REVIEWS

GOO SAGA

Χαίρομαι πάρα πολύ όταν ανακαλύπτω πως Ελληνικές εταιρείες εισέρχονται δυναμικά στον χώρο των video games και μάλιστα με πρωτότυπους και ιδιαίτερους τίτλους. Το Goo Saga είναι ένα τέτοιο παιχνίδι κι αποτελεί πόνημα της Toka Loka Games. Μπορεί αρχικά να εμφανίστηκε σε mobile συσκευές, όμως πολύ πρόσφατα έφθασε αισίως και στις οθόνες των υπολογιστών μας.

Ένα τρελός επιστήμονας καταφέρνει μετά από πολλά αποτυχημένα πειράματα να δώσει ζωή σε μια άμορφη μάζα, τον μικρό Goo. Όταν όμως ο μικρούλης γλίτσας ανακαλύπτει πως ο δημιουργός του έχει εξαφανιστεί, αποφασίζει να τον αναζητήσει αντιμετωπίζοντας τέρατα και φοβερές παγίδες στην πορεία του. Όπως γίνεται κατανοητό, σε έναν platform τίτλο σαν το Goo Saga, το σενάριο έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Παρόλα αυτά, μικρά και χαριτωμένα videos προωθούν το απλοϊκό σενάριο του τίτλου όταν ολοκληρώνουμε σιγά σιγά τους κόσμους του παιχνιδιού και αποτελούν σίγουρα μια ευχάριστη προσθήκη.

GooSaga 01Μεταλλικά, χαζοχαρούμενα πλάσματα θα προσπαθήσουν να κάνουν δύσκολη της ζωή μας…

Το Goo Saga, λοιπόν, αποτελεί ένα κλασικό παιχνίδι πλατφόρμας στο οποίο χειριζόμαστε την χρωματιστή μπαλίτσα που ακούει στο όνομα Goo. Μπορούμε να πηδάμε από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και να σκάμε με ορμή επάνω στα εχθρικά μεταλλικά περιπλανώμενα πλάσματα που έχουν βαλθεί να μας κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Η ελαστική υφή του πρωταγωνιστή μας του επιτρέπει να αλλάζει άρδην τη μορφή του κι έτσι μπορεί να φουσκώνει ή να γίνεται πιο πλακουτσωτός. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται ταχύτερος αλλά ο έλεγχός του δυσκολεύει, ενώ στην δεύτερη μπορεί ευκολότερα να προσκολλάται σε πλατφόρμες αλλά και να γλιστράει μέσα από στενά περάσματα.

Εκτός από τους εχθρούς που παραμονεύουν σε κάθε γωνία, ο μικρός Goo θα πρέπει να αντιμετωπίσει και επικίνδυνες παγίδες αλλά και να λύσει γρίφους. Φυσικά μη φανταστείτε κάτι το εξεζητημένο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί αφορούν την μετακίνηση κιβωτίων στις κατάλληλες θέσεις καθώς και την ενεργοποίηση μοχλών και το πάτημα πλήκτρων για το άνοιγμα περασμάτων. Δεν λείπουν και τα boss fights που αποπνέουν έναν έντονο χιουμοριστικό χαρακτήρα και ευτυχώς δεν είναι και τόσο δύσκολα στην αντιμετώπισή τους. Αυτό δε σημαίνει πως το Goo Saga είναι εύκολο παιχνίδι… το αντίθετο μάλιστα! Πολύ σύντομα η δυσκολία ανεβαίνει κατακόρυφα ειδικά όταν σε μια πλατφόρμα κινείται ένας επικίνδυνος εχθρός ή αν για μερικά pixels δεν προσγειωθούμε επάνω στο κεφάλι του αλλά δίπλα του… εκεί σίγουρα θα χάσουμε μια από τις καρδιές μας! Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά checkpoints σε κάθε πίστα.

GooSaga 02Από αυτήν την οθόνη μπορούμε να αγοράσουμε αναβαθμίσεις για τον μικρό πρωταγωνιστή μας…

Στη διάρκεια των εξερευνήσεών μας συγκεντρώνουμε μικρούς κρυστάλλους. Όταν στο τέλος της πίστας έχουμε συγκεκριμένο αριθμό από δαύτους, θα επιβραβευθούμε με έναν μεγάλο κόκκινο κρύσταλλο αλλά και το ξεκλείδωμα του Survival και έπειτα του Time Trial mode για την πίστα. Στο πρώτο θα πρέπει να ολοκληρώσουμε το level χωρίς να χάσουμε τις ζωές μας αλλά και χωρίς την χρήση checkpoints. Στο δεύτερο, όπως γίνεται κατανοητό, ο χρόνος είναι ο βασικός μας αντίπαλος. Με τους μεγάλους κόκκινους κρυστάλλους μπορούμε να αγοράσουμε αναβαθμίσεις και να κάνουμε τη ζωή του Goo λίγο ευκολότερη: μεγαλύτερη ταχύτητα, περισσότερες καρδιές, αυξημένο jump distance και πολλά άλλα αποτελούν βασικά συστατικά για ταχύτερη και ευκολότερη πρόοδο στα μετέπειτα στάδια του παιχνιδιού. Ετοιμαστείτε λοιπόν να παίξετε την κάθε πίστα αρκετές φορές… το replayability του Goo Saga χτυπάει ταβάνι!

Αν εξαιρέσουμε την μικρή ποικιλία σε εχθρούς, το υπόλοιπο παιχνίδι παίρνει άριστα στην παρουσίαση και στο τεχνικό κομμάτι. Τα χρώματα είναι υπέροχα, ο σχεδιασμός των κόσμων πρωτότυπος και δυναμικός και το συνοδευτικό -άλλοτε τρελά χαρούμενο κι άλλoτε μυστηριακό- soundtrack θα κολλήσει στο μυαλό σας από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Το animation του Goo είναι άψογο, τα physics λειτουργούν στην εντέλεια και σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού θα χαμογελάτε με τα καμώματα του χαρακτήρα μας, τις εκφράσεις του και τα ηχητικά εφέ από τις προσπάθειές του στο δύσκολο -ομολογουμένως- έργο του. Συμπληρώστε σε όλα αυτά την ύπαρξη level editor με τη δυνατότητα να ανεβάζουμε τα levels μας online αλλά και να παίζουμε δημιουργίες άλλων παιχτών και το Goo Saga αναδεικνύεται σε ένα indie megahit!

GooSaga 03Δεν λείπουν τα boss fights από το Goo Saga! (χαριτωμένα κι αυτά!)

Τα παιδιά στην Toka Loka Games έκαναν μια εξαιρετική δουλειά. Το Goo Saga είναι ένα ολοκληρωμένο και καλογυαλισμένο platform game ικανό να ξεχωρίσει. Οι αρχικοί μου ενδοιασμοί βλέποντας κάποια screenshot με μια “χρωματιστή χλαπάτσα” πήγαν περίπατο μετά από λίγο χρόνο ενασχόλησης με το παιχνίδι. Στα 4,99 ευρώ μάλιστα που τιμολογείται, μια ιδιαίτερα χαμηλή τιμή για αυτά που τίμια προσφέρει, είναι μια αγορά που σας συνιστώ να κάνετε άμεσα.

Pros

  • Χαριτωμένος πρωταγωνιστής
  • Εξαιρετική χρήση των physics
  • Challenging gameplay με σωστή διαβάθμιση της δυσκολίας
  • Όμορφος τεχνικός τομέας
  • Χαμηλή τιμή
  • Replayability

Cons

  • Μικρή ποικιλία εχθρών
  • Θα επιθυμούσαμε λίγο δυσκολότερα boss fights

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

One Comment

  1. Έλα ρε, έλληνες είναι; Ρησπέκτ, μεγάλο γκότι ο Γκου. Χαλαρά στα γκέημς που είχα ξεχωρίσει στο τάμπλετ λόγω γενικής ποιότητας. Μέσα στους ωκεανούς σκουπιδιών που υπάρχουν εκεί μέσα, είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη όταν συναντάς κάτι τέτοια.. Και ακόμα μεγαλύτερη ότι αποφάσισαν να το φέρουν στο Στημ. Αν κάνουν και κανά κονέ με Πσαϊόνιξ και δούμε τον Γκου ως αντέννα στο Ρόκετ Ληγκ, ή έναν μικρό χλαπάτσα για καπέλο, οκ θα αλλάξει η ζωή μου για πάντα..

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL