REVIEWS

BLACKGUARDS 2

Αρκετός κόσμος εκπλήσσεται που το Blackguards κατάφερε να αποκτήσει sequel. Παρά το γεγονός οτι το παιχνίδι ήταν αναμφίβολα προσεγμένο και ποιοτικό, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό review από το αγαπημένο σας site, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση μεταξύ των gamers οτι ο turn-based τίτλος της Daedalic… πέρασε κάτω από τα ραντάρ του κοινού και δεν άφησε κάποια ιδιάιτερα έντονη εντύπωση σε μια χρονιά κατά την οποία η αλήθεια είναι πως είδαμε πολλά και εξαιρετικά επιτυχημένα παιχνίδια turn-based strategy και RPG. Παρ’ όλα αυτά, ορίστε που η γενική αίσθηση αποδείχθηκε λάθος και βρίσκομαι στην πολύ ευχάριστη θέση να παρουσιάζω το Blackguards 2! Η εμπορική επιτυχία του πρώτου παιχνιδιού αποδεικνύει περίτρανα οτι η πρόσφατη αναγέννηση των κλασικών computer RPGs δεν περιορίζεται στα παιχνίδια με “βαρύ” όνομα  και  ονομαστούς developers (Wasteland 2, Divinity: Original Sin). Η επιτυχία τίτλων όπως το Blackguards δείχνει οτι το κοινό “διψά” για παιχνίδια αυτού του είδους και είναι έτοιμο να δώσει ευκαιρίες σε όλους τους developers για να δείξουν την αξία τους! 

Φυσιολογικά θα έχετε ήδη κάνει το σχετικό browsing στο διαδίκτυο για να δείτε τα reviews που έχουν ήδη δημοσιευθεί για το Blackguards 2 και θα έχετε ήδη σχηματίσει μία πρώτη εντύπωση. Το παιχνίδι φαίνεται να έχει προκαλέσει έναν μικρό “διχασμό” στις τάξεις των reviewers και των gamers: Ενώ η πλειοψηφία των mainstream sites θεωρεί το Blackguards 2 ως μια ξεκάθαρη βελτίωση από το περυσινό παιχνίδι σε όλους τους τομείς, κρίνοντας ως θετικές τις απλοποιήσεις και το streamlining που έχει αναμφίβολα δεχθεί ο τίτλος, υπάρχει μια σημαντική μερίδα κοινού και κριτικών που θεωρεί οτι οι αλλαγές αυτές αφαιρούν σημαντικό βάθος από το gameplay και “casualοποιούν” ένα βαθύ και πολύπλοκο strategy-RPG. Η δική μου αίσθηση, μετά από δεκάδες ώρες ενασχόλησης με το Blackguards 2, είναι οτι (κλισέ incoming!) η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Προτού όμως επεκταθούμε στις λεπτομέρειες του gameplay και του combat system, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Η CASSIA…

…η οποία περνά τη νιότη της κλειδωμένη στο σκοτεινό μπουντρούμι όπου την έριξε ο άκαρδος σύζυγός της. Αφημένη για χρόνια με μόνη παρέα τις σκέψεις της και με το δηλητήριο των αραχνών που συχνάζουν στο μπουντρούμι να ρέει στις φλέβες της, η άλλοτε όμορφη Cassia έχει πλέον παραμορφωθεί τόσο στο πρόσωπο όσο και στην ψυχή. Η φλόγα της εκδίκησης και μια ακατανίκητη δίψα για εξουσία θα δώσουν στην Cassia την απαραίτητη ώθηση ώστε να σπάσει τα δεσμά της, να αποδράσει από την φρικτή φυλακή της και να ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον του άλλοτε συζύγου της, συγκεντρώνοντας σταδιακά στρατό και συμμάχους, κατακτώντας μία προς μία πόλεις και περιοχές και πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στην πρωτεύουσα Mengbilia. Η επιτυχία ή η κατάρρευση της φιλόδοξης αυτής εκστρατείας εξαρτάται αποκλειστικά από εσας, από τις επιλογές που θα κάνετε στο στρατηγικό χάρτη αλλά και από τις αποφάσεις που θα πάρετε σε κομβικά σημεία. Ο χαρακτήρας της Cassia είναι επίσης ανοικτός προς διαμόρφωση: θα επιλέξετε την μεγαλόψυχη οδό, αποφεύγοντας ακραίες κινήσεις εκδίκησης και παραδειγματισμού, ή θα βάψετε με αίμα την πορεία σας προς την Mengbilia; Το παιχνίδι θα σας θέσει πιο πολλά διλήμματα από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές!

Blackguards208Ο στόχος σας; Να εξαφανίσετε τις κόκκινες σημαίες από τον χάρτη!

Μετά την ολοκλήρωση του προλόγου (ο οποίος εξελίσσεται κατά τα χρόνια της αιχμαλωσίας της Cassia και λειτουργεί ως tutorial για τις βασικές λειτουργίες του παιχνιδιού) ο παίκτης θα έρθει αντιμέτωπος με τον world map του Blackguards 2, ο οποίος απεκονίζει τις πόλεις, τους οικισμούς και τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος της South Aventuria. Στόχος; Η απόλυτη κυριαρχία φυσικά! Αισθάνομαι οτι με το Blackguards 2 η Daedalic αναπροσαρμόζει την ισορροπία μεταξύ των RPG και strategy στοιχείων, γέρνοντας ελαφρώς την πλάστιγγα προς την πλευρά της στρατηγικής μέσω της αναπροσαρμογής των στόχων που τίθενται στον πάικτη. Αντίθετα με το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς όπου ο στόχος της campaign και του main quest ήταν η εξέλιξη της ιστορίας και η ολοκλήρωσή της, εδώ ο στόχος που τίθεται είναι καθαρά εδαφικός: η Cassia θέλει να φθάσει στην πρωτεύουσα και να εκθρονίσει τον άνδρα της. Για να συμβεί αυτό η ηρωίδα μας θα πρέπει όπως είπαμε να συγκεντρώσει στρατό και συμμάχους, αλλά και να επεκτείνει την επιρροή και την ισχύ της κατακτώντας τα εδάφη του παρελμβάνονται μεταξύ της τωρινής της θέσης και της πρωτεύουσας Mengbilia. Η κίνηση στον χάρτη δεν γίνεται πλέον απολύτως ελεύθερα, οι περιοχές της South Aventuria δεν βρίσκονται εκεί προς εξερεύνηση αλλά προς κατάκτηση!

Blackguards205Απελευθερωτής ή τύραννος; Η επιλογή είναι δική σας.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Cassia αποτελούνται από την ίδια, το party της (με αρκετά από τα μέλη του να επιστρέφουν από το πρώτο Blackguards) και από μισθοφόρους στρατιώτες τους οποίους παίρνει με το μέρος της απελευθερώνοντάς τους νωρίς στην campaign. Η ανάπτυξη των ικανοτήτων της Cassia και του party γίνεται με την επένδυση των κερδισμένων Adventure Points από την ολοκλήρωση quests και την κατάκτηση περιοχών σε μια μεγάλη ποικιλία από skills, talents και abilities.  Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς συνίσταται στην αφαίρεση του αρχικού character creation, καθώς ξεκινάτε την campaign με συγκεκριμένο χαρακτήρα,  και γενικά με την παράλειψη της καρτέλας των Attributes. Πλέον τα βασικά χαρακτηριστικά των χαρακτήρων είναι δεδομένα και εσείς απλώς ξοδεύετε Adventure Points για να διαμορφώσετε το πλαίσιο των ικανοτήτων τους. Ξεκάθαρη απλοποίηση σε σχέση με το Blackguards 1. Μπορεί να θεωρηθεί “dumbing down”; Προφανώς ναι, ωστόσο θεωρώ πως η εν λόγω απλοποίηση λειτουργεί θετικά για το παιχνίδι ως σύνολο. Στο review του προηγούμενου παιχνιδιού είχα αναφερθεί στην τεράστια ποικιλία από skills, spells, attributes και talents και στο βάθος που όλες αυτές οι επιλογές προσέδιδαν στο παιχνίδι, ωστόσο τόνισα και τα πιθανά προβλήματα για τον χρήστη ο οποίος εισέρχεται για πρώτη φορά στον κόσμο του Dark Eye και τον βαθμό σύγχυσης που ενδέχεται να αντιμετωπίσει. Το νέο σύστημα συνεχίζει να επιτρέπει το εκτενές customization της εξέλιξης των χαρακτήρων, αφαιρώντας απλώς ένα από τα ήδη πολλά επίπεδα του character development. Προσωπικά δεν ένιωσα σε κανένα σημείο οτι το παιχνίδι απώλεσε κάτι ιδιαίτερο σε βάθος, η δική σας άποψη ενδεχομένως να διαφέρει.

Blackguards202Πριν από κάθε μάχη καλείστε να επιλέξετε τους συμμετέχοντες σε αυτή.

Μετά από αυτή τη σύντομη παρένθεση επιστρέφουμε στον world map όπου η κάθε κίνηση του παίκτη έχει τη δική της σημασία. Η Cassia κινείται ελεύθερα στις περιοχές που βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχό της όμως μπορεί να επιτεθεί μόνο σε περιοχές και οικισμούς οι οποίοι συνορεύουν με τα δικά της εδάφη, οπότε ξεχάστε εξυπνάδες του στυλ “κάνω κατευθείαν ντου στην Mengbilia και τελειώνω το παιχνίδι σε ένα γύρο”. Επιπλέον, η απόφαση για την επόμενη περιοχή στην οποία θα επιτεθείτε δεν πρέπει να παίρνεται ελαφρά τη καρδία καθώς ο τύπος της επιβράβευσης για την κατάκτησή της έχει τεράστια, καταλυτική σημασία για την εξέλιξη ολόκληρης της εκστρατείας σας! Η κάθε περιοχή έχει έναν δείκτη δυσκολίας και μια σειρά από bonuses για τους χαρακτήρες ή τους μισθοφόρους σας. Για παράδειγμα, η κατάκτηση ενός οικισμού ενδέχεται να επιφέρει βελτίωση των χαρακτηριστικών και του οπλισμού των μισθοφόρων σας, ξεκλείδωμα νέων τύπων μονάδων, πρόσβαση σε καλύτερο εξοπλισμό για το party, επίλυση ενός σημαντικού sidequest, προσθήκη επιπλέον χαρακτήρων στο party και πολλά άλλα. Μιλάμε επομένως για μία αρκετά freeform campaign με σημαντικό βαθμό replayability και περιθώριο για πειραματισμό με την επιλογή εναλλακτικών διαδρομών και τη χρήση διαφορετικών bonuses. Στο παιχνίδι έχει προστεθεί και το στοιχείο της υπεράσπισης των κατακτημένων εδαφών: Μετά από τρεις επιθετικές κινήσεις της Cassia στον χάρτη ο σύζυγός της θα αντεπιτεθεί επιχειρώντας να ανακαταλάβει κάποια περιοχή και εσείς θα πρέπει να αμυνθείτε με τις δικές της δυνάμεις. Η νίκη κρατά την περιοχή υπό τον έλεγχό σας, η ήττα σημμαίνει απώλεια της περιοχής και των σχετικών bonuses. Προσοχή λοιπόν στα νώτα σας!

Blackguards204Το camp της Cassia δεν αποπνέει αέρα φιλοξενίας.

Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των πολεμικών εξορμήσεων η Cassia και ο στρατός της αράζουν στο δικό τους camp το οποίο λειτουργεί ως hub για μια σειρά από ενέργειες. Η επιρροή από το αντίστοιχο feature του Dragon Age Origins είναι εμφανής: στο camp η Cassia έχει πρόσβαση σε εμπόρους και trainers, συνομιλεί με τα μέλη του party της και επηρεάζει την εξέλιξή τους, παίρνει σημαντικές ηθικές αποφάσεις και προβαίνει σε… ψυχολογική ενδοσκόπηση. Το στοιχείο του role playing παραμένει σε γενικές γραμμές παρόμοιο με το πρώτο Blackguards, δηλαδή δίνει την ευκαιρία στον παίκτη να πάρει ορισμένες δύσκολες αποφάσεις και να διαμορφώσει τον χαρακτήρα των συμπολεμιστών του ως ένα βαθμό, χωρίς να υπάρχουν όμως κατακλυσμιαίες συνέπειες στον γενικότερο κόσμο του παιχνίδιού. Τουλάχιστον αυτή τη φορά ο θάνατος ή η επιβίωση των μελών της ομάδας σας δεν είναι scripted αλλά εξαρτάται από τις δικές σας ενέργειες, οπότε σε αυτό το κομμάτι υπάρχει σαφής βελτίωση. Κατά τα άλλα οι επιλογές που σας δίνονται θυμίζουν… Bioware, καθώς καλείστε συνήθως να διαλέξετε μεταξύ good και evil επιλογών ή paragon και renegade αν προτιμάτε την masseffectική ορολογία. Οι choices & consequences του Blackguards 2 δεν προσφέρουν ιδιαίτερο πλούτο επιλογών όμως πιστεύω πως αρκούν για ένα υβρίδιο μεταξύ strategy και RPG.

ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ

Blackguards201Η δύναμη των αριθμών δεν είναι με το μέρος μας…

Φυσικά η έμφαση στο Blackguards 2 συνεχίζει να δίνεται στις tactical turn-based μάχες. Όπως είχα πει και για το πρώτο παιχνίδι, αν δεν απολαμβάνετε την turn-based combat και ψάχνετε απλώς για ένα βαθύ RPG τότε… ψάξτε αλλού, αφού πάνω από το 80% του χρόνου σας στο Balckguards 2 θα αναλωθεί στο grid-based πεδίο της μάχης. Τα βασικά του συστήματος μάχης παραμένουν αναλλοίωτα εν συγκρίσει με το πρώτο παιχνίδι, τόσο στο επίπεδο του interface όσο και στις λεπτομέρειες της μάχης εν γένει. Ο κάθε χαρακτήρας έχει στη διάθεσή του μία βασική επίθεση και από εκεί και πέρα οι δυνατότητές του εξαρτώνται από τα skills, talents και spells που έχετε ξεκλειδώσει μέσω του character system. Στο κάτω μέρος της οθόνης κυριαρχεί η initiative bar μέσω της οποίας γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή πότε θα έρθει η σειρά κίνησης και επίθεσης για όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες, ενώ στο επάνω μέρος υπάρχει μία hotbar στην οποία μπορείτε να ρίξετε τις επιθέσεις και τα skills που χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Οι χάρτες των μαχών χωρίζονται σε εξάγωνα και σε κάθε γύρο οι μονάδες μπορούν είτε να κινηθούν και να επιτεθούν είτε να κινηθούν σε διπλάσια απόσταση. Μια καινούρια προσθήκη είναι η λειτουργία του cover, σε γενικές γραμμές αντίστοιχη του “hunker down” στο παιχνίδι Xcom καθώς η μονάδα σκύβει πίσω από σημεία κάλυψης και αυξάνει τα αμυντικά της στατιστικά. Οι ειδικές κινήσεις και τα spells προκαλούν σαφώς μεγαλύτερη ζημιά από τις κοινές επιθέσεις αλλά κοστίζουν σε endurance και astral points αντίστοιχα, οπότε η χρήση τους πρέπει να γίνεται φειδώ και όταν πραγματικά χρειάζεται.

Blackguards207Δείγμα από το action wheel που περιέχει όλες τις δυνατές επιλογές ενός χαρακτήρα.

Ήδη από την αρχή της campaign θα διαπιστώσετε ότι οι χάρτες στο Blackguards 2 έχουν γενικά σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος και περιλαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό σημείων κάλυψης, παγίδων και συμμετεχουσών μονάδων. Οι περισσότεροι χάρτες αποδεικνύονται προσεκτικά σχεδιασμένοι έτσι ώστε να δίνουν στον παίκτη και στους αντιπάλους του πολλαπλές επιλογές για την προσέγγιση της εκάστοτε μάχης, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποιος “μπούσουλας” τον οποίο είστε υποχρεωμένοι να ακολουθείτε πέραν των απολύτως βασικών (όπως η προστασία των spellcasters από τις melee μονάδες). Η ποικιλία στο σχεδιασμό και τη δομή των χαρτών είναι πράγματι αξιοσημείωτη και δύσκολα θα βαρεθείτε αφού τα objectives αλλάζουν πολύ συχνά και αρκετοί από τους χάρτες περιλαμβάνουν διάφορες… εκπλήξεις. Συνολικά το combat system έχει δεχθεί ορισμένες μικρές βελτιώσεις αλλά χωρίς να αλλάξει ιδιαίτερα ο χαρακτήρας του, άλλωστε δεν υπήρχε και καμία τέτοια ανάγκη. Αν σας άρεσε το σύστημα μάχης στο πρώτο Blackguards τότε θα ευχαριστηθείτε σίγουρα τις μάχες στο sequel.

Blackguards203Η μπλέ γραμμή δείχνει μέχρι πού μπορείτε να κινηθείτε χωρίς να απωλέσετε τη δυνατότητα επίθεσης.

Αντίθετα με τις χειρουργικού τύπου επεμβάσεις στο role playing και το combat system, ο τεχνικός τομέας δεν έχει να παρουσιάσει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο. Η μηχανή γραφικών, ο ήχος και το interface παραμένουν στα επίπεδα του πρώτου Blackguards, επομένως τα παράπονα από το προηγούμενο παιχνίδι για το υπερβολικά θολό Anti-aliasing και τα μέτρια voiceovers συνεχίζουν να ισχύουν. Γενικά το παιχνίδι φαίνεται να τρέχει καλύτερα από το προηγούμενο στους περισσότερους χάρτες αλλά συνάντησα και περιπτώσεις όπου ο ταλαίπωρος επεξεργαστής μου αδυνατούσε εμφανώς να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και με ανάγκαζε να υπομένω framerates της τάξης των 15 fps ανεξαρτήτως του αν είχα επιλέξει low ή high ρυθμίσεις, σαφής ένδειξη για την ύπαρξη καραμπινάτου CPU bottleneck. Το κατανοώ, εξάλλου ο επεξεργαστής του συστήματός μου οδεύει ταχέως προς τη σύνταξη, ωστόσο δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω για άλλη μια φορά το ενοχλητικό φαινόμενο των αδικαιολόγητα χαμηλών επιδόσεων (συγκριτικά με το παρεχόμενο επίπεδο ποιότητας) σε παιχνίδι που βασίζεται στη μηχανή γραφικών Unity. Ας ελπίσουμε ότι η έλευση του DirectX 12 θα μας απαλλάξει οριστικά από τέτοιου είδους επιδόσεις.

Το Blackguards 2 τελικά είναι ένα επαρκές sequel ενός ήδη ποιοτικού παιχνιδιού. Οι developers προέβησαν σε ορισμένες αλλαγές και προσθήκες με το αποτέλεσμα να κρίνεται γενικά θετικό, όσο και αν κάποιες από αυτές τις αλλαγές ενδέχεται να δυσαρεστήσουν τους σκληροπυρηνικούς role players. Η campaign είναι πιο “ανοικτή” και με μεγαλύτερο κατά τη γνώμη μου ενδιαφέρον, οι μάχες έχουν αποκτήσει κάπως μεγαλύτερο βάθος και ποικιλία λόγω των μεγαλύτερων χαρτών και ορισμένα από τα ελαττώματα του πρώτου Blackguards έχουν εξαλειφθεί (π.χ. η αφθονία των crypt lice). Θα ήθελα να είχα δει μεγαλύτερη πρόοδο στον τεχνικό τομέα, ίσως με τη χρήση μιας καλύτερης και πιο ελαφριάς μηχανής γραφικών, αντιλαμβάνομαι ωστόσο οτι η συγκεκριμένη προσδοκία ενδεχομένως να μην είναι ρεαλιστική για έναν τίτλο που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Ακόμα κι έτσι δεν έχω κανέναν δισταγμό να προτείνω την αγορά του Blackguards 2 σε όλους τους οπαδούς των turn-based συστημάτων μάχης καθώς και σε όσους έπαιξαν και ευχαριστήθηκαν το πρώτο παιχνίδι. Για τους RPG fans η πρότασή μου συνοδεύεται από τον εξής αστερίσκο: σιγουρευτείτε οτι η ποσότητα των μαχών συγκριτικά με τα role playing στοιχεία δεν πρόκειται να σας κουράσει. Κατά τα άλλα, επενδύστε άφοβα.

admiralSpecs

Pros

  • Βαθύ σύστημα μάχης
  • Καλοσχεδιασμένοι χάρτες
  • Πιο “ανοικτή” campaign

Cons

  • Ο τεχνικός τομέας παραμένει μέτριος
  • Κάποιες μεγάλες πτώσεις του framerate
  • Λιτοί διάλογοι, σχετικά λίγα RPG στοιχεία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 83%

83%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL