REVIEWS

JUDGMENT

Φόνος, μυστήριο και Kamurocho

Η ιστορία του πώς τελικά κατάφερε να φτάσει το Judgment (και το sequel του, Lost Judgment) στα PCs εμπεριέχει αρκετή… ίντριγκα. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε σε κονσόλες το 2019 και, με δεδομένο ότι η SEGA είχε ήδη ξεκινήσει το porting των παιχνιδιών Yakuza σε PC, όλοι μας θεωρούσαμε δεδομένο ότι και η spin-off σειρά των Judgment δεν θα αργούσε να εμφανιστεί. Ωστόσο ο καιρός περνούσε, η SEGA τηρούσε σιγή ιχθύος και η απορία έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν μια μέρα το Judgment εμφανίστηκε στο… Stadia! Ναι, την streaming πλατφόρμα της Google που θα κλείσει στις αρχές του 2023. Τελικά οι δημοσιογραφικές φήμες έδωσαν μια πιθανή απάντηση: το πρακτορείο ατζέντηδων του ηθοποιού που ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστή αρνιόταν σθεναρά την μεταφορά του παιχνιδιού σε PC. Ο λόγος; Φοβόντουσαν ότι οι modders θα χρησιμοποιούσαν το in-game model του ηθοποιού για διάφορα… άσεμνα videos! Ευτυχώς με τον καιρό η SEGA φαίνεται πως έκαμψε τις αντιστάσεις τους και έτσι επιτέλους η σειρά έφθασε στις οθόνες μας.

Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, Yagami. Πρώην δικηγόρος και νυν ντετέκτιβ.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα το Judgment είναι ουσιαστικά spin-off της σειράς Yakuza στους τομείς της τοποθεσίας που εξελίσσεται η δράση, του gameplay και του γενικότερου στυλ, ωστόσο ως ιστορία είναι εντελώς standalone και δεν χρειάζεται να έχετε παίξει οποιοδήποτε παιχνίδι Yakuza για να την παρακολουθήσετε. Ο πρωταγωνιστής μας, Yagami, θεωρείται μεγάλο ανερχόμενο ταλέντο στον τομέα της δικηγορίας διότι κατάφερε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά να απαλλάξει έναν κατηγορούμενο για δολοφονία, ωστόσο η ζωή του καταρρέει όταν ο απαλλαχθείς κατηγορούμενος δολοφονεί την σύντροφό του λίγο μετά την απελευθέρωσή του. Μην μπορώντας να αντέξει τις τύψεις ο Yagami εγκαταλείπει την δικηγορία και αποφασίζει να γίνει ντετέκτιβ. Τρία χρόνια μετά, μια υπόθεση serial killings θα επαναφέρει στο προσκήνιο τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Kamurocho, η συνοικία της λάμψης που καλύπτει το έγκλημα. Οι έμπειροι της σειράς yakuza θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους.

To gameplay του Judgment είναι κυρίως action, με στοιχεία από adventure και open world exploration αλλά σε μικρή κλίμακα. Ο ήρωάς μας ως ντετέκτιβ καλείται να διερευνήσει και να διαλευκάνει διάφορες υποθέσεις, τις main cases που σχετίζονται με την κεντρική πλοκή και διάφορες side cases που μπορεί να αναλάβει κατά καιρούς εξερευνώντας τον χάρτη και αλληλεπιδρώντας με τους κατοίκους του. Η δράση εξελίσσεται ως επί το πλείστον στην (πολύ γνωστή στους παίκτες των Yakuza) συνοικία Kamurocho του Τόκιο όπου ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνία. Εάν ο Yagami μπλέξει σε μπελάδες, τους λύνει κατά κανόνα με τις γροθιές του σε κλασικό στυλ real-time action ή beat ’em up αν προτιμάτε. Εκτός από την μάχη υπάρχουν επίσης διάφορες αποστολές με δραστηριότητες που σχετίζονται με το επάγγελμα του ντετέκτιβ (παρακολούθηση ατόμων, φωτογράφιση στόχων, ανάκριση υπόπτων, προσεκτική εξέταση χώρων για ανεύρεση στοιχείων κ.ο.κ) αλλά και πληθώρα από minigames για να περάσετε την ώρα σας μεταξύ των cases.

Ο χάρτης είναι μικρός αλλά περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες με τις οποίες μπορείτε να ασχοληθείτε.

Έχοντας μια σχετική εμπειρία από τη σειρά Yakuza θα έλεγα ότι το Judgment κάνει κάποια πράγματα καλύτερα ενώ σε άλλα δεν καταφέρνει να φτάσει την ποιότητα των κορυφαίων παιχνιδιών της σειράς. Βρήκα την κεντρική πλοκή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, τόσο λόγω του μυστηρίου που σταδιακά αποκαλύπτεται όσο και λόγω του πολύ καλού καστ χαρακτήρων που διανθίζουν την campaign. Επίσης, η πλειοψηφία των side cases έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, με όλη την τρέλα και παραξενιά που έχουμε συνηθίσει από τα Yakuza. Για τους μη γνώστες, θα αναφέρω απλώς ότι οι υποθέσεις που θα αναλάβετε έχουν συχνά ως επίκεντρο… ας πούμε “εκκεντρικούς” χαρακτήρες (για να μην πούμε “φουλ ανώμαλους” ) και ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να είναι συνηθισμένες για την κουλτούρα της Ιαπωνίας αλλά μοιάζουν εντελώς τρελές για το δυτικό κοινό. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες χωρίς spoilers, απλώς θα πω ένα πράγμα: να είστε έτοιμοι για όλα.

Να ανταλλάσσετε γροθιές με έναν ημίγυμνο άνδρα στη μέση του δρόμου μπροστά στον κόσμο; Δεν μπαίνει ούτε στο top 20 των παλαβών περιστάσεων στις οποίες θα βρεθείτε στο Judgment.

Το βασικό action gameplay είναι επαρκές αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Υπάρχουν διάφορα combat skills για να ξεκλειδώσετε καθώς και ορισμένα βασικά combos, ενώ έχετε πάντοτε την επιλογή να αλλάξετε combat style μεταξύ ενός που είναι πιο κατάλληλο όταν έχετε να αντιμετωπίσετε πλήθος εχθρών ή ενός που είναι στοχευμένο για καταστάσεις ένας εναντίον ενός και boss battles. Στη διάρκεια της μάχης μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε τυχόν αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται στο περιβάλλον για ξυλοφορτώσετε τους αντιπάλους σας με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ το ανέβασμα του λεγόμενου EX Gauge θα σας δώσει τη δυνατότητα να εξαπολύσετε θεαματικές special moves. Η μάχη είναι γενικά ευχάριστη αλλά θα έλεγα ότι έχει σχετικά μικρό βάθος και δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερος χρόνος για να μάθετε όλες τις λεπτομέρειές της.

Κατά κανόνα αντιμετωπίζετε πολλαπλούς εχθρούς οπότε η χρήση αντικειμένων για μεγαλύτερο area damage συνίσταται ανεπιφύλακτα. Αν όμως και αυτό δεν είναι αρκετό…
…δαπανήστε ένα μέρος του EX Gauge για κάποια θεαματική special move που θα κάνει μεγάλη ζημιά.

Το βασικό μειονέκτημα του Judgment θα έλεγα πως εντοπίζεται στις διάφορες δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη δουλειά του Yagami ως ντετέκτιβ και οι οποίες τελικά δεν είχαν ούτε το βάθος ούτε το ενδιαφέρον που περίμενα. Πιθανώς οι developers να δίστασαν να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση για να μην αποθαρρύνουν το κοινό που προσδοκά κυρίως δράση αλλά θεωρώ ότι θα μπορούσαν να είχαν αναπτύξει κάπως περισσότερο το στοιχείο του detective χωρίς να διώξουν τους action gamers. Σε ορισμένες από τις δραστηριότητες η έρευνα που πρέπει να κάνετε είναι εντελώς επιδερμική, π.χ. όταν καλείστε να εντοπίσετε έναν ύποπτο υπάρχουν μόνο 2-3 πιθανοί στόχοι, ή όταν πρέπει να ερευνήσετε κάποιες λεπτομέρειες αυτές αποκαλύπτονται μόλις περάσει από πάνω τους ο κέρσορας. Η δε παρακολούθηση υπόπτων είναι εντελώς βαρετή και αναστέναζα κάθε φορά που έπρεπε να κάνω μια αποστολή τέτοιου είδους. Ακόμα και στους διαλόγους ενώ αρχικά δίνεται η εντύπωση ότι μια λάθος επιλογή μπορεί να έχει συνέπειες, στην πράξη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε μέχρι να βρείτε τη σωστή επιλογή. Αυτό είναι το βάθος στο gameplay που θα μπορούσε πραγματικά να εκτοξεύσει το παιχνίδι. Για μένα η επιλογή των developers να μείνουν στα ρηχά σε αυτόν τον τομέα δεν τους δικαίωσε και εντέλει το detective στοιχείο δεν ήταν τόσο ενδιαφέρον όσο πίστευα.

Για τον εντοπισμό ενός στόχου αρκεί να στρέψετε την κάμερα προς τους 2-3 πιθανούς υπόπτους και το παιχνίδι θα επιβεβαιώσει μόνο τους τις επιλογές σας.

Συνολικά λοιπόν θα έλεγα ότι το Judgment είναι καλό αλλά το περίμενα καλύτερο. Η κεντρική πλοκή είναι πολύ δυνατή, το καστ των χαρακτήρων επίσης, οι μάχες παίζονται ευχάριστα, το Kamurocho προσφέρει πολλές διασκεδαστικές έξτρα δραστηριότητες και side cases, όμως το κομμάτι του παιχνιδιού που προσδοκούσα ότι θα του δώσει μια ξεχωριστή χροιά και ταυτότητα σε σχέση με την σειρά Yakuza, οι έρευνες ως ντετέκτιβ, δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένο όσο θα μπορούσε. Προφανώς παραμένει ακόμα και έτσι μια καλή αγορά, άλλωστε προσφέρει δεκάδες ώρες διασκέδασης και ποιοτικού gameplay, απλώς σε μένα έμεινε η εντύπωση της χαμένης ευκαιρίας για κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Μυστηριώδες

Ένα καλό παιχνίδι και άξιο spin-off της σειράς Yakyza που προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης, αν και θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL