Reply To: Economic School of Ragequit

#376965
Avatarandrikos_of_steel
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 581
Offline
Replies: 581
Been thanked: 0 times

Στο ηθικό σκέλος με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Όμως, δυστυχώς, κάθε σύστημα παραγωγής χρειάζεται την χωματερή του δηλαδή το κομμάτι εκείνο του κόσμου όπου θα επικρατούν μισθοί πείνας, θα παράγονται προϊόντα αξίας πολλών χρημάτων με χαμηλό κόστος, θα καταλήγουν τα απόβλητα κλπ., Ακόμα και στο ανατολικό μπλοκ είχε διαμορφωθεί αυτό. Η αυτοσυντήρηση του συστήματος εξαρτάται από την περιοδική εναλλαγή των χωματερών (για αυτό σε λίγα χρόνια θα δούμε ανάπτυξη σε αρκετά σημεία της Αφρικής, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να αχνοφαίνεται στην Νοτιοανατολική Ασία). Το θέμα είναι όταν έρθει η ώρα να έχεις τα κατάλληλα άτομα να το διαχειριστούν όλο αυτό.

Τα λεφτά στα νησιά Κέιμαν βρέθηκαν από πολλές πηγές. Πάρα πολλά είναι από εγκληματικές δραστηριότητες, ναρκωτικά, human trafficking κλπ. Άλλα είναι όντως μαύρα λεφτά επιχειρήσεων που είναι καλά κρυμμένα εκεί. Κάποια είναι και λεφτά δικών μας πολιτικών. Η διαφορά είναι ότι κράτη όπως π.χ. η Γερμανία φροντίζουν πάντα να εξασφαλίζουν το απαραίτητο κομμάτι ώστε να αποφεύγονται όλες οι κοινωνικές αναταραχές που περιγράφει ο Τσόμσκι διαμέσου Κούνελου. Στην ανάγκη επιβεβαιώνεις ότι είσαι κράτος και το κάνεις με την βία, όπως έκανε ο Πούτιν στην Ρωσία και έγινε ήρωας μετά το μεγάλο ξεπούλημα που έκανε ο Γιέλτσιν ή ο Τσάβες. Όταν γίνεται και πολύ καλά έχουμε παραδείγματα τύπου Σκανδιναβίας.

Μια υπεραπλούστευση που κάνουν πολλοί αριστεροί εδώ είναι ότι όλοι οι καπιταλιστές είναι αλληλέγγυοι. Αυτό σόρρυ αλλά είναι ύψιστη παπαριά. Ο καπιταλισμός είναι το κατεξοχήν σύστημα “θα ξεσκίσω τις σάρκες του διπλανού μου αν δω ότι μπορώ ή ότι χρειάζεται τέλος πάντων ρε αδερφέ”. Ο λόγος για τον οποίο μόνο στην Ελλάδα συντηρείται σαν αντίληψη είναι επειδή στην Ελλάδα όντως ίσχυσε μετά την Μεταπολίτευση. Είμαστε η μόνη, ευρωπαϊκή τουλάχιστον, χώρα όπου τα τραστ σε διάφορους κλάδους (π.χ. γαλακτοβιομηχανία, ναυτιλία) λειτουργούν τόσο καλά και έχουν κάνει το κράτος δικό τους. Αυτό έγινε γιατί βρέθηκαν στο τιμόνι άτομα που το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να φάνε. Απεναντίας, την εποχή που η Ελλάδα είχε βγάλει πραγματικούς καπιταλιστικούς κολοσσούς (Ωνάσης, Νιάρχος, Μποδοσάκης κλπ.), το Ελληνικό κράτος, ανεξαρτήτως καθεστώτως μάλιστα (και επί κοινοβουλευτισμού και επί χούντας δηλαδή, για να προλάβω όσους πάνε να μου φορέσουν ταμπέλα) φρόντιζε να παίρνει το αντίστοιχο μερίδιο σωστά και αυτό φαινόταν και στην ανάπτυξη και το αντίστοιχο βιοτικό επίπεδο.

Οπότε, στην τελική για εμένα είτε καπιταλισμό έχουμε, είτε σοσιαλισμό, από την στιγμή που κάποιοι αποφάσισαν να σε πουλήσουν έναντι πινακίου φακής, δεν γλιτώνεις να τον φας. Τα συστήματα είναι εργαλεία στα χέρια των ανθρώπων, τον ίδιο σκοπό στην ουσία μπορείς να τον πετύχεις με οποιοδήποτε.

Back to top button
Follow on Feedly

Close
Close