Adventurer's GuildEDITORIALS

ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ!!!

Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από το μακελειό στην πόλη Newtown του Connecticut τον Δεκέμβρη του 2012, όπου ένας ψυχικά διαταραγμένος 24χρονος εισέβαλε ένοπλος σε δημοτικό σχολείο και έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής 20 ανθρώπων. Το μέγεθος της τραγωδίας ώθησε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν το καθεστώς οπλοκατοχής στην χώρα, ενώ ακόμα ο κόσμος προσπαθεί να κατανοήσει τα αίτια για την ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση τέτοιων περιστατικών, νιώθοντας ανήμπορος να τα αποτρέψει. Ε, μια μικρή κοινότητα κοντά στο Newtown φαίνεται να βρήκε τον πλέον ενδεδειγμένο και αποτελεσματικό τρόπο: να συγκεντρώσει και να κάψει βίαια videogames!

Σύμφωνα με άρθρο που ανέβηκε χθες στο site Polygon, τα μυαλά πίσω από αυτήν την κίνηση δηλώνουν πως “οι νέοι σήμερα κατακλύζονται από βίαια games, και αυτό δεν είναι καλό πράμα”… Οπότε προχωρούν στην συλλογή όσων βίαιων games θελήσει να τους παράσχει ο κόσμος προκειμένου να παραδοθούν στο καθαρτήριο πυρ, με αντάλλαγμα… gift vouchers των 25 δολαρίων σε κάθε άτομο που συμμετέχει στο event. “Είναι μια πράξη συμβολική, η οποία ελπίζουμε να κάνει τους γονείς να συζητήσουν λίγο περισσότερο με τα παιδιά τους για τα βίαια games” συνεχίζουν οι ιθύνοντες, οι οποίοι βέβαια προσθέτουν πως “δεν πιστεύουμε απαραίτητα ότι το μακελειό στο Newtown επηρεάστηκε από βίαια videogames, απλά θεωρούμε πως τα games προάγουν την βία γενικά και πως η συμβολική μας κίνηση φάνηκε ενδεδειγμένη”.

Δηλαδή, τα μυαλά πίσω από το event ΔΕΝ θεωρούν πως τα games έχουν άμεση σχέση με το μακελειό, απλά θεωρούν πως οι γονείς πρέπει να μιλήσουν με τα παιδιά τους σχετικά με την βία στα games. Και, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προωθήσουν αυτόν τον διάλογο; Μα ΠΡΟΦΑΝΩΣ με την… καθόλου βίαιη και άκρως φιλειρηνιστική και πολιτισμένη πράξη του να κάψουν games!

pyra02-Αρχηγέ, να κάψουμε και booklets και τα manuals; -“Όχι ρε τρελέ, αυτά τα έκαναν οι Ναζί, εμείς δεν έχουμε σχέση με αυτούς τους βίαιους χαρακτήρες!”

 

Είναι τυπικό φαινόμενο πια να κατηγορείται πάντα το εύκολο θύμα σε αυτά τα θέματα. Φταίει η αλλοτριωμένη κοινωνία; Φταίνε οι ειδήσεις των 8 που προβάλουν χειρότερη βία και από snuff films; Φταίνε τα όποια προβλήματα των γονέων των δραστών; Φταίει απλά το ότι οι δράστες ήταν για τον έναν ή τον άλλο λόγο ψυχικά διαταραγμένοι; “Μπα, αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, πάει να πει πως απέτυχε το σύστημα αλλά ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ως γονείς/φίλοι/συγγενείς/μέλη της κοινότητας, κάτι που αποκλείεται να ισχύει” . Νωπές ακόμα οι μνήμες από δολοφόνους οι οποίοι ισχυρίζονταν πως έκαναν φρικτούς φόνους επειδή… τους διέταξαν οι δίσκοι του Ozzy και των Judas Priest, όμως η Metal μουσική είναι πιο “household name” και κοινωνικά αποδεκτή πλέον. Οπότε, τι να φταίει άραγε… Μα τα βίαια games προφανώς! “Το αγγελούδι μας είναι καλό παιδί. Δεν έχει σχέση που εμείς οι γονείς του δεν έχουμε δουλειά, δεν του δίνουμε καθόλου σημασία, μαλώνουμε συνέχεια, και που ο αλκοολικός πατέρας του το κακοποιεί συστηματικά. Αυτό το άτιμο το Grand Theft Auto φταίει, που του κατέστρεψε την ψυχή με την βία που προβάλει“! Τι εννοείς ότι “σύμφωνα με μελέτες το gaming δεν αυξάνει την επιθετικότητα”; ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ότι “τόσοι πολλοί φόνοι με όπλα παρατηρούνται μόνο στις ΗΠΑ και όχι σε χώρες οι οποίες καταναλώνουν περισσότερα games ανά κάτοικο”; Είσαι άσχετος και επικίνδυνος!

Προφανώς αυτό το τελευταίο fact ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να σχετίζεται με το γεγονός ότι σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ είναι πιο εύκολο να βρεις και να αγοράσεις όπλα παρά τσίχλες. Είπαμε, “τα games”! Εξάλλου, λίγες μέρες μετά το μακελειό, η περίφημη NRA (National Rifle Association) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “τα βίντεο games λούζουν τα παιδιά με βία”, ενώ λίγο αργότερα η ίδια οργάνωση αντιπρότεινε πως, για να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά, η πολιτεία οφείλει να… οπλίσει τους δασκάλους στα σχολεία!

Μακάρι αυτή τη φορά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πιάσει τόπο, μπας και μπει μια τάξη στην οπλοκατοχή και αποφευχθούν επιτέλους στο μέλλον τέτοιες τραγωδίες, αλλά και να σταματήσει αυτή η αναθεματισμένη τάση να δαιμονοποιείται το χόμπι μας. Πάντως, οφείλουμε να κάνουμε επιτέλους κάτι και για αυτήν την βία στα γήπεδα. Πιστεύω το να μαζευτούμε και να κάψουμε όλοι μαζί μπάλες και φανέλες ποδοσφαίρου θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και θα προάγει την συζήτηση! Ζήτω η άρτια δομημένη, ακριβοδίκαιη, μη διεφθαρμένη και ακμάζουσα κοινωνία μας!

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

13 Comments

  1. Καλή φάση. Πας με ενα MW2 ,το καίνε, σου δινουν ενα voucher και και αγοραζεις το MW3. Πάντως εδώ εξετάζουν σοβαρά να βαλουν ενοπλους φρουρούς και να εξοπλίσουν τους δασκάλους παρά να φροντίσουν ώστε τα οπλα να μην καταλήγουν σε ανισόρροπους. Ειμαι περίεργος να δω τι θα σκαρφιστούν όταν κάποιος φρουρός ή δάσκαλος γαζώσει παιδάκια.

  2. tragic…….
    Αυτό το νούμερο που έχει κάτω αριστερά η συσκευασία του παιχνιδιού (8,12,16,18 κτλ) δεν είναι η τιμή του όπως νομίζουν οι περισσότεροι άσχετοι. Είναι οι ηλικίες στις οποιες απευθύνεται. Αν ένας γονιός πάρει ένα παιχνίδι που έχει rate 18 στο 10χρονο παιδί θα φταίει ο γονιός ή το παιχνίδι;
    Πάντως πιο πολύ βία υπάρχει στις τηλεοράσεις απο ταινίες που προβάλονται σε ώρες ”οικογενειακού” προγράμματος. Δεν είδα όμως να καίει κάποιος τηλεοράσεις. Η πλήρης αποβλάκωση.

  3. Συμφωνώ μαζί σου, πώς θα μπορούσα να κάνω αλλιώς άλλωστε αφού αυτά που λένε οι αμερικάνοι ήταν πάντα @@ες σχετικά με το τι φταίει. Τα είπες όλα!
    Θέλω να σταθώ στην τελευταία παράγραφο! Πολύ γέλασα !!! “Ας κάψουμε τις μπάλες” λέει, χαχαχαχα, Θεός !

  4. γιατι πανε σε σχολεια και δεν μπουκαρουν σε κανενα walmart; χαρη θα τους κανουν.
    http://www.youtube.com/watch?v=ghrDIQ-K8mg (το video απαιτει νευρα απο ανθρακονηματα)
    με τετοια κοινωνια… που πας ρε καραμητρο;
    δηλαδη ποιο παιχνιδι τους το εκανε αυτο;
    ποια ταινια τους επηρεασε;

  5. Δεν σκέφτηκαν όμως τη ρύπανση που θα προκαλέσει ο καπνός?
    Πλάκα θα είχε να πήγαινε κάποιος με “βίαια” παιχνίδια που δεν ήθελε για να πάρει το gift voucher.:p
    Και λυπάμαι και όσους καημένους ανήλικους έχασαν τα παιχνίδια τους γιατί οι γονείς τους τα πήραν με το ζόρι να τα κάψουν.

    Τη γελοιότητα της πράξης αυτής δεν τη σχολιάζω.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL