κι είμαι βέβαιος ότι θα προβεί στην αναγκαία διόρθωση.

Demetrios Snap6To νεκροταφείο στη Γερμανία

ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟ

Τίτλοι σαν τον συγκεκριμένο αποδεικνύουν ότι το μεράκι κι η αγάπη για το είδος δε λείπει από μεριάς πολλών ταλαντούχων ανθρώπων. Με λιγοστά εργαλεία στα χέρια τους -η GameMaker Studio δεν είναι δα και η πιο ικανή engine- και περιορισμένο budget είναι σε θέση να δημιουργήσουν μία πολύ ευχάριστη εμπειρία, που, αν μη τι άλλο, αξίζει τα χρήματα που ζητά. Ειδικά για τους λιγότερο πεπειραμένους παίκτες, το συγκεκριμένο adventure game θ’ αποδειχθεί πολύ καλή γνωριμία με το genre.   

Ειλικρινά εύχομαι κι ελπίζω να καταφέρει ο Breton να συγκεντρώσει τα χρήματα που θ’ αποδειχθούν απαραίτητα για να προχωρήσει στη δημιουργία του επόμενου παιχνιδιού του, κυρίως για να διαπιστώσουμε αν έχει κάτι καλύτερο και πιο ευφάνταστο να μας προσφέρει στον τομέα του σεναρίου και του γενικότερου story. Τα υπόλοιπα στοιχεία του “Demetrios” δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι μέσω αυτού μόλις μας συστήθηκε ένας ιδιαίτερα ικανός και φιλόδοξος developer.

karkasSpecs 3

Pros

  • Η ευχάριστη ατμόσφαιρά του και το κέφι που αποπνέει
  • Περιλαμβάνει ορισμένους ενδιαφέροντες γρίφους
  • Πολύ καλή επιλογή ως εισαγωγή στο είδος των adventure games
  • Πλούσιο soundtrack, με ποικίλα ακούσματα
  • Ικανοποιητική διάρκεια και ορθή τιμολόγηση
  • Για δουλειά ενός και μόνο ανθρώπου, είναι παραπάνω από επιτυχημένη
  • Δίνει κίνητρα για να ξανασχοληθεί κάποιος μαζί του αφότου τ’ ολοκληρώσει για πρώτη φορά

Cons

  • Το χιούμορ του μπορεί να φανεί χονδροειδές σε κάποιους
  • Τετριμμένο story
  • Ευρεία χρήση mini games, μ’ ορισμένα να είναι “υποχρεωτικά”
  • Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες στον υπόλοιπο ηχητικό τομέα, η απουσία voice overs αναμφίβολα του κοστίζει

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL