REVIEWS

MOTO RACER 4

Κοντεύουν είκοσι χρόνια (γκλουπ…) από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε το πρωτότυπο Moto Racer της Delphine Software (RIP), μιας ταλαντούχας Γαλλικής ομάδας ανάπτυξης που τη δεκαετία του ’90 είχε φτιάξει ένα πολύ καλό όνομα με τίτλους όπως το Cruise for a Corpse, το Another World και φυσικά το Flashback. Το Moto Racer ήταν ένα διασκεδαστικότατο arcade racer, που έκανε αίσθηση ακόμα και στους PC users που ήταν περισσότερο συνηθισμένοι στα simulations και η τελευταία μεγάλη επιτυχία της εταιρίας, την οποία διαδέχθηκε δύο ακόμα sequels, χωρίς πάντως να έχουν ανάλογο αντίκτυπο στην αγορά. Ειδικά το τρίτο μέρος απέτυχε παταγωδώς και ήταν υπεύθυνο τόσο για την απομάκρυνση της εταιρίας από την “ομπρέλα” της Electronic Arts όσο και για το οριστικό κλείσιμο της λίγα χρόνια αργότερα.

Το Moto Racer 4 τώρα πρόκειται για μια τελείως διαφορετική υπόθεση, καθώς το μοναδικό στοιχείο που έχει διατηρηθεί από την αρχική “τριλογία” είναι η συμμετοχή του δημιουργού της σειράς Paul Cuisset στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Κοινώς, πρόκειται για ένα εντελώς καινούριο παιχνίδι, που απλά για λόγους νοσταλγίας/marketing (;), η εκδότρια εταιρία Microids, σε συνεργασία με την ομάδα που ανέλαβε την δημιουργία του Artefact Studios, αποφάσισαν να κοτσάρουν τον αριθμό 4 σε μια σειρά που είναι αμφίβολο αν έχει ακόμα πιστό κοινό που θα επιθυμούσε να δει κάποια συνέχειά του. Ας δούμε λοιπόν αν το τέταρτο “επεισόδιο” της σειράς έχει θέση στη σημερινή gaming πραγματικότητα.

Moto Racer 4 Shot1Night rider…

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία των Moto Racer είναι ότι περιλάμβαναν αγώνες τόσο με street όσο και με cross μηχανές. Το ίδιο στοιχείο διατηρείται και εδώ, με το Moto Racer 4 να καλεί το παίκτη να λάβει μέρος σε σχετικούς αγώνες με έπαθλο, τι άλλο, τη πρωτιά. Φυσικά, το gameplay είναι απόλυτα arcade, με ελάχιστα στοιχεία ρεαλισμού και με τις μηχανές να αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες χωρίς να “νoιώθουν” ιδιαίτερα από τις στροφές της ασφάλτου ή από τις κακουχίες των αναχωμάτων. Λόγω αυτής της arcade προσέγγισης, τα controls του παιχνιδιού είναι αρκετά νευρικά, με τη συνύπαρξη μάλιστα και μιας μορφής QTE για την ενεργοποίηση του άκρως απαραίτητου TURBO των μηχανών, οπότε ένα gamepad θα βοηθούσε αρκετά στο να τα τιθασεύσετε. Ως ενός σημείου όμως, γιατί ακόμα και μετά από ώρες παιχνιδιού, δύσκολα θα νοιώσετε ότι ελέγχετε πλήρως τις μηχανές σας, καθώς υπάρχουν λίγες στιγμές που απλά αρνούνται να υπακούσουν επακριβώς στις εντολές που τους δίνετε. Τα πρώτα καμπανάκια έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν…

Το Moto Racer 4 ενσωματώνει ένα αρκετά ιδιαίτερο σύστημα αξιολόγησης στο Career mode του, το οποίο είναι αυτό που κατά κύριο λόγο θα σας απασχολήσει, όπου πριν κάθε αγώνα εκτιμάτε εσείς ο ίδιος τις ικανότητες σας και δηλώνετε εκ των προτέρων σε ποια θέση θα τερματίσετε (τρίτος και άνω). Αν το κατορθώσετε, τότε κερδίζετε από ένα έως τρία αστέρια, τα οποία συλλέγετε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε περισσότερα και δυσκολότερα events, ενώ αν οδηγήσετε με στυλ και… φαντασία και καλύψετε τους απαιτούμενους πόντους της εκάστοτε πίστας, τότε κερδίζετε upgrade πόντους, με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τις επιδόσεις της μηχανής σας.

Moto Racer 4 Shot2Ουπς, μάλλον κάτι δεν υπολογίσαμε σωστά.

Υπάρχει πληθώρα από events και για τα δύο είδη μηχανών εξίσου, από απλούς αγώνες κατάταξης και time trials, μέχρι πιο εξειδικευμένους διαγωνισμούς όπως το Last Rider Standing, το Hunter ή το Slalom – συνολικά ο μπαξές περιλαμβάνει 15 διαφορετικά events. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι έχετε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ μιας πλειάδας αναβατών, με τα ανάλογα nicknames και τη δική τους “προσωπικότητα”, οι οποίοι καβαλούν και διαφορετικές μάρκες μηχανών, που με τη σειρά τους έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά: ταχύτητα, κράτημα, επίδοση TURBO και επιτάχυνση. Αρχικά, υπάρχουν μόνο τρεις αναβάτες διαθέσιμοι και αν θέλετε να ξεκλειδώσετε και τους υπόλοιπους, τότε θα χρειαστεί να ιδρώσετε αρκετά, καθώς θα πρέπει να τερματίσετε πρώτοι σε κάποιο πρωτάθλημα.

Και εδώ πια αρχίζουν τα προβλήματα. Κατ’ αρχήν, το σύστημα “αυτοεκτίμησης” του παίκτη, όσο και αν στη τελική πρόκειται για μια κεκαλυμμένη επιλογή μεταξύ της κλασικού τριλλήματος easy/medium/hard, χωλαίνει στο γεγονός ότι σας αφαιρεί από ένα έως τρία αστέρια αντίστοιχα, αν αποτύχετε σε κάποιο event ή ακόμα και αν εγκαταλείψετε με quit! Πρακτικά, άπαξ και αποφασίσετε να ξεκινήσετε ένα event, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να το φέρετε εις πέρας, διαφορετικά βγαίνετε χαμένοι, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι λαμβάνει υπόψη του μονάχα τη τελευταία προσπάθεια σας, αγνοώντας όλες τις προηγούμενες. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι σε κάποιο event κερδίζετε τα δύο αστέρια και αποφασίζετε να ξανατρέξετε, στοχεύοντας για το τρίτο. Αν δεν τα καταφέρετε, κάτι πάρα πολύ πιθανό, τότε το παιχνίδι σας αφαιρεί και τα δύο αστέρια που είχατε κερδίσει προηγουμένως! Πραγματικά απορώ ποιος σκέφτηκε ότι το σύστημα αυτό είναι μια καλή ιδέα, καθώς ταλαιπωρεί άνευ λόγου το παίκτη και τον αναγκάζει να παίζει ξανά και ξανά τις ίδιες πίστες, προκαλώντας αφόρητη βαρεμάρα και εκνευρισμό ταυτόχρονα. Πόσο μάλλον όταν διαπιστώσετε, με έναν φαιδρό “been there, done that” τρόπο, ότι η διαφορά επιπέδου δυσκολίας μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου αστεριού (του medium με του hard δηλαδή, στο ελληνικότερο) είναι χαώδης.

Moto Racer 4 Shot3Ε καλά, όχι για πολύ.

Επίσης, το Moto Racer 4 έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα ισορροπίας μεταξύ των διαφόρων events: υπάρχουν αγώνες που ακόμα και στο χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας θα φτύσετε αίμα για να τους ολοκληρώσετε, ενώ κάποιους άλλους θα τους περάσετε με τη πρώτη προσπάθεια. Θα αντιμετωπίσετε time trials με πολύ στενά χρονικά περιθώρια (χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ένα το πέρασα με την εικοστή προσπάθεια, για κλάσματα του δευτερολέπτου!), πολύ εχθρική ΑΙ στους αντίπαλους αναβάτες, που σπάνια κάνουν λάθη και είναι σχεδόν αδύνατο να τους πλησιάσετε άπαξ και ξεφύγουν – ενώ αντίθετα εσάς σας φτάνουν πολύ εύκολα, ακόμα και αν προηγουμένως έχουν τρακάρει τρεις/τέσσερις φορές – και διαδρομές που μάλλον έχουν σχεδιαστεί στη τύχη παρά μετά από προϊόν μελετημένης δουλειάς.

Πάντως, αυτή η επιμονή της ομάδας ανάπτυξης στο “grinding” των ίδιων events, ξανά και ξανά, έχει και άλλες προεκτάσεις που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση. Εξηγούμαι: ο μοναδικός τρόπος για να ξεκλειδώσετε upgrade points για την αναβάθμιση της μηχανής σας είναι (όπως προαναφέραμε) η στυλιζαρισμένη οδήγηση, το οποίο για τις street μηχανές αφορά τις επικίνδυνες μανούβρες, τις σούζες και το έγκαιρο πάτημα του TURBO, ενώ στις cross προστίθενται και τα “καραγκιοζιλίκια” όσο βρίσκεστε στον αέρα. Όσο πιο συχνά οδηγείτε λοιπόν κατ’ αυτό το τρόπο, τόσο περισσότεροι είναι οι πόντοι που θα συλλέξετε στο τέλος του event, εφόσον βέβαια κερδίσετε κιόλας. Όμως, συχνά οι απαιτούμενοι πόντοι είναι τόσοι πολλοί που καταντά τραγελαφικό, ενώ το παιχνίδι σας αφαιρεί πόντους από τη τελική βαθμολογία αν οδηγήσετε, έστω και οριακά, εκτός δρόμου. Το χειρότερο όμως είναι ότι κάποιες φορές το παιχνίδι επιβάλλει τη χρήση συγκεκριμένου αναβάτη για κάποιο event, το οποίο με απλά μαθηματικά σημαίνει το εξής: ότι θα πρέπει να νικήσετε σε ένα πρωτάθλημα, που περιλαμβάνει μια σειρά από αρκετούς αγώνες χωρίς διακοπή, στο τρίτο επίπεδο δυσκολίας ΚΑΙ να αναβαθμίσετε τη μηχανή του νέου αναβάτη, γιατί διαφορετικά δεν έχετε ιδιαίτερες ελπίδες να προχωρήσετε παρακάτω.

Moto Racer 4 Shot4Κοίτα μαμά, χωρίς πόδια.

Νομίζω ότι η Artefact Studios το παράκανε με την εχθρικότητα που δείχνει απέναντι στο παίκτη, καθώς έτσι η όλη εμπειρία βρίσκεται στο επίπεδο της αγγαρείας. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της προκλητικής και της άδικης δυσκολίας και το Moto Racer 4 πατάει κυρίως υπέρ της δεύτερης, χωρίς μάλιστα και σαν arcade τίτλος να προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις, ακόμα και αν βρεθείτε στις “καλές” στιγμές του σε νορμάλ events. Γενικότερα όμως και στους υπόλοιπους τομείς, το Moto Racer 4 κολυμπάει σε ρηχά νερά. Η χρήση της Unreal Engine 4 είναι μετριότατη, με textures τριετίας, αδικαιολόγητα hiccups, παρ’ όλο που επιτυγχάνεται μια ικανοποιητική αίσθηση ταχύτητας χωρίς αυξημένες απαιτήσεις σε hardware (αυτό έλειπε), και με μερικά glitches που μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και την ομαλή κίνηση της μηχανής σας στο δρόμο. Από την άλλη, το soundtrack είναι ένα από τα πιο αδιάφορα που έχω ακούσει, καθώς ακούγεται σαν κάποιος να βρήκε από search engine ετοιματζίδικες μελωδίες και riffs και να τα ένωσε όλα μαζί. Όσον αφορά το multiplayer, λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να σας εξυπηρετήσω, αλλά δεν κατάφερα να εντοπίσω κανένα παίκτη online όσες φορές και αν προσπάθησα, ενώ υφίσταται και split screen local multiplayer, αν βρείτε κάποιον ηρωικό φίλο σας να το δοκιμάσετε μαζί.

Συνοψίζοντας, το Moto Racer 4 είναι ένα παιχνίδι που, μόνο με μεγάλη επιείκεια, θα το χαρακτήριζα μέτριο. Δυστυχώς, η ενασχόληση μαζί του ήταν μία από τις δυσάρεστες στιγμές ενός reviewer και μόνη αχτίδα φωτός σε αυτό το τίτλο είναι η Artefact Studios να φέρει στα ίσια το παιχνίδι της με μια σειρά από αποτελεσματικά patches, αν και με την εμπορική απήχηση που έχει έως τώρα, δείχνει κομματάκι δύσκολο. Κρίμα.

 

Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media για τη παροχή του review code.

Pros

  • Ποικιλία από events τόσο στις street όσο και στις motocross μηχανές
  • Καλή αίσθηση της ταχύτητας
  • Αυξημένη arcade πρόκληση…

Cons

  • … με σύστημα που τιμωρεί πολύ άδικα το παίκτη, κάτι που οδηγεί γρήγορα σε εκνευρισμό
  • Μερικά bugs και glitches που επηρεάζουν το gameplay
  • Μέτρια υλοποίηση της Unreal Engine 4
  • Απελπιστικά generic και κουραστικό soundtrack
  • Διακοσμητικό multiplayer mode

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 56%

56%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL