REVIEWS

EVOLAND

Αν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που έχουν λιώσει στο παρελθόν με κάποιο Final Fantasy και Legend of Zelda (δηλαδή έχετε επαφές με το… «αντίπαλο» στρατόπεδο!), τότε μόλις ήρθατε στο σωστό μέρος. Το Evoland, του οποίου η ζωή ξεκίνησε όταν ανακηρύχθηκε στο παρελθόν το νικητήριο παιχνίδι του διαγωνισμού Ludum Dare, αποτελεί έναν φόρο τιμής στα JRPG (κυρίως), πασπαλισμένο όμως με αρκετές έξυπνες ιδέες που θυμίζουν ελαφρώς τη λογική του DLC Quest που παρουσίασε ο Στέφανος προ ημερών.

Τι είναι το Evoland; Κατ’ αρχήν, ο κορμός του αποτελείται από τη σάτιρα. Δεν πρόκειται για κάποιο βαρύγδουπο JRPG με επική ιστορία και πρωτότυπους RPG μηχανισμούς, αντίθετα στόχος του είναι σας προκαλέσει το αίσθημα της νοσταλγίας καθώς και να σας παρουσιάσει, κατά κάποιον τρόπο, την εξέλιξη του είδους από τις εποχές του ασπρόμαυρου (ή μήπως πράσινου;) Gameboy μέχρι σήμερα.

Evoland Shot1Στα πρώτα σας βήματα…μπορείτε να μετακινηθείτε σε 2D διαστάσεις. Ουάου!

Ετσι το παιχνίδι ξεκινά μάλλον παράδοξα, καθώς μετά τη χαριτωμένη εισαγωγική εικόνα με τη όμορφη μελωδία, αντικρύζετε τεράστια pixelωτά ασπρόμαυρα γραφικά και μια…βουβαμάρα να ακούγεται από τα ηχεία σας. Επίσης θα παρατηρήσετε ότι το ανθρωπάκι σας, που μοιάζει καταπληκτικά στον Link της σειράς Legend of Zelda, μπορεί να κινηθεί μόνο δεξιά, όπου εκεί υπάρχει ένα σεντούκι. Αν κάνετε το κόπο και το ανοίξετε, τότε θα ξεκλειδώσετε τη κίνηση αριστερά και…ούτω καθ’ εξής. Η λογική του Evoland στηρίζεται κυρίως στην εύρεση σεντουκιών, που προσθέτουν κάθε φορά από ένα νέο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι: από midi μουσική, 16bit χρώματα και turn-based μάχες (στο στυλ του FF) μέχρι 3D γραφικά, antialiazing και real-time φωτισμούς.  Πρακτικά, το Evoland αποτελεί τον ορισμό του φόρου τιμής στα JRPG, καθώς μπροστά στα μάτια σας εξελίσσεται η πρόοδος τους, από το πρώτο Zelda του Gameboy και τα Final Fantasy του NES και του SNES, μέχρι τις σχετικά πρόσφατες εκδόσεις των Dragon Quest.

Φυσικά, όλα αυτά παρουσιάζονται χωρίς ίχνος…σοβαρότητας. Το χιούμορ του σπάει κόκαλα και πραγματικά αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας κάθε αστειάκι που εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί του, καθώς δεν αφήνει τίποτε όρθιο. Το σενάριο είναι επίτηδες κλισέ όσο δεν πάει (με τις εξίσου κλισέ ανατροπές), οι διάλογοι είναι ελεεινοί, οι random battles μόνο κατά τύχη δεν γίνονται, ενώ το gameplay του είναι τόσο απλοποιημένο, που αποτελεί κατόρθωμα (τουλάχιστον στην αρχή) να χάσει κανείς.

Evoland Shot2Active Time Battle System με πιο “σύγχρονη” πινελιά.
 
Το Evoland λοιπόν αποτελεί μια “χαλαρή” εμπειρία και το γεγονός ότι, μαζί με την πρωτότυπη ιδέα της “εξέλιξης”, συνδυάζει πολλά είδη gameplay (Final Fantasy, Zelda ως και…Diablo!) κρατά το ενδιαφέρον του παίκτη, αλλά όπως συνηθίζεται στα παιχνίδια-παρωδίες, το ενδιαφέρον αυτό δεν κρατά για πολύ. Από ένα σημείο και έπειτα, γίνονται εμφανή τα προβλήματα στους (προφανώς) ελλειπείς μηχανισμούς του, που πιθανόν να σας εκνευρίσουν, όταν κάποια στιγμή δείτε τον εαυτό σας να επαναλαμβάνει τα ίδια τμήματα του παιχνιδιού ξανά και ξανά (σε μερικά dungeons, αν δεν προσέξετε που πατάτε, θα χάνετε συνεχώς), με απώτερο σκοπό απλά να δείτε το επόμενο αστείο ή/και το επόμενο upgrade. Ευτυχώς, τη κατάσταση σώζει το γεγονός ότι η βασική ιστορία του Evoland διαρκεί περίπου 2 ώρες, οπότε εξ’ ορισμού το παιχνίδι δεν προλαβαίνει να γίνει κουραστικό και λίγο-πολύ, όλοι όσοι ασχοληθούν μαζί του, θα δουν πάνω από το 80% του περιεχομένου.

Το υπόλοιπο 20%, ως JRPG που σέβεται τον εαυτό του, αποτελείται από κρυφές περιοχές και αντικείμενα, οπότε αν έχετε διάθεση να εξερευνήσετε το κόσμο του για να τα ανακαλύψετε και να αυξήσετε τη διάρκεια του παιχνιδιού, μπορείτε να το κάνετε (πώς; Μα πιλοτάροντας το σχετικό airship, πώς αλλιώς;), ενώ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η ιδέα να επισκεφθείτε τις πρώτες περιοχές που είχατε βιώσει αρχικά ως… 8bitος ήρωας, με «σύγχρονα» πλέον γραφικά. Σαν να βλέπετε το remake ενός…demake.

Evoland Shot3Μπορεί το Diablo να μην κολλάει τόσο με τα υπόλοιπα παιχνίδια που σατιρίζει, αλλά τα αντικείμενα που θα βρείτε είναι εμπνευσμένα…

Συνοψίζοντας, το Evoland μπορώ να πω ότι, παρά τα λάθη του, το διασκέδασα. Η ιδέα της «εξέλιξης» των JRPG μου άρεσε πολύ, το χιούμορ του συχνά είναι υψηλού επιπέδου, αλλά υπάρχει και ο παράγοντας “τιμή”, καθώς 10 ευρώ, για ένα παιχνίδι που απλά σατιρίζει ένα άλλο είδος παιχνιδιών και με τόσο μικρή διάρκεια, είναι πάρα πολλά. Οπότε θα το πρότεινα μόνο σε μια πολύ γενναία πτώση τιμής, καθώς σίγουρα οι fans του είδους θα λατρέψουν τη χιουμοριστική προσέγγισή του και, ιδίως αν είστε άνω των –άντα, θα σας κάνει να νοσταλγήσετε τις παλιές και αθώες εποχές…

 

Pros

  • Πολύ καλή και πρωτότυπη ιδέα της “εξέλιξης” των JRPG
  • Εξαιρετικής ποιότητας σάτιρα σε ένα είδος γεμάτο κλισέ
  • Απλός χειρισμός και gameplay
  • Αρκετά μυστικά να ανακαλύψετε

Cons

     

Cons

  • Μερικά σημεία ενδέχεται να σας εκνευρίσουν
  • Πολύ υψηλή τιμή για τις μόλις 2 ώρες που διαρκεί το main “story”

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

4 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL