Reply To: Economic School of Ragequit

#376957
Avatarandrikos_of_steel
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 581
Offline
Replies: 581
Been thanked: 0 times

Here’s my 2 cents on the subject:

Στο ζήτημα του γιατί κόβονται χρήματα από τις ΗΠΑ αυτήν την περίοδο φίλε Chronomancy, μη ξεχνάμε ότι πριν 2 χρόνια ο Obama αποφάσισε να αποκλείσει από την αμερικανική οικονομία αρκετά δισεκατομμύρια καταθέσεων σε φορολογικούς παραδείσους (Νησιά Κέιμαν κλπ.), τα οποία προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. ναρκωτικά). Ήταν έξυπνη κίνηση γιατί έτσι έδωσε περιθώριο ανανέωσης στην κυκλοφορία του χρήματος στις ΗΠΑ, γλίτωσε το δολλάριο από χοντρές υποτιμήσεις σε αυτήν την παράξενη εποχή και βγήκε και ηθικά από πάνω.

Τώρα το να κόψει μια χώρα ξαφνικά δικό της νόμισμα και να πει “άντε γαμηθείτε” δεν είναι τόσο εύκολο όσο λένε διάφοροι, εκτός και αν αυτή είναι απολύτως αυτάρκης στα πάντα και παράγει ακριβώς όσα χρειάζεται χωρίς να περισσεύει τίποτα οπότε δεν εξαρτάται καθόλου από το διεθνές εμπόριο. Τέτοια χώρα δεν υπάρχει. Και μη ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει ούτε μια χώρα που να μην έχει δανειστεί από άλλη.

Η Ισλανδία είναι ιδιαίτερη περίπτωση γιατί στην ουσία είναι κρατίδιο, 12.000 όπως είπε και ο Στέφανος. Αλλά επίσης και επειδή το δικό τους χρηματοπιστωτικό σύστημα συνήλθε μόλις συνήλθε και το αντίστοιχο των ΗΠΑ (αφού όλα τα λεφτά τους οι Ισλανδοί τα είχαν σε Αμερικανικά επενδυτικά προϊόντα).

Για τις συντάξεις έχεις απόλυτο δίκιο, μιλάμε για καθαρή καταλήστευση. Η απάντηση στην απορία σου “τις πταίει” έχει κατά πολύ να κάνει με την αρπαγή και την ανικανότητα πολύ μεγάλου αριθμού μικρών, μεσαίων και μεγάλων στελεχών στα ταμεία. Από όπου μπορείς να φανταστείς. Όταν πριν κάποια χρόνια έπεσε στο τραπέζι ο λογιστικός έλεγχος και η ενοποίηση των προβληματικών ταμείων για να σωθεί ό,τι σώζεται, όλοι βγήκαν και αντιδρούσαν για “αντιλαϊκά μέτρα”, “κλοπή συντάξεων” και δεν συμμαζεύεται. Μέχρι που μας το φόρεσε καπέλο η τρόικα και έχουμε τώρα τον ΕΟΠΥΥ που δημιουργήθηκε κακήν-κακώς. Και πάλι κάποια λαμόγια, όπως οι δημοσιογράφοι, εξακολουθούν να έχουν το δικό τους ξεχωριστό ταμείο.\

Πριν δύο χρόνια, στα πλαίσια κάποιας επιμόρφωσης (είμαι δημόσιος υπάλληλος στον χώρο της υγείας), είχαμε απέναντι έναν γελοίο που είναι, μεταξύ άλλων, και σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών και ένας συνάδελφος έκανε την προφανή ερώτηση “γιατί δεν προχωράμε σε αναλυτικό λογιστικό έλεγχο του χρέους, όπως έκαναν για παράδειγμα στο Εκουαδόρ και απέδωσαν ευθύνες εκεί που πρέπει;”. Η απάντησή του ήταν “Σε εκείνες τις χώρες είχαν δικτατορίες, εδώ είχαμε δημοκρατία και είναι ντροπή να ζητάτε τέτοια πράγματα”.

Και όλα αυτά την στιγμή που δεν γινόταν το παραμικρό για να προωθηθεί η παραγωγή στην Ελλάδα, ίσα-ίσα καταπολεμούνταν. Ένα παράδειγμα ήταν το εργοστάσιο στην Πάτρα. Άλλο είναι τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας σιταριού που είχαμε κάποτε, τα οποία σταδιακά έκλεισαν και φθάσαμε σήμερα να έχουμε μόνο ένα που δεν καλύπτει καλά-καλά τις εγχώριες ανάγκες και έτσι έχουμε φθάσει να εισάγουμε σιτάρι. Ή τα λεφτά που πετάχτηκαν σε ρωσίδες και αμάξια από τις αγροτικές επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και χίλια-δυο…

Ένα βασικό πρόβλημα λοιπόν, κατά την γνώμη μου πάντα, έχει να κάνει με την ποιότητα των ατόμων που διαχειρίζονταν το χρήμα τόσα χρόνια. Στην ουσία βρεθήκαμε με μια κάστα ανθρώπων που θεώρησαν το δημόσιο, αλλά και το ιδιωτικό σε μεγάλο βαθμό, χρήμα αυτοδίκαια δικό τους και μέσο για να γίνουν άνθρωποι, και δημιούργησαν ένα τέρας που ήταν δύσκολο να το νικήσεις, ειδικά στα χρόνια της “ευμάρειας” (για όσους ήταν στο σύστημα και με δανεικά λεφτά πάντα).

Παίζουν και πολλά ακόμα για την σημερινή κατάσταση, όπως το μαγείρεμα στατιστικών δεδομένων, τόσο όταν ο Σημίτης “κατάφερε” να μας βάλει στο ευρώ (που πολλοί τότε έβγαιναν ξεδιάντροπα και λέγανε “μαγκιά του που τα μαγείρεψε”) όσο και όταν ξαφνικά “ανακαλύφθηκε” μέσα σε μια εβδομάδα ότι το χρέος ήταν μεγαλύτερο από ξέραμε τόσα χρόνια και ο Πάγκαλος με τον Τζέφρυ έβγαιναν και έλεγαν σε όλη την Ευρώπη ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και κλέφτες, ώστε να δανειστούμε με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Είναι και το “υποχρεωτικό” σπάσιμο και κάψιμο των επιχειρήσεων των αστικών κέντρων κάθε φορά που πλησιάζουν Χριστούγεννα (όπως δυστυχώς θα γίνει για άλλη μια φορά σήμερα.

Γενικά, σε ό,τι δεις στα εγχειρίδια Πολιτικής Οικονομίας, στην Ελλάδα υπολόγιζε ότι εφαρμόζεται το αντίθετο.

Back to top button
Follow on Feedly

Close
Close