SPECIALS

LATE TO THE PARTY: HAMMER OF THE GODS

Το 1994 ήταν αναμφίβολα μια ιστορική χρονιά για το gaming με πολλές και βαρβάτες κυκλοφορίες που άφησαν εποχή, συνεχίζοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να επηρεάζουν μέχρι σήμερα την βιομηχανία και να απασχολούν κοινό και κριτικούς. Η Blizzard κυκλοφόρησε το Warcraft: Orcs and Humans, η Looking Glass Studios απελευθέρωσε το System Shock στον ανυποψίαστο κόσμο, η LucasArts έδειξε επιτέλους στους βρωμερούς Επαναστάτες ποιός είναι το αφεντικό με το Star Wars: TIE Fighter, ενώ έχουμε ακόμα και τα UFO: Enemy Unknown (στην Ευρώπη τουλάχιστον, καθώς στη Αμερική είχε ήδη κυκλοφορήσει στις 31 Δεκεμβρίου 1993 ως X-COM: UFO Defence), Ηeretic, Doom 2, Wing Commander 3, καθώς και την CD Version του Quest for Glory 4 (η μη-voiced floppy version είχε ήδη κυκλοφορίσει ένα χρόνο νωρίτερα) και άλλα εξαιρετικά games που αξίζουν ξεχωριστό “Late to the Party” αφιέρωμα από μόνα τους (δεν χανόμαστε…).

Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό, δεν είναι και ιδιαίτερα περίεργο που αρκετοί αξιόλογοι μεν αλλά σχετικά χαμηλότερου προφίλ τίτλοι έμειναν στην αφάνεια και, τουλάχιστον όσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, χάθηκαν στην λήθη της ιστορίας, μην μπορώντας να ξεπεράσουν την εμπορική επιτυχία των προαναφερθέντων “βαρύγδουπων” ονομάτων. Ένας από αυτούς τους τίτλους είναι και το Hammer of the Gods, ένα Turn-Based Strategy game εμπνευσμένο από την Νορβηγική μυθολογία. Δημιουργήθηκε από την Holistic Design και εκδόθηκε από την New World Computing, αποτελώντας ουσιαστικά μια μείξη επιμέρους στοιχείων από τους τίτλους που είχαν κυκλοφορήσει οι 2 εταιρίες στο παρελθόν (η Holistic μάς είχε δώσει ένα χρόνο νωρίτερα το Merchant Prince, και η NWC το περίφημο King’s Bounty το 1990). Στο τέρμα οι Manowar, λοιπόν, και φύγαμε για ένα ταξίδι στην εποχή των βόρειων θρύλων…

“IRON MEN WITH IRON SOULS BROUGHT DEATH AND FIRE…”

Η ατμοσφαιρικότατη εισαγωγή του game (η οποία δυστυχώς έχει ξηλωθεί από τις περισσότερες abandonware εκδόσεις που μπορεί να βρει κανείς πια στα ίντερνετς) μας βάζει πολύ εύστοχα και συνοπτικά στο κλίμα του παιχνιδιού. Σύμφωνα λοιπόν με την φοβερή φωνή του αφηγητή, το ιστορικό πλαίσιο του HotG τίθεται χρονικά λίγο μετά την κατάρρευση του δυτικού Ρωμαϊκού κράτους. Η άρση της σχετικής ασφάλειας που παρείχε ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος Ρωμαϊκός στρατός στις βορειότερες περιοχές της Ευρώπης είχε ως αποτέλεσμα την ολοένα και συχνότερη εμφάνιση των “βόρειων πολεμιστών”, των Vikings, που επέδραμαν σε όλη την έκταση της Ευρώπης αναζητώντας πλούτη, δόξα, και την εύνοια του Odin.

hamgods snap1Στη Μόσχα, αδερφοί μου, στη Μόσχα! Η Vodka ικανοποιεί τον Odin!

Η εποχή αυτή μπορεί να μνημονεύεται με τρόμο και θλίψη από τους περισσότερους δυτικούς ιστορικούς αλλά, όσον αφορά τον αφηγητή μας, ήταν η περίοδος των “ηρωικών πράξεων” και των “πανίσχυρων θεών του Βορρά”, οι οποίοι επενέβαιναν ανοιχτά στις υποθέσεις των ανθρώπων. Mια νύχτα λοιπόν, οι 4 ισχυρότεροι πολεμιστές Viking ταξίδεψαν στον ύπνο τους πάνω σε ένα μαγικό πλοίο προς την Asgard, όπου ο Odin τούς υποδέχθηκε και τους προκάλεσε να κερδίσουν την εύνοια των θεών ολοκληρώνοντας μια σειρά από quests. Ο νικητής αυτού του “διαγωνισμού” θα απεδείκνυε την ισχύ του απέναντι στους ανταγωνιστές του και ο Odin θα τον έχριζε επίσημο εκλεκτό του στην Midgard.

Στην περιγραφή της εισαγωγής έγκειται λίγο-πολύ και το ζουμί του gameplay. O κάθε ένας από τους 4 πολεμιστές που συναντήθηκαν με τον Odin αντιπροσωπεύει και μία από τις διαθέσιμες παρατάξεις/φυλές του παιχνιδιού (Humans, Elves, Dwarves, Trolls), και στόχος μας είναι να οδηγήσουμε την φυλή μας στην δόξα πραγματοποιώντας μια σειρά από quests για τους Νορβηγικούς θεούς, από τους “lesser” και σχετικά άγνωστους θεούς μέχρι τον Odin (κάθε φυλή έχει διαφορετική ιεραρχία θεών, όμως οι ανώτεροι “Aesir” θεοί είναι κοινοί για όλους), και κερδίζοντας για τον εαυτό μας τον αιώνιο και απείρως ψαρωτικό τίτλο “Hammer of the Gods”.

KILL WITH POWER!

Το HotG κατά κύριο λόγο είναι ένα 4X strategy game (για τους μη γνώστες, τα “X” αντιστοιχούν στις λέξεις “Explore, Expand, Exploit και Exterminate“). Έτσι, τo κυριότερο μέρος όλης της δράσης αναπόφευκτα λαμβάνει χώρα στον World Map, όπου ελέγχουμε τις μονάδες μας προκειμένου να εξερευνήσουμε τον χάρτη, να κυριεύσουμε πόλεις, να έρθουμε σε επαφή με τις αντίπαλες φυλές και, αργά ή γρήγορα, να πολεμήσουμε εναντίον τους. Η κίνηση των μονάδων μας στον χάρτη γίνεται όπως στα Merchant Prince και King’s Bounty, με την χρήση των περιορισμένων Move Points κάθε μονάδας. Μόλις εξαντληθούν τα Move Points όλων των Units, η σειρά μας τελειώνει και ξεκινάνε εναλλάξ οι σειρές των τριών αντιπάλων. Το κόστος σε Move Points αυξάνεται ανάλογα με το τερέν (κανονικό στις πεδιάδες, ελαφρώς αυξημένο σε δάση, σε ποτάμια και στη θάλασσα αν ταξιδεύουμε με πλοίο, αυξημένο σε λόφους και βουνά), αλλά είναι δυνατή η κατασκευή υποτυπώδους οδικού δικτύου (τετράγωνο-τετράγωνο και με το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο), το οποίο μειώνει στο ελάχιστο τα Move Points που πρέπει να “ξοδέψει” μια μονάδα για να διαβεί το κάθε τετράγωνο του χάρτη.

hamgods snap2H πρωτεύουσα της Troll φυλής που διάλεξα ονομάζεται… Trollhiem. Και όμως, υπήρξε μια αθώα εποχή που αυτό το όνομα δεν φαινόταν και ιδιαίτερα αστείο.

Αν και υπάρχει μέσω του αντίστοιχου tab η δυνατότητα για περιορισμένη άσκηση διπλωματίας (κυρίως για σύναψη εμπορικών σχέσεων και συμμαχιών, για αποστολή δώρων ή για επίσημη κύρηξη πολέμου προς κάποιον αντίπαλο), όπως ασφαλώς θα περίμενε κανείς από ένα game όπου ελέγχουμε έναν πανίσχυρο πολέμαρχο Viking, το βάρος δίνεται στο πολεμικό σκέλος (βέβαια ένα Viking game που θα σου επέβαλε να φέρεσαι ευγενικά και να στολίζεις με κομπλιμέντα τους καθαρούς και τακτικούς gentlemen συντρόφους σου θα ήταν τόσο ανατρεπτικό που θα καταντούσε οριακά ενδιαφέρον). Ο τρόπος που διεξάγονται οι μάχες είναι σαφώς επηρεασμένος από το King’s Bounty. Οι αντίπαλοι στρατοί παρατάσσονται στις 2 άκρες του πεδίου μάχης, και το κάθε Unit κινείται με την σειρά. Μόλις κάνουν από μία κίνηση (επίθεση melee ή ranged ανάλογα με τη μονάδα, μετακίνηση κατά ένα τετράγωνο, ή Wait) όλα τα Units, ο γύρος τελειώνει και οι μονάδες αρχίζουν να κινούνται ξανά με την ίδια σειρά από την αρχή. Αν η μάχη διεξάγεται εναντίον μιας πόλης και η παράταξή μας (ως επιτιθέμενη) νικήσει, εμφανίζεται στο τέλος μια οθόνη όπου επιλέγουμε την… “ένταση” της λεηλασίας που θέλουμε να κάνουμε: Raid (απλή επιδρομή, με λίγα λάφυρα και περιορισμένες απώλειες στην πόλη), Plunder (κανονικό πλιάτσικο, με μεγαλύτερες χρηματικές απολαβές και αυξημένες απώλειες στον πληθυσμό), Raze (ολοκληρωτική ισοπέδωση – αρπάζουμε ότι μπορεί να μετακινηθεί, σκοτώνουμε τους πάντες, και ο οικισμός εμφανίζεται πλέον στον χάρτη ως ακατοίκητος) ή Subjugate (όμοιο με το Raze, μόνο που, αν το επιθυμούμε, μπορούμε να “ξοδέψουμε” μερικά από τα units του στρατού μας για να εποικίσουμε τον ισοπεδωμένο οικισμό και να τον κάνουμε μέλος της αυτοκρατορίας μας).

Παρά την προφανή διασκέδαση του να εξανδραποδίζεις (δεν κρύβεται η ρημάδα η θεωρητική κατεύθυνση…) την Ευρώπη και να ιδρύεις μια Viking Empire από το Λονδίνο μέχρι την Μόσχα και την Βενετία απλά για το Rock και την κουλτούρα, κύριο μέλημά μας είναι πάντα η πρόκληση του Odin. Έτσι ανά πάσα στιγμή έχουμε πρόσβαση στο πάνθεο της φυλής μας μέσω του αντίστοιχου tab, όπου επιλέγουμε το Quest του θεού που μας ενδιαφέρει (η επιλογή των θεών μοιάζει με… μαθήματα αλυσίδες του πανεπιστημίου, οπότε πρέπει να εξευμενίσουμε πρώτα τους κατώτερους θεούς πριν μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την κορυφή της ιεραρχίας). Τα Quests αυτά ποικίλουν από πολύ απλά και αναίμακτα, όπως συγκέντρωση κάποιου χρηματικού ποσού ή την εξερεύνηση ενός σημείου του χάρτη κτλ, μέχρι αμειγώς πολεμικά (υποχρέωση να κάνουμε Raid, Plunder ή Raze συγκεκριμένο αριθμό οικισμών). Εξίσου μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα Quest Rewards. καθώς για τις “υπηρεσίες” μας μπορούμε να λάβουμε μαγικά αντικείμενα για τον στρατό μας, αυξημένη ευημερία στις πόλεις γύρω από συγκεκριμένου είδους τερέν (νερό, δάσος, τούνδρα κτλ), στρατιωτικές μονάδες, αυτόματη εξερεύνηση του χάρτη, μαγικά πλοία, και άλλα. Η τελευταία πρόκληση, το Quest του Odin δηλαδή, είναι σαφώς η πιο δύσκολη και ποικίλει ανάλογα με την φυλή μας, αλλά η ολοκλήρωσή της έχει ως αποτέλεσμα την υπερήφανη νίκη μας απέναντι στους τιποτένιους αντιπάλους μας και την εξασφάλιση της αφεντιάς μας ως εκλεκτού του Odin. Υπάρχει πιο ωραία ανταμοιβή;

hamgods snap3Από τα πλέον εντυπωσιακά instances του παιχνιδιού: αν ένας “Hero” στρατιώτης πεθάνει στη διάρκεια κάποιας μάχης, εμφανίζεται από τον ουρανό μια Βαλκυρία υπό τους ήχους του Ride of the Valkyries του Richard Wagner, και σηκώνει την ψυχή του νεκρού για να την μεταφέρει στην Valhalla!

“ENSURE THAT HISTORY NEVER FORGETS THE NORSEMAN OR HIS GODS”.

Αν και το Hammer of the Gods δέχθηκε από καλές μέχρι εξαιρετικές κριτικές στον τύπο της εποχής, οι λόγοι που αναφέρθηκαν στην αρχή της παρουσίασης συνέβαλαν στις σχετικά μέτριες πωλήσεις του και, συνεπώς, στο να περνάει μέχρι σήμερα σχεδόν απαρατήρητο από την πλειοψηφία του gaming κοινού. Aυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι παραμένει μέχρι και σήμερα ένα άκρως ενδιαφέρον Strategy game που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο Mύθο και Φαντασία και που παρέχει εξαιρετικό ποσοστό replayability χάρη στις διαφορές μεταξύ των 4 φυλών (τόσο στις στρατιωτικές μονάδες όσο και στο πάνθεό τους), στην δυνατότητα για παιχνίδι στον “ιστορικό” Ευρωπαϊκό χάρτη ή σε τελείως random-generated map, αλλά και στην υποστήριξη για Multiplayer. Η σπουδαιότερη όμως συμβολή του τίτλου στην gaming ιστορία είναι το γεγονός ότι αποτέλεσε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την βάση πάνω στην οποία χτίστηκε ένα άλλο σπουδαίο game που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα, με τον τίτλο Heroes of Might and Magic…αλλά, ως συνήθως, that is a tale for another time.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL