LATEST NEWS

Ελεύθεροι οι Developers του Arma 3

Αίσιο τέλος έλαβε σήμερα η περιπέτεια των 2 Developers της Bohemia Interactive, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο κατηγορούμενοι για κατασκοπία σε πολεμικές βάσεις της Λήμνου.

Όπως μας πληροφορεί το fan site που είχε στηθεί για να εκφράσει την υποστήριξη προς τους 2 άνδρες, σήμερα το πρωί έλαβε χώρα απευθείας επικονωνία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Τσεχίας και της Ελλάδας η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των developers, υπό τον όρο να πληρωθεί χρηματική εγγύηση 5 χιλιάδων ευρώ για τον καθένα. Η εγγύηση έχει ήδη καταβληθεί από τους συγγενείς των συλληφθέντων, και είναι πλέον ελεύθεροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Το θέμα δεν έχει τελειώσει οριστικά, βέβαια, καθώς εκκρεμεί ακόμα η δίκη για τα “εγκλήματα” που διέπραξαν, αλλά τουλάχιστον θα μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους οι άνθρωποι. Ελπίζουμε σύντομα να λυθεί μια για πάντα αυτή η παρεξήγηση, η οποία δεν πρόβαλε και την καλύτερη εικόνα για την χώρα μας στο εξωτερικό…

Θυμίζουμε πως η σύλληψη των 2 Τσέχων είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Λήμνο, όπου βρίσκονταν για διακοπές, μετά από κινητοποίηση της ΕΥΠ. Είχε βρεθεί στην κατοχή τους φωτογραφικό υλικό από στρατιωτικές βάσεις του νησιού, γεγονός που θεωρήθηκε ένδειξη κατασκοπίας, παρά τις διαβεβαιώσεις των 2 ανδρών αλλά και της Bohemia Interactive πως το υλικό προοριζόταν για την κατασκευή του tactical military simulator Arma 3. Εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων (ζήτω η Ελλάς) η δίκη τους δεν μπορούσε να γίνει, οπότε παρέμειναν φυλακισμένοι για 128 ολόκληρες μέρες!

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

12 Comments

  1. Δεν το κατάλαβα το “η οποία δεν πρόβαλε και την καλύτερη εικόνα για την χώρα μας στο εξωτερικό…”, έρχονται 2 τύποι (όποιοι και αν είναι αυτοί) και φωτογραφίζουν στρατιωτικές βάσεις μίας χώρας ΧΩΡΙΣ ούτε μία άδεια και περιμένουν να πάνε όλα καλά όλα ωραία, δεν πειράζει τα παιδιά ας γυρίσουν σπίτια τους; Απ’την μία ζητάμε σοβαρότητα σε αυτή τη χώρα και όταν συμβαίνει τα κράζουμε γιατί πληγώθηκε το αγαπημένο μας χόμπι; (gaming) Όχι λυπάμαι, αλλά καλά πάθανε και λίγα τραβήξανε θα έλεγα απ’την ηλιθιότητα που τους κουβαλάει, ίσως την επόμενη φορά να καταλάβουν την βαρύτητα και να προβούν σε λήψη αδειών και ενημέρωσης. Αίντε τα ισοπεδώνουμε όλα σε αυτή τη χώρα ΟΤΙ και αν συμβεί και το μόνο που ξέρετε είναι να κράζετε και να γκρινιάζετε! Αν αυτό συνέβαινε σε καμία Αμερική (την πολυαγαπημένη προχωρημένη χώρα μερικών) να βλέπατε τι θα τραβάγανε!

  2. Το σχόλιο αναφέρεται στις αντιδράσεις που καταγράφηκαν ως σχόλια σε sites που αναπαρήγαγαν την είδηση στο εξωτερικό. Οι οποίες αντιδράσεις δεν εξυμνούν και ιδιαίτερα την χώρα μας.

    Αλλά, πέραν τούτου, η αντίδραση της Ελληνικής πλευράς ήταν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ υπερβολική. Τους συλλαμβάνεις, ΟΚ, άσχετα αν το υλικό που είχαν στα χέρια τους μπορεί να το βρει και η κουτσή μαρία με 2λεπτο search στο youtube και το google earth. Τρόμαξέ τους λίγο, πες τους ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ ΙΣΟΒΙΑ ή κάτι τέτοιο, και άφησέ τους να φύγουν. Βγάλε και μια αποτρεπτική ανακοίνωση μετά, και το θέμα έληξε. Αλλά 130 ΜΕΡΕΣ ΦΥΛΑΚΗ χωρίς δίκη? Απαράδεκτο, απλά. Εξάλλου, η Τουρκία αυτές τις μέρες σηκώνει κατασκοπευτικό δορυφόρο που θα περνάει κάθε 6 ώρες πάνω από την Ελλάδα και θα τραβάει ωραιότατες φωτογραφίες. Αλλά δεν βλέπω να ανησύχισε κανένας για αυτό όσο ανησύχισε για τους “κατασκόπους”.

    Άποψή μου είναι πως η ΕΥΠ, μόλις κατάλαβε την γκάφα της (παρακολουθούσε αυτούς τους 2 ως “ύποπτους για κατασκοπία” από ΠΡΙΝ να μπουν στην χώρα) και ότι ξόδεψε χρόνο και χρήμα για να πιάσει όχι μεγαλοκατάσκοπους αλλά 2 απλούς χομπίστες, εσκεμμένα τρέναρε την υπόθεση και κυκλοφόρησε αυτό το παραμύθι με την κατασκοπία για να μην φανεί πως και καλά “ορίστε είναι τόσο άχριστοι που συλλαμβάνουν απλούς τουρίστες χωρίς λόγο”.

    ΥΓ. Αν συνέβαινε στην Αμερική θα πήγαιναν στο Γκουαντάναμο, αν συνέβαινε στην Ελβετία οι φρουρές θα τους κερνούσαν σοκολάτα και θα βγαίναν φωτογραφίες όλοι μαζί. Οι υποθέσεις είναι άκυρες.

  3. Κώστα μην ξεχνάς ότι υπήρξαν και αρκετοί που επικρότησαν την αμεσότητα των αρχών.
    Αλλά όπως σωστά λες έπεσαν πάνω στο θηρίο “ελληνική γραφειοκρατία” και ταλαιπωρήθηκαν παραπάνω.
    Όλα ξεκίνησαν βέβαια από τη δική τους ανευθυνότητα. To ότι είναι game developers με αφήνει αδιάφορο. Παρόμοια αντιμετώπιση έπρεπε να είχαν ανεξαρτήτως της ιδιότητας που φέρανε.
    Στα υπόλοιπα με κάλυψε ο Melkor.:D

  4. Δέχομαι ασφαλώς ότι σωστά συλλήφθηκαν από τη στιγμή που δεν είχαν άδεια, αυτό έλειπε. Σκέφτομαι και τον καημένο τον φαντάρο που ενδεχομένως να τους εντόπισε: ”Εεεε κύριε διοικητά βρήκα 2 τυπάδες να φωτογραφίζουν το στρατόπεδο αλλά τους άφησα να φύγουν, φάνηκαν άκακοι”. Άντε και καλός πολίτης το 2017 μετά :p

    Μοναδικές μου ενστάσεις είναι στο άσκοπο τρενάρισμα και την ευρύτερη αντιμετώπιση του όλου θέματος. Θα μπορούσε να καταστεί σαφής η θέση της χώρας χωρίς να φτάσουμε σε αυτό το σημείο 130 μέρες μετά (και χωρίς να δίνουμε έξτρα λαβές για σχόλια στους ξένους, όπως προείπα – λες και η θέση μας δεν είναι ήδη αρκετά ζημιωμένη στα μάτια του random Ευρωπαίου που κράζει την Ελλάδα με την παραμικρή αφορμή).

  5. Παιδιά γι’αυτό υπάρχουν οι μυστικές υπηρεσίες, για να μπορούν να ξεχωρίζουν μεταξύ κατασκόπων και βλαμμένων γκίκς. Όταν είναι φως φανάρι ότι πρόκειται για το δεύτερο, ο όποιος τραμπουκισμός είναι τουλάχιστον βλακώδης και αντανακλά μονάχα αρνητικά απέναντί στην εκάστοτε κυβέρνηση.

  6. Καλώς συνελήφθησαν, δεν μπορεί ο καθένας να βγάζει φωτογραφίες εκεί που απαγορεύεται έτσι απλά.Ναι, στην εποχή των δορυφόρων δεν υπάρχει τέτοιου είδους κατασκοπία, ναι πρέπει να προσαρμοστεί και η νομοθεσία, αλλά μεχρι να γίνει αυτό τους συλλαμβάνεις.

    Κακώς κρατήθηκαν τόσους μήνες. Εντάξει,τους έπιασες, πέρασες το μήνυμα, δεν είσαι ξέφραγο αμπέλι,μάλωσέ τους,κάνε την μεγάθυμη κίνηση και στείλτους πακέτο στην φίλη Τσεχία μετά από λίγο.

  7. Κανείς (ούτε οι ίδιοι φαντάζομαι) δεν διαφωνούν με την σύληψη, ούτε είναι κάτι υπερβολικό. ΑΛΛΑ, τόσες μέρες υπό κράτηση χωρίς να έχει εκδικαστεί η υπόθεση είναι (εκτός απο απαράδεκτο, φασιστικό και άδικο) καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλοι, ασχέτως σοβαρότητας της υπόθεσης, έχουν δικαίωμα γρήγορης εκδίκασης, και αν δεν γίνεται αυτό λόγο σηνθηκών δεν είναι λύση “βγάλτην 100+ μέρες στο κρατητήριο….pawned noob!” Τραγικά πράγματα!

  8. Για να ενημερώσω λίγο τους φίλους, στην Χίο πριν τις πυρκαγιές είχαν προηγηθεί αναφορές για περίεργες κινήσεις και “τουρίστες” που φωτογράφιζαν στρατόπεδα. Αποτέλεσμα οι πυρκαγιές, που όχι μόνο κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις μαστιχόδεντρων αλλά ακόμα χειρότερα απογύμνωσαν φυλάκια και στρατόπεδα από την φυσική τους κάλυψη καθιστώντας τα εύκολα παρατηρήσιμα από αέρος(ή και διαστήματος, ο γειτονικός δορύφόρος άρχισε ήδη τις βόλτες). Ο νοών νοήτω.

    Οπότε με αυτά υπ’όψιν, μπορεί έυκολα κάποιος να καταλάβει γιατί οι αρχές είναι ευέξαπτες.

    Βέβαια δεν δικαιολογεί αυτό την καθυστέρηση στην υπόλοιπη διαδικασία, αλλά αυτό δεν είναι ο λόγος που μας κατηγορούν.

  9. Kαλα εκαναν και τους επιασαν.Μπορει να εχουμε πτωχευσει αλλα δεν ειμαστε και ξεφραγκο αμπελι και ο καθενας κανει οτι θελει.128 μερες κρατησεις ειναι πολλες,αλλα ας αναλογιστουμε οτι για μια απληρωτη κλήση καποιος βρεθηκε στον Κορυδαλλο και τον σκοτωσαν σε εξεγερση.Το χωρις δικη ειναι λιγο αυθαιρετο,γιατι υπαρχει το 18μηνο που μπορουν να σε κρατησουν εαν ο εισαγγελεας και ο ανακριτης κρινουν καποιον ενοχο και μεσα σε αυτο το διαστημα γινεται η δικη αλλιως εισαι ελευθερος.Οσο για τους κατασκοπευυικους δορυφορος συμφωνω,εδω το google earth δινει στοιχεια αν και οι αεροφωτογραφιες ειναι λιγο αλιωμενες αλλα και παλι πρεπει να κραταμε τα προσχηματα.Σε αυτην την περιπτωση η δικαιοσυνη μαζι με την ΕΥΠ επρεπε να επισπευσπουν τις διαδικασιες για την δικη οχι γιατι ειναι ξενοι υπηκοοι(εδω με το παραμικρο οι Αμερικανοι απαγαγουν κοσμο και τους στελνουν διακοπες στο Γκουανταναμο)αλλα για ριξουν φως στην υποθεση και να μην υπαρχουν σκιες που να μπορουν να τροφοδοτησουν ιστοριες για αγρίους.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL