REVIEWS

PRO EVOLUTION SOCCER 2015

Είναι η σειρά που έχει σημαδέψει όσο καμία άλλη την ελληνική αγορά. Είναι η μοναδική σειρά για την οποία έχει γραφτεί δικό της τραγούδι. Αποτέλεσε τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο στην κατηγορία των football sims για περισσότερο από μία δεκαετία. Φυσικά, ακόμα και αν δεν είχατε διαβάσει τον τίτλο του άρθρου, θα είχατε καταλάβει σε αυτό το σημείο ότι αναφερόμαστε στο Pro Evolution Soccer. Βέβαια όσο διθυραμβική και αν είναι αυτή η εισαγωγή, δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία στασιμότητα που δεν θύμιζε σε τίποτα το μεγαλείο του παρελθόντος. Το PES 2014 αν και έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός απέτυχε να δώσει το κάτι παραπάνω, αφήνοντας όμως υποσχέσεις για την επόμενη κυκλοφορία.

Έχοντας πλέον τα δύο πρώτα δείγματα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μετάβαση στη νέα γενιά έγινε με σαφώς πιο ομαλό τρόπο σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Σε αυτό το σημείο αρκετοί ίσως έχουν ήδη αλλάξει χρώμα καθώς ο διαχωρισμός των γενεών απευθύνεται κυρίως στις κονσόλες όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό ακριβώς ήταν το σημείο στο οποίο “σκόνταψε” η σειρά στο μακρινό 2006 και της πήρε αρκετά χρόνια για να μπορέσει να ανακάμψει. Άλλωστε η χρήση της Fox Engine έφερε ουσιαστική ανανέωση στη σειρά θέτοντας νέα στάνταρτς στον τομέα της απεικόνισης και της κίνησης. Είναι αυτό όμως αρκετό;

PES2015 01Johnson’s baby shampoo: όχι πια δάκρυα…

Χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι ο τίτλος καταφέρνει να πετύχει και πάλι αυτό για το οποίο έγινε τόσο δημοφιλής. Γυρνώντας το χρόνο πίσω και προσπαθώντας να απαντήσω στον εαυτό το ερώτημα “γιατί Pro;” αυτό που μου έρχεται αυθόρμητα είναι ότι πολύ απλά δινόταν στο παίκτη η δυνατότητα να αναπτύξει τη φαντασία του στο τερέν χωρίς το τελικό αποτέλεσμα να φαντάζει ψεύτικο. Με λίγα λόγια, απλά πράγματα μέσα στα οποία όμως κρύβεται και όλη η μαγεία του ποδοσφαίρου. Το σύστημα μεταβιβάσεων και κοντρόλ που υιοθετείται από το PES 2015 επιτρέπει και πάλι με επιτυχία αυτό το πράγμα ισορροπώντας παράλληλα μεταξύ ρεαλισμού και διασκέδασης. Ο παίκτης πλέον ελέγχει με μεγάλη ακρίβεια τις πάσες που πραγματοποιεί γεγονός που αφήνει το περιθώριο για μεγάλη ποικιλία συνδυασμών μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Η κάθετη μεταβίβαση που αποτελούσε και σήμα κατατεθέν της σειράς απαιτεί πιο συνετή χρήση καθώς δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο στο παρελθόν. Ίσως αυτό δεν γίνεται με τον καλύτερο δυνατό και ρεαλιστικό τρόπο εξαναγκάζοντας ουσιαστικά τον παίκτη να ακολουθεί παράλληλη τροχιά με την μπάλα για σημαντική απόσταση αλλά σίγουρα φέρνει μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι. Προσπερνώντας το συγκεκριμένο παράπτωμα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η αλλαγή σε βάθος χρόνου θα αναγκάσει τον παίκτη να βελτιώσει την κυκλοφορία της μπάλας και τις μακρινές μπαλιές/σέντρες που θα είναι μάλλον θετικό σαν αποτέλεσμα.

Αν και αυτό ίσχυε και από την περσινή έκδοση, θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι η μπάλα πλέον έχει σαφώς πιο φυσική συμπεριφορά. Πλέον δεν μοιάζει κολλημένη στα πόδια του παίκτη ενώ και η αλληλεπίδραση μαζί της όπως προαναφέραμε για τις μεταβιβάσεις προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία στο χειρισμό της. Το σουτ επηρεάζεται από μία σειρά από παράγοντες όπως την τοποθέτηση και την ικανότητα του παίκτη καθώς και την κατεύθυνση που έχει η μπάλα πριν το χτύπημα. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την επίτευξη θεαματικών γκολ και εκτός περιοχής όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

PES2015 02Επίσκεψη στα όνειρα… Κάπου στο βάθος είναι και ο Γεράνιος

Στο κομμάτι της AI τα πράγματα είναι αρκετά καλά φέτος. Το μεγάλο πρόβλημα με τους τερματοφύλακες που υπήρχε στην προηγούμενη έκδοση έχει μετριασθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι περνάει σχεδόν απαρατήρητο (χωρίς όμως να απουσιάζουν πλήρως κάποιες αψυχολόγητες ενέργειες και ασταθείς εξόδοι). Η συμπεριφορά των συμπαικτών μας σε ότι έχει να κάνει με την ομαδική τακτική μπορεί να οριστεί σε μεγάλο βαθμό μέσα από το πλάνο του παιχνιδιού. Σε ατομικό επίπεδο υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα στην αμυντική λειτουργία καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις όταν χρειαστεί να αλλάξουμε παίκτη υπάρχει ένα στιγμιαίο μπέρδεμα ως προς την κίνηση αλλά αυτό έτσι κι αλλιώς είναι μία κατάσταση την οποία ο έμπειρος παίκτης μπορεί να την αποφύγει. Από την άλλη οι αντίπαλοι αναπτύσσονται ορθολογικά με συνεχές passing game το οποίο όμως είναι ελαφρώς εκνευριστικό όταν πρέπει να το αντιμετωπίσεις. Βέβαια ο “σφιχτός” τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται ο υπολογιστής αναγκάζει και τον παίκτη να παίξει και αυτός με ανάλογο τρόπο ο οποίος μπορεί να στερείται σε θέαμα αλλά υπερτερεί σε ουσία και είναι η καλύτερη προπόνηση πριν μεταπηδήσουμε σε παιχνίδια ενάντια σε πραγματικούς αντιπάλους.

Οι διαιτητές έχουν υλοποιηθεί και αυτοί σωστά με μοναδική ίσως εξαίρεση ότι κάποιες φάσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν φράγμα δεν σφυρίζονται. Οι κάρτες βγαίνουν σωστά, το πλεονέκτημα εφαρμόζεται σωστά και γενικά δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε σχεδόν καθόλου με τα εξωαγωνιστικά. Θα πρέπει να αναφέρω όμως ότι συνάντησα κάποιες φάσεις στις οποίες μετά από σκληρό μαρκάρισμα και πλεονέκτημα (χωρίς να υπάρξει σύντομα κάποια διακοπή) η κάρτα δεν βγήκε ποτέ καθώς και 1-2 πέναλτι που δόθηκαν αρκετά εύκολα. Επίσης αν και δεν αποτελεί πρόβλημα του διαιτητή, η AI κάνει πάρα πολύ σπάνια φάουλ πράγμα που ναι μεν ευνοεί την ανάπτυξη γρήγορου ρυθμού αλλά αφαιρεί και από τον ρεαλισμό.

PES2015 03Ετοιμάζοντας το σύστημα

Τέλος για να κλείσουμε την αναφορά μας στο gameplay του τίτλου θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία που έχει το σωστό στήσιμο της ομάδας και η διαχείριση του παιχνιδιού. Λάθος επιλογές θα δυσκολέψουν πολύ την ανάπτυξη μας ενώ συνεχή τρεξίματα θα εξαντλήσουν τους παίκτες μας. Η προωθημένη μπαλιά δεν είναι πλέον πανάκεια ενώ το συνεχές πρεσάρισμα είναι ανέφικτο, συνεπώς η διάταξη μας μέσα στο γήπεδο αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Η κατάσταση στο θέμα των αδειών παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη. Το γερμανικό πρωτάθλημα απουσιάζει (εκτός την Μπάγερν), το αγγλικό έχει τις ομάδες χωρίς τα κανονικά τους ονόματα (εξαίρεση η MU), στα γήπεδα δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία ενώ από την Ελλάδα εμφανίζονται μόνο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Επίσης φέτος έχουν προστεθεί και δεύτερες κατηγορίες από ορισμένα πρωταθλήματα καθώς και το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα. Θετική είναι σίγουρα η ύπαρξη των μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων Champions League και Europa League όπως και των αντίστοιχων της Λατινικής Αμερικής, Copa Libertadores και Copa Sudamericana.

PES2015 04Οι εποχές κόρνερ=γκολ τελειώσανε…

Στα modes του παιχνιδιού ξεχωρίζει το My Club που αποτελεί νέα προσθήκη στη λογική του Ultimate Team που συναντάμε στο FIFA. Σκοπός μας εδώ είναι χτίσουμε μία νέα ομάδα από την αρχή και να ανέβουμε κατηγορίες παίζοντας online αγώνες. Οι παίκτες αγοράζονται πληρώνοντας μάνατζερς, ενώ θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε παίκτες και προπονητής να ταιριάζουν μεταξύ τους. Φυσικά όσο πιο πολλά σκάσουμε στο μάνατζερ, τόσο καλύτερος και ο παίκτης που θα μας φέρει χωρίς όμως να λείπει και ο παράγοντας της τύχης. Το μεγάλο μείον στην υπόθεση είναι ότι τα λεφτά αυτά μπορούμε είτε να τα μαζέψουμε παίζοντας αγώνες είτε απλά να τα αγοράσουμε με πραγματικά χρήματα. Προφανώς δεν θα αναλύσουμε εδώ το φαινόμενο των microtransactions αλλά είναι δεδομένος ο προβληματισμός που προκαλεί οι διαστάσεις που έχουν πάρει. 

Για μία ακόμα χρονιά επιστρέφουν τα Become a Legend και Master League. Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στο δεύτερο με το σύστημα διαπραγμάτευσης να γίνεται πιο απλό και άμεσο αφού πλέον καταθέτουμε πρόταση ταυτόχρονα σε ομάδα και παίκτη ενώ έχουμε εικόνα και για το πόσο ικανοποιητική είναι για αυτούς. Επίσης έχει προστεθεί η η λειτουργία για scouters οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε παίκτες με τα κριτήρια που θέλουμε.

PES2015 05Ντίνας και… γκολ

Το online κομμάτι μέχρι τη στιγμή που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα. Ναι μεν δεν το θέτουν τελείως unplayable αλλά τόσο ο υπερβολικός χρόνος που απαιτείται για την εύρεση αντιπάλου όσο και η συχνή ύπαρξη lag κάνουν ακατάλληλη την ενασχόληση μαζί του για τους ανυπόμονους. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορώ να κρίνω και την νέα επιλογή για αγώνες 11 vs 11 η οποία όμως σίγουρα αποτελεί ενδιαφέρουσα προσθήκη αν μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.

Ο τεχνικός τομέας κινείται ακριβώς στο ίδιο μοτίβο που είχε περιγραφεί και στο review του PES 2014. Εν ολίγοις η απεικόνιση είναι τουλάχιστον τόσο καλή όσο χρειάζεται ώστε να μην μας απασχολήσει αρνητικά αποσπώντας μας από την ουσία του τίτλου. Μικρή παραφωνία για μία ακόμα φορά οι κερκίδες που απέχουν σημαντικά από την αληθοφάνεια. Στα της περιγραφής ο Σωτηρακόπουλος θα μπορούσαμε να πούμε ότι έστω και οριακά καταφέρνει να μην δίνει την αίσθηση ότι απλά διαβάζει ένα κείμενο, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον Θαναηλάκη. Ποικιλία μεγάλη δεν υπάρχει για μία ακόμα φορά αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις η περιγραφή δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο χορτάρι και συνεπώς η όποια προσπάθεια πάει στα σκουπίδια.

PES2015 06Ανατροπή και πέναλτι

Καλά όλα αυτά Ρήγα αλλά… ο βασιλιάς τελικά επέστρεψε; Η πιο σωστή απάντηση θα ήταν και ναι και όχι. Όσοι περιμένουν έναν τίτλο που θα προκαλέσει πάταγο όπως μας είχε συνηθίσει η σειρά μέχρι και το 2005 μάλλον θα απογοητευτούν. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι πρόκειται πλήρη και με ισορροπημένο gameplay τίτλο (σε αντίθεση με το 2014) ο οποίος ανήκει ξεκάθαρα στην κατηγορία που θα λέγαμε “ποδοσφαιράκια του μέλλοντος”. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι, μένει να δούμε αν θα ξαναγίνει ποταμός. Η μπάλα στη σέντρα…

Το Pro Evolution Soccer 2015 εισάγει στην Ελλάδα η Zegetron.

Pros

  • Ισορροπημένο gameplay
  • Γραφικά και animation
  • Πλούσιο πλάνο παιχνιδιού
  • Ικανοποιητική AI…

Cons

  • … που όμως δεν είναι και αψεγάδιαστη
  • Προβληματική υλοποίηση της προωθημένης μπαλιάς
  • Το ελληνόφωνο σπικάζ παραμένει ανεπαρκές

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

rikimaru

Gamer από τις αρχές του '90 σε φορητά και κονσόλες, είχε την πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές στα μέσα της ίδια δεκαετίας. Σε όλη αυτή την πορεία έχει καταπιαστεί με αρκετές κατηγορίες παιχνιδιών χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει κάποια ενώ όταν δεν βρισκόταν μπροστά από μία οθόνη συνήθως έσκαγε την "σπυριάρα" στο τσιμέντο ή στο παρκέ. Τα τελευταία 2 χρόνια εκτός από το να παίζει απλά με τα games, γράφει και για αυτά ενώ παράλληλα απολαμβάνει και την άνθιση της indie σκηνής.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL