REVIEWS

HALO WARS 2

Το Halo franchise είναι συνυφασμένο με τις κονσόλες Χbox, κάτι που είναι λογικό αφού σε PC κυκλοφόρησαν μόνο τα δύο πρώτα παιχνίδια της FPS σειράς. Halo: Combat Evolved (2001) και Halo 2 (2004). Στη συνέχεια υπήρξε σιγή ασύρματου ως προς τα PC και όλες οι υπόλοιπες κυκλοφορίες παρέμειναν αποκλειστικές για τις κονσόλες της Microsoft, με εξαίρεση δυο mobile spin-offs, αφήνοντας την ιστορία μετέωρη. Ακόμα και όταν η Microsoft ανέθεσε στην Ensemble Studios (Age of Empires series, Age of Mythology) να φτιάξει ένα Real-Time Strategy (RTS) παιχνίδι στον κόσμο του Halo με την επωνυμία Halo Wars (2009), επέλεξε να το κρατήσει μακριά από τα PC.

Τα χρόνια πέρασαν κι ο κόσμος που δημιούργησε η Bungie έχει πλέον περάσει στον έλεγχο της 343 Industries πάντα κάτω από την σκέπη της Microsoft. Ο πιο πρόσφατος τίτλος της βασικής σειράς είναι το Halo 5: Guardians (2015), ενώ στα PC (Windows 10) έχει κυκλοφορήσει δωρεάν το map editing tool χωρίς να περιλαμβάνει εννοείται, το κυρίως παιχνίδι. Έχοντας δημιουργήσει και συντηρήσει τόσα χρόνια προβληματική σχέση μεταξύ του Halo franchise και των παικτών PC, η Microsoft ανακοίνωσε στην περασμένη E3 πως σκοπεύει να κυκλοφορήσει τη συνέχεια του πιο ευπώλητου console RTS (ναι, είναι υπαρκτή κατηγορία) όλων των εποχών, Halo Wars 2 και στα PC ταυτόχρονα με το Xbox One. Μοναδική «παγίδα» είναι πως για να μπορέσετε να παίξετε το παιχνίδι θα πρέπει να έχετε Windows 10 λογισμικό. Το Halo Wars 2 αναπτύχθηκε από την πολύπειρη Creative Assembly (Total War series) και έρχεται να αναμετρηθεί σε μεγαλύτερη αρένα έχοντας σαφέστατα περισσότερο ανταγωνισμό στην RTS κατηγορία.

Halo Wars 2 02 smallΜόνο αγάπη για το Scarab!

There is no Master Chief in this one.

Τα γεγονότα του Halo Wars 2 διαδραματίζονται 28 χρόνια μετά από εκείνα του πρώτου παιχνιδιού και λίγο μετά από εκείνα του Halo 5. Το πλήρωμα του United Nations Space Command (UNSC) Spirit of Fire ξυπνάει μυστηριωδώς μετά από χρόνια περιπλάνησης όντας σε κρυογενική στάση. Το Spirit of Fire βρίσκεται στην Ark, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και τον έλεγχο των φονικών οπλικών συστημάτων Halo Rings. O Captain Cutter και το πλήρωμά του πληροφορούνται πως ο Atriox μέλος της φυλής των Jiralhanae (Brute) ηγείται ενός στρατού αποτελούμενο από λιποτάκτες του Covenant (βασικοί αντίπαλοι στα παιχνίδια Halo) και μισθοφόρους, γνωστούς ως The Banished, έχει εισβάλει στην Ark. Αστραπιαία ο Captain Cutter κηρύττει πόλεμο στους Banished.

Γίνεται γρήγορα αντιληπτό πως το Halo Wars 2 περιλαμβάνει μόλις δύο φυλές τους ανθρώπους (UNSC) και τους Banished που αποτελούνται κατά κύριο λόγο από τους πιθηκόμορφους Jiralhanae και από άλλες ράτσες ζωόμορφων τεράτων. Η Campaign αποτελείται από 12 αποστολές μοιρασμένες σε τρία Acts και μπορεί να παιχτεί τόσο σε single-player όσο και σε co-op. Κατά τη διάρκειά της, ελέγχουμε αποκλειστικά τις δυνάμεις των ανθρώπων. Σε normal επίπεδο δυσκολίας μας πήρε 8-9 ώρες προκειμένου να ολοκληρωθεί, ενώ προσφέρονται ένα εύκολο επίπεδο και άλλα δύο δυσκολότερα. Η ιστορία έχει σχετικά ενδιαφέρουσα πλοκή αν και η κατάληξή της δε θα ξαφνιάσει κανέναν. Οι χαρακτήρες είναι μονοδιάστατοι, είτε πολύ καλοί είτε πολύ κακοί. Αυτό που ξεχωρίζει είναι οι εκπληκτικές cutscenes του Studio Blur (ταινία Avatar, cinematic trailers των Batman Arkham series, Halo Wars) που απογειώνουν τη δράση και δίνουν γοργό ρυθμό στην εξέλιξη της ιστορίας. Υπάρχει ομαλότατη και εντυπωσιακή μετάβαση από τις cutscenes στο gameplay.

Halo Wars 2 03 smallStrongholds: Μπορεί να χάνουμε τη συγκεκριμένη βάση αλλά όχι τον πόλεμο.

Περνώντας στο gameplay, υπάρχουν δύο ειδών resources: Energy και Supplies. Είναι εφικτό να τις παράγουμε απευθείας από την βάση μας ή να τις βρούμε σε τυχαία σημεία του χάρτη. Μπορούμε να συλλέξουμε resources με οποιοδήποτε τμήμα του πεζικού μας ή όχημα, καθώς δεν υπάρχουν εξειδικευμένες μονάδες για αυτό το σκοπό. Αρνητική εντύπωση αφήνει το γεγονός πως μπορούμε να κτίσουμε τη βάση ή τη μίνι-βάση μας μόνο σε προκαθορισμένα σημεία του χάρτη και τα υπόλοιπα κτήρια περιμετρικά εκείνης. Οι άπειροι παίκτες θα βρουν όλα τα κτήρια τακτοποιημένα και συγκεντρωμένα σε ένα σημείο και θα διευκολυνθούν στη διαχείριση τους, ενώ οι βετεράνοι των RTS θα νιώσουν αρκετά περιορισμένοι ως προς τις επιλογές τους και την εκμετάλλευση του χάρτη.

Τα κτήρια που μπορούμε να κτίσουμε είναι τα εξής: η βάση μας με τέσσερις διαθέσιμες αναβαθμίσεις, Garage (παράγει οχήματα), Airpad (παράγει εναέριες μονάδες), Barracks (παράγει πεζικό), Armory (παρέχει αναβαθμίσεις όπως αύξηση του πληθυσμού) και τέλος τα Supply pad και Generator για τις resources. Τόσο τα κτήρια όσο και ο στρατός απαιτούν λίγο χρόνο και λίγα resources για να κατασκευαστούν, πράγμα που ευνοεί τη γρήγορη δημιουργία στρατού και τη μετάβαση μας στη μάχη. Ακολουθείται ο γενικός κανόνας rock-paper-scissors σύμφωνα με τον οποίο το πεζικό είναι αποτελεσματικό ενάντια στην αεροπορία, η αεροπορία με τη σειρά της υπερτερεί των οχημάτων ενώ τα οχήματα έχουν πλεονέκτημα κόντρα στο πεζικό. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες εξειδικευμένες μονάδες που έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες όπως Cyclops (anti-building) και Wolverine (anti-air όχημα). Τέλος ας μη ξεχνάμε τα Hero Units, SPARTAN που έχουν τις χάρες όλες. Κατά τη διάρκεια των μαχών έχουμε πρόσβαση σε ορισμένες Leader Powers, οι οποίες αν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα μπορούν να μας δώσουν προβάδισμα έναντι του αντιπάλου, θεραπεύοντας για παράδειγμα τις μονάδες μας ή εκτοξεύοντας πυραύλους στους αντιπάλους.

Halo Wars 2 04 smallΕδώ από την άλλη δεν προλάβαμε να βγούμε στο χάρτη…Διασυρμός.


A little something for everyone.

Στο Halo Wars 2 θα συναντήσουμε πέραν της Campaign άλλα πέντε game modes, ενώ είναι εφικτό να παίξουμε και με τις δυνάμεις των Banished. Οι Banished διαθέτουν παρόμοια λογική στα διαθέσιμα κτήρια και τις μονάδες τους, ενώ έχουν τα δικά τους αντίστοιχα Hero Units και Leader Powers. Επιπλέον εκτός του Captain Cutter και του Atriox μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε άλλους Leaders είτε της μιας πλευράς είτε της άλλης και να έχουμε πρόσβαση σε νέες μονάδες και νέα Leader Powers.

Αναλυτικά τα διαθέσιμα modes είναι τα εξής:

Skirmish (Solo και Online Multiplayer Co-op): Οι παίκτες μπορούν να αναμετρηθούν είτε με την A.I. είτε με άλλους παίκτες σε 1ν1, 2ν2 και 3ν3 ματς σε 8 διαφορετικούς χάρτες.

Strongholds (Online Multiplayer): Οι παίκτες προσπαθούν να χτίσουν και να ελέγξουν όσο το δυνατόν περισσότερες βάσεις, ενώ διαθέτουν απεριόριστες resources.

Domination (Online Multiplayer): Ο σκοπός είναι να καταλάβουμε περισσότερα Control Towers από τον αντίπαλο και να σκοράρουμε βαθμούς. Χτίζουμε τη βάση μας και το στρατό μας προσπαθώντας να ελέγξουμε τον χάρτη.

Deathmatch (Online Multiplayer): Μάχη μέχρι τελικής πτώσεως. Στο τέλος θα μείνει μόνο ένας!

Blitz (Solo και Online Multiplayer): Εδώ βρίσκεται ο αέρας ανανέωσης που φέρνει o τίτλος στα RTS και ίσως ο πιο σοβαρός λόγος ώστε να του ρίξετε μια ματιά.

Halo Wars 2 05 smallΔε φτάνει μόνο να πιστεύουμε στην καρδιά των καρτών.

Στο Blitz λοιπόν ο σκοπός μας είναι να καταλάβουμε βάσεις στον χάρτη και να κερδίσουμε περισσότερους πόντους από τον/τους αντίπαλό/ούς μας. Ξεχάστε το κτίσιμο κτηρίων και μονάδων. Ο στρατός μας παράγεται μέσω ενός deck που περιλαμβάνει 12 κάρτες. Η κάθε κάρτα για να παιχτεί χρειάζεται energy, η οποία αναπληρώνεται με σταθερό ρυθμό ή τη συλλέγουμε από σημεία του χάρτη. Οι κάρτες αντιστοιχούν σε μονάδες ή σε leader powers, ενώ κάθε leader έχει δικό του deck. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης στο χέρι μας έχουμε τέσσερις κάρτες και η κάθε κάρτα που παίζουμε ξανάρχεται μετά. Αν βγάλουμε μία μονάδα εκτός της βάσης μας, τότε η μονάδα αυτή θα έχει μειωμένη ζωή και θα χρειαστεί κάποια ώρα για να την αναπληρώσει.

Όπως είναι φυσικό τεράστιο ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης έχει το deck που θα φτιάξουμε πριν από αυτή. Υπάρχουν έτοιμα decks ενώ μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη συλλογή μας αποκτώντας νέες κάρτες. Η oλοκλήρωση της Campaign, η εκπλήρωση daily και weekly challenges, αλλά και microtransactions έναντι πραγματικών χρημάτων είναι οι τρόποι απόκτησης νέων καρτών. Το Blitz παίζεται σε δικό του ξεχωριστό χάρτη είτε κόντρα σε άλλους παίκτες (1ν1-3ν3) είτε στο Firefight mode. To Firefight θυμίζει το Horde mode από το Gears of War, σε αυτό καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων της Α.Ι. To Blitz είναι πάρα πολύ γρήγορο και διασκεδαστικό. Οι μηχανισμοί του είναι απλούστατοι και δεν χρειάζεστε προϋπηρεσία στο strategy είδος για να καταλάβετε πως δουλεύει και να το απολαύσετε. Τα ματς διαρκούν το πολύ 15 λεπτά και έχουν αρκετή ένταση. Αν βρείτε και συμπαίκτη μπορείτε να συνεννοείστε και να δημιουργήσετε αλληλοσυμπληρούμενο deck.

Halo Wars 2 06 smallBring it on!

It looks and sounds good too.

Στον οπτικό τομέα ο τίτλος τα πηγαίνει περίφημα. Οι χάρτες του είναι λεπτομερείς και τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι ιδιαίτερα φανταχτερά και ζωντανά. Καταπράσινα δάση, καταρράκτες και παραλίες χαρακτηρίζουν τους χάρτες. Η ίδια λεπτομέρεια υπάρχει και στις μονάδες, οι οποίες είναι απόλυτα διακριτές μεταξύ τους. Η μουσική κυμαίνεται σε καλά επίπεδα, ενώ είναι απολαυστικό το γεγονός πως δυναμώνει όταν βρισκόμαστε κοντά στη νίκη. Η UI είναι χρηστική και ο χειρισμός με ποντίκι/πληκτρολόγιο είναι άψογος. Προσωπικά θα ήθελα η κάμερα να είχε λίγο περισσότερο zoom out. Η κάμερα ωστόσο δε δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στην εποπτεία των στρατευμάτων μας αφού δυστυχώς ο στρατός μας είναι μικρός σε μέγεθος. Αρχίζουμε με population cap 80 ενώ μπορεί να αναβαθμιστεί σταδιακά στα 100 και στα 120. Η αίσθηση που αφήνει ο τίτλος είναι πως ηγούμαστε ισχυρών μεμονωμένων μονάδων και όχι κάποιου στρατού-φόβητρου.

Το Halo Wars 2 είναι μια αρκετά καλή προσπάθεια από πλευράς Microsoft. Χρησιμοποιεί σωστά τους βασικούς κανόνες των RTS και δε διστάζει να καινοτομήσει με το Blitz. Είναι ιδανικός τίτλος για να προσελκύσει αρχάριους παίκτες σε RTS παιχνίδια, ωστόσο οι βετεράνοι θα βρουν μικρή πρόκληση και στρατηγικό βάθος. Στο Windows Store υπάρχει διαθέσιμο Demo του παιχνιδιού (17GB), στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε την πρώτη αποστολή της Campaign και το Blitz Firefight. Από την κυκλοφορία του παιχνιδιού μέχρι τώρα έχει προστεθεί ένας νέος Leader, η Kinsano, με τις δικές της μονάδες και δυνάμεις έναντι 6,99€. Οι developers ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν μηνιαίες αναβαθμίσεις και προσθήκες, νέους leaders και μερικές νέες αποστολές στην Campaign. Τέλος η μη υποστήριξη cross-play μεταξύ PC και Xbox δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το multiplayer σε έναν τίτλο που απαιτεί μόνο Windows 10 για να τρέχει.

System Specs: Intel Core i7-2600 @3.40 GHz/ 16GB RAM/ Radeon RΧ 480 (8GB Vram)/WD HDD 1TB/ Win10 Pro 64-bit

Ευχαριστούμε τη Microsoft Hellas για τη παροχή του review code.

Pros

  • Ιδανικό για αρχάριους παίκτες της κατηγορίας.
  • Blitz, πολύ καλή σκέψη και υλοποίηση
  • Καλοσχεδιασμένοι χάρτες
  • Καλός χειρισμός

Cons

  • Η ύπαρξη του μόνο στην πλατφόρμα Windows Store και η ανάγκη για Windows 10 περιορίζει το κοινό.
  • Μικρή διάρκεια της Campaign.
  • Ύπαρξη μόνο 2 φυλών.
  • Σχετικά μικρό population cap.
  • Microtransactions

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 75%

75%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

2 Comments

  1. Μπράβο για την έρευνα που έπεσε για το ρηβιού, το παιγνίδι βέβαια (όπως και η σειρά) μου φαντάζει πλεονάζον αγγούρι. Για την μίκροσοφτ που κάποτε ήταν σημαιοφόρος στα RTS του PC Gaming, τι να πει κανείς…

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL