REVIEWS

CHERNOBYLITE

Not terrible, great!

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφθεί ο μέσος gamer βλέποντας screenshots του Chernobylite είναι “μοιάζει με το S.T.A.L.K.E.R.”, κυρίως λόγω της first-person camera και του setting. Γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσω το review με μια απαραίτητη διευκρίνιση: Το Chernobylite έχει περισσότερο επιφανειακές ομοιότητες με το κλασικό παιχνίδι της GSC Game World. Οι developers ακολούθησαν το δικό τους μονοπάτι και δημιούργησαν κάτι με τη δική του μοναδική ταυτότητα. Τι είναι λοιπόν το Chernobylite; Είναι καλό. Είναι πολύ καλό, εάν έχετε τη διάθεση να παραβλέψετε λίγο jank.

Στην αρχή του παιχνιδιού ένα flashback θα μας ταδιδέψει πίσω στην μεγάλη καταστροφή του Chernobyl καθώς ο πρωταγωνιστής μας ήταν παρών.

H πλοκή του Chernobylite ξεκινά 30 χρόνια μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα καθώς ο πρωταγωνιστής μας, ένας από τους επιστήμονες του project, επιστρέφει στην exclusion zone λόγω νέων στοιχείων και μηνυμάτων που φαίνεται να δείχνουν ότι η σύζυγός του, επίσης παρούσα στο Chernobyl και αγνοούμενη μετά την καταστροφή, ενδέχεται να είναι ακόμη ζωντανή. Δυστυχώς για τον ίδιο η είσοδος στο εργοστάσιο μοιάζει αδύνατη καθώς ολόκληρη η περιοχή ελέγχεται μέσω πάνοπλων μισθοφόρων από την εταιρία NAR, η οποία ανέλαβε την εκμετάλλευση του παράξενου υλικού ονόματι chernobylite που άρχισε να εμφανίζεται μετά την έκρηξη. Το chernobylite έχει κρυσταλλική μορφή και η θεωρία είναι ότι μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί για την παροχή αστείρευτης ενέργειας. Ο πρωταγωνιστής μας λοιπόν, έχοντας ως βάση ένα παλιό εργοστάσιο κοντά στην περιοχή, θα πρέπει να συγκεντρώσει σταδιακά πόρους, εξοπλισμό, στοιχεία και συμμάχους ώστε να μπορέσει να εκτελέσει μια επιτυχημένη εισβολή στο Chernobyl και να μάθει την αλήθεια για την σύζυγό του.

Το τελικό objective του παιχνιδιού είναι να εκτελέσετε ένα επιτυχημένο heist στο εργοστάσιο του Chernobyl. Μπορείτε να ξεκινήσετε την αποστολή ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στην αρχή του παιχνιδιού, αλλά χωρίς επαρκή προετοιμασία το εγχείρημα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Αν έπρεπε να επιχειρήσω να περιγράψω το Chernobylite με μία φράση, αυτή θα ήταν: Η Suicide Mission του Mass Effect 2 σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Ο τελικός στόχος του πρωταγωνιστή μας είναι να εισέλθει στο εργοστάσιο του Chernobyl και να μάθει την πραγματική μοίρα της συζύγου του, για να το πετύχει όμως θα πρέπει να βρει τον τρόπο να υπερνικήσει όλα τα συστήματα ασφαλείας και την φρουρά της NAR. Το παιχνίδι μάλιστα προσφέρει εξαρχής στον παίκτη τη δυνατότητα να ξεκινήσει την Chernobyl Heist, ακόμη και αν δεν έχει ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό ούτε τους απαραίτητους συμμάχους, άρα μιλάμε για κανονική αποστολή αυτοκτονίας. Η σωστή μέθοδος είναι η εξερεύνηση της Chernobyl Exclusion Zone για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την τελική επιτυχία.

Η απεικόνιση της περιοχής του Chernobyl είναι πραγματικά υπέροχη, με όμορφα γραφικά και μπόλικη μελαγχολία για τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης ύβρης.

Συνεχίζοντας τις παράξενες συγκρίσεις, μετά την σύντομη εισαγωγή το Chernobylite μετατρέπεται σε… XCOM. Ένα παλιό εργοστάσιο είναι η βάση επιχειρήσεων από την οποία θα ξεκινούμε τις εξορμήσεις μας στην exclusion zone αναζητώντας όπως είπαμε εξοπλισμό, πληροφορίες και συμμάχους. Η δομή του παιχνιδιού επομένως περιλαμβάνει δύο διακριτά στάδια: τον στρατηγικό σχεδιασμό στη βάση (που εξελίσσεται όπως οι αποστολές σε first person) και τις αποστολές αυτές καθεαυτές. Κάθε ημέρα ξεκινά με την εκτέλεση μιας αποστολής και μετά την ολοκλήρωσή της επιστρέφετε το βραδάκι στη βάση για τα περαιτέρω. Στη βάση μπορείτε να κτίσετε καινούριες facilities, να κάνετε upgrade τον χαρακτήρα σας, να συνομιλήσετε με τα μέλη της ομάδας σας και να διερευνήσετε τα στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει για αυτά που συμβαίνουν στο Chernobyl. Μόλις τελειώσετε πέφτετε για ύπνο και μια καινούρια μέρα ξεκινά.

Το στάδιο του base management είναι πολύ σημαντικό καθώς προσφέρει στον χαρακτήρα μας νέο εξοπλισμό μέσω base upgrades και διάφορα perks μέσω της εκπαίδευσης από τους συντρόφους μας. Ta Base Statistics στα αριστερά αντιπροσωπεύουν την ποιότητα ζωής στη βάση. Κρατήστε τα ψηλά αν θέλετε η ομάδα σας να έχει υψηλό ηθικό.
Μία από τις ασχολίες που έχετε στη βάση είναι η έρευνα των clues που βρίσκονται διάσπαρτα στην exclusion zone και αποκαλύπτουν τα μυστικά της περιοχής. Εάν συγκεντρώσετε αρκετά από αυτά θα μπορέσετε να δείτε μια αναπαράσταση παρελθόντων γεγονότων.

Η ανάπτυξη της βάσης γίνεται με τη δαπάνη των resources που συγκεντρώνετε από τις αποστολές για την κατασκευή νέων facilities διάφορων ειδών, είτε με σκοπό την ασφαλή και άνετη διαβίωση των μελών της ομάδας σας είτε για τον ανεφοδιασμό και το upgrading του εξοπλισμού. Το Chernobylite διαθέτει και στοιχεία από survival, όχι μόνο λόγω της συγκέντρωσης resources αλλά και γιατί οι σύντροφοί σας καταναλώνουν food που εσείς θα πρέπει να εξασφαλίζετε για κάθε μέρα παραμονής στην zone, ενώ στις αποστολές υπάρχει σε πολλά σημεία η κίνδυνος της ραδιενέργειας. Όταν τελειώσετε με τη διαχείριση της βάσης και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε κάποια από τις διαθέσιμες αποστολές θα πρέπει να αποφασίσετε ποια θα αναλάβετε εσείς και ποιες θα αναθέσετε στην ομάδα σας. Οι story missions μπορούν φυσικά να εκτελεστούν μόνο από τον πρωταγωνιστή.

Η οθόνη του Mission Select. Έχετε τη δυνατότητα να αναθέσετε κάποιες από τις αποστολές στα μέλη της ομάδας σας, προσοχή όμως στο ποσοστό επιτυχίας γιατί όπως εσείς έτσι και οι σύμμαχοί σας πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και να έχουν τα απαραίτητα skills για να μην αποτύχουν παταγωδώς.

Το δεύτερο στάδιο όπως είπαμε είναι οι ίδιες οι αποστολές που εξελίσσονται ως ένα κλασικό open world FPS/RPG. Η exclusion zone αποτελείται από πολλαπλούς ανοικτούς χάρτες σχετικά μικρού μεγέθους στους οποίους θα βρείτε resources, νέο εξοπλισμό, clues για την έρευνά σας, διάφορα random events και φυσικά το main objective που θα πρέπει να ολοκληρώσετε για να θεωρηθεί επιτυχημένη η αποστολή. Εξυπακούεται ότι στους χάρτες θα συναντήσετε και εχθρούς, είτε τους μισθοφόρους της NAR είτε πιο… υπερφυσικές απειλές. Δεν θα πω περισσότερα για να αποφύγω τα spoilers, θα αναφέρω απλώς ότι οι developers έχουν διαχειριστεί με αρκετά ενδιαφέροντα τρόπο το θέμα του θανάτου ή “θανάτου” του πρωταγωνιστή κατά τη διάρκεια μιας αποστολής. Μυστηριώδες, έτσι δεν είναι; Πού να το δείτε και στην πράξη. Οι πινελιές από Bioshock είναι εμφανείς σε πολλά σημεία του παιχνιδιού.

Δείγμα ενός από τους διαθέσιμους χάρτες. Τα ερωτηματικά μπορεί να είναι clues, random events ή χρήσιμος εξοπλισμός ενώ το τετράγωνο συμβολίζει το κεντρικό objective. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη ελευθερία στο πώς θα προσεγγίσετε το objective και στον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε τους εχθρούς. Τόσο το stealth όσο και η ωμή ισχύ είναι βιώσιμες προσεγγίσεις.
Η πράσινη ομίχλη στο βάθος είναι δηλητηριώδες αέριο, επομένως θα πρέπει να έχετε gas mask για να εξερευνήσετε την περιοχή. Η συσκευή στα αριστερά της οθόνης είναι ένα εξελιγμένο scanning tool που εντοπίζει ραδιενέργεια αλλά και χρήσιμες resources.

Δεν σας έχω μιλήσει όμως καθόλου ακόμα για ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Chernobylite: τα στοιχεία RPG και τις choices & consequences. Ναι, έχει και από αυτά! Σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των αποστολών θα κληθείτε να επιλέξετε τον τρόπο που θα χειριστείτε μια κατάσταση και οι επιπτώσεις είναι συχνά σημαντικές. Τα μέλη της ομάδας σας έχουν τη δική τους προσωπικότητα και άποψη για τα γεγονότα, οπότε αν παίρνετε συχνά αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούν εκνευρίζονται, έχουν κακή ψυχολογία και μπορεί ακόμη και να σας εγκαταλείψουν! Επίσης, πολλές από τις αποφάσεις που θα πάρετε ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες και να κοστίσουν την απώλεια χαρακτήρων, αντικειμένων και πληροφοριών που θα κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο δύσκολη στη συνέχεια. Ορισμένες αποφάσεις μάλιστα επηρεάζουν καθοριστικά την heist και τους χαρακτήρες που θα συμμετάσχουν σε αυτή. Αν τα θαλασσώσετε τελείως με τις επιλογές σας και η αποστολή σας μοιάζει πια καταδικασμένη, οι developers προσφέρουν μια μέθοδο για να διορθώσετε τα λάθη του παρελθόντος αλλά θα πρέπει να θυσιάσετε κάτι άλλο. Μην ζητάτε περισσότερες λεπτομέρειες, είπαμε: spoilers.

Μία από τις πολλές φορές που θα κληθείτε να πάρετε μια δύσκολη απόφαση. Οι συνέπειες ποικίλουν, από επουσιώδεις έως καταστροφικές. No pressure!

Συγχωρέστε με που αφιέρωσα τόση έκταση κειμένου στα mechanics του παιχνιδιού. Συνήθως το αποφεύγω διότι στην εποχή που ζούμε είναι εύκολο για τον καθένα να δει ένα video στο Youtube και να πάρει μια ιδέα, το Chernobylite όμως συνδυάζει τόσα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που θεώρησα πιθανό να μην καταλάβει κάποιος όλο το εύρος του gameplay από μερικά λεπτά ενός video. Οι developers δημιούργησαν ένα πολύ φιλόδοξο παιχνίδι που προς μεγάλη μου έκπληξη καταφέρνει να εκτελέσει τα περισσότερα από τα ετερόκλητα χαρακτηριστικά του σε καλό επίπεδο ποιότητας. Μετά από 25 ώρες ενασχόλησης μπορώ ειλικρινά να πω ότι τα μόνα ουσιαστικά ελαττώματα που εντόπισα αφορούν στα λεγόμενα production values: η ποιότητα των cutscenes, κάποιες ομιλίες, το animation και το AI των εχθρών, το κάπως άτσαλο gunplay, ορισμένα bugs, τέτοια πράγματα. Επίσης προς το τέλος του παιχνιδιού άρχισα να νιώθω μια ελαφριά κόπωση από την επανάληψη των χαρτών αλλά λίγο μετά ήρθε το φινάλε οπότε δεν το αξιολογώ ως μεγάλο ζήτημα.

Το stealth παίζει σημαντικό ρόλο στην αρχή του παιχνιδιού που ο πρωταγωνιστής είναι ακόμη αδύναμος και χωρίς ικανοποιητικό εξοπλισμό. Αργότερα μπορείτε να είστε πολύ πιο επιθετικοί.

Το Chernobylite λοιπόν ήταν μια έκπληξη για μένα. Περίμενα κάτι σαν το STALKER, βρήκα ένα παιχνίδι με εθιστικό gameplay, ενδιαφέρουσα sci-fi πλοκή, ουσιώδεις επιλογές role playing και αρκετό replayability. Κυρίως βρήκα ένα παιχνίδι που κατάφερε να συνδυάσει πολλά διαφορετικά στοιχεία σε ένα συμπαγές σύνολο, δίνοντας σε αυτά τόσο βάθος όσο ήταν απαραίτητο χωρίς να “μπουκώσει” τον παίκτη με υπερβολές. Προτείνω σαφώς την αγορά του σε όσους ενδιαφέρονται για αυτό τον τύπο παιχνιδιού αλλά και στους παίκτες που θα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 87%

87%

Ευχάριστη έκπληξη

Το Chernobylite κατάφερε να με κερδίσει με το gameplay και τον κόσμο του. Αν μπορείτε να συγχωρήσετε ορισμένες ατέλειες στα production values θα το ευχαριστηθείτε.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

21 Comments

  1. Κάτσε-κάτσε, κάτι μου διέφυγε. Μιλάμε για κάποιον και τη γυναίκα του που πριν 30 χρόνια ήταν εργαζόμενοι επιστήμονες στο Chernobyl, και για να ήταν και ήδη επιστήμονες (δηλαδή έτοιμοι, όχι σπουδαστές) αλλά και εργαζόμενοι σε κάτι τόσο σημαντικό, άρα θα πρέπει να ήταν σίγουρα τότε 30 χρονών. Δηλαδή στο παρόν χειριζόμαστε έναν που είναι 60 χρονών τουλάχιστον και ψάχνει τη σύζυγό του ίδιας ηλικίας;!!! Ενδιαφέρουσα προοπτική σε game…
    Κατά τα λοιπά, πολύ ωραίο review και σίγουρα ενδιαφέρον παιχνίδι.

  2. [QUOTE=”maximum armor, post: 578117, member: 104076″]
    Κάτσε-κάτσε, κάτι μου διέφυγε. Μιλάμε για κάποιον και τη γυναίκα του που πριν 30 χρόνια ήταν εργαζόμενοι επιστήμονες στο Chernobyl, και για να ήταν και ήδη επιστήμονες (δηλαδή έτοιμοι, όχι σπουδαστές) αλλά και εργαζόμενοι σε κάτι τόσο σημαντικό, άρα θα πρέπει να ήταν σίγουρα τότε 30 χρονών. Δηλαδή στο παρόν χειριζόμαστε έναν που είναι 60 χρονών τουλάχιστον και ψάχνει τη σύζυγό του ίδιας ηλικίας;!!! Ενδιαφέρουσα προοπτική σε game…
    Κατά τα λοιπά, πολύ ωραίο review και σίγουρα ενδιαφέρον παιχνίδι.
    [/QUOTE]

    Και εγώ παραξενεύτηκα αρχικά αλλά υπάρχει ενός είδους εξήγηση κάποια στιγμή. Μέχρι τότε μπορείς για λόγους role playing να υποθέσεις ότι ο πρωταγωνιστής έβλεπε Marvel και άρα έμεινε ακμαίος, σφριγηλός και ντούρος.

  3. Άλλο ένα τρανό παράδειγμα πως όταν τα γερατειά κρατιούνται σε φόρμα (με Σικελιάνικο κόκκινο κρασάκι, ποιοτικό προσούτο, καθημερινούς τραμπουκισμούς και μια ανεξήγητη πίστη στην Παναγίτσα), ακόμα και πυρηνικό αντιδραστήρα πορθούν.

    Πάμε, ερχόμαστε και οι Μαρβέλκυθοι ακόμη διαλέγουν τί υπερ-ηρωϊκές κάλτσες θα φορέσουν στα ψώνια με τη Μαμά.

  4. [QUOTE=”Admiral, post: 578150, member: 102598″]
    Ένσταση! Είναι Steam Controller!
    [/QUOTE]
    Οι άνδρες παίζουν μόνο με
    [ATTACH type=”full”]2329[/ATTACH]+ [ATTACH type=”full” width=”460px”]2330[/ATTACH]
    Όλα τα άλλα είναι για φλώρους!
    (Και το πληκτρολόγιο Razer είναι, απλά έχει ήδη 6 μήνες χρήσης από έναν πραγματικό GAMER!!!)

  5. Ωραίο κείμενο Άλεξ!
    Το παιχνίδι μου έκανε κλικ από την αρχή. Αγορά όταν έχω pc που το [S]τελικιάζει[/S] σηκώνει.

    Τις μούντζες μας στους σκάλπερς/φάρμερς/λοιπά παράσιτα τις ρίξαμε σήμερα; Όχι;
    Μην ξεχνιόμαστε, πάμε όλοι μαζί.

    [IMG]https://ovikeyboardmovies.files.wordpress.com/2016/10/okm10_022.gif[/IMG]

  6. Λοιπόν, uninstall και ‘δεν είναι για μένα’ μετά από έξι γερές ώρες.

    Το παιχνίδι στο είδος του, είναι εξαιρετικό. Λειτουργεί σαν σύγχρονη εκδοχή του STALKER, περιλαμβάνοντας επιτυχημένους πειραματισμούς με διαφορετικές κατηγορίες παιχνιδιών. Έχει όμως τόσο έντονο το crafting/survival στοιχείο που απαιτεί ολοκληρωτικό δόσιμο του παίκτη, επιβάλλεται να του αφιερώσεις δεκάδες ώρες ‘Ορθόδοξου’, ψυχανώμαλου, μανιακού PC gaming. Σαν άνθρωπος που το γκέημινγκ του έρχεται σε 20λεπτα σφηνάκια πλέον και ΑΝ, δυστυχώς μάλλον θα το ολοκληρώσω σε κάποιο μεγάλο νυχτέρι της σύνταξης.

    To στόρι του αν και πολύ προσεγμένο (όσο είδα τουλάχιστον) και με φοβερά ατμοσφαιρικές ομιλίες στα Ρωσικά, δεν ξεφεύγει από τα απαραίτητα κλισέ του είδους, οπότε αν έχεις λιώσει λίγο τα Τσερνομπιλομεταπυρηνικά, ενδέχεται και να νιώσεις ένα ελαφρύ μπούκωμα.

    Αν κάποιος ψάχνεται πάντως για εμπειρία STALKER εν έτει 2021 και είναι έτσι ψημένος για την όλη φάση, άνετα το βλέπει για GOTY 2021.

  7. [QUOTE=”Borracho, post: 583611, member: 102590″]
    Λοιπόν, uninstall και ‘δεν είναι για μένα’ μετά από έξι γερές ώρες.

    Το παιχνίδι στο είδος του, είναι εξαιρετικό. Λειτουργεί σαν σύγχρονη εκδοχή του STALKER, περιλαμβάνοντας επιτυχημένους πειραματισμούς με διαφορετικές κατηγορίες παιχνιδιών. Έχει όμως τόσο έντονο το crafting/survival στοιχείο που απαιτεί ολοκληρωτικό δόσιμο του παίκτη, επιβάλλεται να του αφιερώσεις δεκάδες ώρες ‘Ορθόδοξου’, ψυχανώμαλου, μανιακού PC gaming. Σαν άνθρωπος που το γκέημινγκ του έρχεται σε 20λεπτα σφηνάκια πλέον και ΑΝ, δυστυχώς μάλλον θα το ολοκληρώσω σε κάποιο μεγάλο νυχτέρι της σύνταξης.

    To στόρι του αν και πολύ προσεγμένο (όσο είδα τουλάχιστον) και με φοβερά ατμοσφαιρικές ομιλίες στα Ρωσικά, δεν ξεφεύγει από τα απαραίτητα κλισέ του είδους, οπότε αν έχεις λιώσει λίγο τα Τσερνομπιλομεταπυρηνικά, ενδέχεται και να νιώσεις ένα ελαφρύ μπούκωμα.

    Αν κάποιος ψάχνεται πάντως για εμπειρία STALKER εν έτει 2021 και είναι έτσι ψημένος για την όλη φάση, άνετα το βλέπει για GOTY 2021.
    [/QUOTE]

    Α, κρίμα. Ας είναι, πάμε γι’ άλλα!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL