REVIEWS

WORMS: W.M.D.

Στην παιδική μας ηλικία, άλλοι παίζανε με πλαστικά στρατιωτάκια και άλλοι φέρνανε τον Αρμαγεδδώνα με τη βοήθεια σκουληκιών. Όχι, δεν μιλάω για Σατανιστικές τελετουργίες, αλλά για μια σειρά που αποτελεί τη μοντέρνα έκδοση των 2D artillery games, ονόματι Worms. Πρώτη γεύση του σκουλικο-πόλεμου πήραμε το μακρινό 1995 με την κυκλοφορία του Worms. Ύστερα είδαμε την ομάδα που το έπλασε, την Team17, να κυκλοφορεί αμέτρητους Worms τίτλους, με τους πιο αξιόλογους να είναι τα Worms 2, Worms Armageddon και Worms World Party. Το 2003 η Team17 επιχείρησε να μεταφέρει τη σειρά στις 3 διαστάσεις, χάνοντας όμως το “πνεύμα” των αυθεντικών 2D. Έκτοτε βγήκανε πραγματικά άπειρες παραλλαγές των Worms σε κάθε λογής πλατφόρμα, χωρίς να τραβάνε το ενδιαφέρον. Όλα αυτά έμελλε να αλλάξει η Team17 με την κυκλοφορία του ολοκαίνουργιου Worms: W.M.D.

Παρεμπιπτόντως το W.M.D. σημαίνει “We’re Mighty Dangerous” αλλά εγώ προτιμάω το “Worms of Mass Destruction”, είναι πιο πιασάρικο.

worms wmd 6Επιχειρώντας ακροβατικά με το Sheep on a Rope σε ένα απο τα training missions.

Σε σχέση με τα παλιά Worms, το W.M.D. συνολικά δεν έχει μεγάλες διαφορές. Παραμένει 2D, με ανανεωμένο σχεδιασμό στα πρότυπα των αναλύσεων που έχουμε συνηθίσει στη Μητέρα Πλατφόρμα τα τελευταία χρόνια και προσφέρει το αγνό χάος των προηγούμενων 2D εκδόσεων με μερικές προσθήκες. Με λίγα λόγια, η σειρά Worms, ως κλασσικό παράδειγμα ενός artillery game, φέρνει αντιμέτωπες δύο ή και περισσότερες ομάδες σκουληκιών όπου στόχος είναι να επιβιώσει μόνο μία. Την εμφάνισή τους κάνουν τα κλασσικά πλέον όπλα της σειράς, με το αγαπημένο μου Holy Hand Grenade (το οποίο πριν το πετάξετε πρέπει να μετρήσετε ακριβώς μέχρι το 3, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο) να συνεχίζει να τινάζει σκουλήκια υπό την ψαλμωδία Hallelujah, αλλά βλέπουμε και τη προσθήκη νέων, όπως το Dodgy Phone Battery, που είναι χαλασμένη μπαταρία κινητού η οποία κάνει ηλεκτροσόκ σε πολλαπλά σκουλήκια ή το OMG Strike (Orbital Massacre Gun) το οποίο είναι δορυφόρος που φορτίζει και εξαπολύει μια δυνατή ακτίνα laser, εξαφανίζοντας μέρη του χάρτη και φυσικά σκουλήκια. Ωστόσο, την παρθενική τους εμφάνιση κάνουν κτήρια, crafting και οχήματα. Επειδή είμαι σίγουρος πως καίγεστε περισσότερο να μάθετε για τα οχήματα, θα ξεκινήσω με τα κτήρια!

worms wmd 7Το OMG Strike επί το έργον.

Κάθε τυχαία παραγόμενος χάρτης έχει τη πιθανότητα (εκτός αν το απενεργοποιήσουμε) να εμφανίσει κτήρια και οχήματα. Τα κτήρια αποτελούν μέρη του χάρτη τα οποία μπορούν να προσφέρουν προσωρινή κάλυψη για τα σκουλήκια μας, αλλάζοντας τις στρατηγικές που θα πρέπει να αναπτύξουμε ώστε να εξοντώσουμε την αντίπαλη ομάδα ή να προστατεύσουμε τη δικιά μας. Υπάρχουν συγκεκριμένα όπλα που μπορούν να διαπεράσουν την κάλυψη που προσφέρουν τα κτήρια, αλλά είναι σπάνια και συνήθως τα παίρνουμε σε αρκετά μεταγενέστερους γύρους, εάν καταφέρουμε να επιβιώσουμε ως τότε. 

Τα οχήματα από την άλλη, προσφέρουν και αυτά παραπάνω κάλυψη και δύναμη πυρός. Μεγάλη δύναμη πυρός. Στο οπλοστάσιο έχουμε τις οβίδες του τάνκ, το οποίο μπορεί να κάνει και double jump για να φτάνουμε εκεί που είναι κρυμμένα τα εχθρικά σκουλήκια. Έχουμε ακόμη το δίποδο mech που θα μπορούσε να ανήκει στη σειρά Metal Slug, το οποίο ρίχνει μπουνιές και μπορεί να κάνει hover μετά από άλματα, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις. Τέλος, έχουμε το ελικόπτερο το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, προσφέρει τη μεγαλύτερη ευελιξία από όλα, μπορεί να μας πάει όπου θέλουμε και έχει ένα μυδραλιοβόλο το οποίο θέλει εξάσκηση μέχρι να μάθετε να το χειρίζεστε καθώς πρέπει, αλλά όταν το καταφέρετε, μπορείτε να κάνετε τίμια ζημιά στους αντιπάλους. Επίσης, υπάρχουν σκόρπια στάσιμα όπλα όπως φλογοβόλο και ολμοβόλο (ελληνιστή mortar) τα οποία μας ευνοούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και κάνουν αρκετή ζημιά. 

Τρίτο και καταϊδρωμένο φτάνει το crafting, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα, μαζεύοντας πρώτες ύλες όπως Stinky Donkey Paste, Tears of a Worm κ.α. να παράγουμε ή να αναβαθμίσουμε τα ήδη υπάρχοντα όπλα σε καλύτερες εκδόσεις. Λόγου χάρη, το αγαπημένο Holy Hand Grenade μπορεί να αναβαθμιστεί σε Holy Mine Grenade, το οποίο αφού εκραγεί και προκαλέσει την ούτως ή άλλως καταστροφική του ζημιά, αφήνει και 3 νάρκες πίσω του ως κερασάκι στη τούρτα. Άλλο ένα παράδειγμα είναι το κλασσικό ιπτάμενο Super Sheep που μπορεί να γίνει Super Flatulence Sheep. Πετάει με τη δύναμη της κλανιάς του(!) που απέκτησε τρώγοντας μεγάλες ποσότητες λάχανου και δηλητηριάζει σκουλήκια στο διάβα του πριν εκραγεί. Ενδιαφέρον το crafting και γουστόζικο, αλλάζοντας τα κλασσικά όπλα σε πιο χρήσιμες ή αστείες εκδόσεις. 

worms wmd 2Εδώ ο Μάστερ Ζομπικάου ετοιμάζεται να διδάξει τους νεοσύλλεκτους σε ένα 5-team FFA…

Από game modes, έχουμε τις Single Player και Training αποστολές και τα Challenges για όσους θέλουν το κάτι τις παραπάνω σε δυσκολία. Βεβαίως υπάρχει και η επιλογή Multiplayer, που είναι και η γλύκα άλλωστε, είτε hot seat στον ίδιο υπολογιστή είτε online, με το δεύτερο να χωρίζεται σε Unranked και Ranked, για αυτούς που ο σκουληκο-πόλεμος είναι τρόπος ζωής. 

Κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι η Team17 διέθεσε το All-Stars DLC ως pre-order bonus μόνο, το οποίο έχει όπλα και customizations εμπνευσμένα από άλλα παιχνίδια όπως το Team Fortress 2, το Goat Simulator, το BroForce όπως και το Octane αυτοκίνητο του Rocket League ως in-game όχημα. Οπότε όποιος δεν είχε κάνει pre-order, δεν θα έχει πρόσβαση σ’αυτά παρά μόνο εάν παίξει multiplayer match με κάποιον που το είχε κάνει. Μικρό το κακό, μιας και δεν δίνει κάποιο προβάδισμα στο online, αλλά οι customization επιλογές θα ήταν ευπρόσδεκτες αφού οι διαθέσιμες επιλογές είναι λίγες σε σχέση με προηγούμενους τίτλους. 

worms wmd 1… και χάνει ολόκληρη την ομάδα του πριν καν προλάβει να έρθει ο γύρος του.

Το Worms W.M.D. μοιάζει να είναι ο τέλειος Worms τίτλος και κατά τη γνώμη μου είναι. Προσφέρει την ίδια 2D αισθητική των παλιών, με λίγο πιο μοντέρνα πινελιά, ευχάριστες προσθήκες όπως τα κτήρια και τα οχήματα, τα οποία αν δεν μας αρέσουν μπορούμε να τα απενεργοποιήσουμε. Προσφέρει και ranked multiplayer για πιο σοβαρή ενασχόληση το οποίο θέλει λίγη παραπάνω δουλειά όμως αφού το matchmaking δεν είναι ELO based ακόμα και φέρνει συχνά αντιμέτωπους παίκτες διαφορετικών ικανοτήτων. Επίσης πρέπει να δοθεί παραπάνω προσοχή στις customization επιλογές. Το Α και το Ω των παλιών τίτλων ήταν η δημιουργία της δικιάς μας μοναδικής ομάδας σκουληκιών της συμφοράς, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο με τις λίγες επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας τώρα. Το gameplay όμως θυμίζει τα παλιά και αυτό είναι που μετράει. 

Τα €30 που κοστίζει στο Steam και στο GOG τα αξίζει, αν και θα μπορούσε να ήταν ελάχιστα χαμηλότερη η τιμή για να προσεγγίσει παραπάνω κόσμο. Να τονίσω επίσης πως το Worms W.M.D. είναι απο τους ελάχιστους τίτλους που κυκλοφορούν ταυτόχρονα σε PC, Linux και MacOS. Πιστοί και μη, ρίξτε του μια ματιά. Είναι εγγυημένο πως θα διασκεδάσετε με το Worms W.M.D. , ειδικά εάν σας άρεσαν οι παλιοί 2D τίτλοι της σειράς.

Pros

  • Επιστροφή στις ρίζες με τον πιο πλήρη Worms τίτλο έως τώρα.
  • Αρτιστικά πανέμορφος σχεδιασμός και animations.
  • Η προσθήκη κτηρίων, οχημάτων και crafting φέρνει κάτι φρέσκο στη σειρά.

Cons

  • Ο χειρισμός με πληκτρολόγιο απαιτεί την αλλαγή των ανούσια προ-επιλεγμένων keybinds. 
  • Όταν γίνονται μεγάλες εκρήξεις, παρατηρείται αδικαιολόγητη πτώση των frame rates.
  • Λίγες customization επιλογές που δεν μας αφήνουν να φτιάξουμε την σκουληκο-ομάδα που πραγματικά θέλουμε.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 92%

92%

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

5 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL