REVIEWS

A NEW BEGINNING – FINAL CUT

Είναι περίεργο –και τουλάχιστον όσον αφορά εμένα, πρωτόγνωρο- να πραγματοποιώ review ενός παιχνιδιού για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 1 ½ έτους. Στην περίπτωση του A New Beginning, της Daedalic Entertainment, αφορμή υπήρξε η προ ημερών κυκλοφορία του εν λόγω τίτλου στο Steam. Η σημαντικότερη αλλαγή της Final Cut έκδοσης σε σχέση με την αρχική, είναι οι διορθώσεις των bugs που είχαν παρατηρηθεί από πολλούς παίκτες. Σπεύδω εδώ να διευκρινίσω ότι δεν ανήκα στην μερίδα εκείνων που είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα, μια και είχα ολοκληρώσει την περιπέτεια άνευ της παραμικρής ταλαιπωρίας, που να οφειλόταν σε οποιουδήποτε είδους bug. Γνωρίζω όμως αρκετές περιπτώσεις σημείων όπου παίκτες είχαν αναφέρει σοβαρά προβλήματα, τόσο με τα saves του παιχνιδιού, όσο και με αντικείμενα που δεν εντοπίζονταν εκεί όπου κανονικά έπρεπε να είναι, οδηγώντας έτσι αναπόφευκτα σε dead ends.  

Πέραν της σημαντικής αυτής βελτίωσης, η νέα αυτή έκδοση φέρει τα γνωστά achievements του Steam, 28 στον αριθμό, full voice acting σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ρωσική), υποτιτλισμό στις παραπάνω γλώσσες καθώς και στα Ιταλικά, Ισπανικά και Πολωνικά, ενώ, συν τοις άλλοις, το καθιστά playable σε περιβάλλον Mac. Όπως προφανώς κατανοείτε, όλες οι αλλαγές, πλην εκείνης των bug fixes, ουσιαστικά είναι αδιάφορες για τους περισσότερους εξ’ ημών, πλην φυσικά των Mac users και των φανατικών φίλων των Steam achievements.

Η ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Στην εισαγωγή παρακολουθούμε ένα συνέδριο μεταξύ υψηλά ιστάμενων προσώπων, που λαμβάνει χώρα κατά το έτος 2500, οπότε και οι κλιματικές αλλαγές του πλανήτη έχουν επιφέρει μεγάλες ζημιές στην ατμόσφαιρα και στην επιφάνεια της Γης. Το εξασθενημένο μαγνητικό πεδίο της αδυνατεί να την προστατέψει μπροστά σε μία επερχόμενη ηλιακή έκλαμψη, απειλώντας τόσο την ίδια, όσο και τους κατοίκους της, οι οποίοι πλέον ζουν υπογείως, στο εσωτερικό της. Οι τελευταίοι, κατανοώντας ότι δε μπορούν να κάνουν τίποτα για να σώσουν την κατάσταση, αποφασίζουν να προσφύγουν στην τελευταία επιλογή που έχουν: Την υιοθέτηση του σχεδίου “Φοίνικας”. Σύμφωνα με αυτό, μία δεκαμελής ομάδα εκπαιδευμένων ατόμων θα σταλεί πίσω στο χρόνο, ώστε να αποτρέψει τις πολύ αρνητικές αλλαγές του κλίματος, δια μέσου της αφύπνισης των ανθρώπων σχετικά με το κακό που καθημερινά συντελείται λόγω της απερισκεψίας τους, αλλά και της απουσίας λήψης μέτρων για την προστασία του πλανήτη.

A New Beginning 001Σώζωντας τον Salvador και τον Delvin

1982. Ο Νορβηγός επιστήμονας Bent Svensson, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την έρευνα που έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του, με αντικείμενο την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών, φιλικής προς το περιβάλλον, ενέργειας, ζει απομονωμένος στην παραθαλάσσια κατοικία του. Το μεγάλο παράπονό του είναι η απουσία επαφής με τον γιό του, Duve, ο οποίος εξακολουθεί να του χρεώνει τον χαμό της μητέρας του, και συζύγου του Bent, Meta, εξαιτίας της υπερβολικής προσήλωσης του τελευταίου σε ό,τι είχε να κάνει με την έρευνα και καλλιέργεια φυκιών, στον σταθμό ερευνών του, που είχε ως αποτέλεσμα να μη καταλάβει έγκαιρα ότι η Meta είχε αρρωστήσει βαριά. Κατά τη διάρκεια μίας συνηθισμένης, όμοιας με τις υπόλοιπες, ημέρας της ζωής του, ο Bent έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με έναν επισκέπτη: Την Fay, μία εκ των χρονοταξιδιωτών.

H Fay αφηγείται τα πάντα στον Bent, εξηγώντας του ότι το ταξίδι στον χρόνο κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι, οπότε και προέκυψε πρόβλημα κατά την αποστολή διάσωσης του πλανήτη: Φθάνοντας στο Σαν Φραντσίσκο του 2050, η εικόνα υπήρξε πλήρως αποκαρδιωτική, μια και η πλημμυρισμένη και κατεστραμμένη πόλη φανέρωνε ότι ήταν ήδη αργά για οτιδήποτε. Ένα δεύτερο ταξίδι στο χρόνο έφερε την ίδια, καθώς και έναν εκ των συνεργατών της, τον Salvador στη συγκεκριμένη χρονολογία, όπου υπάρχουν ελπίδες και περιθώρια να αλλάξει ο ρους της ιστορίας. Για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό, πρέπει να αποφασίσει ο Bent να επιστρέψει στην έρευνά του, ώστε να πείσει τις επιτροπές αξιολόγησης ότι τα φύκια μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη εναλλακτική πηγή ενέργειας και να αποσοβηθεί έτσι η χρήση πυρηνικής ενέργειας από μέρους του μεγιστάνα Emilio Indez και η κατοπινή έκρηξη ενός εκ των εργοστασίων του στη ζούγκλα της Βραζιλίας, με ανυπολόγιστες βλάβες στο οικοσύστημα. Φυσικά ο Bent δυσκολεύεται να δεχθεί και να πιστέψει όσα του λέει η Fay, οπότε η αποστολή της τελευταίας καθίσταται ακόμη δυσκολότερη.

Το παιχνίδι περιγράφεται από την Daedalic Entertainment ως ένα «οικολογικού περιεχομένου θρίλερ». Ο χαρακτηρισμός είναι εύστοχος και το σενάριο ακουμπά ένα πολύ ευαίσθητο και εξόχως σημαντικό ζήτημα, που ασφαλώς “τρέχει” στις μέρες μας, περνώντας έτσι τα ανάλογα μηνύματα και εκφράζοντας τις ανησυχίες των δημιουργών του σχετικά με την πορεία που ακολουθεί ο πλανήτης μας, αλλά και τη στάση που κρατάει καθένας από εμάς μπροστά σε αυτή. Σεναριακά, είναι δίχως αμφιβολία η ωριμότερη μέχρι στιγμής παραγωγή των Γερμανών, καθώς ουδεμία σχέση φέρει με το ανάλαφρο κλίμα του Deponia, την παραμυθένια αισθητική των Whispered World και Dark Eye: Chains of Satinav, αλλά και τον θεότρελο κόσμο των Harvey games.

A New Beginning 002Πώς θα εισέλθουμε εντός της αίθουσας του συνεδρίου;

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ

Το αποτέλεσμα της μηχανής γραφικών του A New Beginning είναι ασυνήθιστο. Σε αντίθεση με τα άλλα παιχνίδια της κατηγορίας, τα οποία έχουν συγκεκριμένο τρόπο απεικόνισης και αυστηρό λόγο αναλογίας μεταξύ των διαφόρων χώρων και του μεγέθους των απανταχού χαρακτήρων που εμφανίζονται, στο εν λόγω παιχνίδι δεν παρατηρείται κάτι ανάλογο. Υπάρχουν τοποθεσίες όπου τα sprites καλύπτουν σε μέγεθος ακόμη και τα 3/5 της οθόνης και άλλες όπου είναι παρουσιάζονται πολύ μικρά, καθώς η κάμερα αλλάζει και προβάλλει τα δρώμενα από πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Στη δεύτερη περίπτωση τα διάφορα αντικείμενα και hotspots είναι επίσης μικροσκοπικά, οπότε και θα σας φανεί πολύ χρήσιμη η λειτουργία απεικόνισής τους, μέσω του πατήματος του space button.

Κάτι που θα ήταν όμορφο να έχουν προσέξει και διορθώσει τα στελέχη της εταιρείας, είναι η δυσαρμονία που παρατηρείται μεταξύ των διαφόρων χώρων και των sprites, ειδικά εκεί όπου το μέγεθος των τελευταίων είναι μικρό. Οι χαρακτήρες δείχνουν να μη “κολλάνε” με το περιβάλλον και εμφανώς ξεχωρίζουν από αυτό, έχοντας ένα χαρακτηριστικό περίγραμμα γύρω τους. Επιπλέον, το πρόβλημα υποστήριξης 16:9 αλλά και 16:10 κάδρου επίσης δε διορθώθηκε, με αποτέλεσμα σε widescreen monitor να έχουμε τις ενοχλητικές μαύρες κάθετες μπάρες στα αριστερά και δεξιά της οθόνης. Η ειρωνεία είναι ότι λύση, έστω και ολίγον μπακάλικη, μια και ουσιαστικά πρόκειται περί stretching της απεικόνισης, υφίσταται. Εντοπίζοντας την παράμετρο “resolution” στο config.ini αρχείο που βρίσκεται τόσο στο install directory του παιχνιδιού C: SteamsteamappscommonA New Beginning), όσο και στον φάκελο C:Documents and settings(όνομα χρήστη)Local settingsApplication dataDaedalic EntertainmentA new beginning, για τα Win XP και C:Users(όνομα χρήστη)AppDataLocalDaedalic EntertainmentA new beginning, για τα Win 7, αλλάζοντας τη σχετική επιλογή από “auto” σε “Game” και επιλέγοντας στη συνέχεια τη μετατροπή των δύο αυτών αρχείων σε read-only, η εικόνα καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια του monitor. Τη λύση είχε δώσει, από τον Ιούλιο του 2011, το μέλος Ebon Page, από το site www.adventureadvocate.gr.

Αντιθέτως, ο λεπτομερής σχεδιασμός και η ποικιλία των χρωμάτων που παρατηρείται στις διάφορες τοποθεσίες και στα backgrounds, δημιουργούν μία εξαιρετική εικόνα, η οποία ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τα movie sequences, που αρχικά ασφαλώς διαθέτουν κίνηση και ήχο και κατόπιν της ολοκλήρωσής τους αποτυπώνονται στην οθόνη σαν σελίδες ενός εικονογραφημένου βιβλίου. Η δε συνολική διάρκειά τους φτάνει τη μία περίπου ώρα, διάστημα άκρως ικανοποιητικό.  

A New Beginning 003Μία από τις λεπτομερέστερες και πιο όμορφες τοποθεσίες

Ο ήχος της Final Cut έκδοσης του A New Beginning επίσης δε δέχτηκε την παραμικρή βελτίωση, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υφίστανται σημεία που εμφανίζουν πλήρη απουσία μουσικής υπόκρουσης. Το voice acting κινείται σε ικανοποιητικό επίπεδο, δίχως να εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, αλλά ούτε και να υστερεί. Τουλάχιστον όμως όσον αφορά στους κεντρικούς πρωταγωνιστές, καταφέρνει να φανεί πειστικό και να μας μεταφέρει τα συναισθήματά τους, όπως την αγωνία της Fay για την επιτυχία της αποστολής, αλλά και την απογοήτευση του Bent σχετικά με την πορεία της έρευνας που άφησε πίσω του. Δε λείπουν όμως ορισμένα σημεία όπου το speech, στο τέλος μίας πρότασης, δείχνει –και ακούγεται- να διακόπτεται απότομα, κάτι που επίσης συνέβαινε και στην αρχική version του παιχνιδιού. Θεωρούσα σχεδόν βέβαιο ότι τα στελέχη της Daedalic Entertainment θα φροντίζανε να πλαισιώσουν λίγο περισσότερο ηχητικά, αλλά και να απαλλάξουν το παιχνίδι τους από τα λάθη που είχαν επισημανθεί προ 1 ½ έτους, αλλά δυστυχώς δε συνέβη κάτι τέτοιο.

Διαφορετικός είναι και ο χειρισμός του A New Beginning, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιχνίδια των Γερμανών. Πατώντας πάνω σε ένα πρόσωπο ή αντικείμενο –και κρατώντας πατημένο το αριστερό mouse button-, εμφανίζεται ένα menu με τις σχετικές επιλογές, π.χ. Observe / Search / Sniff για ένα αντικείμενο και Look / Talk για κάποιον χαρακτήρα. Αν δε θέλουμε να δώσουμε κάποια εντολή, αφότου έχει εμφανιστεί το σχετικό menu, τότε έχοντας πατημένο το αριστερό, πατάμε και το δεξί mouse button. Προσέξτε ιδιαίτερα το ότι πρέπει να εξετάζετε όλα τα αντικείμενα που περιέρχονται στην κατοχή του Bent αλλά και της Fay, εντός του inventory τους, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαραίτητο.     

ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Το δυνατό σημείο του συγκεκριμένου τίτλου είναι η διάρκειά του. Ανεξάρτητα από τους –τουλάχιστον ανεξήγητους- ισχυρισμούς που διαβάζω από μέρους ορισμένα ατόμων, που δηλώνουν ότι το ολοκλήρωσαν μέσα σε 7-8 ώρες, η διάρκειά του κυμαίνεται λίγο κάτω των 20 ωρών. Ενθυμούμενος τη λύση αρκετά σημείων του, αλλά παίζοντάς το σαν να ήταν η πρώτη φορά, δηλαδή ομιλώντας με κάθε χαρακτήρα και εξαντλώντας όλες τις επιλογές των διαλόγων, παρατηρώντας όλα τα αντικείμενα σε κάθε χώρο και λύνοντας όσους γρίφους δεν είχα κρατήσει στη μνήμη μου, χρειάστηκα 10 ώρες για να φτάσω στο φινάλε του. Εξυπακούεται ότι όταν αναφερόμαστε στη διάρκεια ενός adventure game, κατεξοχήν εννοούμε την ολοκλήρωσή του άνευ προσφυγής σε walkthrough και δίχως να προσπερνάμε, μέσω του skip button, τα γνωστά σημεία των puzzles που συναντάμε σε παιχνίδια της Daedalic Entertainment. Αλλιώς, χαίρω πολύ…

A New Beginning 004Η καφετέρια του Atlas 11. Κι εδώ φυσικά θα πράξουμε το κατιτίς μας…

Γεγονός είναι ότι οι γρίφοι του είναι χαμηλής δυσκολίας και ακόμη και τα πέντε puzzles που υφίστανται δεν θα δυσκολέψουν πολύ τον έμπειρο παίκτη. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν δύο εξ’ αυτών. Το πρώτο έχει να κάνει με την απενεργοποίηση μίας βόμβας, όπου πρέπει να διαμορφώσουμε σε ένα panel ορισμένα νούμερα, χρησιμοποιώντας διακόπτες. Το δεύτερο –και πιο δύσκολο- αφορά στον εντοπισμό, μέσω συντεταγμένων, πέντε σημείων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου του Indez, με τη χρήση ενός ζεύγους κιαλιών. Όπως προανέφερα, τα δύο αυτά σημεία, όπως και τρία ακόμη, ανάλογης λογικής, μπορούμε να τα προσπεράσουμε, μέσω του skip button, αλλά δε θα σας το σύστηνα, καθώς η επίλυσή τους δεν είναι δα και τόσο δύσκολη υπόθεση. Κρίνω σκόπιμο και χρήσιμο όμως να σας αναφέρω δύο άλλες περιπτώσεις, όπου μπορεί να ξεγελαστείτε, λόγω του σχεδιασμού και του τρόπου απεικόνισης. Κατά τη διάρκεια παραμονής μας στον Atlas 11, τόσο στο δωμάτιο της Fay και πιο συγκεκριμένα εντός του μπάνιου, όσο και στο χώρο όπου βρίσκεται ο προϊστάμενος των εργατών, πρέπει να κλικάρουμε στον τοίχο που βλέπουμε, ώστε να μας φανερωθεί τι βρίσκεται από πίσω τους!   

Η κλιμάκωση της ιστορίας, που σε ένα μεγάλο μέρος της ακολουθεί την τεχνική της αφήγησης από μέρους της Fay προς τον Bent, είναι πολύ καλή, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έρευνα του Svensson σχετικά με την τύχη του δυνατότερου φυκιού που καλλιεργούταν στις εγκαταστάσεις του σταθμού Atlas 11. Σε εκείνο το σημείο λαμβάνει χώρα και μια αποκάλυψη που αφορά στον υιό του, Duve, που ομολογουμένως δεν συνηθίζεται σε video games. Τα οκτώ κεφάλαια στα οποία εκτείνεται η ιστορία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τοποθεσιών , από την κατοικία του Bent, στο Σαν Φραντσίσκο του 2050, στο χώρο του συνεδρίου που θα αποφανθεί για την καταλληλότητα και ασφάλεια των εργοστασίων του Emilio Indez, στον σταθμό ερευνών Atlas 11, στη βραζιλιάνικη ζούγκλα και στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που βρίσκεται στο εσωτερικό της, όπου λαμβάνει χώρα και το –ανατρεπτικό- φινάλε. Φυσικά ευπρόσδεκτος είναι πάντα ο χειρισμός δύο χαρακτήρων, στοιχείο που επίσης συναντάμε συχνά στα παιχνίδια της συγκεκριμένης εταιρείας. Ομολογώ μάλιστα ότι ο Bent είναι από τους πιο συμπαθείς πρωταγωνιστές που έχω συναντήσει εσχάτως σε adventure game, όντας απολύτως ανθρώπινος, με τα λάθη, τις ευαισθησίες και τις αδυναμίες του.

Κλείνοντας, οφείλω να πω ότι δε γνωρίζω αν οι ισχυρισμοί των στελεχών της Daedalic Entertainment είναι απολύτως αληθείς κι ως εκ τούτου έχουν όντως εξαλείφθηκαν ολοκληρωτικά τα bugs που παρατηρήθηκαν κατά την πρώτη κυκλοφορία του Α New Beginning, αλλά εγώ, για μία ακόμη φορά, δε συνάντησα το παραμικρό, εξ’ ου και κρίνω άψογη τη συμπεριφορά του στον εν λόγω τομέα. Ωστόσο, απορίας άξιο είναι το πώς ξεφύγανε και πάλι ορισμένα, ευτυχώς ελάχιστα, λαθάκια, που έχουν να κάνουν με τη μετάφραση εντολών όταν κλικάρουμε σε κάποια αντικείμενα, όπου βλέπουμε να αναγράφεται η Ρωσική γλώσσα!

A New Beginning 005Προσοχή σε αυτό το σημείο, προς αποφυγή ταλαιπωρίας

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;

Αν είχατε ήδη προμηθευτεί την αρχική –και δυσεύρετη στη χώρα μας- retail έκδοση τον περασμένο Αύγουστο, δεν έχετε κανένα λόγο να αγοράσετε την Final Cut, μια και οι διαφορές μεταξύ τους είναι επί της ουσίας ελάχιστες, ενώ κι από ηθικής απόψεως, αν σε εκείνη είχατε συναντήσει bugs, δε θα έπρεπε καν να καλείστε να πληρώσετε εκ νέου. Αν όμως είστε χρήστης Mac ή δε θελήσατε / μπορέσατε να το αποκτήσετε πέρσι, σίγουρα αξίζετε να το πράξετε τώρα, καθώς πρόκειται για έναν ικανοποιητικότατης διάρκειας τίτλο, που καταπιάνεται με ένα ευαίσθητο θέμα, οριοθετώντας ένα ενδιαφέρον, χαμηλής δυσκολίας, adventure game, ιδανικό για τον νεοεισερχόμενο στην κατηγορία παίκτη.

Το βασικό ερώτημα που μένει να πλανάται όμως, είναι το εξής: Εφόσον βρήκαν και διόρθωσαν τα bugs οι δημιουργοί του, γιατί δε κυκλοφόρησαν, έστω και τώρα, ένα patch για την πρώτη έκδοση του A New Beginning, ώστε να καλύψουν όσους την είχαν αποκτήσει και δεν την είχαν ευχαριστηθεί εξαιτίας εκείνων; Τι θα πρέπει άραγε να πράξουν αυτοί οι χρήστες; Να το αγοράσουν ξανά; Προφανώς όχι. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα δούμε να κυκλοφορεί ένα τέτοιο patch. Στα αυτά καθ’ αυτά ζητήματα του παιχνιδιού πάντως, δε γνωρίζω αν θα έχουμε sequel, όπως το φινάλε αφήνει να εννοηθεί, αλλά προσωπικά θα το επιθυμούσα, μια και για μία ακόμη φορά το ευχαριστήθηκα κατά την ενασχόλησή μου μαζί του…

Pros

  • Πλούσια διάρκεια
  • Ενδιαφέρουσα υπόθεση
  • Ανατρεπτικό φινάλε
  • Όμορφα γραφικά…

Cons

  • …αλλά παρατηρούνται ορισμένες ατέλειες στην ενσωμάτωση των sprites με τον περιβάλλοντα χώρο
  • Ορισμένες τοποθεσίες δε συνοδεύονται από μουσική υπόκρουση
  • Μικροπροβλήματα στο speech
  • Μη εγγενής υποστήριξη widescreen αναλύσεων

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL