Captain's LogEDITORIALS

Η μεγαλομανία της THQ

Οι gamers έμειναν κυριολεκτικά με ανοικτό το στόμα μόλις ενημερώθηκαν για την είδηση. Το τελευταίο Humble Bundle δεν περιλάμβανε DRM-free indie games όπως μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα, αλλά triple-A games από την THQ! Μόλις πέρασε το αρχικό σοκ από την εντελώς απροσδόκητη αυτή κίνηση, ο κόσμος άρχισε να αγοράζει το bundle περιχαρής για την απόκτηση ποιοτικών games σε χαμηλή τιμή. Όταν σου χαρίζουν γάιδαρο, δεν τον κοιτάς στα δόντια, σωστά; Το συγκεκριμένο γάιδαρο όμως θα πρέπει να του ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά, γιατί κρύβει ένα πολύτιμο μάθημα για τους κινδύνους της αλαζονίας και της έπαρσης.

Αν δε γνωρίζετε ποια ακριβώς παιχνίδια διαθέτει η ΤHQ στο οπλοστάσιό της, ορίστε μια απλή αναφορά των πιο δημοφιλών της τίτλων και σειρών: Saints Row, Red Faction, Darksiders, Metro 2033, Company of Heroes, Warhammer 40K, Titan Quest, STALKER, Supreme Commander. Πώς είναι δυνατόν ένας publisher με τόσο ισχυρό ρόστερ παιχνιδιών να έχει οικονομικά προβλήματα και να “αναγκάζεται” να βγάλει πολλά από αυτά στο Humble Bundle ώστε να πάρει ένεση ρευστότητας; Πραγματικά μοιάζει εντελώς παράλογο, τουλάχιστον μέχρι να μελετήσει κάποιος προσεκτικά τις πρόσφατες κινήσεις της εταιρίας. Κινήσεις οι οποίες φανέρωναν έναν αδικαιολόγητο μεγαλοϊδεατισμό, μια έπαρση που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μελλοντική κατάρρευση.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας των ’00s η THQ τα πήγαινε καλά. Όχι εξαιρετικά, αλλά στεκόταν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο και είχε καθιερωθεί ως publisher μικρομεσαίων ή niche τίτλων. Κάποια στιγμή όμως, η ηγεσία της εταιρίας αποφάσισε οτι είχε τα φόντα για να χτυπήσει στα ίσια τις μεγάλες δυνάμεις, EA και Activision, και επιδόθηκε στην επένδυση τεράστιων ποσών χρημάτων προσπαθώντας να μεγαλώσει το προφίλ της. Πρώτη εγκληματική για τα οικονομικά της εταιρίας κίνηση, η απόφαση για τη μεταφορά του επιτυχημένου casual game uDraw από την κονσόλα Wii στα 360 και PS3, μαζί με το tablet-περιφερειακό που το συνόδευε. Η αποτυχία του uDraw στις νέες platforms ήταν παταγώδης, αφήνοντας την εταιρία με εκατομμύρια απούλητα παιχνίδια και περιφερειακά αλλά και με μια ευμεγέθη μαύρη τρύπα στα ταμεία της.

udrawtablet

Tαυτόχρονα, αντί να επιλεγεί μια συντηρητική πολιτική που θα επανέφερε την THQ στην κερδοφορία ή τουλάχιστον θα της πρόσφερε μαξιλαράκι ασφαλείας, προτιμήθηκε η επένδυση ενός ακόμα τεράστιου ποσού για τη δημιουργία και την προώθηση του Ηomefront, ενός modern military shooter και επίδοξου “Call of Duty killer”. Η διαφημιστική καμπάνια ήταν πρωτοφανής ακόμα και για τα μέτρα μεγαλύτερων publishers, το παιχνίδι όμως αποδείχθηκε πολύ κατώτερο του αναμενομένου, “πάτωσε” κατά το κοινώς λεγόμενο σε πωλήσεις και μάτωσε ακόμα περισσότερο τα ταμεία της THQ. Η πορεία της πτώσης είχε ήδη αρχίσει. Διάφορα άλλα projects της εταιρίας δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν σημαντικά έσοδα. Τα Red Faction Armageddon, Warhammer 40K: Space Marine και Darksiders 2 απέτυχαν να βγάλουν έστω τα έξοδά τους, παρά τα σημαντικά κεφάλαια που επενδύθηκαν σε αυτά.

Κάπως έτσι η THQ έφθασε στο σημείο να βγάζει τα παιχνίδια της προς πώληση “όσο-όσο” ώστε να συγκεντρώσει άμεσα ρευστό και να πληρώσει δανειστές της. Αν στο δυναμικό της εταιρίας υπήρχε κάποιος λάτρης της ελληνικής μυθολογίας, πιθανώς να τους είχε διηγηθεί εγκαίρως το διαχρονικό μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου, εξηγώντας τους το μάθημα που κρύβεται πίσω από την τραγική κατάληξη ενός νέου ο οποίος υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του. Η THQ είχε διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία, αλλά θέλησε να κυνηγήσει τα πολλά και έφθασε να χάσει και τα λίγα. Μακάρι η εταιρία να βρει το δρόμο της και να περισώσει τα οικονομικά της, θα είναι κρίμα να μην προλάβουμε να παίξουμε ποτέ το Company of Heroes 2 ή το Dawn of War 3 εξαιτίας μιας κατάρρευσης. Αν όμως οι κεφαλές της THQ δε βάλουν μυαλό, η κατάρρευση θα είναι αναπόφευκτη.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

7 Comments

  1. Συζητούσα αυτό ακριβώς το θέμα με έναν φίλο. Τώρα μάλιστα μπορείς να αποκτήσεις και το Μetro 2033 δωρεάν:
    http://www.escapistmagazine.com/news/view/121038-Metro-2033-Goes-Free-on-Facebook
    Ελπίζω η THQ να επιπλεύσει τελικά. Θα είναι κρίμα μια εταιρεία με τόσο ποιοτικά games να φουντάρει.

  2. Η THQ διαθέτει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα franchises και είναι πραγματικά κρίμα αν καταρρεύσει μια εταιρία που έχει στο παλμαρέ της τίτλους όπως το Darksiders 2, το Metro και το Company of Heroes. Μακάρι να παρθούν σωστές αποφάσεις προκειμένου να κρατηθεί εν ζωή, αλλά και να μην επιτευχθεί αυτό και εντέλει βαρέσει κανόνι, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα franchises της δεν θα μείνουν “ορφανά”. Ηδη η Ubisoft έχει εκφράσει ενδιαφέρον για κάποια από αυτά και σίγουρα θα μπουν και άλλοι στο “χορό” στην περίπτωση που η THQ μας αποχαιρετίσει.

  3. Εχει βγαλει παιχνιδια μεγαλης ποιοτητας αλλα και πολλα που ειναι αντιγραφες αλλων τιτλων που ειναι και καλυτεροι στο ειδος τους, πιστευω αν συγκεντρωθει στους πραγματικα ποιοτηκους της τιτλους θα καταφερει να ανακαμψει

  4. Δυστυχώς, το χρήμα διαφθείρει. Γλυκάθηκαν και ήθελαν πολλά. Μου θυμίζει το Βατιάτο, στο Σπάρτακος που έβλεπα πριν. Που πας ρε; Που πας; Αυτοί οι CEO είναι όλοι για κρέμασμα εκεί μέσα. Κάτσε, άραξε. Ας έχεις κέρδος σαν εταιρία και βλέπεις που πάει. Τι βιάζεσαι να βγάλεις τα τρελά τα μύρια… Δεν τους καταλαβαίνω αυτούς τους ανθρώπους…

    Και ποιος την πληρώνει πάλι; Εμείς οι gamers που θα καταλήξουμε πάλι να χάσουμε την ευκαιρία να έχουμε ωραία παιχνίδια στη συλλογή μας (εκτός αν πάνε για kickstarter, LoL (και φυσικά κρίμα σε αυτούς που θα χάσουν τη δουλειά τους έτσι; ) ).

  5. Αυτό έλεγε ο νέος πρόεδρος της εταιρίας, να δώσουν έμφαση σε λίγα και σημαντικά franchises, μπας και δούνε σωτηρία. Warhammer και Saints Row ήταν τα δύο που θυμάμαι να αναφέρει.

    Btw, πολλοί εξακολουθούσαν να λένε ότι το bundle δεν έχει να κάνει με την άσχημη κατάσταση της εταιρίας, είναι charity κτλ, αλλά έβγαζε μάτι η κίνηση, ειδικά την χρονική περίοδο που έσκασε μύτη.

    Κρίμα πάντως.

  6. Και δεν είναι μόνο το Humble Bundle της. Εδώ και καιρό (μπορεί και χρόνο;;;) είχα αγοράσει ένα Box Set που είχε τα:

    Titan Quest + TQ: Immortal Throne
    Frontlines: Fuel of War
    Company of Heroes + CoH: Opposing Fronts
    Supreme Commander + SC: Forged Alliance
    STALKER
    WH 40K: Dawn of War – Dark Crusade

    Όλα με τα κανονικά τους κουτιά (Μιλάμε για 9 πλήρη πρωτοκλασάτα παιχνίδα, άλλα πιο πρόσφατα άλλα λίγο παλιότερα) στα 15 ή 16 ευρώ, από μεγάλη Αλυσίδα καταστημάτων. Άρα εδώ και καιρό υπάρχει αυτή η κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
elEL