REVIEWS

SOCKVENTURE

Super Sock Boy

To review του Sockventure προέκυψε στον δρόμο μας κάπως… ανορθόδοξα, διότι ο review code που μας εστάλη επρόκειτο να είναι για το παιχνίδι Hand Of Merlin που πρόσφατα μπήκε στο στάδιο του Early Access (και για το οποίο θα έχουμε σύντομα παρουσίαση). Ωστόσο, μόλις έβαλα τον κωδικό στο Steam διαπίστωσα πως μας είχε σταλεί εκ παραδρομής κωδικός για ένα καρτουνίστικο precision platformer ονόματι Sockventure! Μια που είχα ενεργοποιήσει τον κωδικό λοιπόν αποφάσισα να του ρίξω μια ματιά, αν και η σχέση μου με τα platform games δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα θερμή. Όχι γιατί το είδος δεν έχει ενδιαφέρον (το ακριβώς αντίθετο) αλλά γιατί οι ικανότητές μου σε αυτό είναι… ας πούμε περιορισμένες. Η τελευταία δοκιμή μου ήταν με το περίφημο Super Meat Boy το οποίο, μετά τα πρώτα σχετικά προσιτά επίπεδα, με συνέθλιψε με συνοπτικές διαδικασίες. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί ξεκίνησα να παίζω το Sockventure με έναν κόμπο στο στομάχι.

Ήδη γράψαμε 31 θανάτους και είμαστε ακόμα στην αρχή. Ωχ!

H πλοκή δεν έχει φυσικά ιδιαίτερη σημασία σε ένα παιχνίδι που επικεντρώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά στο gameplay αλλά ας την αναφέρουμε για το τυπικό της υπόθεσης. Ένας πιτσιρικάς χάνει τις αγαπημένες κάλτσες του μέσα στο πλυντήριο του σπιτιού και, ανήμπορος να τις εντοπίσει, τραγουδά “I need a hero” σαν την Bonnie Tyler. Η επίκλησή του εισακούγεται από τον πρωταγωνιστή μας ο οποίος, σαν ένας μικροσκοπικός Superman, θα πρέπει να διασχίσει τις επικίνδυνες ατραπούς του εσωτερικού ενός πλυντηρίου και να μαζέψει όλες τις κάλτσες του μικρού. Πλοκή τέλος! Πάμε τώρα στο gameplay όπου συναντάμε την κλασική φόρμουλα που ακολουθούν οι περισσότεροι επιτυχημένοι τίτλοι του είδους: Επίπεδα με ολοένα κλιμακούμενη platforming πρόκληση καθώς ο πρωταγωνιστής αποκτά σταδιακά περισσότερες κινήσεις και ικανότητες και προφανώς καλείται να τις συνδυάσει με ταχύτητα, ακρίβεια και ενίοτε φαντασία.

Το κάθε level είναι ένα μικρό puzzle που καλείστε να λύσετε. Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσετε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, όμως η σωστή εκτέλεση είναι άλλο ζήτημα.

Δύο πράγματα μού έκαναν αμέσως (θετική) εντύπωση στο Sockventure. Το πρώτο, ο προσεγμένος τεχνικός τομέας. Αρκετά από τα δημοφιλή platformers χρησιμοποιούν πιξελιαστή αισθητική που έχει την γοητεία της, όμως το Sockventure ξεχωρίζει με καθαρά και λεπτομερή γραφικά που συνδυάζουν αρκετά σύγχρονα εφέ σε ένα πολύ ευχάριστο οπτικό σύνολο. Το δεύτερο, η ακρίβεια στις κινήσεις του χαρακτήρα και η ταχύτητα με την οποία κινείται. Σε ορισμένα games όπως το Super Meat Boy και το Spelunky η αίσθηση που αποκόμισα ήταν ότι ο χαρακτήρας κινείται λίγο πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα αρκετοί θάνατοι να μην προκύπτουν από λάθος του παίκτη αλλά από την αδυναμία να αντιδράσει αστραπιαία στην κίνηση του χαρακτήρα. Ο πρωταγωνιστής του Sockventure κινείται με ταχύτητα που ανταποκρίνεται ακριβώς στην προσωπική μου προτίμηση, οπότε ήμουν σε θέση να παίξω χωρίς να απογοητεύομαι συνεχώς από την ανεπάρκεια των (αντικειμενικά όντως ανεπαρκών) αντανακλαστικών μου. Ίσως οι σκληροπυρηνικοί του είδους να απολάμβαναν την έξτρα πρόκληση όμως νομίζω ότι ούτως ή άλλως δεν υπάρχει έλλειψη του παράγοντα της δυσκολίας για όσους έχουν το κουράγιο να κυνηγήσουν ένα 100% playthrough μαζεύοντας όλα τα νομίσματα και όλες τις κάλτσες.

Το εσωτερικό του… πλυντηρίου κρύβει όλων των ειδών τους κινδύνους για τον πρωταγωνιστή μας.

Το μόνο ουσιαστικό ψεγάδι που παρατήρησα έχει να κάνει με την ταχύτητα κίνησης της κάμερας σε ορισμένες από τις πιο απαιτητικές sequences του Sockventure. Η κάμερα είναι συνήθως αρκετά ζουμαρισμένη στη δράση και σε κάποια σημεία που ο παίκτης καλείται να ολοκληρώσει απανωτές γρήγορες (και συχνά εναέριες) κινήσεις είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις καθαρά την δράση αλλά και το τι έρχεται μετά καθώς η κάμερα σκρολάρει ακολουθώντας τον χαρακτήρα. Το μικρό σχετικά παράθυρο μέσω του οποίου βλέπουμε το επίπεδο σημαίνει ότι στα πιο εκτενή levels δεν έχουμε ιδέα για το τι ακολουθεί και πρέπει να το μάθουμε με τον δύσκολο τρόπο. Τέλος, θα ήθελα 1-2 chapters ακόμα διότι η συνολική διάρκεια είναι γύρω στις 5,5-6 ώρες για ένα απλό (όχι 100%) playthrough, όμως το Sockventure κοστίζει μόλις 12,5 ευρώ (με 10% έκπτωση για το launch) οπότε δεν είναι λογικό να έχουμε απαιτήσεις για ατελείωτο περιεχόμενο.

Τα πιο προχωρημένα levels απαιτούν έναν συνδυασμό κινήσεων που φυσικά θα πρέπει να εκτελεστούν με ακρίβεια και σωστό timing.

Συνολικά λοιπόν έμεινα πολύ ευχαριστημένος με το Sockventure και θα το πρότεινα χωρίς δισταγμό στους οπαδούς του είδους. Είναι ξεκάθαρα προσεγμένη παραγωγή και το gameplay προσφέρει την ακρίβεια κινήσεων και την πρόκληση που θα περίμενε κάποιος από τα κορυφαία ονόματα στον χώρο του platforming. Τα λίγα ψεγάδια του δεν αρκούν για να αλλοιώσουν την γενική πολύ καλή εικόνα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 88%

88%

Ποιοτικό

Πολύ προσεγμένο platformer με ωραίο χειρισμό και άφθονη πρόκληση.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

One Comment

  1. Πραγματικά από το πουθενά πετάχτηκε το συγκεκριμένο. 😄
    Καλό το meat boy, είμαι υπέρ της πρόκλησης αλλά χαίρομαι που το Sockventure είναι “τόσο όσο”. Πλέον δεν ξέρω αν θα άντεχα να παίξω κάτι στα ίδια επίπεδα σαδισμού, κυρίως λόγω χρόνου και αμείλικτου backlog.
    Μου αρέσουν αυτά που διάβασα, θα το τιμήσω σίγουρα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL