HARDWARE

Shopping Therapy Summer Special: Gaming PC, 2014 Edition

Κυλήσανε αισίως σχεδόν έξι μήνες από την τελευταία πρότασή μας για σύνθεση ενός συστήματος από το μηδέν και δέκα μήνες από την προηγούμενη απόπειρά μας να χτίσουμε κομμάτι-κομμάτι ένα gaming PC αξιώσεων, με ποσό διάθεσης από μεριάς μας τα € 650.
Μια και η αγορά του PC hardware αλλάζει κάθε μέρα κι ως γνωστόν ο χρόνος, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποτελεί σύμμαχό μας, σκεφτήκαμε να δούμε τι σύστημα μπορούμε να φτιάξουμε φέτος το καλοκαίρι, σε απευθείας σύγκριση με εκείνο που είχαμε ”δημιουργήσει” τον Αύγουστο του 2013. Από τώρα μπορούμε να σας πούμε ότι το τελικό συμπέρασμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον κι είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο!

Πάμε να δούμε λοιπόν παρέα πώς μπορούμε να διαθέσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το συγκεκριμένο ποσό, ούτως ώστε στο τέλος να έχουμε καταλήξει σε ένα PC που να έχει τη δυνατότητα να τρέξει τουλάχιστον αξιοπρεπώς όλα τα σύγχρονα games. Κι αν το ποσό φαντάζει μικρό για κάτι τέτοιο, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι μόνο τέτοιο δεν είναι.

ΙΔΟΥ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΑΣ

  • Tower

Ή αλλιώς, το σπίτι του υπολογιστή μας. Η περσινή πρότασή μας άκουγε στο όνομα Raidmax Seiran RM902. Ένα ευρύχωρο tower, του οποίου η τιμή όμως δεν έπεσε, αντιθέτως ανέβηκε και λίγο (!), χώρια που είναι και πολύ δυσεύρετο πλέον. Ως εκ τούτου, θα στραφούμε στην εναλλακτική λύση που είχαμε από την περασμένη χρονιά στα χέρια μας, που δεν είναι άλλη από την εξαιρετική value for money πρόταση που ακούει στο όνομα Aerocool Strike-X Advance Black. Κοστολογείται στα μόλις € 43, δέχεται πλήθος ανεμιστήρων και σ’ αυτό το εύρος τιμής δεν έχει αντίπαλο. Το μεγάλο κέρδος είναι στην τιμή, αφού γλυτώσαμε € 39 σε σχέση με το RM902, για να τα επενδύσουμε στα υπόλοιπα υποσυστήματα.

  • PSU

Το OCZ ModXStream Pro 600W που προτείναμε πέρσι έχει εξαφανιστεί. Οι λύσεις που είχαμε ήταν τρεις: Το Corsair CS Series 550W Modular 80Plus Gold στα € 71, το Corsair Builder Series CX600 80Plus Bronze στα € 66 και το XFX ProSeries 550W Core Edition Full Wired (Bronze), που ήταν και το πιο φθηνό των τριών, ζητώντας € 57 για την απόκτησή του. Καταλήξαμε στη μεσαία επιλογή, το Corsair Builder Series CX600 80Plus Bronze, αφού συνδυάζει τη μεγαλύτερη παρεχόμενη ισχύ με το όνομα ενός σοβαρού κατασκευαστή κι αυτά σε προσιτή τιμή. Συνεπώς χρειάστηκαν μόλις € 5 περισσότερα σε σχέση με την επιλογή που κάναμε το 2013.

Summer Gaming PC 2014 pic1600W είναι υπεραρκετά για το σύστημά μας

  • CPU

Δεν είχαμε παράπονο από τον εξαπύρηνο FX-6300 στον οποίο καταλήξαμε πέρσι. Όταν όμως με μόλις € 24 επιπλέον, δηλαδή με € 131 συνολικά, πας στον FX-8320, με 8 πυρήνες και 3.5GHz ταχύτητα, που με λίγο πουσάρισμα πιάνει τις επιδόσεις του FX-8350, πολύ απλά δε τίθεται το παραμικρό ζήτημα για το αν αξίζει η μετάβαση. Μιλάμε για πραγματικό θρίαμβο στη συγκεκριμένη κατηγορία και η AMD τιμολογιακά εξακολουθεί να μη πιάνεται με τίποτα από την Intel. Ουαί κι αλίμονο αν κάνει πράξη την “απειλή” αποχώρησής της από την desktop αγορά επεξεργαστών.

  • Μ/Β

Συμβατική η επιλογή της Gigabyte GA-970A-DS3 στα € 69 το 2013. Σίγουρα όμως επρόκειτο για motherboard που εγγυάται σταθερότητα και φέρει το όνομα ενός εγνωσμένης αξίας κατασκευαστή. Παραμένοντας στη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλάζουμε σε 990XA-UD3 και πάμε σε ένα πιο σύγχρονο chipset. Στα ίδια χρήματα διαθέσιμη είναι και η Asrock 990FX Extreme3, που έχει ακόμη καλύτερο chipset. Επειδή όμως η εμπειρία μου με τα mobos της δεν έχει υπάρξει η καλύτερη μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με την –όχι top, αλλά τίμια- Gigabyte, εμμένω στην επιλογή της 990XA-UD3. Χαλάλι κι εδώ τα € 90, ή αλλιώς τα € 21 της διαφοράς με την 970A-DS3.

Summer Gaming PC 2014 pic2Μένουμε στη Gigabyte, αλλάζουμε μοντέλο

  • RAM

Στα € 69 είχαμε αφήσει τις G.Skill Ripjaws F3-12800CL9D-8GBRL, στα € 75 τις βλέπουμε τώρα. Έτσι λοιπόν κι εμείς θα αλλάξουμε στρατόπεδο και θα πάμε σε μία γνώριμη αγκαλιά, εκείνη της Kingston, επιλέγοντας το πιο απλό dimm που διαθέτει η γκάμα της, την ValueRAM 8GB DDR3-1600MHz, ούτως ώστε να μη διαθέσουμε cent παραπάνω για μνήμη. Η εν λόγω επιλογή έχει δύο θετικά: Πρώτον, η Kingston έχει την καλή συνήθεια να διατηρεί για χρόνια τις Value RAM στην αγορά, οπότε όταν θελήσουμε να προμηθευτούμε 8GB ακόμη, δε θα δυσκολευτούμε να τα βρούμε. Δεύτερον, το ένα dimm μας αφήνει ελεύθερα τρία ακόμη slots στη μητρική μας, δίνοντας χώρο να σκαρφαλώσουμε ακόμη και στα 32GB, αν το επιθυμήσουμε. Πολύ απλή και ουδόλως εξωτική, αλλά ασφαλής επιλογή.

  • GPU

Δε μετανιώσαμε καθόλου για την Gigabyte AMD HD7790 1GB GDDR5 που επιλέξαμε για το PC του 2013. Φέτος όμως θέλουμε το κάτι παραπάνω, ακόμη και με το σφιχτό budget που διαθέτουμε, κι έτσι επιλέγουμε την PowerColor Radeon R9 270 2GB TurboDuo OC. Ποια είναι η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ τους; Μα η ύπαρξη 256-bit memory bus της δεύτερης φυσικά! Χώρια που πρόκειται για νεότερο μοντέλο, ανώτερης συνολικά απόδοσης σε σύγκριση με την HD 7790. Εδώ χρειάστηκε να συμπληρώσουμε € 32, ανεβαίνοντας στα € 155, για να αναβαθμίσουμε την GPU μας. Το κάναμε με την καρδιά μας.

Summer Gaming PC 2014 pic3Θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα από την HD 7790

  • SSD

Πέραν του κουτιού, ο σημαντικότερος παράγοντας που μας έδωσε τη δυνατότητα ευελιξίας σε GPU και M/B. Κι αυτό διότι τα € 69 του Kingston SSD Now 60GB V+200 SVP200S37A μειώθηκαν στα € 45, που μας χρειάζονται για την απόκτηση του Kingston SSDNow V300 60GB. Άψογα!

  • HDD

Πού θα πήγαινε, δε θα πέφτανε οι τιμές τους; Πέρσι χρειάστηκε να καταβάλλουμε € 61 για την αγορά ενός δίσκου χωρητικότητας 1TB, πιο συγκεκριμένα του Seagate ST1000DM003 1TB SATA3, κάτι που μας είχε ομολογουμένως -και δικαίως- κακοφανεί. Φέτος παραμένουμε στο 1TB, αλλά πέφτουμε στα € 47, για να κάνουμε δικό μας τον Western Digital Caviar Blue 1TB SATA3 WD10EZEX. Αισθητό κέρδος κι από εδώ.

Summer Gaming PC 2014 pic4Το έχουμε πει, ο SSD είναι βασικό και απαραίτητο component του PC μας

  • DVD-RW

Έπρεπε να συμπεριλάβουμε κι ένα τέτοιο στη σύνθεση του PC μας. Καταλήξαμε στο απολύτως πιο φθηνό, το Samsung SH-224BB, με μόλις € 13 κόστος.

Ναι, δε μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την τιμή στα € 650, ούτε καν στα € 655 που σταματήσαμε πέρσι και σκαρφαλώσαμε στα € 659 (εμ, όχι, οι δεκαδικοί δεν υπολογίζονται, να ζητάτε στρογγυλοποίηση προς τα κάτω όταν πηγαίνετε στο ταμείο!). Από την άλλη όμως, πώς κάνετε έτσι, ούτε € 660 δε κάνει το PC που σας προτείνουμε, ενώ είναι καταφανώς ανώτερο εκείνο της περσινής περιόδου, με μόλις € 4 περισσότερα. Αξίζει τον κόπο και τη διαφορά, δεν αξίζει;

ΜΕΓΑΛΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ας δούμε λοιπόν συγκεντρωτικά τα υποσυστήματα της 2014 version του Summer Gaming PC μας:

Tower: Midi Tower Aerocool Strike-X Advance Black € 43
PSU: Corsair Builder Series CX600 80Plus Bronze € 66
CPU: AMD FX-8320 € 131
M/B: Gigabyte 990XA-UD3 € 90
RAM: Kingston ValueRAM 8GB DDR3-1600MHz (KVR16N11/8) € 69
GPU: PowerColor Radeon R9 270 2GB TurboDuo OC € 155
SSD: Kingston SSDNow V300 60GB € 45
HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB Sata III WD10EZEX € 47
DVD-RW: Samsung SH-224BB € 13  

Θεωρώ ότι όποιος ξοδέψει το εν λόγω ποσό για να αγοράσει έναν υπολογιστή σαν τον παραπάνω, μόνο παραπονεμένος δε θα μείνει. Θα προμηθευτεί ένα όμορφο κι επιβλητικό κουτί, επαρκές κι αξιόπιστο τροφοδοτικό, 8πύρηνη CPU, δυνατή motherboard, κάρτα γραφικών που θα τα βγάλει πέρα για αρκετό καιρό χωρίς να την έχει χρυσοπληρώσει, ενώ θα έχει και τον SSD στη διάθεσή του, για να φορτώνει σφαίρα το λειτουργικό του. Λέτε στο PC του 2015 να μπορούμε να ανέβουμε ακόμη πιο ψηλά;

Είναι περισσότερο από αυτονόητο ότι περιμένουμε τις ενστάσεις-παρατηρήσεις-αντιπροτάσεις σας, πάντα έχοντας κατά νου ότι δε θέλουμε να πατήσουμε τα € 660.

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

30 Comments

  1. Μάνο, πολύ καλό το σύστημα, τρώει XBONE και PS4 για πρωινό :p.
    Μια παρατήρηση όμως. Καλός χρυσός ο SSD, αλλά μέχρι να ξεκαθαρίσει η Kingston τι έγινε και πουλάει άλλα αντί άλλων, θα απέφευγα τους SSDs της.
    Και ένα πολύ ενδιαφέρων κουτί (”http://www.thelab.gr/cases-reviews/raijintek-agos-gkol-apo-ta-apodytiria-136142.html”), που πιστεύω υπερτερεί του Aerocool, από την Raijintech, σε πολύ κοντινή τιμή, όταν έρθει Ελλάδα.

  2. ΩΡΑΙΟ ΤΟ συστημα μανο!

    τωρα εχω σχεδον το συστημα απο το περσινο αρθρο,μονο απο το κουτι που πηρα ειμαι δυσαραστημενος http://www.skroutz.gr/s/2364819/CoolerMaster-K350-Window.html?from=most-popular&keyphrase=coolermaster+knight+350

    και ξερογλειφομαι για το aircool που εβαλες,απο ποιοτητα κατασκευης-εσωτερικο χωρο τι λεει?

  3. Πολύ ωραίο το σύστημα Μάνο ! Σε αυτόν τον επεξεργαστή και M/B κινούμαι και εγώ. Απλά θα σπρώξω λίγα παραπάνω χρήματα για GPU και PSU !

    Πιστεύεις ότι ο SSD 60gb είναι αρκετός για το λειτουργικό μόνο και τα απλά προγράμματα; Αξίζει τον κόπο; Κοιτούσα έναν 120άρη βασικά, αλλά δεν είμαι αποφασισμένος ότι θέλω να τα δώσω…

    Καιρό είχαμε να δούμε έναν οδηγό να έχουμε για μπούσουλα 🙂 Keep up the good work !

  4. Μια παρατήρηση όσον αφορά τη μεθοδολογία: Αν ολα τα μαγαζιά ειναι στην Αττική, τοτε στην καλύτερη περίπτωση θα πρεπει κάποιος να γυρισει ολη την Αθήνα για να τα προμηθευτεί. Συν ότι ο κάθε πωλητής στο skroutz βαζει μεν τιμη πχ 45€ αλλα χρεωνουν +3€ ταχυδρομικά +3€ αντικαταβολη, οποτε η πραγματικη τιμη είναι στην εν τέλει υψηλότερη. Γνωστό κόλπο που το κάνουν όλοι για να βγαίνουν μεν ως οι πιο φτηνοί στο skroutz αλλά στην ουσία η τιμή διάθεσης του προϊόντος δεν είναι 45€ αλλά, στο παράδειγμα μας, 51€. Αφήστε που στην πραγματικότητα π.χ η ACS χρεώνει στους πωλητές για παράδειγμα 1€ μεταφορικά 1€ αντικαταβολή οπότε βγάζουν και από εκεί επιπλέον κέδρος.
    Αν δε κάποιος είναι από επαρχία, θα πρεπει να πληρωνει μεταφορικα για καθε προιον ξεχωριστα οποτε παλι ανεβαινει η τιμη του.

  5. Δυστυχώς έτσι είναι, όπως τα λες. Ειδικά για εμάς από την επαρχία. Απλά το καλό είναι ότι μερικά μαγαζιά αρχίζουν και συνεργάζονται με την ACS και προσφέρουν δωρεάν αποστολή από ένα ποσό και πάνω. Αλλιώς καλό είναι να γίνεται παραγγελία σε ένα μαγαζί για να γίνονται ένα δέμα και να πληρώνουμε λιγότερα… Ό,τι και να κάνουμε πάντως, οι επαρχιώτες πρέπει να υπολογίζουμε και τα έξοδα αποστολής…
    Σε μερικές καταστάσεις ας είναι καλά το e-shop !

  6. Δε γνωρίζω τι παίζει με την Kingston, αλλά από θέμα αξιοπιστίας κι απόδοσης, έχουν αποδειχθεί ΟΚ οι SSD της.

    Το κουτί που αναφέρεις ομολογώ ότι δε το είχα υπόψην και σίγουρα θα αποτελέσει πολύ αξιόλογη περίπτωση όταν έρθει κι από τα μέρη μας!

  7. Έλα μωρέ, παίρνεις ένα παπί και σε μια μέρα μέσα τα έχεις πάρει όλα!

    Σοβαρά όμως τώρα, δε μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς επ’ αυτού, όπως να προτείνουμε εξαρτήματα από ένα και μόνο μαγαζί.

    Alucard, χώνεις έναν φίλο να πάει να τα πάρει όλα και να σου τα στείλει στη συνέχεια, του δίνεις κι ένα χαρτζιλίκι και καθάρισες!

  8. Eντάξει ρε παιδιά, τα μεταφορικά είναι πάντα “μέσα στο παιχνίδι”, ειδικά για όσους μένουν στην επαρχία.

    Προσωπικά δεν έχω πληρώσει ποτέ τέτοια, καθότι κάνω πάντοτε τις αγορές μου Σάββατο, οπότε και οι μετακινήσεις στην Αθήνα είναι απείρως ευκολότερη υπόθεση.

  9. Για παράδειγμα, ο AMD fx-8632 πωλείται από το Vision Studio που είναι στην Θεσ/κη. Με τον υπολογισμό μεταφορικών βγαίνει Κόστος παράδοσης εντός Ελλάδος: 3.81 € + Έξοδα αντικαταβολής: 2.83 € = 6.64€ επιπλέον
    Δεν είναι κανά τρελό ποσό αλλά λίγο από εδώ λίγο από εκεί, ανεβαίνει το κόστος.

  10. Εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο παράγοντας “Ποιότητα κατασκευής”. Μέτρια πράγματα. Το wattage έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πρόσεξε, δεν λέω πως θα στο κάψει, αλλά στάνταρ θα είναι τροχοπέδη για αποδοτικό OC.

  11. Έχω διαβάσει τα σχόλια που μιλάνε για μέτρια ποιότητα της CX σειράς, αλλά σε δύο περιπτώσεις που τα έχω βάλει σε PC με αρκετά πιο “βαριά” components από αυτά του PC της σύνθεσης, δεν υπήρξε κανένα παράπονο.

    Φυσικά επειδή η τελική επιλογή επαφίεται πάντοτε στον καθένα από εμάς, αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που ανέφερα τις δύο εναλλακτικές επιλογές σ’ αυτό το εύρος τιμής.

  12. Δεν είπα πως είναι για πέταμα, μην παρεξηγηθώ κιόλας, απλά αν και εφόσον κάποιος αποφασίσει να πάρει το κάτι παραπάνω από το PC του, πιθανότατα η συγκεκριμένη επιλογή να είναι ο λόγος που δεν θα τα καταφέρει. Το οτι είναι σταθερό, είναι. 😉

    EDIT
    Κοινώς, δεν αμφισβητώ την επιλογή, το σκεπτικό σου είναι πάρα πολύ σωστό, απλά όπως είπα, είμαι άναλ.:D

  13. Παρατηρήσεων συνέχεια. (όχι, που θα γλύτωνες. Λολ)
    1. RAM
    a. Με 2 modules εκμεταλλεύεσαι το Dual Channel.
    β. Sτο link, τα timings είναι λίγο άκυρα.

    2. GPU. Η συγκεκριμένη είναι πολύ καλή, αλλά μια και πήρα φόρα, ας πώ τη κουλτούρα μου. Η μνήμη που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη είναι Elpida, όχι Hynix. Για κάποιον που ενδιαφέρεται να κάνει OC, αυτό σημαίνει πως θα έχει θέμα με την άνοδο της VRAM, αφού η Hynix είναι πιο φιλική στο OC.
    3. Oι μητρικές έχουν το έξτρα πλεονέκτημα πως υποστηρίζουν και SLI και CF, με την υποσημείωση πως αν κάποιος το αποφασίσει , πρέπει να πάρει σαφώς μεγαλύτερο τροφοδοτικό εξ αρχής, για να μην μετανιώνει αργότερα που θα θέλει και δεν θα μπορεί.
    4. FX 8320. Ντάξ’, μακράν το καλύτερο VFM.
    5. Το κουτάκι είναι φοβερό VFM, χωράει και μεγάλες GPU (θετικότατο), έχει πολύ καλή ροή αέρα, με ερωτηματικό το αν χωράει μεγάλη ψύκτρα CPU
    6. Η οποία ψύκτρα CPU, ίσως να αξίζει θέση σε κάποιον μελλοντικό οδηγό…

  14. Kι απαντώ εγώ με τη σειρά μου!

    1a. Ρε φίλε, ναι, αλλά σε gaming επίπεδο μιλάμε για ελαχιστότατη διαφορά
    1b. Θα το τσεκάρω!
    2. Ομολογώ ότι δεν το έλαβα καθόλου υπόψη, μια και δεν είναι το πιο διαδεδομένο OC.
    3. Σωστός, προφανέστατα πάμε σε άλλο PSU, αν κοιτάξουμε προς SLI/CF, των οποίων πάντως δεν είμαι και τόσο ένθερμος fan.
    4. Τι μου λες τώρα, εδώ σκέφτομαι να αλλάξω τον i5-2500K για πάρτη του και να πάρω και ρέστα!
    5. Για πολύ μεγάλη, θα υπάρξει θέμα.
    6. Σίγουρα, αλλά και πάλι είναι θέμα budget. Μακάρι να μπορέσω στο μέλλον να στριμώξω και μια τέτοια (ήδη νιώθω ότι ο SSD αποτελεί ένα μικρό κατόρθωμα).

  15. Αδελφέ, ξαναλέω πως το συστηματάκι σου σπέρνει, και ο οδηγός είναι Α-Ψ-Ο-Γ-Ο-Σ!!!! Απλά δεν είμαι μέσος χρήστης, και ίσως να γίνομαι κουραστικός, και ζητάω συγγνώμη για αυτό, απλά βάζω και κάποιες έξτρα παραμέτρους στην εξίσωση. Με το σκεπτικό αχρείαστες μέν, ας υπάρχουν δε.

    Ο SSD είναι τεράστιο επίτευγμα, και σου βγάζω το καπέλο που το κατάφερες. Μα ως γνωστό πνεύμα αντιλογίας που έχω βαλθεί να σου σπάσω τα νεύρα έστω και άθελά μου, δεν θα έβαζα τον SSD, θα έβαζα όμως το XFX 650W (”http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=31714&cat=17″) στα 87 ευρώ, και έχω κάβα 24 ευρώ, ή θα έπαιρνα καλύτερη κάρτα γραφικών, πχ αυτή την Sapphire R9 270X (”http://www.specialprice.gr/shop/item.asp?itemid=27781&catid=48″) με 185 ευρώ, και με τα υπόλοιπα 15, ή πάω για Δρακουλίνια, ή για καφέ, ή τα κρατάω για να πάρω τον SSD μετά από 1-2 μήνες.

  16. Εννοείται ότι αυτό που προτείνεις είναι μια εναλλακτική προσέγγιση στο σύστημά μας. Απλά προσωπικά θεωρώ τον SSD απολύτως βασικό εξάρτημα ενός σύγχρονου PC, σε σημείο που όταν κάθομαι σε έναν που δεν διαθέτει τέτοιον, νομίζω ότι έχει πρόβλημα!

  17. Πολύ ωραία πρόταση με αναλυτικά επιχειρήματα. Κυρίως χαίρομαι που προτείνεται οικονομική κατα τη γνώμη μου παιχνιδομηχανή, γιατί τελευταία αυτό με τα ultra high graphics που ωθεί τους gamers να δίνουν 350+ ευρώ ΜΟΝΟ στην κάρτα γραφικών με έχει βγάλει απο τα ρούχα μου!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL