EDITORIALS

Η AMD πάει για φούντο…

Με αφορμή λοιπόν τα πιο πρόσφατα όργια από φήμες, θα σας πω γιατί η AMD δεν πάει πουθενά αλλά και τον πόνο μου για την απόλυτη ηλιθιότητα του fanboyισμού.

Δηλαδή το να υπερασπίζεσαι μια εταιρία, μόνο και μόνο γιατί αγόρασες ένα προϊόν της, στα όρια του φανατισμού, έχεις δεν έχεις δίκιο, ενώ θάβεις όλες τις άλλες προσπαθώντας να βγάλεις τα προϊόντα τους σκάρτα και τους αγοραστές αυτών, μαλάκες.

Κάθε φορά που πάει κάτι έστω και μέτρια για την AMD, βλέπουμε πολύ χαμό από διάφορους ανόητους που έχουν πιαστεί από τα βρακιά είτε της intel, είτε της nVidia.
Λένε ότι πάει για φούντο και αυτό ήτανε, game over AMD, λε πουλέ κτλ…

Ανοησίες, από ανόητους ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν ότι το να βγει η AMD από το παιχνίδι δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς, αφού ένα μονοπώλιο θα είχε ως αποτέλεσμα να αγοράζουν ακόμα ακριβότερα τους επεξεργαστές της intel και τις κάρτες της nVidia.

Φυσικά οι ανόητοι που έχουν πιαστεί από τα βρακιά της AMD δεν βοηθάνε καθόλου την κατάσταση, αφού διαγωνίζονται με τους πρώτους για την ανάδειξη του μεγαλύτερου (και ηλιθιότερου) fanboy της κάθε πλευράς.

Πάρτε το χαμπάρι παιδιά, είμαστε gamers, δεν πρέπει να μας νοιάζει μια εταιρία, πρέπει να μας νοιάζει μόνο το τελικό σύστημα μας, να παίζει τα παιχνίδια μας με την όσο το δυνατόν καλύτερη αναλογία απόδοσης/τιμής. Όλα τα άλλα, ας τα αφήσουμε σε ανόητους, που αντί να ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους στο να απολαύσουν τα συστήματα τους, τον ξοδεύουν βγάζοντας τα μάτια ο ένας του άλλου στον internet, προσπαθώντας να αποδείξουν τίνος είναι μεγαλύτερο το ψηφιακό πουλί…

Σημασία δεν έχει τι μάρκα πήρες, αλλά:

  1. Να κάνει την δουλειά που θέλεις

  2. Να καλύπτει τα κριτήρια που θες

  3. Να έχει μια λογική αναλογία σε Απόδοση/Κόστος

 

Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι αρλούμπες.
Πόσες φορές δεν ακούσατε “Εγώ θα αγοράσω Samsung γιατί δε γουστάρω τους τρέντιδες με τα iPhone, είμαι επαναστάτης με ανοιχτό λειτουργικό(ναι αλλά δε σε είδα να βάζεις Linux στο PC σου…) ή “Εγώ θα πάρω iPhone γιατί ανεβάζει το status quo μου” (ναι αλλά εδώ δεν έχεις καλά καλά να φας βρε ηλίθιε…).

Πόσες φορές δεν προσπάθησε κάποιος να σας βγάλει μαλάκα, γιατί τολμήσατε (άκουσον άκουσον!) να μην αγοράσετε την αγαπημένη του μάρκα;

Ένας θεός ξέρει τι έχω ακούσει γιατί τόλμησα να αγοράσω MacBook, το ότι ήθελα κάτι με 6+ ώρες μπαταρία φυσικά κάνουν πως δεν το ακούνε και αρχίζουν οι καραμέλες για τρέντιδες με λεφτά κτλ κτλ.

Κάποια στιγμή άκουσα και το “ΟΚ εσύ είσαι γραφίστας, για αυτό αγόρασες Mac”…

Όχι ρε παιδιά, ένας υπολογιστής είναι, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Κάνει ότι κάνουν όλοι οι υπολογιστές κατά κύριο λόγο, αλλά έχει και 1 με 2 λεπτομέρειες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να καταπιώ το επιπλέον κόστος του κατά €200 με αντίστοιχα συστήματα όταν το αγόραζα.

 

Για αυτό λοιπόν θυμηθείτε, όταν αγοράζετε κάτι, μιλάμε για τα λεφτά σας. Λεφτά που θα τα κλάψετε αν πάνε σε λάθος αγορά (ε ναι αγόρασα μια nVidia 640 και όχι μια AMD 7750 που είναι πολύ καλύτερη, γιατί άκουσα ότι η AMD έχει προβλήματα με drivers… δεν πειράζει που δεν τρέχει κανένα παιχνίδι…), λεφτά που θα σας λείψουν.

Αν είχατε μια καλή εμπειρία με μια εταιρία, δεν είναι κακό να επηρεάσει τις αγορές σας. Βάλτε point system, πείτε “είχα αγοράσει nVidia και βγήκε καλή κάρτα, οπότε θα της βάλω 1 πόντο για αυτό”, μετά δείτε τι παίζει στην αγορά, δείτε τα υπέρ και τα κατά, πάρτε γνώμες αλλά και ωμούς αριθμούς από δοκιμές στο internet και τέλος αφού τα βάλετε όλα κάτω, κάντε τις επιλογές σας.

Έχω AMD από… πάντα, αλλά πρόσφατα μελέταγα την πιθανότητα να περάσω σε nVidia, γιατί παρόλο που δεν έχω κανένα παράπονο από την AMD και η απόδοση/τιμή της nVidia δεν είναι καλή, ήθελα την τεχνολογία του CUDA.

Δεν είναι ντροπή να αλλάξεις “στρατόπεδο”, αν δε σου κάνει αυτό που προσφέρει η μια εταιρία, πήγαινε στην άλλη, πιο είναι το πρόβλημα;

amd1

Τέλος πάντων το ξεχειλώνω… ας δούμε λίγο γιατί η AMD δεν πάει πουθενά, παρόλο που μας απογοήτευσε με τους Bulldozer.

Λοιπόν η AMD αυτή την στιγμή μπορεί να μην παίζει μπάλα με την intel στο highend, αλλά σε όλες τις άλλες πλατφόρμες τα πάει από μέτρια μέχρι φίνα.

Καταρχάς έχει κάνει ανοίγματα σε τομείς που έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από το PC desktop, από οικονομικής άποψης.

Έχει καταφέρει να χώσει τους τελευταίους opteron σε πολλά συστήματα, αφού οι servers παίζουν αλλιώς μπάλα και δε τους νοιάζει η απόδοση και κατανάλωση ανά πυρήνα, αλλά η απόδοση και η κατανάλωση του τελικού μηχανήματος, άσχετα με το τι έχει μέσα, άλλωστε οι εφαρμογές που τρέχουν σε servers (όπως πχ σε data centers) είναι εκ των πραγμάτων φτιαγμένες για multicore/multicpu καταστάσεις.

The more the better αρκετά συχνά μάλιστα, παρόλο που αυτό πάει ανάλογα και τη χρήση του server (γιατί άλλη χρήση κάνουν οι εφαρμογές για datacenters, άλλη για render farms κτλ)

Και μην νομίζετε ότι είναι τόσο ενεργοβόροι όπως οι desktops, με τις ανάλογες μετατροπές βλέπουμε 16 πυρήνες με 85W, και μιλάμε για μια περιοχή όπου οι πυρήνες μετράνε.

Ολόκληρα supercomputers επιλέγουν μάλιστα opteron γιατί προσφέρουν μικρότερο κόστος κτήσης, ακόμα μικρότερο κόστος αναβάθμισης (αφού δεν αλλάζει socket σαν βρακιά η AMD) για λίγο ή καθόλου μεγαλύτερο κόστος χρήσης.

Δείτε για παράδειγμα την περίπτωση του TITAN supercomputer του Oak Ridge National Laboratory.

http://www.anandtech.com/show/6421/inside-the-titan-supercomputer-299k-amd-x86-cores-and-186k-nvidia-gpu-cores

Επίσης έχει κάνει καλές επενδύσεις στον τομέα των servers κάνοντας διάφορες εξαγορές τα τελευταία χρόνια, που όχι μόνο της αποφέρουν έσοδα από διάφορες πατέντες, αλλά ανοίγουν και νέους δρόμους εξέλιξης. Τρανό παράδειγμα η αγορά της Sea micro που έφτιαχνε συστήματα server έχοντας ένα τεράστιο portfolio από τεχνολογίες, τις οποίες τώρα μπορεί να αξιοποιήσει για να στήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα server με microclusters και αρχιτεκτονική ARM, στην οποία είχε κάποιες άκρες από την αρχή, αλλά τώρα έχει ανακοινώσει και επίσημα ότι αναπτύσσει επεξεργαστές ARM.

Καλώς ή κακώς οι επεξεργαστές ARM κάνουν θράση, η nVidia πήδηξε σε αυτό το πλοίο νωρίς και τώρα έχει ένα πολύ καλό επίπεδο και μερίδιο στην αγορά με τα SoC (System on a Chip) συστήματα της Tegra. Ενώ εταιρίες όπως η Apple και η HP έχουν δηλώσει ότι θα τους ενδιέφερε η πιθανότητα να βγάλουν συστήματα υπολογιστών με επεξεργαστές ARM. Η AMD το έχει πάρει χαμπάρι το παιχνίδι και προσπαθεί να πάει προς τα εκεί κρατώντας παράλληλα και τους X86 επεξεργαστές της στο παιχνίδι, ενώ η intel απλά προσπαθεί να φέρει τους X86 στο επίπεδο κατανάλωσης/απόδοσης των ARM, κάτι που όμως δε φαίνεται να βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από τους κατασκευαστές φορητών συσκευών.

Επίσης στον τομέα των υπερμικρών και χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστών, έχει τους μικρούς Llano και πλέον trinity που είναι απλά ανώτεροι από τους αντίστοιχους atom. Ίσως η intel να μην ενδιαφέρεται πλέον για αυτή την πλατφόρμα, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχει ακόμα αγορά για αυτήν και την κερδίζει η AMD για την ώρα.

apu

Στο θέμα των φθηνών λύσεων για desktop βλέπουμε τους Trinity να παίζουν μπάλα μόνοι τους, είτε μιλάμε για την σειρά Α με ενσωματωμένη GPU (που είναι αιώνες καλύτερες από τις intel HD), είτε μιλάμε για τους νέους Trinity Athlon II που έχουν σαφώς καλύτερη απόδοση/τιμής από τους αντίστοιχους (τιμολογιακά) Pentium.
Ενώ καθώς ανεβαίνουμε παραπάνω, οι νέοι FX μπορεί να μην είναι δελεαστικοί για τους περισσότερους χρήστες, είναι όμως λουκούμια για όσους έχουν σκοπό να τους υπερχρονίσουν (Overclocking ντε) φτάνοντας τους με μικρότερο κόστος, στις επιδώσεις των intel.

Κοιτάζοντας και στα φορητά, βλέπουμε ότι κάτω από τα €600 η AMD παίζει μπάλα μόνη της, αφού τα συστήματα της με Trinity είναι τα μόνα που προσφέρουν ένα ισορροπημένο σύστημα με επεξεργαστή της προκοπής και κάρτα γραφικών της προκοπής. Τα συστήματα με Intel ναι μεν έχουν πολύ δυνατότερο επεξεργαστή (μερικές φορές ως και διπλάσια απόδοση), αλλά με τα ενσωματωμένα GPU της intel, σε αρκετές περιπτώσεις όλη αυτή η δύναμη είναι άχρηστη στον επεξεργαστή.

Αν είχε πετύχει και καλύτερα deal με τους κατασκευαστές ώστε να έβγαιναν περισσότερα συστήματα στην αγορά, θα είχε κυριαρχήσει άνετα κάτω από τα 600.

Κλείνοντας το τεράστιο σεντόνι-πόνημα μου, να σας υπενθυμίσω και πόσο βάρος έχει δώσει η AMD στον συνδυασμό CPU/GPU, δίνοντας μέχρι και νέο όρο αποκαλώντας τους Llano και Trinity APU.

Ουσιαστικά μας λέει η AMD ότι μπορεί το X86 υπολογιστικό κομμάτι ενός Trinity να είναι στα ίδια επίπεδα με ενός Pentium, αλλά μόλις συνδυαστεί με την επεξεργαστική ισχύ της ενσωματωμένης GPU φτάνει και ξεπερνάει και το i3 σε συνολική ισχύ.

Μπορεί τώρα να μην έχει απολύτως κανένα νόημα για τον μέσο χρήστη αυτό, αλλά αν δείτε λίγο στα τεράστια supercomputers ανά τον κόσμο, (όπως αυτό που δώσαμε παραπάνω) ο συνδυασμός επεξεργαστή X86 με κάρτες γραφικών που δουλεύουν σε GPGPU φάση, μπορεί να φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε υπολογιστική ισχύ, από το αν είχαμε μόνο επεξεργαστές X86.

Είναι κάτι που αναπόφευκτα θα κατέβει και στο consumer level που ήμαστε εμείς οι κοινοί θνητοί, και η AMD είναι έτοιμη να το εκμεταλλευθεί στο έπακρο, κάτι που δε μπορεί η intel με τα ψόφια intel HD ενσωματωμένα της.

 

Οπότε μην φοβάστε, δεν πάει πουθενά η AMD.

Κάτι που θα μας κάνει καλό σε όλους μας, ακόμα και στους κατά κανόνα αγοραστές της intel.

Γιατί πολύ απλά, αν η AMD παίξει σοβαρή μπάλα και βγάλει επεξεργαστές που χτυπάνε τους high end της intel, η δεύτερη θα αναγκαστεί να ρίξει τις τιμές για να τους κρατήσει ανταγωνιστικούς!

Win win δηλαδή, και οι υποστηριχτές της AMD κερδίζουν ισάξιες επιδόσεις χωρίς να χρειαστεί να αλλαξοπιστήσουν και οι οπαδοί της intel κερδίζουν καλύτερες τιμές.

 

Αν κλείσει η AMD χάνουμε όλοι, έτσι απλά. Ευτυχώς δε θα γίνει στα επόμενα 5 χρόνια κάτι τέτοιο.

 

Καλά Χριστούγεννα και καλή Χρονιά λοιπόν!

 

happy

12 Comments

  1. http://mubadala.ae/portfolio/capital/assets/advanced_micro_devices_amd
    To 20% της AMD ανήκει ουσιαστικά στην κυβέρνηση του Abu Dhabi. Οταν βρήκαν τα ζόρια πριν λίγες μέρες ,οι Άραβες τους ενίσχυσαν με ρευστό με αντάλλαγμα (φυσικά) την ενίσχυση της παρουσίας τους στο διοικητικό συμβούλιο. Οι εταιρείες με τόση τεχνογνωσία όση η AMD δεν πεθαίνουν τόσο εύκολα.

  2. Είναι γεγονός ότι δεν φημίζομαι για την ορθογραφία μου όταν χοντραίνει το παιχνίδι με την γραμματική (για τα άλλα έχω και τον ορθογραφικό έλεγχο), το αντίθετο θα έλεγα.

    Οπότε αν δείτε κανένα λαθάκι, μου το λέτε. Το διορθώνω και προσπαθώ να το έχω υπόψιν για το μέλλον.

    Δεν έχω παρά μερικά χρόνια που άφησα πίσω μου τα greeklish του κερατά και σε συνδυασμό με τις μέτριες επιδόσεις μου στην γλώσσα και την γραμματική στο σχολείο, είναι από εκείνα τα πράγματα που τρέχω και δεν φτάνω να μαζεύω.

    Το ματάκι από ότι φαίνεται είναι έτσι 😉 κάτι λάθος θα παίζει με το εικονίδιο, θα το τσεκάρουμε

  3. Νομίζω πως ή δε διάβασα σωστά τη παρακάτω πρόταση ή υπάρχει λαθάκι Νίκο.
    “..παρόλο που δεν έχω κανένα παράπονο από την AMD και η απόδοση/τιμή της nVidia δεν είναι καλή”
    Στο τέλος νομίζω έπρεπε να γράφει κακή αντί για καλή..νομίζω!

  4. Πραγματικά ενδιαφέρον όλο το κείμενο… Όπως είπες Νίκο, δεν συμφέρει κανέναν να μην υπάρχει η AMD. Επίσης πιστεύω πως η ίδια η εταιρία μπορεί να βγάλει high-end CPUs ισάξιους με τους i7 (οι οποίοι παίζουν χωρίς αντίπαλο). Το ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνει αφού μπορεί… Καλό είναι να υπάρχει ανταγωνισμός και να πέσουν λίγο οι τιμές από πλευράς intel…

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
elEL