REVIEWS

CHARLIE MURDER

Ο Charlie και ο Paul ήταν από μικροί οι καλύτεροι φίλοι. Μαζί στο σχολείο, μαζί στο παιχνίδι, μαζί στη κατασκήνωση, μαζί σε κάθε φάση της ζωής τους. Ακόμα και όταν αποφάσισαν να φτιάξουν μια garage punk rock μπάντα για να κερδίσουν τα προς το ζην. Και έτσι έγινε, η μπάντα πήρε το όνομα Charlie Murder και ξεκίνησαν παρέα το δύσβατο μονοπάτι προς τη δόξα, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία. Μια μέρα, ο Charlie αποφασίζει να αλλάξει ύφος μουσικής και να ακολουθήσει εμπορικότερους δρόμους, με συνέπεια να διώξει τον Paul από τη μπάντα, που δεν συμφωνούσε με την αλλαγή. Η επιτυχία των Charlie Murder επιτέλους τους χτύπησε τη πόρτα, αλλά ο Paul δεν μπόρεσε να αντέξει τον διωγμό του και την επιτυχία των πρώην bandmates χωρίς αυτόν. Απελπισμένος και γεμάτος μίσος όπως ήταν, αποφασίζει να εκδικηθεί. Κλείνει συμφωνία με έναν δαίμονα, μεταμορφώνεται σε Lord Mortimer, δημιουργεί με μέλη της Κόλασης τη death-metal μπάντα Gore Quaffer και εξαπολύει την Αποκάλυψη στη Γη με μια στρατιά από undead και δαίμονες. Ανάμεσα στα θύματα της Αποκάλυψης είναι και όλα τα μέλη των Charlie Murder, οι οποίοι όμως ξεφεύγουν από τα καζάνια της Κόλασης και επανέρχονται στη ζωή με απώτερο στόχο να σταματήσουν την Αποκάλυψη και το μένος του Lord Mortimer, νικώντας τον σε μία… Battle of the Bands!

Charlie Murder Shot1 smallHell is too small to fit us…

Προφανώς τη παραπάνω επική ιστορία δεν σκαρφίστηκα ο ίδιος, αλλά πρόκειται για το σενάριο του προ-τετραετίας beat’ em up Charlie Murder των Ska Studios, ενός ταλαντούχου ντουέτου δημιουργών, του James και της Michelle Silva, οι οποίοι πρόσφατα μας έδωσαν και το εξαιρετικό Salt and Sanctuary. Το Charlie Murder ήταν ένα από τα καλύτερα indie παιχνίδια του Xbox 360 και ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στα PC μας ήταν η έλλειψη κάποιου ατόμου να αναλάβει τη μεταφορά, καθώς όντας η Ska Studios μια διμελής επιχείρηση, ήταν πολύ δύσκολο να αφιερώσει η ίδια χρόνο τόσο σε μια νέα παραγωγή όσο και στη μετατροπή του παιχνιδιού σε άλλη πλατφόρμα. Εν τέλει, το εμπόδιο αυτό έχει ξεπεραστεί, εξ’ ου και η περσινή κυκλοφορία του Salt and Sanctuary όπως και η πρόσφατη εμφάνιση ενός ακόμα παλαιότερου παιχνιδιού των Ska Studios στον Ατμό, του Dishwasher: Vampire Smile, που μέχρι πρότινος υπήρχε μόνο σε περίεργη πειρατική μορφή.

Το Charlie Murder λοιπόν είναι ένα κλασικό beat’ em up, στα πρότυπα που καθιέρωσαν τίτλοι όπως το Double Dragon και το Final Fight, με τη διαφορά βέβαια ότι τα πράγματα εδώ είναι αρκετά πιο σύνθετα από το απλοϊκό gameplay των παππούδων του. Έτσι λοιπόν, το Charlie Murder σας βάζει στην ευχάριστη θέση να επιλέξετε μεταξύ πέντε χαρακτήρων, όπου ο καθένας έχει τελείως ξεχωριστή εμφάνιση, κινήσεις και έφεση σε κάποιο τομέα της μάχης.

Charlie Murder Shot2 smallΣτα καταστήματα μπορείτε να βρείτε πολλά και χρήσιμα πράγματα. Αν δεν έχετε όρεξη για farming.

Για παράδειγμα, ο Charlie, ο τραγουδιστής (screamer καλύτερα), είναι Berserker, ο οποίος υπερτερεί σε ταχύτητα έναντι των άλλων bandmates του, ο ντράμερ Rex είναι (τι άλλο;), το Tank και σχεδόν γεμίζει την οθόνη με τον όγκο του, ο κιθαρίστας Tommy είναι δεξιοτέχνης των πολεμικών τεχνών και healer της ομάδας και ούτω καθ’ εξής. Η επιλογή του χαρακτήρα έγκειται καθαρά στη προτίμησή σας, χωρίς κάποιος να είναι απόλυτα καλύτερος έναντι κάποιου άλλου (ξεχωρίζουν κυρίως στη special attack τους), ενώ μπορείτε να τον προσαρμόσετε όπως εσείς επιθυμείτε, ορίζοντας τα στατιστικά του με το τρόπο σας εξυπηρετεί.

Στατιστικά; Βέβαια, το Charlie Murder διαθέτει τις λεγόμενες “RPG πινελιές”, καθώς η ακατάπαυστη εξολόθρευση undead και δαιμόνων, οδηγεί στη αύξηση των followers που έχετε στο twitter (!), που πρακτικά εξαργυρώνονται σε XP και levels. Κάθε level σας δίνει πέντε πόντους για να απονείμετε σε στατιστικά όπως Strength, Defense, Speed και Anar-Chi (η “μαγεία” του παιχνιδιού), ενώ συνήθως ξεκλειδώνετε και μια έξτρα κίνηση της επιλογής σας.

Charlie Murder Shot3 smallΩς και πειρατές θα σας την πέσουν.

Εκτός αυτού, στο δρόμο σας για τη Battle of the Bands, θα βρείτε και τατουατζίδικα, που το κάθε τατουάζ σας προσφέρει μόνιμα perks (με το αζημίωτο βέβαια) και καταστήματα για να βελτιώσετε τον εξοπλισμό σας, δηλαδή μπλουζάκια, σιδερογροθιές, ειδικά καπέλα που δίνουν buffs κλπ. Φυσικά, παρόμοια αντικείμενα μπορείτε να βρείτε και από τα κουφάρια των νεκρών δαιμόνων και αν είστε τυχεροί, πολλές φορές καλύτερα από εκείνα που θα βρίσκατε στα καταστήματα. Γενικά η υπόθεση loot είναι αρκετά έντονη στο Charlie Murder, καθώς ένα δυνατό αντικείμενο μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ σας για αρκετό χρονικό διάστημα (μέχρι να βρείτε κάτι καλύτερο δηλαδή), ενώ ακόμα και το ίδιο το παιχνίδι διευκολύνει το farming, επιτρέποντας στο παίκτη να επιστρέψει σε όποιο level έχει ήδη ολοκληρώσει όποτε το επιθυμεί μέσω του World Map.

Από την άλλη, όλα αυτά δεν θα είχαν ιδιαίτερη σημασία, αν οι Silva δεν έκαναν καλή και μελετημένη δουλειά πάνω στο πιο νευραλγικό τομέα του Charlie Murder, δηλαδή το gameplay. Και όντως έτσι έπραξαν, με το χειρισμό να είναι ικανός να δημιουργεί επικές καταστάσεις με λίγα κουμπιά χρήσης. Δύο για επιθέσεις, ένα για αρπαγή, άλμα, counter, special κίνηση, όλα συνδυάζονται εξαιρετικά, εύκολα και προπάντων αποτελεσματικά. Συνέπεια αυτού είναι το παιχνίδι να γίνεται αμέσως ιδιαίτερα διασκεδαστικό και εθιστικό, ιδίως αν είστε φιλικά προσκείμενοι στο είδος, ενώ το μεράκι των Silva είναι εμφανές τόσο από το σχεδιασμό των levels και των εχθρικών χαρακτήρων όσο και από το πραγματικά εύστοχο και καυστικό “μαύρο” χιούμορ του.

Charlie Murder Shot4 smallAcid trip, κοινώς “ακούω χρώματα και βλέπω ήχους”

Αναφερόμαστε σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία σε levels, που το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα και τους ανάλογους εχθρούς/mini-bosses/bosses, που χάνεις το μέτρημα πόσοι είναι τελικά, ενώ ακόμα και το καταιγιστικό gameplay τείνει να σπάει κάπως τη μονοτονία, προσφέροντας εμβόλιμα διαφορετικού είδους mini-games όπως rhythm (σαν το Guitar Hero), shoot’ em up, skate-board, ακόμα και ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι “ψαρέματος”. Το μόνο σοβαρό παράπονο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι στη διαχείριση του inventory, που μπορεί να γίνει στρυφνή όταν γεμίσετε με αντικείμενα, αλλά πραγματικά τίποτε που να δημιουργεί εκνευρισμό.

Το πάντρεμα όλων αυτών των στοιχείων, ακόμα και των ετερόκλητων με το είδος, είναι “χρυσό” και ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι επιτρέπει τοπικό και on-line συνεργατικό παιχνίδι για μέχρι τέσσερις παίκτες. Στη περίπτωση αυτό, το fun απογειώνεται, καθώς υπάρχουν αρκετά πράγματα που παρουσιάζονται μόνο όταν παίζετε με άλλους παίκτες (team-based κινήσεις, ακόμα και PvP) και φυσικά διευκολύνει το έργο σας, καθώς στο solo mode υπάρχουν περιπτώσεις που το παιχνίδι μπορεί να γίνει πολύ ζόρικο, κυρίως ενάντια σε κάποια bosses. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα μεγάλο αλλά), αυτά μόνο εφόσον έχετε φίλους στη friend list του Steam που έχουν στη κατοχή τους το παιχνίδι. Σε διαφορετική περίπτωση είτε δεν θα βρείτε ψυχή να ασχολείται με αυτό είτε θα βρείτε μερικούς που απλά μπορεί στη μέση του παιχνιδιού να γίνουν afk και να μην μπορείτε να ξαναμπείτε σε παιχνίδι μέχρι να αποφασίσουν να το κλείσουν. Τραγική κατάσταση, καθώς μου συνέβη τρεις φορές κατά την ενασχόλησή μου με το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να μην μπορέσω να απολαύσω όσο θα ήθελα το online κομμάτι. Τουλάχιστον, υπάρχει και λειτουργεί σωστά με τους κατάλληλους ανθρώπους (σε αντίθεση με άλλους πιο πρόσφατους τίτλους, βλέπε Mother Russia Bleeds), οπότε το πρόσημο είναι θετικό.

Charlie Murder Shot5 smallΟ κιθαρίστας που σκαρφίζεται κυριολεκτικά killer riffs

Όπως θετικό είναι και για το τεχνικό τομέα, που η ξεχωριστή καλλιτεχνική πινελιά της Michelle Silva δίνει βροντερό “παρόν”. Σκοτεινοί τόνοι στους χαρακτήρες και στα περιβάλλοντα, με μια ιδιαίτερη graphic novel τεχνική που θυμίζει μολύβι, μπόλικο gore αλλά και χιούμορ, συνοδευόμενα από ένα εξαιρετικό garage/punk (και death metal ενίοτε) rock soundtrack δικής τους επινόησης, το Charlie Murder είναι μοναδικά όμορφο με το τρόπο του, έστω και αν τυπικά πρόκειται για παιχνίδι τετραετίας. Καταλήγοντας λοιπόν, το Charlie Murder είναι ένα beat’ em up από το “πάνω ράφι”, που άνετα μοιράζεται το “θρόνο” με αντίστοιχα indie παιχνίδια όπως το Castle Crashers, ενώ σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή πώλησης (10€), το κάνουν must-buy στη κατηγορία του. Αν είστε και fan της garage/punk, ακόμα καλύτερα…

Pros

  • Απόλυτα fun-to-play, συνδυάζοντας απλό και όσο πρέπει βαθύ gameplay
  • Γλαφυρό, “μαύρο” χιούμορ με μπόλικο gorefest
  • Τεχνικός τομέας με ιδιαίτερο χαρακτήρα, πλαισιωμένο από ένα πολύ καλό soundtrack
  • Δυνατότητα online παιχνιδιού…

Cons

  • … που λειτουργεί σωστά όμως μόνο με φίλους, λόγω λίγων διαθέσιμων παικτών
  • Ως κλασικό beat’ em up, δύναται να γίνει λίγο επαναλαμβανόμενο και άδικα δύσκολο σε solo mode

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL