REVIEWS

FOOTBALL MANAGER 2013

Στις ταινίες θρίλερ υπάρχουν πάντοτε ορισμένες στιγμές ηρεμίας και γαλήνης, όπου οι πρωταγωνιστές νομίζουν πως έχουν σκοτώσει τον κακό και ο εφιάλτης τους έχει τελειώσει. Αγκαλιάζονται με ανακούφιση και δάκρυα στα μάτια, γυρνούν να φύγουν και… Νάτος! Ο κακός εμφανίζεται ξανά και κόβει μερικούς σε φέτες, στέλνοντας το μήνυμα οτι κανείς δεν ξεφεύγει τόσο εύκολα. Έτσι την πάτησα και εγώ με το Football Manager, όταν, μετά από πολλά χρόνια απόλυτης εξάρτησης με τη σειρά, δεν ασχολήθηκα σχεδόν καθόλου με τα FM των ετών 2009-2011. Η φυσιολογική κόπωση είχε κάνει επιτέλους την εμφάνισή της, οπότε άφησα κατά μέρος το Manager και ασχολήθηκα με άλλα games. Κάθε χρόνο, την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου στην οποία κυκλοφορεί παραδοσιακά το FM, κοιτούσα τα previews και τις υποσχέσεις για επαναστατικές αλλαγές, αλλά δεν ένιωθα πλέον μέσα μου την επιθυμία να ξαναπαίξω. Η πολύχρονη σχέση μου με το Football Manager είχε λάβει πλέον τέλος, ήταν καιρός να κοιτάξω μπροστά και να μεταφέρω νοητά το FM στο μέρος του μυαλού όπου αποθηκεύονται οι ευχάριστες νεανικές αναμνήσεις.

Αμ δε! Οι περιστάσεις τα έφεραν έτσι ώστε να αναλάβω την παρουσίαση του Football Manager 2012 στην προηγούμενη επαγγελματική μου στέγη. Πρώτη σκέψη μόλις είδα τη γνώριμη οθόνη του Game Creation: “Hello old friend”… Ξεκίνησα να ασχολούμαι χλιαρά, σχηματίζοντας την ομάδα μου και αναζητώντας τρόπους να περικόψω το μπάτζετ γιατί είμαι λίγο “σφικτός” όσο αφορά τις δαπάνες των ομάδων μου. Έτοιμη η ομάδα, ας κάνω quit – αλλά να δω πρώτα πώς πάει η προετοιμασία γιατί τα φιλικά δεν είναι ενθαρρυντικά. Οκ, τώρα κάτι γίνεται – μήπως όμως να ρίξω μια ματιά για ελεύθερους παίκτες πριν πάω για ύπνο; Χμ, υπάρχουν καλές λύσεις, θα συμφωνήσουν όμως να έρθουν; Ας περιμένω λίγο μέχρι να κλειδώσει η μεταγραφή. Φτάσαμε λίγο πριν την έναρξη, ας δω τι θα γίνει στο πρώτο επίσημο ματς για να έχω μια εικόνα της ομάδας. Επ, για μισό λεπτό, πότε φτάσαμε στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου; Τι ώρα είναι; [Κοιτάζω ρολόι] Ξημερώματα! Μα… πώς; Αφού… αφού είχα ξεφύγει. Όχι πάλι, ΟΧΙ ΠΑΛΙ! Λίγο πριν κλείσω τα μάτια μου και ξαπλώσω πάνω στο πληκτρολόγιο, έριξα μια τελευταία ματιά στην οθόνη του υπολογιστή. Θα έπαιρνα όρκο πως έγραφε “Hotel California”.

fm1301You can check out anytime you want, but you can never leave.

Δεν εξεπλάγην ούτε στο ελάχιστο όταν έμαθα αργότερα οτι το FM2012 αποδείχθηκε το πιο επιτυχημένο παιχνίδι της Sports Interactive. Η 3D απεικόνιση είχε ακόμα προβλήματα, όπως τους υπεράνθρωπους τερματοφύλακες που απέκρουαν δέκα τετ-α-τετ σε κάθε αγώνα ή τις παράλογες κινήσεις των αμυντικών, το παιχνίδι όμως στο σύνολό του αποτελούσε το απαύγασμα όλων των πρόσπαθειών της εταιρίας. Ήταν το FM της ωριμότητας, η έκδοση όπου όλα τα επιμέρους features των προηγούμενων εκδόσεων λειτουργούσαν πλέον όπως έπρεπε και έδεναν αρμονικά με τις υπάρχουσες λειτουργίες. Ένα εκπληκτικό παιχνίδι, αναμφίβολα το καλύτερο Manager στην ιστορία της Sports Interactive και απαραίτητη αγορά για όλους τους virtual managers. Και τώρα το πρόβλημα: Τι να προσθέσεις στο FM2013 ώστε να το κάνεις ακόμα πιο ποθητό;

fm1307Ναι, πολύ θα θέλατε.

Οι developers πρέπει να βρισκόταν εν μέσω κινηματογραφικής βραδιάς “Back to the Future” όταν αποφάσιζαν για την κατεύθυνση του FM2013, γιατί το πιο σημαντικό νέο feature παραπέμπει ευθέως στο παρελθόν της σειράς. Classic Mode, μια νέα επιλογή δίπλα στη γνώριμη Full Career η οποία αφαιρεί από το gameplay πολλά στοιχεία και επανεγκαθιδρύει την “Αγία Τριάδα” της εποχής Championship Manager: Tactics, Training, Transfers. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι οι υποχρεώσεις ενός manager σε Classic Mode περιορίζονται αυστηρά στους τρεις προαναφερθέντες τομείς και σε τίποτα άλλο, εξυπηρετώντας τον παίκτη που δεν έχει τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο ώστε να παίξει την πλήρη έκδοση της Career. Αν ήσασταν κάποτε φανατικός του Football Manager αλλά πλέον δεν ασχολείστε λόγω έλλειψης χρόνου, τότε το Classic Mode μπορεί να είναι η απάντηση στις προσευχές σας αφού επιτρέπει την ολοκλήρωση μιας σεζόν σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Μάλιστα το συγκεκριμένο mode συνοδεύεται και από ορισμένες αλλαγές στο interface που παραπέμπουν εμφανώς στα παλιότερα παιχνίδια της σειράς.

Συμπληρωματικά με το Classic Mode εμφανίζονται για πρώτη φορά στη σειρά (τουλάχιστον στις desktop εκδόσεις) τα λεγόμενα Challenges, ειδικές “αποστολές” που σας βάζουν σε μία δύσκολη κατάσταση και απαιτούν από εσάς να βρείτε τη λύση. Μπορείτε να σώσετε μια ομάδα που βρίσκεται στην τελευταία θέση λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος; Έχετε την ικανότητα να πάρετε μια παρέα από αμούστακα παιδιά και να τους κάνετε κανονική ομάδα; Αν πιστεύετε πως ναι, βροντοφωνάξτε “challenge accepted” και ριχτείτε στη μάχη με το μαχαίρι στα δόντια. Όσον αφορά το multiplayer, η φετινή έκδοση διαθέτει πλήρη ενσωμάτωση με την πλατφόρμα Steamworks και ομολογουμένως λειτουργεί ομαλά ακόμα και σε παιχνίδια διάρκειας πολλών ωρών.

fm1302Tα microtransactions όμως, τι τα ήθελαν;

Συμπαθητικά βεβαίως όλα τα παραπάνω, αλλά δεν είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα ενθουσίαζαν τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς των FM. Τι γίνεται με το “κανονικό” παιχνίδι, πώς λειτουργεί η match engine, πώς τα πάει το νέο Football Manager από άποψη ρεαλισμού; Αυτά είναι τα ερωτήματα που καίνε. Ετοιμαστείτε τώρα για την απάντηση: σε όλα τα παραπάνω το FM2013 τα πάει… καλούτσικα. Δε λιποθυμήσατε από ενθουσιασμό, έτσι; Δυστυχώς, ούτε και εγώ. Παίζοντας αρκετές σεζόν στο FM2013, τόσο στα ελληνικά πρωταθλήματα όσο και στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά, παρατήρησα αρκετές μικρές βελτιώσεις που βοηθούν ώστε η ροή του παιχνιδιού να ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα χωρίς να αποσπά συνεχώς την προσοχή του παίκτη σε δευτερεύοντα ζητήματα. Για παράδειγμα, έκανα εκτενή χρήση των νέων επιλογών για διαμοιρασμό αρμοδιοτήτων σε μέλη του staff και ιδιαίτερα στον Director of Football, ο οποίος ανέλαβε μεγάλο μέρος των διαδικαστικών και με άφησε να ασχοληθώ απερίσπαστος με μεταγραφές και τακτική. Στον τομέα του player search μπορείτε πλέον να προσθέσετε επίδοξους μεταγραφικούς στόχους σε διάφορες “θεματικές” shortlists αντί για τη μίας μεγάλης λίστας των προηγούμενων FM, ενώ σε γενικές γραμμές οι διαπραγματεύσεις των μεταγραφών μου φάνηκαν πιο ρεαλιστικές και οι ατζέντηδες σαφώς πιο διαλλακτικοί στις απαιτήσεις τους – φαίνεται πως η κρίση επηρέασε τους πάντες. Επίσης, για άλλη μια χρονιά έχουμε αλλαγές στον τρόπο κατάρτισης του training schedule ώστε να γίνει πιο κατανοητό και ξεκάθαρο. Χρήσιμες αλλαγές υπάρχουν και στο interface, με επιπλέον κουμπιά που εμφανίζουν άμεσα τα στοιχεία που χρειάζεστε χωρίς να υποχρεωθείτε στην αναζήτηση του κατάλληλου submenu. Μικροβελτιώσεις σίγουρα, αλλά σε βάθος χρόνου βοηθούν ώστε να εξοικονομείται χρόνος.

fm1304Αν η ομάδα δεν τραβάει και ο πρόεδρος γκρινιάζει, κατηγορήστε τον Director of Football για να τη βγάλετε καθαρή.

Πάμε τώρα και στη match engine. Με βάση τα όσα γνωρίζαμε από πέρυσι για τα πλάνα της Sports Interactive, το FM2012 υποτίθεται πως θα ήταν το κύκνειο άσμα της προηγούμενης έκδοσης της match engine και φέτος θα περνούσαμε στη νέα μηχανή που έστηνε εδώ και αρκετό καιρό η εταιρία. Τελικά… φάγαμε άκυρο. Η match engine είναι σχεδόν ίδια με το FM2012, με επιπλέον “καλλωπισμό” των σταδίων και των animations αλλά χωρίς το ριζικό επανασχεδιασμό που θα περίμενε κάποιος. Κατά πάσα πιθανότητα το development επικεντρώθηκε στο Classic mode και σε άλλες περιφερειακές προσθήκες, οπότε δεν έμεινε τελικά χρόνος για την ανανέωση της match engine. Χμ… Όχι οτι η match engine είναι κακή, αλλά δε μπορώ και δε θέλω να κρύψω την απογοήτευσή μου για την προφανή έλλειψη προόδου στο συγκεκριμένο τομέα. Έπαιξα πολλά matches ώστε να δω στην πράξη αν ορισμένα από τα bugs της προηγούμενης έκδοσης έχουν διορθωθεί. Έχουμε και λέμε:

Υπεράνθρωποι Τερματοφύλακες: Έχει μειωθεί το φαινόμενο, αφού οι επιθετικοί σκοράρουν περισσότερο στα τετ-α-τετ ή όταν αστοχούν στέλνουν τη μπάλα άουτ.

Ντουβάρια αμυντικοί: Συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς, καθυστερώντας χαρακτηριστικά να αντιδράσουν στις κινήσεις των επιθετικών και παίρνοντας θέσεις που απλώς δεν έχουν λογική.

Κεφαλιά-ασίστ αμέσως μετά από βολέ: Αν έχετε παίξει FM2012 ξέρετε σε ποιο φαινόμενο αναφέρομαι. Δεν το παρατήρησα να συμβαίνει πλέον στο FM013.

Αφύσικη συμπεριφορά της μπάλας: Μικρή βελτίωση, αλλά και πάλι ορισμενες φορές μοιάζει περισσότερο με μπαλόνι παρά με μπάλα ποδοσφαίρου. Ούτε κινείται με φυσικό τρόπο ούτε με τη σωστή ταχύτητα, ειδικά στα σουτ.

Ποιότητα των animations: Τίποτα, απογοήτευση. Υποτίθεται πως η match engine έχει πολλά νέα animations. Που άραγε, στα ball boys και στο διαιτητή; Η κίνηση των παικτών παραμένει αφύσικη, πολλές φορές μοιάζουν να “γλιστρούν” πάνω στο γήπεδο και όχι να τρέχουν, ενώ οι στροφές τους συνεχίζουν να είναι τραγικές οπτικά, θυμίζοντας κλαρκ φορτωμένο με μαδέρια. Για άλλη μια φορά η ικανότητα του κάθε παίκτη στο κοντρόλ δεν αποτυπώνεται στα animations, όλοι οι παίκτες κατεβάζουν τη μπάλα σαν το Μέσι.

Αληθοφάνεια ανάπτυξης: Μέτρια πρόοδος. Αυτή τη φορά οι ομάδες χαμηλού επιπέδου δείχνουν στο γήπεδο το πλήρες εύρος της αμπαλοσύνης τους, σουτάροντας στο γάμο του καραγκιόζη και κινούμενες νωχελικά. Το passing game όμως θέλει ακόμα δουλειά, έτυχε σε πολλές περιπτώσεις να βλέπω ομάδες Γ’ Εθνικής να γυρίζουν τη μπάλα με short passes σαν τη Μπαρτσελόνα. Δεν είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο πίεσης που ασκούν στο γήπεδο οι ισχυρές ομάδες.

Πολλά γκολ από κόρνερ: Διορθώθηκε, αλλά αντικαταστάθηκε από τα πολλά αυτογκόλ! Υποθέτω πως θα λυθεί γρήγορα με κάποιο patch.

Γενικά bugs: Δεν έχω παράπονο από τη σταθερότητα του παιχνιδιού, με εξαίρεση ένα περίεργο crash αφού έχω πατήσει quit game και έχω βγει στην επιφάνεια εργασίας. Μέσα στο παιχνίδι δεν παρατήρησα κάποιο σημαντικό bug.

fm1305

Συνοπτικά, το Football Manager 2013 παρουσιάζεται ελαφρώς βελτιωμένο από τον προκάτοχό του σε ορισμένες λεπτομέρειες, είναι ξεκάθαρο όμως οτι δεν πρόκειται για το μεγάλο εξελικτικό βήμα που προσδοκούσαμε. Δε θα το χαρακτηρίσω κακή αγορά, γιατί η σειρά προσφέρει σταθερά κάθε χρόνο χιλιάδες ώρες gameplay οπότε έστω και οι μικρές αυτές βελτιώσεις έχουν εμφανή αντίκτυπο στην ποιότητα του παιχνιδιού. Οι πιο casual gamers θα βρουν σίγουρα ενδιαφέροντα τα νέα game modes, ειδικά το Classic που βοηθά το παιχνίδι να κυλά ταχύτερα. Αν όμως ανήκετε στην κατηγορία των χρηστών που αγοράζουν το νέο FM κάθε 2-3 χρόνια και δε σας πειράζει να “παραλείψετε” κάποια ετήσια έκδοση, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε οτι δεν θα χάσετε και τίποτα σημαντικό αν δεν παίξετε το FM2013.

Οι μικροπροσθήκες και τα νέα modes καθιστούν το FM2013 οριακά καλύτερο του προκατόχου του, όμως η στασιμότητα στο θέμα της match engine δε χωνεύεται εύκολα. Κίτρινη κάρτα στην Sports Interactive.

Pros

  • Μικρές βελτιώσεις στο interface
  • Νέα Modes παιχνιδιού
  • Καλύτερο online

Cons

  • Στασιμότητα στο θέμα της match engine

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 75%

75%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

11 Comments

  1. Έχω καιρό να παίξω αλλά πήρα μια καλή ιδέα από το review…

    Απ’ότι καταλαβαίνω, η 3D engine παραμένει ελαφρώς…αποτυχία. Ποτέ δε τη χρησιμοποιήσα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η 2D engine μ’άρεσε πολύ όταν παρουσιάστηκε και τη χρησιμοποίησα για πολλά χρόνια. Προτιμώ τους παίκτες μου σαν κουκκίδες παρά σαν 3D ανδρείκελα-μινιατούρες, για κάποιο λόγο “δενόμουν” περισσότερο με την κουκκίδα και τον αριθμό πάνω της.

  2. Είχα να παίξω FM από το 2005 (έπαιζα το handheld 2010 στο στρατό αλλά δε μετράει:p) και το έχω λιώσει το 13.
    Δε με έχει ενοχλήσει κάτι ιδιαίτερα, εκτός από τα αυτογκόλ που είναι αρκετά..
    Επιπλέον, στην ελλάδα 2-3οι βγαίνουν κάτι γιάννενα και αστέρες τριπολης και στην ευρώπη εννοείται παίρνουν το πουλέν από τον 1ο-2ο προκριματικό γύρο. Με αποτέλεσμα να μένω μόνο εγώ να μαζεύω πόντους για την ελλάδα και όσο για το reputation της SuperLeague δεν ανεβαίνει με τίποτα και έτσι παίκτες μεγάλου βεληνεκούς δεν έρχονται στην ομάδα μου εκτός κι αν είναι στη δύση της καριέρας τους.

  3. Και στο δικό μου save γίνονται παράξενα πράγματα, η Ξάνθη είναι πρώτη με 6 βαθμούς διαφορά και ο Ολυμπιακός βολοδέρνει στο mid-table 🙂 Για όσους έχουν καιρό να παίξουν Football Manager το FM2013 είναι απολαυστικό, αλλά οι κάτοχοι του FM2012 πιθανότατα θα απογοητευτούν.

  4. Συμφωνώ. Καθώς είμαι χρόνια μανατζεράκιας, το πήρα και αυτό σχεδόν day 1. Εντάξει, το 12 ήταν φοβερό, αλλά η πλειοψηφία των φανς αναρωτήθηκαν τι έκαναν ένα χρόνο. Οκ, ωραίο το layout κλπ, αλλά ελάχιστες βελτιώσεις και χειρότερη match engine; Πολυέλεος. Μετά από μια εβδομάδα απασχόλησης επέστρεψα σε κάτι limbo και torchlight που είχα παρατήσει για να πιάσω το μάνατζερ.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL