REVIEWS

THE INCREDIBLE ADVENTURES OF VAN HELSING

Μερικές φορές, κάποια πράγματα σου έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις. Μέχρι πρότινος δεν είχαμε ακούσει πάρα πολλά για το νέο παιχνίδι της Ουγγρικής Neocore Games (King Arthur, Crusaders), ελλείψει «πλάτης» κάποιου μεγάλου publisher, παρ ‘όλα αυτά για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ο άγραφος κανόνας που λέει ότι δε χρειάζεται να είναι κανείς διάσημος για να δημιουργήσει κάτι αξιόλογο. Αρκεί να υπάρχει μεράκι, αφοσίωση και ταλέντο για να προκύψουν μικρά διαμαντάκια όπως το The Incredible Adventures of Van Helsing.

TRAVEL TO BORGOVA

Αν δε γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται, το (για συντομία) ΤIAOVH είναι ένα action/RPG που πατάει «γερά» στις βάσεις των ένδοξων Diablo και Torchlight. Όταν λέω γερά, εννοώ ότι οι μηχανισμοί του θα σας είναι απολύτως οικείοι σε περίπτωση που έχετε παίξει έναν από τους προαναφερθέντες τίτλους. Η ιστορία διηγείται τις περιπέτειες του Van Helsing του νεότερου, γιο του γνωστού κυνηγού τεράτων από το μυθιστόρημα Dracula του Bram Stoker, σε μια εναλλακτική, με αρκετές πινελιές steampunk, εκδοχή της Ανατολικής Ευρώπης του 19ου αιώνα, ο οποίος λαμβάνει ένα γράμμα-έκκληση για βοήθεια από τον πατέρα του προκειμένου να μεταβεί στη πόλη της Borgova. Ο ήρωας ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και μαζί με τη Lady Katarina, ένα φάντασμα που έχει ορκιστεί να υπηρετεί αιώνια την οικογένεια Van Helsing, ξεκινούν άμεσα για τη Borgova. Όμως στη διαδρομή, η άμαξά τους πέφτει θύμα επίθεσης ληστών με συνέπεια, αφού τους “καθαρίσουν” πρώτα με συνοπτικές διαδικασίες, να αναγκαστούν να προχωρήσουν με την αλάνθαστη μέθοδο του «πεζό 2».

Van Helsing Shot1Αρχίζοντας τη περιπέτεια, μετά την (αποτυχημένη) απόπειρα ληστείας…

Γρήγορα γίνεται σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά, καθώς κάθε λογής τέρατα έχουν κατακλύσει τη περιοχή, οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι και συχνά αποτελούν γεύματα αυτών και σε συνδυασμό με το ανησυχητικό γράμμα του πατέρα του ήρωά μας, δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος απ’ όσο αρχικά φαινόταν. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η ιστορία, της οποίας ο ρόλος είναι περισσότερο συνοδευτικός για να βασιστεί κάπου η επική σφαγή που θα ακολουθήσει παρά για να καθηλώσει τον παίκτη με την πλοκή του. Αυτό που οφείλουμε να κρατήσουμε από την υπόθεση είναι οι σαρδόνιοι διάλογοι μεταξύ του Van Helsing και της Katarina, οι οποίοι είναι γεμάτοι αυτοσαρκασμό, μαύρο χιούμορ και προσθέτουν μια ευχάριστη νότα στην εξέλιξη της, ενώ οι διάσπαρτες αναφορές σε ξακουστά βιβλία, όπως το Lord of the Rings, έχουν ενσωματωθεί τόσο έξυπνα και διακριτικά, που δεν ενοχλούν με τα κλισέ τους.

ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΛΑΣΗ; ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ.

Περνώντας στα ενδότερα του παιχνιδιού, η πρώτη διαπίστωση που προκύπτει είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής κλάσης. Ο Van Helsing είναι μοναδικός και το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι το χρώμα σε κάποια σημεία του μοντέλου του. Πρακτικά, η κλάση που θα χειριστεί κανείς ορίζεται από τις επιλογές του στις abilities και τα skills του ήρωα. Υπάρχουν τέσσερις βασικές abilities (Body, Dexterity, Willpower και Luck) και δύο skill trees, τα Mystic Warrior και Occult Hunter. Το skill tree Mystic Warrior σάς αφορά περισσότερο αν προτιμάτε τις συγκρούσεις εκ του συστάδην, ενώ το Occult Hunter tree δίνει έμφαση στη ranged προσέγγιση των μαχών. Και οι δύο κλάσεις διαθέτουν skills με έντονη χρήση της μαγείας, περιλαμβάνουν μερικά πολύ χρήσιμα passive skills, ενώ το γεγονός ότι μπορείτε να εναλλάσσετε τα όπλα του Van Helsing από melee σε ranged με το πάτημα ενός κουμπιού, αποδεικνύει ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κλάσεων είναι μάλλον λεπτές. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η μπάρα Rage, η οποία γεμίζει μετά από κάθε kill και, πατώντας ένα πλήκτρο, μπορείτε να εξαπολύσετε κάποιο καταστροφικό combo δικής σας επινόησης, επιλέγοντας ο ίδιος κάποια από τα skills που έχετε ξεκλειδώσει. Η σωστή χρήση της Rage μπορεί να αποφέρει μερικά instant kills ή σωτήρια αποφυγή μιας δύσκολης κατάστασης.  

Van Helsing Shot2Το skill-tree του Mystic Warrior.

Επιπρόσθετα των βασικών skills, υπάρχουν τα Perks, μόνιμα buffs που αποκτώνται χάρη στη εξάπλωση της φήμης σας όσο σκοτώνετε elite creatures (παρόμοια λειτουργία υπάρχει και στο Torchlight), και τα Tricks and Auras, active και passive skills αντίστοιχα, τα οποία ανακαλύπτετε/αγοράζετε από τους εμπόρους. Μπορείτε να επιλέξετε μέχρι δύο ενεργά από το καθένα, ενώ συνολικά έχετε ταυτόχρονα στη διάθεσή σας τέσσερα slot με active skills για να κάνετε τους πειραματισμούς σας. Η αλήθεια είναι ότι αυτό ακούγεται (και είναι) λιγουλάκι περιοριστικό, αλλά πιθανότατα οι σχεδιαστές ακολούθησαν αυτό το μονοπάτι προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα overpowered χαρακτήρων. Προσωπικά όμως θα ήθελα να υπήρχε τουλάχιστον ένα ακόμα slot για ακόμα περισσότερους συνδυασμούς, καθώς ο αριθμός των εχθρών σε κάθε level είναι εξωφρενικός και αν δεν έχετε χτίσει κατάλληλα το χαρακτήρα σας, θα δυσκολευτείτε πολύ να τα βγάλετε πέρα ακόμα και στο Normal επίπεδο δυσκολίας. Από την άλλη το παιχνίδι κρύβει έναν ακόμη άσο στο μανίκι του, καθώς εκτός του Van Helsing, παρεμφερές τύπου skill tree διαθέτει και η μόνιμη συνοδός σας Katarina, η οποία έχει support χαρακτήρα, ορίζετε εσείς τη συμπεριφορά της (επιθετική, αμυντική, παθητική με κάποια μόνιμα buffs) και τον εξοπλισμό της, ενώ τα skills της μπορούν να κάνουν τη διαφορά (π.χ. μόνιμο + στο defense, στο attack speed κοκ) στη μάχη.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό και το loot, βρίσκονται σε άφθονες ποσότητες και το inventory σας γεμίζει πολύ γρήγορα με όπλα και αντικείμενα που δεν ξέρετε αν θα πρέπει να τα κρατήσετε ή όχι – ειδικά τα rare είναι τόσα πολλά που ο χαρακτηρισμός τους είναι μάλλον ατυχής. Ευτυχώς που το stash έχει ικανοποιητικό μέγεθος και μπορείτε να αποθηκεύσετε εκεί πολύ υλικό, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να τα «φορτώσετε» στη Katarina και να τη στείλετε πίσω στη πόλη για να τα πουλήσει, αν χρειαστείτε έξτρα χώρο και βαριέστε να το κάνετε ο ίδιος (αν και το town portal είναι free) – ένα χαρακτηριστικό που το είδαμε και στο Torchlight.

Van Helsing Shot3Πολεμώντας ένα boss.

Πάντως ο ρυθμός του ΤIAOVH κυλάει αρκετά όμορφα, με ποικιλία τοποθεσιών (γύρω στις 30) και quests, μερικά μάλιστα θα χρειαστεί να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, ενώ όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο αριθμός των εχθρών που αντιμετωπίζετε ταυτόχρονα είναι τεράστιος. Ειδικά στα τελευταία επίπεδα, κάθε βήμα του ήρωα καταλήγει σε ένα ανελέητο clickfest, το οποίο κάποιες φορές μπορεί να γίνει κουραστικό. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι εξής: τα τέρατα δεν γίνονται respawn μετά από κάποιο load του παιχνιδιού, οπότε έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος ο παίκτης να μπορεί να ανέβει level χωρίς grinding και γιατί το παιχνίδι είναι μάλλον μικρό για τα δεδομένα του είδους. Ένα τυπικό playthrough μπορεί να χρειαστεί ως και δώδεκα ώρες για να το ολοκληρώσετε, ενώ το endgame υλικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Η Neocore Games πάντως έχει υποσχεθεί μια σειρά από free DLC’s που θα εμπλουτίζουν το endgame περιεχόμενο και ήδη από τη περασμένη εβδομάδα έχει εμφανιστεί ένα scenario pack για χαρακτήρες 30ου level (το level cap μέχρι στιγμής). Ας μην είμαστε όμως πλεονέκτες, για τα μόλις 11 ευρώ που κοστίζει ο τίτλος, το ΤIAΟVH προσφέρει ποιοτικότατες δόσεις hack ‘n’ slash μακελειού, τις οποίες μάλιστα μπορείτε να μοιραστείτε με παρέα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα co-op παιχνιδιού έως τεσσάρων παικτών (με τέσσερις Van Helsing και… Katarines!). Η εμπειρία όμως θέλει λίγη δουλειά ακόμα, κυρίως στο τεχνικό κομμάτι, καθώς αντιμετώπισα αρκετά disconnects στη προσπάθειά μου να παίξω, ενώ για τους πολύ τολμηρούς, υπάρχει και το Hardcore mode με το permadeath να δημιουργεί πολύ αγχωτικές καταστάσεις…

UNTIL NEXT TIME, MR. VAN HELSING…

Μέχρι τώρα δεν αναφέρθηκα καθόλου στο τεχνικό κομμάτι, αλλά ευτυχώς τα νέα είναι καλά. Το ΤIAOVH χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή με τα King Arthur και λειτουργεί απρόσκοπτα, προσφέροντας υψηλής ανάλυσης γραφικά με πολλά εφφέ, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε hardware. Δίχως να εντυπωσιάζει λοιπόν, το αποτέλεσμα κρίνεται άκρως ικανοποιητικό, με καλοσχεδιασμένα, πλούσια περιβάλλοντα, προσεκτικά επιλεγμένα χρώματα που τονίζουν την ατμόσφαιρα που επιδιώκει να δημιουργήσει, ενώ εξίσου όμορφο είναι και το animation. Προσωπικά, εκεί που το παιχνίδι με κέρδισε ολοκληρωτικά είναι στο soundtrack, το οποίο είναι, κατά τη γνώμη μου, εκπληκτικό. Το αργό, μελαγχολικό main theme κολλάει στο μυαλό απευθείας, ενώ η ακουστική κιθάρα στο Secret Lair είναι ικανή να στοιχειώσει τα όνειρά σας.

Van Helsing Shot4Μια συνηθισμένη εικόνα στο παιχνίδι…

Εν κατακλείδι, το The Incredible Adventures of Van Helsing είναι μια πολύ τίμια και σοβαρή πρόταση στο χώρο των indie action/RPG, που δεν υστερεί παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία από τους «μεγάλους» Diablo, Torchlight και (πλέον) Path of Exile. Αν ήταν λίγο μεγαλύτερο σε διάρκεια, είχε περισσότερο χώρο για πειραματισμό με τα skills και δεν υπήρχαν μερικά «χαζά» bugs εδώ και εκεί, θα κάναμε λόγο για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς. Πάντως, η Neocore Games δείχνει ιδιαίτερα «ζεστή» στην υποστήριξη του παιχνιδιού, οπότε, αν όλα πάνε καλά, το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό. Λάτρεις των action/RPG, προσέλθετε.

 

Pros

  • Σωστοί ARPG μηχανισμοί, στα πρότυπα των “πατέρων” του είδους
  • Ομορφος τεχνικός τομέας, με εξαιρετικά καλό soundtrack
  • Χαμηλή τιμή
  • Δυνατότητα 4 player co-op
  • Ποικιλία skills…

Cons

  • …όπου θα μπορούσε να είχε λίγο περισσότερες δυνατότητες για πειραματισμούς
  • Κάποια μικρά bugs κυρίως στο multiplayer
  • Σχετικά μικρή διάρκεια για ARPG

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 83%

83%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

10 Comments

  1. Εξαιρετικός ο Γιώργος! Οι μηχανισμοί του είναι όντως κάτι παραπάνω από κλίκι-κλίκι, πνοή ανανέωσης μετά από τα panic buttons και τα skill rotations που έχουν μεταφερθεί στο είδος από τα ΜΜΟ. Μπόλικο χιούμορ και αυτοσαρκαστικό όσο δεν πάει. Must buy για όσους κοζάρουν το είδος. 😀

  2. Πολύ ωραία τα λες ! Έτσι είναι ! Το παιχνίδι είναι πανέμορφο και πολύ χορταστικό !!! Ειδικά οι ατάκες του ειναι φοβερές ! Πολλά bugs μέχρι στιγμής, αλλά έχει τρομερή υποστήριξη. Προχτές εμφανίστηκε ένα πρόβλημα με συγκεκριμένη δυσκολία σε ένα τέρας και οι devs το έφτιαξαν την επόμενη μέρα ! Είμαι πολύ ικανοποιημένος προσωπικά!

    Ένα λαθάκι μόνο στο review. Λες “Κρίμα όμως που δεν υπάρχει η δυνατότητα να τη στείλετε στην πόλη να ξεφορτωθεί τα αντικείμενά σας, όπως αντίστοιχα κάνουν τα ζωάκια μας στο Torchlight και μας γλιτώνουν από άπειρο χρόνο.” Γιατί το γράφεις αυτό; Υπάρχει κουμπάκι στο inventory της Lady Katarina που τη στέλνει στην πόλη να αδειάσει το inventory της. Μάλιστα όταν γυρνάει έχει και αστείες ατάκες του τύπου “αγόρασα και ένα ζευγάρι παπούτσια, αν δε σε πειράζει” ! Φοβεροί οι τύποι ! Είναι ένα στοιχείο που το είχε το torchlight και όπως έγραψες και εσύ, δανειστήκανε αρκετά από αυτό, και καλά κάνανε κατά τη γνώμη μου!

    Ωραίο review ! Συνέχισε την καλή δουλειά !

  3. Το αρχικό σχέδιο ήταν το παιχνίδι να κυκλοφορήσει ως τριλογία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το τερματισμό του, ο οποίος αφήνει υπόνοιες για δεύτερο μέρος. Τώρα, αν οι συνέχειές του εμφανιστούν σε μορφή DLC ή ως αυτόνομα παιχνίδια, δεν το γνωρίζω.

  4. Ισχύει. Τα υπόλοιπα μέρη θα κυκλοφορούν ανά εξάμηνα εξ’ ου και η χαμηλη τιμή. Θα μπορούμε να κάνουμε import τον χαρακτήρα.
    Προσωπικά πάντως μου πήρε πάνω από 25 ώρες να το τερματίσω στο hard με 5-6 θανάτους μόνο προς το τέλος αλλά έψαχνα τα πάντα.Έχει αρκετά μυστικά κάποια από τα οποία μάλιστα είναι δυσεύρετα.

  5. Αν καταφέρουν να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα ανά 6μηνο που αναφέρει ο Adalon, θα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα για μια ομάδα που απαρτίζεται από μόλις 30 ανθρώπους. Είναι από τις λίγες φορές που παρακολουθώ τα credits ενός παιχνιδιού και τελειώνουν μέσα σε 1 λεπτό. :p

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL