HARDWARE

Shopping Therapy Summer Special: Mid Range Gaming PC 2015 Edition

Η φετινή είναι η πιο δύσκολη σύνθεση που έχω μέχρι στιγμής κληθεί να φτιάξω και να σας παρουσιάσω. Ο λόγος είναι απλός. Η τιμή πολλών components αυξήθηκε αρκετά σε σχέση με πέρσι, ενώ άλλα εξαφανίστηκαν τελείως απ’ την αγορά. Την ίδια στιγμή δεν ήθελα με τίποτα να κάνω παραχωρήσεις αναφορικά μ’ ορισμένα υποσυστήματα που θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να δίνουν το παρών σ’ ένα σύγχρονο gaming PC (SSD, after market CPU cooler), το σχετικά περιορισμένο budget όμως δυσκόλευε πολύ τις αποφάσεις μου.

Θέλω να πιστεύω ότι οι επιλογές στις οποίες κατέληξα αποτελούν τις χρυσές τομές, προκειμένου με €650 να φτιάξουμε ένα ολοκληρωμένο, και απολύτως ικανό να μας προσφέρει άφθονες ώρες διασκέδασης, σύστημα. Το σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές υπήρξαν σαρωτικές, μ’ αποτέλεσμα με το 90% των εξαρτημάτων να είναι εντελώς νέα!

Ας αφήσουμε όμως τις περιττές περαιτέρω εισαγωγές κι ας πάμε να δούμε από τί ακριβώς αποτελείται το φετινό summer special gaming PC μας, που ανήκει στη mid range κατηγορία. Σύντομα θ’ ακολουθήσει και το high end σύστημα του 1000άρικου, με τον αέρα που μας δίνουν τα επιπλέον €350 να μας λύνει οπωσδήποτε τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις.

  • Tower

Στο καλοκαιρινό PC του 2014 για case είχαμε διαλέξει το Strike-X Advance Black της Aerocool, ενώ σ’ εκείνο των Χριστουγέννων είχαμε καταλήξει στο V3X Black της ίδιας εταιρείας. Διόλου περίεργο λοιπόν που και η φετινή επιλογή μας ανήκει στη Aerocool, με το GT Advance Black να μας κερδίζει, στα μόλις €32 που κοστίζει. 

  • PSU

Βάζω στοίχημα ότι εδώ περιμένατε να έχουμε χρήσει ως εκλεκτό μας κάποιο μοντέλο της XFX, κάνω λάθος; Κι όμως, η φετινή, ολοκαίνουργια, Maxpro σειρά της Enermax έχει μπει σφήνα και στην ελληνική αγορά, προσφέροντας επιλογές στα 400, 500, 600  και 700W. Εμείς καταλήγουμε στο, υπερ-αρκετό, Maxpro 600W, με κόστος €62.

Summer Gaming Mid Range PC 2015 pic3Δυναμικό μπάσιμο της Enermax με την Maxpro σειρά

  • CPU

Η μοναδική κατηγορία στην οποία η επιλογή μας είναι η ίδια για τρίτη συνεχόμενη φορά! Απολύτως δικαιωματικά όμως, ο AMD FX-8320E, με τους οκτώ πυρήνες, τα 3.2GHz συχνότητας και 95W TDP στη συγκεκριμένη έκδοση κερδίζει τη θέση του κεντρικού επεξεργαστή του συστήματός μας. Η τιμή του παραμένει αμετάβλητη, στα €142.

  • Μ/Β

Εδώ το όνομα της εταιρείας μένει συνεχώς ίδιο, αλλάζει όμως κάθε φορά το μοντέλο. Από τις 990XA-UD3 και 970A-UD3P που επιλέξαμε το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα του 2014 αντίστοιχα, τώρα “κλειδώνουμε” σε μία λίγο πιο φθηνή, πλην όμως αξιόπιστη και δοκιμασμένη από πολύ κόσμο, λύση, την Gigabyte GA-970A-DS3P. Τα €76 που ζητά μας εξοικονομούν €16, ποσό πολύ χρήσιμο, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. Ομολογουμένως το συγκεκριμένο board δε μας αφήνει πολλά περιθώρια για overclocking του FX-8320E, δίνει όμως τη δυνατότητα να ψύξουμε τον επεξεργαστή μας μέσω μίας after market επιλογής.

Summer Gaming Mid Range PC 2015 pic1Ακλόνητος και αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των συστημάτων μας

  • CPU Cooler

Ένα component που τόσες και τόσες φορές κατά το παρελθόν είχαμε τονίσει ότι θα θέλαμε να συμπεριλάβουμε στη σύνθεσή μας, αλλά δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να το πράξουμε, βρίσκει επιτέλους τη θέση του στο gaming PC μας. Δίνουμε το χρίσμα στην Zalman CNPS5X Performa, μία εγνωσμένης αξίας ψήκτρα, που θ’ αποδώσει πολύ καλύτερα σε σχέση μ’ εκείνη που συνοδεύει απ’ το εργοστάσιο τον FX-8320E. Η τιμή της είναι στα €17, δημιουργώντας πολύ υψηλό value for money.

  • RAM

Απ’ τη μνήμη ευτυχώς προέκυψε ένα πολύ σημαντικό περίσσεμα, της τάξης των €26, σε σχέση με τα προηγούμενα συστήματά μας. Αυτό διότι η τιμή της DDR3 RAM έχει εκ νέου κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου είμαστε σε θέση να τοποθετήσουμε ένα dimm G.Skill F3-1600C11S-8GNT 8GB DDR3 καταβάλλοντας €44. Αυτονόητο είναι ότι, πέραν του παρόντος οδηγού αγοράς, όσοι σκοπεύατε να συμπληρώσετε ή ν’ αντικαταστήσετε τη RAM του PC σας, είναι η κατάλληλη εποχή να το πράξετε. Μιλάμε για κόστος €5.5/GB!

Summer Gaming Mid Range PC 2015 pic2Μικρή η τιμή της Performa, όχι όμως και το μέγεθός της

  • GPU

Μακράν η δυσκολότερη επιλογή, καθώς η κυκλοφορία της νέας σειράς των AMD Radeon δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι επιλογές από πλευράς nVidia είναι σαφώς ακριβότερες, μ’ επιπλέον μοντέλα να αναμένονται κι από εκεί. Γενικά εξακολουθεί να μην είναι καλή περίοδος για ν’ αγοράσει κάποιος κάρτα γραφικών.  

Αρχικά είχα καταλήξει στην XFX Radeon R7 370DD 4GB DDR5, στα €201. Δυστυχώς όμως, παρά το σημαντικό αβαντάζ των 4GB VRAM που ενσωματώνει, η εν λόγω GPU είναι πιο αδύναμη σε σχέση με την R9 270, που είχαμε προτιμήσει δις κατά το πρόσφατο παρελθόν. Άλλες λύσεις που εξετάστηκαν ήταν η Club3D Radeon R9 280X 3GB RoyalQueen, στα €241, αλλά και η XFX Radeon R9 380DD 4GB DDR5, στα €256. Αμφότερες απορρίφθηκαν λόγω υψηλού κόστος, με την R9 380 να είναι σαφέστατα η πιο ελκυστική επιλογή. Ενδεχόμενη παρουσία της όμως προϋπέθετε την απομάκρυνση τόσο του SSD όσο και της Zalman Performa -κάτι που δεν ήμουν διατεθειμένος να πράξω-, ενώ πιθανώς θα δημιουργούσε θέμα (χωρητικότητας) και με το κουτί μας.

Τελικά η επιλογή ανήκει στην Asus Radeon R9 270X 2GB DirectCU II και δη στην έκδοση με το boost clock στα 1120MHz, μία ουσιώδη βελτίωση έναντι της GPU των προηγουμένων συστημάτων μας, δίχως να ξεφεύγουμε πολύ στην τιμή. Αυτό που δε μας ικανοποιεί σε καμία περίπτωση είναι τα 2GB VRAM, αλλά σ’ αυτό το τιμολογιακό εύρος δεν εντοπίζεται κάτι καλύτερο στην ελληνική αγορά.

  • SSD

O Kingston SSDNow V300 60GB φεύγει, ο Corsair Force LS 60GB έρχεται, φέρνοντας αλλαγή και στον SSD μας μετά από αρκετό καιρό. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με τον ταχύτερο solid state disk της αγοράς –άλλωστε ούτε ο Kingston διεκδικούσε τέτοια πρωτεία-, μιλάμε όμως για τον φθηνότερο, με την καλύτερη ίσως αναλογία ποιότητας / τιμής -€38 για 60GB χωρητικότητας- και μ’ αξιόλογα νούμερα σε read / write sequences.

  • HDD

Ούτε green, ούτε blue, ούτε black Western Digital, αλλά Seagate, με τον Barracuda 1TB 7200.14 ST1000DM003 SATA III 7200rpm 64MB ν’ αναλαμβάνει την αποθήκευση των δεδομένων μας, μ’ αντίτιμο €55. Γνωρίζω ότι υπάρχουν χρήστες που δεν προτιμούν τη συγκεκριμένη εταιρεία, η αξιοπιστία των προϊόντων της όμως δεν αμφισβητείται από μεριάς μου, με ουκ ολίγους δίσκους της να έχουν περάσει απ’ τα χέρια μου. 

 

Summer Gaming Mid Range PC 2015 pic4Αν είχε 4GB VRAM θα ήμασταν απόλυτα ικανοποιημένοι

 

  • DVD-RW

Αφήσαμε κι εδώ τα προϊόντα της Samsung για να επιλέξουμε το iHAS124 της LiteOn, που δεν απαιτεί ούτε cent περισσότερο απ’ τα €13 που κόστιζε τόσο το SH-24BB, όσο και το SH-118BB από πλευράς Samsung.

Αν και είχαμε θέσει ως όριο τα €650, κάναμε την ελαφρά παρατυπία και πατήσαμε τα €660, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό κατά μόλις €1 σε σχέση με το αντίστοιχο σύστημα του 2014. Δεσμευόμαστε ότι δε πρόκειται να ξεφύγουμε περισσότερο στο μέλλον. Ακολουθεί η συνοπτική σύνθεση του mid range PC μας για το καλοκαίρι του 2015:

Tower: Midi Tower Aerocool GT Advance Black €32
PSU: Enermax Maxpro 600W €66
CPU: AMD FX-8320E €142
M/B: Gigabyte GA-970A-DS3P €76
CPU Cooler: Zalman CNPS5X Performa €17
RAM: G.Skill F3-1600C11S-8GNT 8GB DDR3 €44
GPU: Asus Radeon R9 270X 2GB DirectCU II €181
SSD: Corsair Force LS 60GB (CSSD-F60GBLSB) €38
HDD: Seagate Barracuda 1TB 7200.14 ST1000DM003 SATA III 7200rpm 64MB €55
DVD-RW: LiteOn iHAS124 €13 

Προτού ολοκληρώσουμε τον οδηγό μας, πρέπει να προβούμε σε μία απαραίτητη παρατήρηση. Γνωρίζουμε ότι είναι κάπως… χαοτικό οι δέκα προτάσεις μας να προέρχονται από πέντε διαφορετικά καταστήματα, που έχουν έδρα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Αυτό όμως είναι κάτι σύνηθες στους οδηγούς αγοράς, που στόχο έχουν την ανεύρεση των χαμηλότερων δυνατών τιμών των διαφόρων υποσυστημάτων και που οι προτάσεις τους φυσικά είναι απολύτως ενδεικτικές. Σπεύδω επίσης να σας πω ότι ακριβώς επειδή κάποια εξαρτήματα εμφανίζονται ως μη διαθέσιμα, αν τελικά καταλήξετε να τα παραγγείλετε, περιμένουμε πληροφόρηση από μεριάς σας για το αν κάθε κατάστημα τηρεί τα αναφερόμενα διαστήματα αναμονής.

Ακολουθεί το γνωστό και καθιερωμένο disclaimer:

  • Οι τιμές που αναγράφονται είναι ενδεικτικές και μπορεί απ’ την στιγμή που γράψαμε το άρθρο μέχρι την στιγμή που θα πάτε να αγοράσετε κάτι, να έχουν αλλάξει. Ελέγχετε πάντα πριν αγοράσετε!
  • Σε κανένα απ’ τα συστήματα δεν προτείνουμε λειτουργικό σύστημα, αφού κατά κύριο λόγο είναι μονόδρομος το να βάλετε την τελευταία έκδοση των Windows.
  • Επίσης να έχετε υπ’ όψιν ότι η τιμή που καταλήγουμε δεν περιλαμβάνει άλλα έξοδα που μπορεί να υπάρχουν, όπως εργασίες συναρμολόγησης, έξοδα αποστολής κ.α. Προσοχή λοιπόν μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, αφού κάνετε τις αγορές σας!

Όπως πάντα, περιμένουμε τις παρατηρήσεις / ενστάσεις / διαφωνίες / εναλλακτικές προτάσεις κι οτιδήποτε άλλο πιθανότατα έχετε, αναφορικά με τα hardware parts που είδατε να επιλέγουμε…

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

15 Comments

  1. Πολύ καλή σύνθεση, μόνο μία σημείωση εκ μέρους μου, αν κάποιος θέλει να κινηθεί προς τα εκεί θα του πρότεινα να δώσει απλόχερα άλλο ένα 50αρικο και να πάρει μία ελαφρώς καλύτερη μητρική, την GA-970A-UD3P συγκεκριμένα, έναν SSD 120GB αντί για 60 και ότι περισσέψει σίγουρα στην κάρτα γραφικών.

  2. Δε διαφωνώ, πολύ φοβάμαι όμως ότι το 50άρικο δεν φτάνει για αξιοσημείωτη αλλαγή στην GPU, καθώς θα χρειαστεί €17 για τον SSD, €12 για τη μητρική, οπότε τα €21 που περισσεύουν δε τον “ανεβάζουν επίπεδο” στην κάρτα γραφικών, καθώς η R7 370 δε προσφέρει κάτι παραπάνω, αντιθέτως είναι πιο αδύναμη.

  3. Για το λειτουργικό + τα διάφορα utilities τα 60GB είναι -και θεωρώ θα είναι- μια χαρά.

    Tι να πω, δε προλάβαμε καλά-καλά να γράψουμε τον οδηγό και η τιμή του Corsair άλλαξε! Πλέον η πιο συμφέρουσα επιλογή είναι ο Mushkin Chronos στα €41 (”http://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200027584″)

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL