REVIEWS

CHAOS DOMAIN

Το Chaos Domain είναι ένα Contra-wanna-be παιχνίδι που φιλοδοξεί να αναβιώσει εκείνο το εκπληκτικό run ‘n’ gun action της Konami, με το υψηλό επίπεδο δυσκολίας, το καταιγιστικό gameplay και τα υπέροχα bosses. Δυστυχώς το Chaos Domain στέκεται στο ορισμό “wanna-be”, καθώς αποτυγχάνει πλήρως να αναπαράγει το εθιστικό gameplay του εκπληκτικού εκείνου παιχνιδιού. Κάποτε πρέπει να μάθουν ότι δεν αρκεί μια Unreal Engine για να φτιάξεις ένα καλό παιχνίδι. Χρειάζεται και ταλέντο και οι άνθρωποι της Holy Warp μάλλον έχουν τσακωθεί με αυτό.

Το ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τίτλο, ξεκινά από την πλήρη απουσία οποιουδήποτε σεναρίου. Ελέγχουμε έναν ή δύο (αν παίζουμε co-op) τύπους με αιγυπτιακές περιβολές (=φοράνε το κεφάλι του θεού Anubis) σε 2,5D περιβάλλον, οι οποίοι πυροβολούν μερικούς τύπους με Κθουλοκέφαλα (sic) και διαστημική στολές μέσα ένα εντελώς generic “διαστημοπλοιακό” περιβάλλον. Τώρα θα μου πείτε, shoot ‘ em up παίζουμε, δεν χρειαζόμαστε αιτία και αφορμή για να ισοπεδώσουμε τα πάντα. Μαζί σας. Και αν ήταν το μοναδικό πρόβλημα του παιχνιδιού, θα ήμουν ευχαριστημένος. Το Chaos Domain τα κάνει μαντάρα στο σημαντικότερο κομμάτι ενός run ‘n’ gun: στην ακρίβεια και στην απόκριση του χειρισμού.

Chaos Domain Shot1Ο τύπος πάνω δεξιά δεν πρόκειται να κουνηθεί. Θα σας πυροβολεί απελπιστικά αργά μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Υπάρχουν στιγμές που ο ήρωας αργεί χαρακτηριστικά να πυροβολήσει, γεγονός που θα σας κάνει να χάσετε πολλές “χαζές” ζωές (μη ξεχνάτε ότι είστε one-shot-kill) ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να σημαδέψετε κάτω από τη πλατφόρμα που βρίσκεστε, χωρίς να δώσετε πρώτα μια σκληρή μάχη με τα κουμπιά. Επίσης, για κάποιο περίεργο λόγο, ο ήρωας αργεί χαρακτηριστικά να κατέβει από μια πλατφόρμα (μια κίνηση που θα έπρεπε να γίνεται αστραπιαία) δίνοντας την εντύπωση ότι το παιχνίδι το κάνει επίτηδες για να χάνετε ακόμα πιο εύκολα (και φυσικά να χαρακτηριστεί “hardcore” – νέα μόδα αυτή). Ειδικά τα πρώτα λεπτά ενασχόλησης είναι εφιάλτης, καθώς νιώθετε συνεχώς ότι προσπαθείτε να κάνετε αυτά που έχετε στο μυαλό σας, αλλά το παιχνίδι αποτυγχάνει να ανταποκριθεί. Με λίγη υπομονή όμως, θα μάθετε από τα τερτίπια του, θα μπείτε κάπως στο κλίμα του παιχνιδιού και οι πρώτες “νίκες” θα είναι προ των πυλών. Εκεί όμως οι developers σας επιφυλάσσουν μια μικρή έκπληξη: το Chaos Domain γίνεται ακόμα πιο ανέμπνευστο.

Κατ’ αρχήν το level-design. Πέρα ότι οπτικά είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο και στα 30 level που διαθέτει (με μια παραλλαγή μόνο στο χρώμα του background – big deal), είναι σχεδιασμένο τσαπατσούλικα και χωρίς ίχνος έστω κάποιας λογικής σκέψης: πλατφόρμες τυχαία τοποθετημένες όπου και όπως να’ ναι, ασανσέρ που μπήκαν για τη μόστρα, εχθροί που στέκονται στα πιο απίθανα σημεία και πλήρη έλλειψη φαντασίας στα περιβάλλοντα. Συνολικά το level-design είναι προσπάθεια ερασιτεχνικού επιπέδου από κάποιον ατάλαντο σχεδιαστή που είτε βαριόταν όταν το έφτιαχνε είτε δεν είχε ικανότητες για κάτι καλύτερο. 

Chaos Domain Shot2Κουκου, δες με, από κάτω σου είμαι!

Οσον αφορά τους εχθρούς, αυτοί προκαλούν απίστευτα χασμουρητά με τις αντιδράσεις τους: στέκονται ακίνητοι σε μια πλατφόρμα και σας πυροβολούν βασισμένοι σε ένα μονότονο μοτίβο (π.χ. δύο βολές ανά 3 δεύτερα) ή θα έρχονται κατά πάνω σας σαν τσουβάλια, ακόμα και από εκεί που δεν το περιμένετε. Η μεγαλύτερη απογοήτευση έρχεται από τα bosses, τα οποία είναι τα πιο ελεεινά που έχετε δει ποτέ: ακίνδυνα, μικρά σε μέγεθος, με τελείως βαρετά μοτίβα επιθέσεων που νομίζεις ότι αντιμετωπίζεις έναν απλό εχθρό και όχι κάποιο τρομακτικό boss.

Αν νομίζετε ότι με τόση “ηλιθιότητα” το παιχνίδι είναι εύκολο, είστε γελασμένοι. Οι δημιουργοί του παιχνιδιού έχουν τοποθετήσει έτσι τους εχθρούς για να πέφτετε πάνω στις βόλες τους με τους πιο φθηνούς τρόπους που μπορείτε να φανταστείτε, ενώ παράλληλα το παιχνίδι σας δίνει ελάχιστα εφόδια για να αντεπεξέλθετε. Συγκεκριμένα το βασικό σας όπλο είναι αδύναμο και αργό, αν και μπορείτε να το αναβαθμίσετε πριν ή μετά από κάθε level και ενώ τα έξτρα όπλα που βρίσκετε κάνουν μεγάλη ζημιά μεν (πχ το Multi-Gun), εμφανίζονται με το σταγονόμετρο δε. Υπάρχουν levels που δεν θα βρείτε έξτρα όπλο ούτε για δείγμα, ενώ σε άλλα μπορεί να βρείτε τρία και τέσσερα μαζεμένα. Φυσικά, αν χάσετε μία ζωή, χάνετε και το όπλο σας, οπότε μένετε ξανά με το…νεροπίστολό σας μέχρι το τέλος της πίστας.

Chaos Domain Shot3Αν καταφέρετε να πετύχετε αυτόν τον τύπο με το Multi-Gun σημαδεύοντας χαμηλά, σας αξίζει ένα κουλούρι.

Δεν ξέρω τι είχαν στο μυαλό τους οι άνθρωποι της Holy Warp όταν έφτιαχναν το παιχνίδι, αλλά μόνο καταιγιστική δράση και Contra-style gameplay δε θα βρείτε εδώ (το trailer που κυκλοφορεί είναι εντελώς παραπλανητικό). Ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι να θυμάστε τη τοποθεσία κάθε εχθρού (αφού πρώτα πέσετε πάνω του κάμποσες φορές) και να τους πυροβολείτε off-screen, πριν τους δείτε στην οθόνη δηλαδή. Κοινώς, η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι-μνήμης παρά με παιχνίδι-αντανακλαστικών. Μάλιστα, τα λάθη στο σχεδιασμό του παιχνιδιού δε σταματούν εδώ: όπως προανέφερα, υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης του εξοπλισμού σας. Μπορείτε να αναβαθμίσετε κάθε όπλο του παιχνιδιού, αλλά πέρα του ότι το κόστος της αναβάθμισης είναι υπέρογκα υψηλό (ετοιμαστείτε για πολύ grinding στις πρώτες πίστες δηλαδή), δεν υπάρχει σχεδόν κανένας λόγος να το κάνετε, αφού είναι πολύ σπάνιο να βρείτε κάποιο – οπότε αφοσιώνεστε στην αναβάθμιση του βασικού σας όπλου και μόνο. Επίσης, περιττό να πω ότι τα power-ups (invisibility, shield κλπ) που είναι εξίσου εφικτό να αγοράσετε, καθώς δεν πέφτουν ποτέ από κανέναν εχθρό (!), είναι εντελώς άχρηστα, καθώς είναι μιας χρήσης και πανάκριβα, βέβαια. Αστεία πράγματα.

Chaos Domain Shot4Αυτό το βδέλυγμα-παραλλαγή ED209 είναι τραγικά αστείο boss.

Μέσα σε όλα αυτά, προσθέστε ορισμένα glitches από τη κακή χρήση της Unreal Engine, αδικαιολόγητα crashes στο desktop (μου έτυχε τρεις-τέσσερις φορές) και αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε στα χέρια μας ένα κακό, από κάθε άποψη, προϊόν. Αν υπάρχει κάποια σωτηρία από αυτό το ναυάγιο είναι το συμπαθητικό soundtrack και κάποιες, μετρημένες στα δάκτυλα, καλές στιγμές δράσης, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για να συνθέσουν ένα καλό παιχνίδι.

Συνοψίζοντας, αν θέλετε ένα καλό 2D shoot’ em up, στρέψτε στο βλέμμα σας αλλού και τσεκάρετε κυκλοφορίες τύπου Gigantic Army ή Gunhound Ex. Το Chaos Domain δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται ούτε καν στη Wishlist σας.

Pros

  • Συμπαθητικό soundtrack
  • Κάποιες, ελάχιστες (πολύ ελάχιστες), καλές run ‘n’ gun στιγμές
  • Τι άλλο… α ναι, παίζει co-op (τοπικά μόνο)!

Cons

  • Κακός χειρισμός
  • Ανέμπνευστα levels που επαναλαμβάνονται συνεχώς
  • “Φθηνό” gameplay
  • Αχρηστο upgrade σύστημα
  • Απογοητευτικά bosses
  • Glitches και crashes
  • Κουράστηκα να γράφω αρνητικά…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 38%

38%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

6 Comments

  1. Απογοητευτικό από όλες τις απόψεις. Σε στιγμές προσπαθεί να παίξει σωστά, αλλά είναι τόσο λίγες που χάνονται μέσα στο κυκεώνα της προχειρότητας του.
    Τώρα για platform τέτοιου επιπέδου, υπάρχει το ίδιο το Metal Slug στο Steam :p Αλλά ΟΚ, δοκίμασε και κανένα από αυτά που προτείνω στο τέλος του review, Γιαπωνεζιές μεν, ποιοτικές δε (από άποψη gameplay τουλάχιστον).

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL