SPECIALS

SOULDIERS – Preview

Pixel art metroidvania από την Ισπανία ορμώμενο.

Θα ξεκινήσουμε με μία σχετικά αυθαίρετη ομαδοποίηση και θα πούμε ότι οι Ισπανοί έχουν τεράστιο μεράκι στη βιομηχανία. Το πρόσφατο metroidvania Blasphemous ήταν διάχυτο ποιότητας και εξακολουθεί να υποστηρίζεται έως και σήμερα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό στη λίστας μας, αφού η Ιβηρική χερσόνησος μας έχει δώσει διαμάντια και τίτλους-σταθμούς όπως τη σειρά Commandos ή με τα Runaway σε μία δύσκολη για αυτά περίοδο για τα point’n’click adventures, καθώς και υποτιμημένους τίτλους όπως το Lords of Xulima. Επομένως, δεν είναι απορίας άξιον ότι το Souldiers της ισπανικής Retro Forge Games βρίθει ποιότητας και είναι σαφέστατος υποψήφιος για το metroidvania της χρονιάς, δεδομένου ότι η Team Cherry κρατεί σιγή ιχθύος για τον πολυαναμενόμενο τίτλο της, Silksong.

Το απαραίτητο αραχνομποσάκι.

Ήδη από την αρχή ο τίτλος προδιαθέτει με την chibi ιαπωνική αισθητική του: η απεικόνιση μικροκαμωμένων χαρακτήρων είναι άλλωστε αρκετά διαδεδομένη στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όπως είδαμε και από το Octopath Traveler. Ως αποτέλεσμα, προσωπικά είχα μία υποσυνείδητη και άμεση σύγκριση με το εξαιρετικό Celeste παρότι εντελώς διαφορετικά είδη αλλά και στο πώς αντιμετωπίζουν το platforming στοιχείο. Βλέπετε, το Souldiers είναι ένα metroidvania που δίνει έμφαση τόσο στη μάχη αλλά και στο platforming στοιχείο (όπως θα έπρεπε άλλωστε;) χωρίς όμως να επικεντρώνεται αποκλειστικά στο δεύτερο όπως το καθαρόαιμο platformer Celeste. Το σενάριο ξεκινάει αρκετά απλοϊκά με το τάγμα στο οποίο ανήκουμε να έχει αποκοπεί από το κυρίως σύνταγμα και να έχει εγκλωβιστεί σε ένα σπήλαιο έπειτα από ένα σεισμό. Ξαφνικά, μία Βαλκυρία έρχεται ως από μηχανής θεά για να μας σώσει, μεταφέροντάς μας στον κόσμο της Terragaya τον κόσμο/διάσταση που βρίσκεται ανάμεσα στον κόσμο των Ζωντανών και των Νεκρών. Εδώ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία σημαντική απειλή ως εκπλήρωση μίας αρχαίας προφητείας.

Θα υπάρξουν και κάποια απλοϊκά puzzles που είναι κυριώς platforming.

Ήδη από την αρχή το Souldiers προϊδεάζει ότι έχει φτιαχτεί με περίσσια προσοχή και μεράκι. Σε αντίθεση με άλλα metroidvania όπου έχουμε έναν ήρωα ο οποίος αποκτά προοδευτικά όλο του του skillset ή που μας δίνει κάποια ευελιξία από builds (π.χ. Hollow Knight), το παιχνίδι διαφοροποιείται στο ότι έχουμε τρεις διαφορετικές κλάσεις από τις οποίες μπορούμε να διαλέξουμε: scout, archer, caster. Τα τρία αυτά αρχέτυπα δεν είναι τίποτα διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει, αλλά φέρουν διαφορετικές ικανότητες και αδυναμίες που καθιστούν το gameplay αρκετά διαφορετικό σε κάθε playthrough. Εντούτοις, αυτό είναι μόνο ένα στοιχείο του δεδομένου ότι το παιχνίδι έχει τόσο αντικείμενα, όσο και ικανότητες που προσθέτουμε στο οπλοστάσιό μας και εξισορροπούν τα πράγματα από πλευράς αδυναμίας χαρακτήρων. Βέβαια αυτό δεν μείωσε το γεγονός ότι ο Caster παρότι είναι ίσως η πιο αδύναμη κλάση, είναι και αυτή που μπορεί να «cheesάρει» αρκετά encounters σε πολλά σημεία.

Το κεντρικό hub του παιχνιδιού βρίθει ζωής και ελπίδας. Για πόσο ακόμη;

Βέβαια όπως κάθε metroidvania που σέβεται τον εαυτό του το Souldiers δίνει σταδιακά τις βελτιώσεις και δίνει επιπλέον κίνητρα για να ξαναεπισκεφτούμε διάφορες περιοχές. Το backtracking για τη διάρκεια του preview build που δοκιμάσαμε (διόλου αμελητέο 10% του παιχνιδιού περίπου) ήταν πολύ υποφερτό με τα Dragon Sword checkpoints να βοηθούν πάρα πολύ ως σημεία τηλεμεταφοράς από το ένα σημείο του χάρτη στο άλλο. Σε αντίθεση με την καρτουνίστικη εικαστική προσέγγισή του, η μάχη του παιχνιδιού είναι αρκετά στιβαρή και ακριβής υιοθετώντας στοιχεία που είδαμε π.χ. στο Blasphemous (dodge is your friend) σε συνδυασμό με ένα σύστημα resistances-weaknesses. Οι εχθροί αναλόγως τον τύπο τους μπορούν να έχουν διαφορετικές αντοχές και αδυναμίες σε διαφορετικά στοιχεία της φύσης τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τις επιθέσεις μας. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτά δεν ξεκλειδώνονται άμεσα αλλά στη πορεία εξέλιξης της πλοκής, προσδίδοντας μία δίκαιη πρόκληση στην αρχή και μειώνοντας το grind αργότερα.

Πέσατε θύματα…

Μπορώ να πω ότι είμαι άκρως ενθουσιασμένος με αυτά που είδα στο Souldiers. Παρότι ξεκινάει αρκετά αργά στα πρότυπα του Hollow Knight, το παιχνίδι έχει τεράστια αποθέματα ψυχής (pun not intended). Το pixel art του σε γραπώνει και δεν έχεις παρά να λατρεύεις αυτό που βλέπεις στην οθόνη. Οι μηχανισμοί είναι αρκετά δεμένοι και η μάχη του στιβαρή. Το μόνο στοιχείο που απαιτεί κάποια εξοικείωση είναι η διαχείριση του inventory αλλά ακόμη και σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει πληθώρα πληροφορίας που δίνεται στον παίκτη για να καταλάβει τι ακριβώς είναι το καλύτερο για το build που έχει διαλέξει. Το Souldiers κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου και έχει ήδη μπει σε τροχιά των καλύτερων indie τίτλων που θα δούμε φέτος.

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

3 Comments

  1. [QUOTE=”maximum armor, post: 597485, member: 104076″]
    Είπα κι εγώ “έτσι γράφεται ο στρατιώτης στα αγγλικά;!!” Κάνουν τέτοια περίεργα στους τίτλους παιχνδιών και θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε!
    [/QUOTE]
    Mortal Kombat says hi. 😀

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL