SPECIALS

Greenlight Spotlight: EXPEDITIONS – CONQUISTADOR

Στην τρίτη αισίως καταχώρηση της σειράς Greenlight Spotlight θα ασχοληθούμε με το Expeditions: Conquistador, ένα εγχείρημα της Δανέζικης εταιρίας Logic Artists. Στο Kickstarter project που είχε ξεκινήσει η εταιρία τον περασμένο Αύγουστο αναζητώντας έξτρα χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του game (ένα Kickstarter στημένο εξαιρετικά, να προσθέσουμε, καθώς οι εργασίες στο game είχαν ήδη ξεκινήσει πριν την εκκίνηση του Kickstarter και έτσι η Logic Artists μπορούσε να παράσχει πολύ σαφείς πληροφορίες ως προς το game και ως προς τους στόχους της), οι Δανοί δημιουργοί  ισχυρίζονταν πως το game θα είναι “tactical RPG με μια ιδέα από resource management και μια τζούρα “choose your own adventure””. Eν τέλει παρουσίασαν ακριβώς αυτό, μια τέλεια μείξη του strategic gameplay των King Arthur και King’s Bounty με turn-based μάχες που παραπέμπουν στα Fallout και Jagged Alliance αλλά και με έντονα RP στοιχεία. Όμως η ατμόσφαιρα που αποπνέει ο τίτλος είναι πραγματικά τόσο μοναδική, που ίσως να το αδικούσαμε λίγο αν λέγαμε απλά πως “μοιάζει στα τάδε games”.

conquistador-snap1Ο χαρακτήρας που έφτιαξα. Constantino Hellione, μέγας Conquistador εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος!

Στο Conquistador υποδυόμαστε έναν  Ισπανό ευγενή, ο οποίος πλέει με το καράβι του και το πλήρωμά του προς τις Ισπανικές αποικίες της Αμερικής αναζητώντας την περιπέτεια. Εκεί τα πράγματα δεν έρχονται ακριβώς όπως τα περίμενε, κι έτσι αναγκάζεται να λειτουργήσει τρόπον τινά ως πράκτορας της ντόπιας Ισπανικής εξουσίας, εκτελώντας quests και βοηθώντας της Ισπανικές αποικίες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι δυσκολίες αυτές ανταποκρίνονται σε ό,τι θα περίμενε κανείς πως έχει να αντιμετωπίσει ένας άποικος αυτής της εποχής στην συγκεκριμένη περιοχή: επιθετικοί ή απλά παρεξηγημένοι ιθαγενείς, επαναστάτες, ζητήματα θρησκευτικής φύσεως, εμπόριο, εξερεύνηση και άλλα παρόμοια.

Conquistador-snap2Η διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος επηρεάζει και τα movement points που καταναλώνουμε με κάθε μας κίνηση. Προλαβαίνω να σφάξω τα γουρούνια πριν το τέλος της ημέρας. Τonight we feast!

Σε αυτό το πλαίσιο της ολοκλήρωσης αποστολών έγκειται το ένα σκέλος του gameplay, με τον παίκτη να ξοδεύει Movement Points για να μετακινηθεί στον game map όπως ένας ήρωας στα Heroes of Might and Magic, συλλέγοντας παράλληλα διάφορα resources (τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για εμπόριο προμηθειών, για τον εξοπλισμό των party members του ή για crafting διαφόρων αντικειμένων που χρησιμεύουν στις μάχες) και αλληλεπιδρώντας με διάφορα points of interest, τα οποία συνήθως προωθούν την εξέλιξη κάποιου quest ή ξεκινούν κάποιο καινούργιο. Όταν εξαντληθούν τα movement points μας στον χάρτη, προκειμένου να συνεχίσουμε πρέπει να στήσουμε “Camp” αναθέτοντας ρόλους στα party members μας (συλλογή τροφής, σκοπιές, περιπολίες, φροντίδα αρρώστων, crafting κτλ) και, αν καταφέραμε να διανυκτερεύσουμε απρόσκοπτα χωρίς να μας διακόψει κάποιο εχθρικό random event μάχης, ξεκινάμε το νέο round. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι turn-based μάχες είναι σαν ένας συνδυασμός Heroes of Might and Magic με Jagged Alliance οπότε ξέρετε λίγο-πολύ τι να περιμένετε.

Conquistador-snap3Ούτε μια κατάκτηση στο όνομα του Στέμματος να μην μπορείς να κάνεις με την ησυχία σου… κατευθείαν οι άτιμοι οι Αζτέκοι να μου στήσουν ενέδρα!

Εκτός όμως από τον τομέα Squad και Resource Management, το άλλο στοιχείο που εντυπωσιάζει στο Conquistador είναι ο πραγματικά βαθύς RP τομέας. Αφενός, κάθε Party Member μας (τα επιλέγουμε στην αρχή του παιχνιδιού) έχει κάποια ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά, και ανάλογα με τις πράξεις μας στο παιχνίδι θα κερδίζει ή θα χάνει morale σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά του (πχ ένας “Racist” χαρακτήρας θα χάνει morale αν εμπορευόμαστε ειρηνικά με ιθαγενείς αντί να τους εξολοθρεύουμε, ένας “Pious” χαρακτήρας θα κερδίζει Morale αν μιλάμε με σεβασμό στους θρησκευτικούς ηγέτες των αποικιών κτλ). To παραπάνω στοιχείο, σε συνδυασμό με τα πραγματικά εκτενή dialogue trees που θυμίζουν περισσότερο κλασικό RPG παρά Strategy game, αλλά και τις πολλές επιλογές που μας παρέχονται τόσο στους διαλόγους όσο και στην ολοκλήρωση του κάθε Quest, προσφέρουν πραγματικά τεράστιες δυνατότητες για Role-Play, καθώς επίσης και μεγάλο Replayability.

Conquistador-snap4Διπλωματία, πολεμοκαπηλία, ή αγνός Χριστιανικός φανατισμός; Χμ, έχε χάρη που δεν προκαλώ ξενοφοβικές γενοκτονίες με άδειο στομάχι.

Αλλά ξεφεύγουμε από τα όρια του απλού preview και το άρθρο αρχίζει να μοιάζει με πλήρες review, οπότε κάπου εδώ ας σταματήσει η ανάλυση του παιχνιδιού. Συνοψίζοντας, το Expeditions: Conquistador είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο παιχνίδι το οποίο θα ενθουσιάσει εξίσου τους φίλους των Strategy αλλά και των RPG.  Όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια των δημιουργών του στο Steam Greenlight ΕΔΩ (ή ψάχνοντας απευθείας τον τίτλο μέσω του Steam Client). Θυμίζουμε επίσης πως μπορείτε να τσεκάρετε όλες τις Steam Greenlight προτάσεις του Ragequit.gr στην αντίστοιχη σελίδα μας στο Steam.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

5 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL