REVIEWS

STICK IT TO THE MAN!

Και ενώ ο Ναύαρχος έχει μόλις δημοσιεύσει τον ξεκαρδιστικό του απολογισμό για τα καλύτερα παιχνίδια του 2013, καταφέρνω επιτέλους, μεταξύ μελομακάρονων και Χριστουγεννιάτικης αβρότητας να ολοκληρώσω το έξοχο Stick It To The Man, να καταθέσω άλλο ένα εγκωμιαστικό-και-με-τα-σάλια-να-τρέχουν ρηβιού και φυσικά να αναγκάσω τον Αλέξανδρο να ενημερώσει το αρχικό του κείμενο! Καθόλου άσχημα δηλαδή, τηρουμένων των αναλογιών της σαιζόν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το Stick It To The Man, ήταν μέχρι πρότινος αποκλειστικός τίτλος του PlayStation 3 και ως εκ τούτου, δεν είχε καν γράψει ούτε μισό μικρομπλίπ στα θαυμάσια ρυθμισμένα ραντάρ μας. Όταν εμφανίστηκε αιφνιδίως προ δέκα περίπου ημερών στα ράφια του Steam, το ύφος και η τεχνοτροπία του artwork με έπιασαν απ’ το λαιμό. «Αγόρι μου, παιχνίδι για σένα!» φώναξαν δέκα κακομάντζαλες φάτσες και, πόσο, μα πόσο δίκιο είχαν.

StickIt1Η Απίστευτη Δύναμη Του Νου θα σας διδάξει πράγματα που ποτέ δεν θέλατε να μάθετε!

Το χιούμορ, το πνεύμα και οι κεντρικοί gameplay μηχανισμοί του Stick It To The Man είναι τέτοιοι, που αν κυκλοφορούσε με το λογότυπο της Double Fine στο κουτί, θα έσπευδε σύσσωμος ο ειδικός τύπος να στεφανώσει το διάδοχο του Psychonauts και να το εκθειάσει ψυχωτικά. Αν και το παιχνίδι έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από αρκετές ιστοσελίδες, παραμένει «outsider», κάτι που αποτελεί κατάφωρη αδικία, καθώς έχουμε πραγματικά να κάνουμε με ένα τίτλο τόσο αυθόρμητα ζουρλό και καλογραμμένο, με τόσο όμορφη παρουσίαση και ψυχωτικό μεράκι να ξεχειλίζει από τα pixels του, που πρέπει δικαίως να περιληφθεί σε κάθε «Best Of» λίστα της χρονιάς.

Το Stick It To The Man αφηγείται την ιστορία του Ray, ενός ζαβού αλλά κατά βάσιν συμπαθούς νέου, που απασχολείται ως ανθρώπινο crash-dummy, δοκιμάζοντας την αντοχή του κρανίου του απέναντι σε μια πληθώρα «ιπτάμενων» αντικειμένων. Ξεφτέρι δεν τον λες, αλλά η κοπέλα του Arlene και οι φίλοι του από τη δουλειά, δείχνουν να τον συμπαθούν αρκετά. Η ήσυχη ζωή διαδοχικών σφυριών στο κεφάλι του όμως, αλλάζει αναπάντεχα όταν μετά από ένα τρομερό χτύπημα, ανακαλύπτει πως πλέον στο κεφάλι του έχει φυτρώσει ένα δίμετρο ρόζ μακαρονόχερο, το οποίο του επιτρέπει να διαβάζει τις σκέψεις όσων βρίσκονται τριγύρω του και ενίοτε, να αρπάζει υλικά αντικείμενα μέσα από αυτές.

StickIt5Διάλογοι, γράψιμο και καταστάσεις είναι απλώς ΠΟΛΥ μπροστά!

Κάπου εδώ εμφανίζεται και ο μυστηριώδης The Man, ο οποίος δείχνει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για την νεοαποκτηθείσα δύναμη του Ray και δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτε προκειμένου να την αποκτήσει…με κάθε τρόπο.

Το παιχνίδι χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια και χρειάζεστε γύρω στις πέντε ώρες για να το ολοκληρώσετε, βλέποντας και δοκιμάζοντας τα πάντα. Αν και κινούμαστε όπως σε ένα platform παιχνίδι (συνίσταται η χρήση gamepad, αλλά ουσιαστικά μια χαρά μπορείτε να παίξετε με mouse και keyboard), όλο το ζουμί της περιπέτειας βρίσκεται στην εξερεύνηση του θεότρελου κόσμου γύρω μας, την ανακάλυψη κάθε βλαμμένου τύπου μέσα σε αυτόν και ο κατάλληλος συνδυασμός των αντικειμένων που βρίσκουμε ώστε να φτάσουμε κάθε φορά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ρόζ μακαρονόχερο είναι ο κύριος σύμμαχός μας, καθώς μπορεί τόσο να διαβάζει τα μυαλά των χαρακτήρων γύρω μας, όσο και να αρπάζει είτε αντικείμενα μέσα από τις σκέψεις τους (διατηρούμε ένα υποτυπώδες inventory 4-5 αντικειμένων το πολύ), είτε να «σκίζει» backgrounds ώστε να αποκαλύπτει νέους χαρακτήρες και αντικείμενα μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού.

StickIt3Στο Τσίρκο Του Τρόμου

Τα γραφικά του Stick It είναι απλώς πανέμορφα. Ζωγραφιστά στο χέρι με έντονα καρικατουρίστικο ύφος, θυμίζουν το τετράδιο του Tim Burton μετά από οκτάωρο brainstorming παρέα με τον Tim Schafer, υπό τους ρομαντικούς ήχους των Tenacious D. Τόσο τα περιβάλλοντα όσο και οι χαρακτήρες που συναντάμε είναι πραγματικά χάρμα ιδέσθαι. Όχι μόνο ζωντανεύουν υπέροχα την περιπέτεια, αλλά σε κάνουν να θέλεις να συνεχίσεις να παίζεις για να δεις τι άλλη πανέμορφη τρέλα έχουν σκαρφιστεί οι Σουηδοί της Zoink. O ηχητικός τομέας ακολουθεί κατά πόδας, με πολύ όμορφα και ταιριαστά μουσικά θέματα να ντύνουν κάθε επίπεδο.

Οι γρίφοι του δεν χαρακτηρίζονται δύσκολοι σε καμία περίπτωση, καθώς πάντοτε έχουμε πολύ περιορισμένο inventory και τα σημεία αλληλεπίδρασης σε κάθε επίπεδο είναι τόσο λίγα που θα πρέπει να έχουμε δεχτεί οι ίδιοι σφυριά στο κεφάλι ώστε να μην μπορέσουμε να συμπεράνουμε τα αυτονόητα. Παρά ταύτα, είναι τόσο καλογραμμένοι, ζουρλοί και ικανοποιητικά γιούχου, που στις πέντε ώρες που διαρκεί ο τίτλος, ποτέ δεν βαρέθηκα ή δυσανασχέτησα.

StickIt4Ένας από τους πιο νορμάλ χαρακτήρες που θα συναντήσουμε στην περιπέτειά μας

Υπάρχουν και ορισμένα platform στοιχεία στο παιχνίδι, αλλά είναι εντελώς υποτυπώδη (σκεφτείτε το πρόσφατο The Cave) και όταν καλούμαστε να αποφύγουμε ορισμένους εχθρούς, η όλη διαδικασία έχει περισσότερο χαρακτήρα mini-game, παρά σοβαρού platforming εφιάλτη (Meat Circus, εσένα κοιτάω!), με αποτέλεσμα η εμπειρία που μένει στον παίκτη να είναι αυτή της περιπλάνησης και της επίλυσης ζουρλών γρίφων σε έναν ακόμη πιο τρελό κόσμο, ο οποίος δεν έχει απολύτως τίποτε να ζηλέψει από τους αντίστοιχους των παιχνιδιών της Double Fine.

Μιλάμε ουσιαστικά για ένα εκπληκτικό ντεμπούτο της Zoink Games στην Μητέρα Πλατφόρμα, με ένα χιουμοριστικό, παραλίγο adventure διαμάντι, το οποίο ενσωματώνει ατρόμητα τις επιρροές του και τις μετουσιώνει σε ένα εντελώς δικό του χαρμάνι, το οποίο δεν έχει καμία ανάγκη τις συγκρίσεις για να λάμψει. Το Stick It To The Man είναι με διαφορά η πιο φρέσκια και αστεία έκπληξη του 2013, ένα παιχνίδι γεμάτο χαρακτήρα, τρέλα, έξοχα achievements στημένα γύρω από easter eggs και αγριάδες που διαρκεί ακριβώς όσο πρέπει, ώστε να αρχίσουμε πλέον να ακολουθούμε ψυχωτικά την Zoink στο Twitter, προσμένοντας την ανακοίνωση του επόμενου παιχνιδιού της.

StickIt7Φετιχιστικό Tribute #426 : Από το φινάλε της περιπέτειας.

Επενδύστε άφοβα. Θα είναι από τα καλύτερα δώρα που κάνατε φέτος στον εαυτό σας.


{youtube}m2P7WMEUkuo{/youtube}

Pros

  • Εξαιρετικό, αναρχικό και ανατρεπτικό χιούμορ
  • Υπέροχος εικαστικός τομέας
  • Πρωτότυπη gaming μηχανική και εξαιρετική ενσωμάτωσή της στην ροή της δράσης
  • Χαρακτήρες και γράψιμο που κατατάσσονται με άνεση στα καλύτερα του είδους

Cons

  • Οι πιο έμπειροι παίκτες ενδεχομένως να βρουν τους γρίφους του υπερβολικά εύκολους
  • Τα platforming κομμάτια του επαναλαμβάνονται σχεδόν αυτούσια και φαίνεται πως έχουν μπει για να “γεμίζουν” συγκεκριμένους χώρους στα επίπεδα. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 91%

91%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

6 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL