REVIEWS

GREY GOO

Στη μακρινή δεκαετία του ’90, ήταν μια μικρή εταιρειούλα με το όνομα Westwood που το 2003 εξαφανίστηκε απο προσώπου Γής…

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή τη κατάληξη δεν έχουν σημασία στο παρόν κείμενο, αυτό που έχει σημασία είναι οτι αρκετά μέλη, ανάμεσά τους και ο ταλαντούχος και βραβευμένος Frank Klepacki, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα νέο στούντιο με το όνομα Petroglyph. Τελευταία τους κυκλοφορία είναι το Grey Goo, ένα παιχνίδι το οποίο έχει περάσει σχετικά “under the radar” και γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισα να ασχοληθώ μαζί του. (Πέραν του οτι τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τα παιδιά της Westwood).

“TI EIN’ TO GREY GOO ΒΡΕ ΖΟΜΠΙΚΑΟΥ;”

Το Grey Goo, όπως πολύ σωστά ΔΕΝ μάντεψες σύντροφε Ρεητζκουίτη, είναι σενάριο καταστροφής του πολύτιμου κόσμου μας, απο νανορομπότ. Πάνω σε αυτή την ιδέα είπε η Petroglyph να φτιάξει ένα RTS, βασισμένο στα θεμέλια της θρυλικής σειράς Command & Conquer.

Όταν έτρεξα το παιχνίδι, ομολογώ πως περίμενα παραπλήσια φωνούλα με εκείνη της EVA, να με καλωσορίζει με την επική φράση “Welcome back commander.”, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε. “Δεν πειράζει”, λέω, “όλο και κάτι θα έχει το Grey Goo που θα θυμίζει C&C”. Ύστερα απο γρήγορη ματιά στα Settings, για να βάλω τα πάντα στα Ultra φυσικά, ξεκίνησα το Campaign. Και εκεί ήρθε το κύμα, η μάλλον, τσουνάμι νοσταλγίας. Απο το feedback των μονάδων που σου εξηγούν το status τους εν ώρα μάχης, τη “φωνή” που σε ενημερώνει για το τι γίνεται στη βάση, μέχρι και τη μουσική υπόκρουση την οποία επιμελήθηκε ο κ. Frank Klepacki, ο άνθρωπος που δημιούργησε το φουτουριστικό soundtrack της σειράς Command & Conquer. Οι ομοιότητες δεν σταματάνε εκεί, αλλά πρέπει να σκουπίσω τα δάκρυα συγκίνησης και να προχωρήσω στο… 

GAMEPLAY

Το παιχνίδι έχει 3 φυλές, τους Beta, τους κοινούς αλλά όχι τόσο θνητούς Humans και τους Goo. Το gameplay βασίζεται σε υποτυπώδες base building και μονάδες χωρίς active abilities, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά γρήγορο, με ανύπαρκτο micro-management όσον αφορά την οικονομία και τις μάχες. Βέβαια έχει δοθεί περισσότερη βάση στο macro-management, όπου ο παίκτης καλείται να επεκτείνει τη βάση του στο χάρτη, μιάς και τα resource nodes δεν έχουν άπειρους πόρους και να ελέγχει την παραγωγή μονάδων στα εργοστάσια που έχει στις βάσεις του.

Αυτό που μου έκανε πολύ καλή εντύπωση και το οποίο βοηθάει πάρα πολύ στο macro-management, είναι η πάρα πολύ καλή ενσωμάτωση των hotkeys σε όλα τα σημεία του UI. Με τη σειρά QWERT γίνονται σχεδόν όλες οι επιλογές δημιουργίας κτιρίων και μονάδων, πράγμα που κάνει το παιχνίδι πολύ γρήγορο. Έτσι δεν χρειάζεται να χαζεύουμε το UI και να ψάχνουμε κουμπιά και μπορούμε να επικεντρωθούμε στις ωραίες, γεμάτες εκρήξεις και physics, μάχες. Το μόνο resource στο οποίο θα πρέπει να δώσει βάση ο παίκτης είναι το Catalyst, δίνοντας ακόμα περισσότερη έμφαση στο macro-management. Οι Beta και οι Humans έχουν τις εξής “construction” κατηγορίες: Structures, Light Units, Heavy Units, Air Units και Tech Upgrades. Οι Goo, όντας γλίτσα απο νανορομπότ, δεν έχουν κτίρια (Structures) και εξελίσσονται με έναν οργανικό τρόπο τον οποίο θα εξηγήσω στη παρουσίασή τους, υπομονή!

Στη κατηγορία Structures συγκαταλέγονται όλα τα κτίρια και όλες οι προσθήκες τους. Στα Light Units βρίσκουμε τα μικρά, γρήγορα και αδύναμα συνήθως units. Στα Heavy Units βρίσκεται το βαρύ πυροβολικό όπως tanks, artillery units και siege units. Τα Tech Upgrades χωρίζονται σε Tank Tech, Artillery Tech, Stealth Tech, Air Tech και Economy Tech. Τα πρώτα τέσσερα έχουν να κάνουν με τις αντίστοιχες κατηγορίες μονάδων ενώ το Economy Tech έχει αντίκτυπο στην οικονομία, έχοντας άμεση σχέση με τα refineries / harvesters. Υπάρχουν 3 σε κάθε κατηγορία και ο παίκτης καλείται να διαλέξει ένα κάθε φορά, έχοντας βέβαια τη δυνατότητα να το απενεργοποιήσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να επιλέξει κάποιο άλλο.

Τέλος, όλες οι φυλές έχουν ένα πανάκριβο και αργό Epic Unit, το οποίο μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά σε ένα παιχνίδι, σπέρνοντας όλεθρο με τη δυνατή Area of Effect ζημιά του. Οι χάρτες είναι καλά δομημένοι χωρίς σημαντική ποικιλία στη παρουσίαση. Ωραία προσθήκη είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μικρά δάση σε διάφορα σημεία των χαρτών, όπου μπορεί ο παίκτης να κρύβει τις μονάδες του. Οι μονάδες που είναι μέσα στο δάσος, βλέπουν αυτές απ’έξω και μπορούν να τις χτυπήσουν. Οι μονάδες απ’έξω όμως, δεν βλέπουν τις μονάδες μέσα παρά μόνο εάν υπάρχει κάποιο συμμαχικό unit μέσα, ώστε να δώσει line of sight στα υπόλοιπα.

GG1Τρεις φυλές κάνουν πόλεμο και ο εξωγήινος τάρανδος αράζει την πέτσα του…

Νομίζω ήρθε η ώρα να δούμε εν συντομία τις φυλές και ας ξεκινήσουμε απο τους μή συμβατικούς…

GOO

Τα γλιτσοειδή νανορομπότ είναι μακράν η πιο ενδιαφέρουσα φυλή του παιχνιδού. Όπως ανέφερα και πρίν, οι Goo δεν έχουν κτίρια, αλλά μόνο units. Αυτό τους δίνει τεράστια ευκινησία και προσφέρει τη δυνατότητα στον παίκτη να απλωθεί γρήγορα σε όλα τα μήκη και πλάτη του χάρτη. Είναι η μόνη φυλή που έχει επίγεια units τα οποία μπορούν να φτάσουν σε ψηλά σημεία του χάρτη, δίνοντας μεγάλο τακτικό πλεονέκτημα, μέχρι ο αντίπαλος να φτιάξει air units. Το κύριο unit τους είναι η Μάνα Γλίτσα η οποία είναι το Α και το Ω. Απο αυτή ξεκινάει το resource gathering, παρκάροντας πανω σε Catalyst fields και όταν μαζέψει ορισμένη σούμα Catalyst, έχει τη δυνατότητα να διασπαστεί σε Small Protean, Large Protean, άλλο ένα Mother Goo ή στο Epic Unit ονόματι Purger. Τα Proteans διαμορφώνονται σε Light και Heavy units αντίστοιχα. Το Epic Unit έχει τρία πλοκάμια που κάνουν AoE ζημιά, κατασπαράζει Light και Heavy Units, ακόμα και κτίρια που έρχονται σε επαφή μαζί του και έχει αρκετά μεγάλο χρόνο ενεργοποίησης, χρόνος που μπορεί να μειωθεί ταϊζοντάς το με Mother Goos.

Όπως καταλαβαίνετε, η μεγάλη κινητικότητα των Goo μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ενδιαφέρουσες τακτικές και σε συνδυασμό με το health regeneration όλων των units όταν βρίσκονται εκτός μάχης, τους κάνει αρκετά καταστροφικούς και “σπαστικούς” σε τακτικές Hit & Run a la Brotherhood of NOD απο το C&C. Απο άποψη δυσκολίας, μπορώ να πώ πως είναι η πιο δύσκολη φυλή απο τις τρείς, ως προς την εκμάθησή της.

GG2Μάχη σε πλήρη ανάπτυξη

Μιας και αναφερθήκαμε στα νανορομπότ, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στους δημιουργούς τους, που δεν είναι άλλοι από τους… 

HUMANS

Η παρουσία των Humans στο παιχνίδι είναι παραδόξως υπό τη μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης. Όλα τα units και κτίρια την κατέχουν και ελέγχονται απο τη πρωταγωνίστρια του Campaign των Humans, Lucy Tak και τη κεντρική τεχνητή νοημοσύνη όλης της ανθρωπότητας, MUM.

Οι Humans βασίζονται κυρίως στην άμυνα των βάσεων τους, έχοντας τα πιο δυνατά base defenses στο παιχνίδι. Αυτό που τους περιορίζει πολύ όμως, είναι οτι όλα τα κτίρια χρειάζονται ρεύμα το οποίο πηγάζει απο τo κέντρο της βάσης τους, τα Headquarters και μεταφέρεται στα υπόλοιπα χτίζοντας αγωγούς (Conduits). Έχουν τη δυνατότητα να τηλεμεταφέρουν κτίρια, εφόσον φυσικά υπάρχουν αγωγοί ρεύματος, αλλά και μονάδες, κατόπιν κατασκευής ειδικού κτιρίου. Χρησιμοποιούν κτίρια-αναβαθμίσεις στα εργοστάσιά τους και ανάλογα με το ποιές αναβαθμίσεις έχει διαλέξει ο παίκτης ανά εργοστάσιο, μπορεί να φτιάξει και τα ανάλογα units.
Το Epic Unit τους λέγεται Alpha και είναι ένα ρομπότ, ελεγχόμενο απο έναν πιλότο, το οποίο μπορεί να χτυπάει και μονάδες στο έδαφος αλλά και ιπτάμενα.

Αφού είδαμε και τους Humans, πάμε στη τρίτη και τελευταία φυλή, τους…

ΒΕΤΑ

Οι Beta είναι μια βιομηχανική, εξωγήινη φυλή με αρχηγό τον διοικητή Saruk, των οποίων ο τρόπος παιχνιδιού θυμίζει αρκετά τους GDI απο το Tiberian lore του C&C. Έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν οπουδήποτε στο χάρτη με τη βοήθεια μικρών, μεσαίων και μεγάλων hubs και οι μονάδες τους είναι δίποδα ή τετράποδα Mechs. Είναι αρκετά καλά ισορροπημένοι και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η πιο “Noob friendly” φυλή απο τις τρείς. Όπως και οι Humans, έτσι και οι Beta έχουν κτίρια-αναβαθμίσεις για τα εργοστάσιά τους. Τα τείχη τους έχουν garisson slots, δίνοντας έτσι μια ευελιξία στον παίκτη να ορίζει τα base defenses ανάλογα με τη περίσταση. Το Epic Unit τους ονομάζεται Hand of Ruk και είναι ένα ιπτάμενο εργοστάσιο, με όλα τα κτίρια-αναβαθμίσεις ξεκλειδωμένα που του δίνει τη δυνατότητα να παράγει όλες τις μονάδες on-the-go, ένα μεγάλης εμβέλειας και δύναμης κανόνι και 6 garisson slots για ground units ώστε να το προστατεύουν. Με λίγα λόγια, είναι το πιο τούμπανο Epic Unit του παιχνιδιού. Σε μία αποστολή του Campaign των Beta, δίνονται απλόχερα δύο(!) τέτοια τουμπανάκια. Περιττό να περιγράψω την ηδονή του να τινάζεις τα πάντα με δύο nuclear cannons…

GG3Συνάντηση Beta και Humans

Κάπου εδώ τελειώσαμε τη σύντομη παρουσίαση των φυλών. Πάμε να δούμε τώρα τον…

ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Το κομμάτι το οποίο μου έκανε άμεσα εντύπωση ήταν τα animations και τα εφέ τόσο των units όσο και των cutscenes πριν και μετά απο κάθε αποστολή του Campaign. Έχει γίνει πραγματικά πάρα πολύ καλή δουλειά στον τομέα των γραφικών και μου κίνησε την περιέργεια να μάθω ποιός κρύβεται απο πίσω. Προς μεγάλη μου έκπληξη, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την οπτική πανδαισία του παιχνιδιού είναι η WETA Workshop. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν περίμενα μια τέτοια συνεργασία και βγάζω το καπέλο στη Petroglyph και στη Greybox που προέβησαν σε μια τέτοια κίνηση.

Το Campaign έχει ωραία πλοκή αλλά μικρή διάρκεια – μόλις 15 αποστολές, με 5 αποστολές ανα φυλή. Βέβαια αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί του ώστε να μάθει την ιστορία αλλά και τις φυλές, αφού κάθε μία απο τις αποστολές του Campaign αποτελεί μίνι σεμινάριο στους μηχανισμούς παιχνιδιού της εκάστοτε φυλής.

Απο το μέγεθος του Campaign είναι φανερό πως η Petroglyph επικεντρώθηκε εξ’αρχής στο να φτιάξει ένα multiplayer RTS που να μπορεί να εξελιχθεί σε e-sport τίτλο. Το Multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού υποστηρίζει online 1v1 / 2v2 Ranked και Unranked καθώς και Private ματσάκια μέσω του Steamworks φυσικά αλλά και LAN παιχνίδια για old-school καταστάσεις με μπύρες και φίλους στο σπίτι. Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα Skirmish match εναντίων του υπολογιστή και η Petroglyph υποστηρίζει πως ο υπολογιστής δεν “κλέβει” όπως γίνεται συνήθως στα RTS παιχνίδια, αλλά έχει προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και προσαρμόζεται στον τρόπο που παίζει ο παίκτης. Δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω εάν αληθεύει γιατί προτίμησα να ικανοποιήσω τις σαδιστικές μου επιθυμίες, βασανίζοντας αληθινούς παίκτες με harassing tactics των Goo.
Να μην παραλείψω πως η Petroglyph φρόντισε να δώσει και τον Map Editor του παιχνιδιού πράγμα που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο μιάς και ήμουν ανέκαθεν υπέρ του community made περιεχομένου και της τεράστιας αξίας που προσφέρουν οι modding κοινότητες σε ενα παιχνίδι.

Το framerate παρέμεινε σταθερό καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού στα 60fps με κάποιες πτώσεις όταν γινόταν χαμός απο units και εκρήξεις, χωρίς όμως να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό. Η Petroglyph παρ’ολ’ αυτά ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται patch που θα διορθώνει τις επιδόσεις, οπότε αναμένουμε.

WAR IS EVOLVING

… λέει η Petroglyph χαρακτηριστικά για το νέο τίτλο της, χωρίς να έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου σε σχέση με τις ρίζες της. Απο την άλλη όμως, γιατί να αλλάξει μια συνταγή που αποδείχτηκε πετυχημένη; Το Grey Goo είναι μια ευχάριστη προσθήκη στον κόσμο των RTS και κατά τη γνώμη μου, αποτελεί το καλύτερο RTS που έχουν βγάλει τα πρώην ταλέντα της Westwood μέχρι τώρα. Ελπίζω η Petroglyph να αφιερώσει την προσοχή που πρέπει και να αναπτύξει το ενδιαφέρον lore που δημιούργησε. Οι φαν της σειράς C&C θα το λατρέψουν ενω οι νέοι θα το βρούν ευχάριστη αλλαγή απο τη τρέλα των χαοτικών micro-managed τίτλων.

Εάν η Petroglyph ηταν να βγάλει C&C τίτλο το έτος 2015, αυτός θα ήταν το Grey Goo.

Pros

  • Macro management όπως θα έπρεπε να είναι
  • Πολύ αξιόλογη δουλειά της WETA στον τομέα των γραφικών και των animations
  • Πολύ καλή ισορροπία στον σχεδιασμό των φυλών, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα για συναρπαστικές μάχες και προσδίδει ιδιαίτερο βάθος στο παιχνίδι
  • Καλογραμμένοι χαρακτήρες στην single player campaign, με highlight ίσως τον Singleton

Cons

  • To campaign θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί περισσότερο
  • Αραιά προβλήματα με το path finding των μονάδων

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

4 Comments

  1. Πολυ ωραιο review φιλε μου, μονο και μονο διαβάζοντας το μπηκα στην περιεργεια να το αγορασω.
    Εχει μπει ηδη στην λιστα των παιχνιδιων που θα μου κρατησουν συντροφια αυτον τον δυσκολο χειμωνα που επεται,
    keep it up broh!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL