HARDWARE

Shopping Therapy Xmas 2015 Edition: Το Τζάμπα PC

Τελευταία φορά που δημοσιεύσαμε οδηγό αγοράς για σύστημα αξίας €225, το οποίο συμβολικά τοποθετούμε στην κατηγορία “Τζάμπα”, ήταν κάτι περισσότερο από δύο χρόνια πριν, πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2013. Ακριβώς επειδή είναι αρκετοί εκείνοι που ρωτούν αν μπορεί τη σήμερον ημέρα να φτιαχτεί ένας πλήρης προσωπικός υπολογιστής με €250 περίπου, αποφασίσαμε να κάνουμε μία έρευνα αγοράς, μένοντας στο όριο που έχουμε θέσει, το οποίο και είναι ακόμη χαμηλότερο απ’ το, ούτως ή άλλως, πολύ περιορισμένο budget των €250.

Μπορεί λοιπόν με τόσα χρήματα να φτιαχτεί ένα PC ικανό ν’ ανταπεξέλθει στις βασικές ανάγκες ενός τυπικού μέσου χρήστη, που δε τον ενδιαφέρει το gaming; Κοινώς, αν το πεδίο ενασχόλησής του είναι το internet browsing, τα social media, η ανταλλαγή e-mails, η δουλειά σε Office, η παρακολούθηση videos στο Youtube και η προβολή ταινιών σε TV, μπορεί μ’ ένα τέτοιο ποσό να καλύψει τις ανάγκες του; Ασφαλώς και μπορεί! Πάμε να δούμε από ποια υποσυστήματα θ’ αποτελείται το μικρό -αλλά θαυματουργό- PC του.

  • CPU

Κάνοντας μία πιθανώς μικρή έκπληξη, δε θα προτείνουμε κάποια FM2+ APU, αλλά στρεφόμαστε στο περσινό AM1 socket και στον τετραπύρηνο Athlon 5350 με ρολόι στα 2050MHz, που αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση έναντι μόλις €54. O λόγος γα τον οποίο δε καταλήξαμε στο FM2+, που αφήνει περιθώρια για αλλαγή APU στο μέλλον, είναι ότι αυτή η δυνατότητα εν τέλει πολύ λίγο απασχολεί τους χρήστες που επιλέγουν ένα PC τέτοιου βεληνεκούς, κατάλληλο για τις εργασίες που θα καλεστεί να φέρει εις πέρας το “Τζάμπα” σύστημα. Εξυπακούεται ότι τo ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών καθιστά περιττή την αγορά ξεχωριστής GPU, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.  

  • M/B

Υπάρχουν φθηνότερες της Asus AM1M-A μητρικές, όπως μοντέλα της Asrock και της MSI. Η διαφορά στην τιμή είναι τόσο μικρή που μας κάνει να προτιμούμε τη σιγουριά του ονόματος της Asus, που σπάνια απογοητεύει. Αν μη τι άλλο, η ύπαρξη micro ATX μητρικής με κόστος 38€ που να προσφέρει VGA / DVI / HDMI εξόδους και να υποστηρίζει και USB 3.0 προ ολίγου καιρού θα φάνταζε ψέμα!

Shopping Therapy Xmas 2015 Edition Tzamba PC pic2Δε της λείπει κάτι

  • RAM

Τα 4GB είναι η απολύτως minimum ποσότητα RAM που μπορεί να διαθέτει ένα σύγχρονο PC. Το μονό dimm της G. Skill Value 4GB DDR3 1600MHz αφήνει περιθώρια προσθήκης ενός ακόμη, ώστε ν’ ανέβουμε στα 8GB, γι’ ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Κάτι μάλιστα που, υπό συνθήκες, μπορούμε να κάνουμε εξ’ αρχής, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια.

  • PSU

Ένα μηχάνημα μ’ ενεργειακές απαιτήσεις σαν αυτό του οδηγού μας δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από ένα καλό, χαμηλής ισχύος, τροφοδοτικό. Το Xilence Performance C 400W μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αλλά στα €30 είναι σαφώς η καλύτερη και πιο αξιόπιστη επιλογή της αγοράς, με 80+ πιστοποίηση, αθόρυβη λειτουργία κι αρκετά συστήματα προστασίας του υπολογιστή μας.  

Shopping Therapy Xmas 2015 Edition Tzamba PC pic3Φθηνό ναι, κακό όχι

  • HDD

Εδώ κοντοσταθήκαμε, καθώς δε μπορούσαμε να καταλήξουμε με σιγουριά στο αν έναν άνθρωπο που “χτίζει” ένα PC κατηγορίας “Τζάμπα” τον απασχολεί η μεγάλη χωρητικότητα του δίσκου ή όχι. Όπως και να έχει, ο Toshiba DT01ACA100 1TB θα του προσφέρει άφθονα GBs ελεύθερου χώρου. Στα €47 που κοστίζει όμως υφίσταται σπουδαία εναλλακτική περίπτωση, αν τα πολλά GBs κι η αποθήκευση αρχείων δεν είναι το ζητούμενο. Θα τη διαβάσετε κι αυτή παρακάτω.

  • Tower

Στον τομέα του tower το Cougar Spike σχεδόν παίζει χωρίς αντίπαλο, καθώς τα €21 που ζητά για την απόκτησή του πραγματικά τ’ αξίζει με το παραπάνω και ταιριάζει γάντι στο σύστημά μας, απ’ τη στιγμή που και η μητρική που επιλέξαμε είναι κατηγορίας mATX, οπότε χωράει στο Spike. Με ύψος μόλις 37cm, κατορθώνει να προσφέρει χώρο για μέχρι και 4 (!) ανεμιστήρες, με τον έναν, στο πίσω μέρος, να είναι προεγκατεστημένος, θέση για 2.5’ δίσκο, καθώς και USB 3.0 θύρα. Διαμαντάκι!  

Shopping Therapy Xmas 2015 Edition Tzamba PC pic4Υψηλότατο value for money

  • DVD-RW

H παρουσία ενός DVD-RW καθίσταται ολοένα και πιο σπάνια, αλλά και αχρείαστη, στα σύγχρονα PCs, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μία, θεωρητική έστω, πρόταση και για το συγκεκριμένο component. To Samsung SH-224FB, με €12 κόστος, είναι η πιο φθηνή λύση, οπότε και καταλήγουμε σ’ αυτό.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τη σύνθεση του μικρού και πολύ φθηνού PC μας:

CPU AMD Athlon 5350 €54
M/B
Asus AM1M-A €38
RAM
4GB DDR3 G. Skill Value 1600MHz €21
PSU
Xilence Performance C 400W 80+ €30
HDD
Toshiba DT01ACA100 1TB €47
Tower
Cougar Spike €21
DVD-RW
Samsung SH-224FB €12

Συνολικό κόστος: €223

Βλέπετε λοιπόν ότι με λιγότερα κι από €225, που είναι το όριό μας για το “Τζάμπα” PC, μπορεί κάποιος να φτιάξει έναν αξιολογότατο προσωπικό υπολογιστή, κατάλληλο για ελαφριές και καθημερινές εργασίες. Προσέξτε τώρα ποιες δύο αλλαγές μπορεί να κάνει στην παραπάνω σύνθεση. Αν όντως δε πολυενδιαφέρεται για μεγάλης χωρητικότητας δίσκο, μπορεί ν’ αλλάξει τον μηχανικό Toshiba του 1TB μ’ έναν Patriot Blast 120GB SSD! Τ’ ακόμη καλύτερα θα έρθουν αν ούτε το DVD-RW συγκαταλέγεται στις προτεραιότητές του, καθώς μπορεί να διαθέτει τέτοιο σ’ ένα άλλο σύστημα, ή να χρησιμοποιεί κάποια εξωτερική USB συσκευή. Με τα €12 που θα γλυτώσει και προσθέτοντας άλλα €5 αντικαθιστά τα 4GB της G. Skill RAM με την Crucial Ballistix Sport XT 8GB 1600MHz.

Shopping Therapy Xmas 2015 Edition Tzamba PC pic8Σκανδαλιστικές οι αλλαγές / προσθήκες που μπορούν να γίνουν αν θυσιαστούν το DVD-RW και τα πολλά GBs του HDD

Με τις δύο αυτές αλλαγές το κόστος φτάνει στα €228 και σκεφτείτε το λίγο, μιλάμε για ένα PC με 4-core APU, Asus motherboard, 8GB RAM και SSD, με την εικόνα να συμπληρώνουν ένα αξιόπιστο τροφοδοτικό κι ένα πολύ όμορφο, μικροσκοπικό, tower. Πότε άλλοτε μπορούσε κάποιος με το κόστος μίας mid range GPU να φτιάξει ολόκληρο PC πολλαπλών χρήσεων;     

Όπως πάντα, στο μυαλό σας πρέπει να έχετε το γνωστό μας disclaimer:

  • Οι τιμές που αναγράφονται είναι ενδεικτικές και μπορεί απ’ την στιγμή που γράψαμε το άρθρο μέχρι την στιγμή που θα πάτε να αγοράσετε κάτι, να έχουν αλλάξει. Ελέγχετε πάντα πριν αγοράσετε!
  • Σε κανένα απ’ τα συστήματα δεν προτείνουμε λειτουργικό σύστημα, αφού κατά κύριο λόγο είναι μονόδρομος το να βάλετε την τελευταία έκδοση των Windows.
  • Επίσης να έχετε υπ’ όψιν ότι η τιμή που καταλήγουμε δεν περιλαμβάνει άλλα έξοδα που μπορεί να υπάρχουν, όπως εργασίες συναρμολόγησης, έξοδα αποστολής κ.α. Προσοχή λοιπόν μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, αφού κάνετε τις αγορές σας!

Δε μένει παρά να σας ευχηθούμε καλές αγορές, για ένα σύστημα που σίγουρα έχει τρομερό δείκτη value for money. Κι αν ψάχνετε για κάτι ελαφρά ή σημαντικά ισχυρότερο απ’ το “Τζάμπα” PC, τότε…. stay tuned, μια και δε θ’ αργήσουν οι ανάλογες προτάσεις μας…

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

4 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL