Reply To: Gone Home (Άγρια Σπόιλερς Ινσάιντ)

#366596
f2bnpf2bnp
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 1690
Offline
Replies: 1690
Been thanked: 39 times

SO MUCH HATE

Να σας πω την γνώμη μου για το παιχνίδι. Αρχικά, δεν είχα ιδέα για το παιχνίδι. Επιπλέον, δεν έχω παίξει ποτέ το Dear Esther, αλλά έχω έρθει σε επαφή με interactive fiction, κυρίως χάρις στο Nintendo DS που είχε πάμπολλα τέτοια παιχνίδια. Το παιχνίδι μου το πρότεινε ένας φίλος, ο οποίος δεν μου είπε πολλά επίτηδες, απλά ότι έπαθε την πλάκα του.
Μπήκα λίγο στο site της εταιρίας, έριξα μια κλεφτή ματιά και μου άρεσε αυτό που είδα. Γυρνάς στο σπίτι, horror setting, ολομόναχος, όλα κομπλέ. Έτσι λοιπόν, το κατέβασα και το εγκατέστησα και σχεδιάσα ποια μέρα (ή μάλλον βράδυ) θα καθόμουν να το παίξω. Τελικά έτυχε να είναι και η κοπέλα μου μαζί και της περιέγραψα το παιχνίδι και ψήθηκε.

Το παιχνίδι προσωπικά με ρούφηξε μονομιάς. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί είναι καταπληκτική. Περνάς από δωμάτιο σε δωμάτιο παρατηρώντας διάφορα αντικείμενα και σημειώματα. Όπως λέει και στο review ο Μποράτσος, το παιχνίδι σου μεταφέρει άψογα ένα σπίτι της δεκαετίας των 90’s (κυρίως Αμερικάνικο βέβαια), ενώ το κάθε άτομο της οικογένειας έχει ουσιαστικά τους δικούς του χώρους που “υπερισχύει”. Ο πατέρας για παράδειγμα έχει το γραφείο του αλλά και το σαλόνι με την τηλεόραση είναι γεμάτο με δικά του πράγματα.

Τα μηνύματα στον τηλεφωνητή και τα αρχικά σημειώματα σε προϊδεάζουν για τα χειρότερα. Όπως ακριβώς κάνει η μάνα μου όταν δεν σηκώνω το τηλέφωνο :P.
Εκεί είναι η μαγεία του παιχνιδιού για μένα. Κάποιοι θα θεωρήσουν πως σπαταλάει την horror ατμόσφαιρα για κάτι ανούσιο τελικά. Εγώ το βρήκα εξαιρετικό. Πιάνει ένα θέμα που ακόμα και στις μέρες μας δεν είναι ευρέως αποδεκτό. Δεν είναι όμως μόνο η ομοφυλοφιλία το θέμα του παιχνιδιού.
Σου δείχνει επιπλέον ότι η κοπέλα της Sam, ένας χαρακτήρας τελείως ανέμελος και επαναστατικός από την φύση του, πήγαινει στον στρατό επειδή ο πατέρας της είναι στρατιωτικός. Κάλλιστα θα μπορούσε στην θέση της να ήταν ένα αγόρι. Είναι καθημερινό θέμα που το έχω συναντήσει πολλές φορές και φαντάζομαι δεν είμαι ο μόνος.

Επιπλέον, δείχνει τις σχέσεις μεταξύ των γονιών της Sam, πως αρκετά χρόνια γάμου πάνε να διαλυθούν. Δείχνει το flirt της μάνας με τον ranger που τελικά μένει απλώς εκεί όταν ο άλλος παντρεύεται. Δείχνει πως αντιδρούν οι γονείς με την ομοφυλοφιλία της κόρης τους, αλλά φυσικά και πως καλύπτουν το couple’s counseling ως διακοπές.

Νομίζω πως μεγάλη μερίδα ανθρώπων ταυτίζεται με χαρακτήρες και καταστάσεις που βιώνεις στο παιχνίδι και για αυτό άρεσε τόσο πολύ. Αν θέλατε πάντως και κάτι πιο ωμό τότε υπάρχει και το side-story με τον θείο που προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα το έβρισκα μόνος μου. Ουσιαστικά σου αποκαλύπτει ότι ο θείος βίαζε τον πατέρα της οικογένειας όταν αυτός ήταν μικρός, μέχρι που τον ανακάλυψαν. Εξού και το γράμμα συγχώρεσης από την αδερφή του αλλά και ο λόγος που όλοι τον θεωρούσαν ψυχάκια και τρελό. Έτσι εξηγείται και η ψύχωση του πατέρα με το παρελθόν.

Δεν με ενδιαφέρουν οι κριτικές που πήρε το παιχνίδι. Όποιος διαβάζει ακόμα μεγάλα sites όπως IGN και Gamespot είναι κορόιδο για μένα. Όπως επίσης και όποιος εμπιστεύεται βαθμολογίες που βγαίνουν από τους πολλούς, όπως είναι το metacritic ή το mobygames ή το imdb για τις ταινίες. Ο κόσμος είναι ηλίθιος, εγώ έχω συγκεκριμένα άτομα και sites που διαβάζω και εμπιστεύομαι για την ενημέρωσή μου αλλά και πάλι δεν γίνεται να μας αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα.
Ξαναλέω, δεν είχα δει κανένα review και κανένα διθυραμβικό σχόλιο, πέραν αυτού του φίλου μου που μου το πρότεινε. Το παιχνίδι δεν αξίζει τα 20 ευρώ που ζητούν οι developers. Η πιο normal τιμή θα ήταν τα 5 ευρώ, άντε βαριά 10. Όταν πέσει σε λογικά πλαίσια θα το τσιμπήσω αφού μου άρεσε πολύ.

Αν το παιχνίδι δεν είχε το hype που έχει πιστεύω πως θα το βλέπαμε όλοι τελείως διαφορετικά. Γέλασα πολύ πάντως και έγνεψα καταφατικά διαβάζοντας στο review του Μποράτσου ότι έχει ακούσει την ιστορία από 10 γκοθούδες για εκείνη την σχέση στα 17 τους χαχαχαχαχα. Είναι στανταράκι. 😆

Αυτά λίγο ως πολύ, αν δω τίποτα άλλο θα συμπληρώσω :P

Back to top button
Follow on Feedly

Close
Close