REVIEWS

THE SHROUDED ISLE

Η Κρυμμένη Νήσος (γνωστή και ως Το Νησί Των Ομιχλών για τους σκληρούς οπαδούς της Χρυσηίδας) είναι ο ορισμός του «παιχνιδιού-σφηνακίου» και ουσιαστικά αποτελεί την ελαφρώς εμπλουτισμένη εκδοχή του «Sacrifice», το οποίο δημιούργησαν τα λαμπρά παλλικάρια της Kitfox Games στα πλαίσια ενός Game Jam, το μακρινό 2015.

20170815205357 1Ο χάρτης του νησιού. Καλούμαστε να επιλέξουμε ένα σύμβουλο από κάθε οίκο.

Έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι στρατηγικής διαχείρισης πόρων ουσιαστικά, το οποίο μας τοποθετεί στον ρόλο του Αρχιερέα της επώνυμης Νήσου. Ο Χθόνιος Άρχοντας Τσέρνομπογκ αναμένεται να ξυπνήσει από των Ύπνο των Χιλίων Ουρλιαχτών του σε τρία χρόνια και σκοπός μας είναι αφ’ενός να θυσιάζουμε ένα χωρικό της αρεσκείας του κάθε τρεις μήνες προκειμένου να κρατάμε την Σκοτεινότητά του, ικανοποιημένη και αφ’ ετέρου να διατηρούμε την Άγνοια, το Ζήλο, την Πειθαρχία, την Υπακοή και την Μετάνοια των άθλιων χωρικών μας, σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Σκεφτείτε την εφιαλτική προοπτική να γεμίσουμε ξαφνικα καλλιτέχνες και ελεύθερα πνεύματα τα οποία θα αμφισβητούν την Αλήθεια των Διδαχών του Αφέντη Τσέρνομπογκ, του Άλφα και του Ωμέγα, του Λεπιού Δίχως Έλεος;Ή ακόμη χειρότερα, να μας έρθουν τίποτε μαλθακοί τύποι με διδαχές περί αγάπης και κατανόησης, αποκομμένοι από την σκληρή σαν καύκαλο αστακού πειθαρχία της Μέγιστης Αμοιβάδας;

Το παιχνίδι χωρίζεται ουσιαστικά σε 12 γύρους-εποχές. Στην αρχή κάθε εποχής, ενδεχομένως λαμβάνουμε κάποιο γράμμα στο μέγαρό μας, το οποίο μας ζητά να επιλύσουμε κάποια κρίση που αντιμετωπίζει το ποίμνιό μας. Βάσει της απόφασής μας, θα αυξήσουμε την επιρροή μας απέναντι σε έναν από τους πέντε οίκους του νησιού ή αντίστοιχα, θα ψυχράνουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Αν το παρακάνουμε στην κόντρα με κάποιο συγκεκριμένο οίκο, αυτός θα επαναστατήσει, οδηγώντας μας αυτόματα σε game over. To Shrouded Isle διαδραματίζεται σε τέσσερις ουσιαστικά οθόνες, μα δεν συγχωρεί το παραμικρό λάθος.

20170815205749 1Διερευνώντας αρετές και κουσούρια

Κάθε εποχή, καλούμαστε να επιλέξουμε ένα σύμβουλο από κάθε οίκο, πέντε στο σύνολό τους. Επισκεπτόμενοι το μέγαρο κάθε οίκου, βλέπουμε τους υποψήφιους συμβούλους και διαβάζουμε κάποια σχετικά κρυπτική περιγραφή για το χαρακτήρα του καθενός. Ορισμένες φορές, μας δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε έρευνα, η οποία ενδέχεται να μας δώσει κάποια παραπάνω γνώση αναφορικά με την ιδιαίτερη αρετή ή το χούι/διαστροφή του υποψηφίου μας. Εδώ εντοπίζεται και η μεγάλη αδυναμία του τίτλου. Αν και η άψογη διαχείριση αρετών και διαστροφών κρίνεται ως απόλυτα απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρώσουμε το παιχνίδι, η πλήρης τυχαιότητα με την οποία μοιράζονται και μας αποκαλύπτονται, θυμίζει περισσότερο ένα στημένο παιχνίδι «παπά» στο οποίο παίζουμε με τα μάτια δεμένα, ελπίζοντας, παρά την σχεδιαστική ιδιοφυία ενός Darkest Dungeon που επιβραβεύει την κάθε μας αποτυχία με πολύτιμη γνώση.


Οφείλουμε να έχουμε στα υπ’ όψιν πως κάθε εποχή, θα καλούμαστε να προσφέρουμε ένα σύμβουλο ως ανθρωποθυσία, οπότε ιδανικά θα πρέπει να επιλέξουμε τέσσερις άξιους και έναν ανάξιο, ώστε η θυσία του να μην προκαλέσει την τεράστια οργή του οίκου του και τερματίσει άδοξα την καριέρα αιρεσιάρχη μας. Ο συνδυασμός της απόλυτης τυχαιότητας στην διανομή αρετών/κουσουριών με τον αμείλικτο βαθμό δυσκολίας του παιχνιδιού, ισοδυναμεί με αυτοπυροβολισμό στο πόδι για την Kitfox Games. Από τη μια, έχουν δημιουργήσει ένα απλό παιχνίδι, με εξαιρετικά ατμοσφαιρικό και υποβλητικό soundtrack και τον σωστό βαθμό διαστροφής στον εικαστικό του τομέα. Τα κείμενα ακροβατούν επιδέξια μεταξύ απόλυτου σαρκασμού και Λαβκραφτικού εφιάλτη και το όλο πακέτο, πραγματικά σε προκαλεί να ασχοληθείς μαζί του μέχρι την Αφύπνιση του Ανίερου Τσέρνομπογκ.

20170815210806 1Αίμα για τον Τσέρνομπογκ

Στην πράξη όμως, εκτός αν σταθείτε απίστευτα τυχεροί, το παιχνίδι σύντομα αποσυντίθεται σε μια μικρή φιέστα τυχαιότητας. Ακόμη και αφού αντιληφθείτε επακριβώς πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί του, παραμένει εντελώς απρόβλεπτο το αν θα συμπεριληφθεί και κάποιος «κουσουρλής» μέσα στην πεντάδα των εποχιακών συμβούλων σας. Αν επιλέξετε «προβλεπόμενους» συμβούλους, θα αναγκαστείτε να θυσιάσετε κάποιον άξιο και κοσμαγαπητό, εξασφαλίζοντας το game over στην αμέσως επόμενη εποχή, είτε γιατί αποτύχατε να διατηρήσετε τα επίπεδα τρόμου των χωρικών σας αρκετά υψηλά, είτε διότι κάποιος Οίκος επαναστάτησε εναντίον σας.

Δεν είναι υπερβολικό να γράψουμε πως έχουμε να κάνουμε στην ουσιά με ένα απίστευτο καλοντυμένο λογιστικό φύλλο, το οποίο αποτελεί μια σαδιστική άσκηση ελαχιστοποίησης/μεγιστοποίησης (min/maxing για τους ελληνομαθείς) η οποία εισάγει ένα τεράστιο βαθμό τυχαιότητας σχεδόν σε κάθε επιλογή μας. Εάν καταφέρετε να επιβιώσετε ένα ολόκληρο χρόνο, ενδεχομένως θα έχετε λάβει αρκετές πληροφορίες για το ποίμνιό σας (όσο έχει απομείνει ζωντανό τελοσπάντων) προκειμένου να ελέγχετε λίγο περισσότερο τις εξελίξεις κάθε εποχής.

20170815210815 1Ο απολογισμός της τελευταίας μας θυσίας

Αν και η τιμή διάθεσής του δεν είναι υψηλή, το The Shrouded Isle σίγουρα θα ωφελείτο τα μέγιστα από μια ελαφριά τροποποίηση στον μηχανισμό απόδοσης αρετών και κουσουριών, προκειμένου ο υποψήφιος παίκτης να μην αισθάνεται πως αδικείται κατάφωρα στην αρχή κάθε νέας παρτίδας. Ο εικαστικός του τομέας είναι αναντίρρητα γοητευτικός και η δυνατότητα αλλαγής των ονομάτων των άθλιων ενοριτών μας προσφέρεται για εκτεταμένα Let’s Plays ή διαδραστικά streams, αυτή την αμαρτωλή μόδα που συναρπάζει εσχάτως την νεολαία. Ως έχει, πρόκειται για ένα ευχάριστο «εναλλακτικό» σφηνάκι διαχείρισης του δικού μας μικρού καταραμένου νησιού. Όσοι πιστοί, χαμηλώστε το κεφάλι και ψάλλετε με όλη την κατάνυξη που σας επιτρέπουν τα νεοχαρισμένα βράγχιά σας.

Pros

  • Ιδιαίτερα ατμοσφαιρική μουσική επένδυση
  • Προσεγμένος εικαστικός τομέας
  • Ιδανικό για σφηνάκι τελολογικής απόγνωσης για τους διακριτικούς μερακλήδες
  • Φροντισμένα κείμενα

Cons

  • Υπερβολική τυχαιότητα σε κάθε παρτίδα, η οποία τελικά αφήνει πολύ λίγο χώρο για την όποια στρατηγική
  • Ελλειπείς ενδείξεις αναφορικά με τις αρετές ή τις κρυφές διαστροφές κάθε χαρακτήρα στο στάδιο της επιλογής, κάνουν το παιχνίδι να μοιάζει περισσότερο με παρτίδα “παπά” παρά με ουσιώδες παιχνίδι στρατηγικής

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 74%

74%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL