REVIEWS

JOURNEY OF A ROACH

Η Daedalic Entertainment έχει εδώ και καιρό σηκώσει το ξεχασμένο στέμμα της Lucasarts και τρέχει σχεδόν δίχως ανταγωνισμό στα μονοπάτια της point nclick χίμαιρας που αποτελεί πλέον το «καθαρόαιμο» adventure.

Το Journey of A Roach είναι το εμπορικό ντεμπούτο της Ελβετικής Kobold Games και κυκλοφορεί κάτω από τη «βαριά» ομπρέλα της Daedalic, η οποία εγγυάται με αυτό τον τρόπο, έστω και πλαγίως, το ποιοτικό στάνταρ του τίτλου. Κατορθώνει όμως αυτή η συμπαθητική Κατσαριδοδύσσεια ν ’ανταποκριθεί στα υψηλά στάνταρ που έθεσε η ίδια η εταιρεία για τον εαυτό της;

JOA1Bud & Jim επί το έργον!

Το «Ταξίδι της Κατσαρίδας», έχει με το καλημέρα πολύ περισσότερα κοινά με τις αφαιρετικές δημιουργίες της Amanita Design, απ’ ότι με κάποιο παραδοσιακό adventure τίτλο, όπως το εξαιρετικό Deponia των Γερμανών. Gobbledygook βοκαλισμοί αντικαθιστούν τους διαλόγους και πρόχειρα μα χαριτωμένα σκιτσάκια και animations περνάνε τα νοήματα που χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε τι περίπου πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσουμε. Το σενάριο είναι απλό αλλά λειτουργικό. Ακολουθούμε τους Bud & Jim, δυο γλυκύτατες μεταλλαγμένες κατσαρίδες, των οποίων η γαλήνια μετα-πυρηνική ύπαρξη ταράζεται, όταν ανακαλύπτουν την ύπαρξη ενός γιγάντιου και πανέμορφου λουλουδιού. Ερωτεύονται σχεδόν αμέσως την υπόσχεση για ζωή που τους αφήνει και ξεκινούν να διασχίζουν την Έρημη Γη προς το μέρος του, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο ή σκοπό, πέρα από το να το αδράξουν στα έξι ανατριχιαστικά ποδαράκια τους και να το ζουπήξουν όσο μπορούν.

Joa3O γρίφος με την Αράχνη-Cat Lady και τα μικρά της είναι και η εισαγωγή μας στην ενδιαφέρουσα puzzle μηχανική του τίτλου.

Φυσικά, ο δρόμος μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος, και εμείς καλούμαστε να βοηθήσουμε το συμπαθέστατο Jim, να τα βγάλει πέρα κόντρα σε κάθε λογής αντιξοότητα, από μια ζουρλή αράχνη μέχρι μια κάργα μιλιταριστική φράξια μερμηγκιών. Ελέγχουμε απευθείας τον πρωταγωνιστή μας, είτε με τη χρήση των arrow keys, είτε μέσα από τον γνωστό και αγαπημένο «σταυρό» του WSAD, ενώ το inventory και οι αλληλεπιδράσεις μας με τον κόσμο του παιχνιδιού, γίνονται με τα γνωστά και παραδοσιακά αριστερά/δεξιά κλικ του ποντικιού. Καθώς δεν υπάρχουν καθόλου διάλογοι στο παιχνίδι, η εντολή «look», ουσιαστικά δείχνει κάποιο μικρό animation το οποίος μας ψυλλιάζει (χοχό) ως προς τη χρήση του εκάστοτε στοιχείου του περιβάλλοντος.

Η μεγάλη και ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη καινοτομία του τίτλου, έγκειται στο πόσο καλά εκμεταλλεύεται την ιδιότητα των κατσαρίδων να έρπουν και να «κολλούν» σε κάθε λογής επιφάνεια. Κάθε περιβάλλον που επισκεπτόμαστε λοιπόν, δεν έχει μόνο την παραδοσιακή «από τα αριστερά προς τα δεξιά» απεικόνιση, αλλά αν κινηθούμε έξυπνα μέσα στο χώρο, μπορούμε να βρεθούμε να περπατάμε στο ταβάνι και να φτάνουμε περιοχές και αντικείμενα που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν εντελώς απρόσιτα. Πρόκειται για μια μηχανική που ξαφνιάζει ευχάριστα και ποτέ δεν προλαβαίνουμε να βαρεθούμε, ακόμη και όσες φορές αποδεικνύεται περισσότερο εκνευριστική, παρά λειτουργική.

Joa5Παπατζήδες, ντίβα και κατσαρίδες. Είμαστε στο σωστό μέρος.

Ο συνδυασμός των καθαρά inventorybased γρίφων με τη σωστή τοποθέτησή μας στον χώρο δίνει έναν αέρα φρεσκάδας και είναι σίγουρα το χαρακτηριστικό που θα θυμάστε περισσότερο από την ενασχόλησή σας με τον τίτλο. Οι ίδιοι οι γρίφοι βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος τους σε καλό επίπεδο, ούτε υπερβολικά εύκολοι αλλά ούτε και δύσκολοι, με λίγες μόνο περιπτώσεις «τρελών» γρίφων, όπου μόνη λύση αποτελεί το πατροπαράδοτο και δοκιμασμένο «Κλικ τα πάντα στα πάντα και δε μπορεί ρε μάστορα, θα βγάλουμε κάποια άκρη!».

Κάτι που ενδεχομένως θα εκνευρίσει μερικούς παίκτες, είναι η εξάρτηση αρκετών γρίφων από το πόσες κουλές γωνιές του περιβάλλοντος θα ανακαλύψουμε, ώστε να βρούμε απαραίτητα αντικείμενα. Ειδικά αν είστε παραδοσιακός «δισδιάστατος» adventurer, θα χρειαστείτε λίγη ώρα μέχρι να εξοικειωθείτε με το 3D puzzlesolving μοντέλο του παιχνιδιού. Και πάλι, τίποτε που να χαλάει τη γενικότερη εμπειρία, απλώς, έξω από τα συνηθισμένα.

Joa6Και για να μην ξεχνιόματε : όλα γίνονται για τα γλυκά μαναράκια.

Ο εικαστικός τομέας είναι συμπαθητικός δίχως να συναρπάζει. Τα γραφικά έχουν μια νόστιμη ημι cel shaded τεχνοτροπία και τα λίγα μουσικά θέματα που ακούγονται γεμίζουν σωστά τις σκηνές τους, δίχως ποτέ να κλέβουν την παράσταση. Οι δε ενδιάμεσες cutscenes, θυμίζουν περισσότερο storyboards με κάποιο στοιχειώδες animation, παρά ολοκληρωμένες δουλειές. Χωρίς να ενοχλούν, δεν διεκδικούν δάφνες ή βραβεία πρωτοτυπίας.

Και αυτό είναι ίσως η αχίλλειος πτέρνα της κατά τ’ άλλα συμπαθέστατης Κατσαρίδας. Ένα μικρό adventure (θα χρειαστείτε γύρω στις τρείς ώρες για να το τελειώσετε, βλέποντας και εξερευνώντας τα πάντα), σίγουρα εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πως αποτελεί ουσιαστικά το πνευματικό παιδί δύο ανθρώπων, με μια ενδιαφέρουσα κεντρική ιδέα και μια πρωτότυπη μηχανική στους γρίφους, που δεν καταφέρνει όμως να φτάσει στο επίπεδο των mainstream παραγωγών του χώρου.

Joa7Concept Art του Fallout 4. Και μη σας ξεφύγει λέξη.

Ένα καλό «σφηνάκι» ανάμεσα σε μεγαλύτερους τίτλους, το Ταξίδι της Κατσαρίδας είναι χαριτωμένο και διαφορετικό, αλλά όχι σπουδαίο. Η Kobold Games έχει ιδέες και δυνατότητες, αλλά πρέπει να βάλει αρκετή «πλάτη» ακόμη, αν θέλει να μπορεί να χτυπηθεί επ’ίσοις όροις με τους μεγάλους παίκτες του χώρου. 

Pros

  • Πρωτότυπη η μηχανική της ελευθερίας κινήσεων στις τρεις διαστάσεις και η ενσωμάτωση αυτής στην επίλυση των γρίφων του παιχνιδιού
  • Συμπαθητικό artwork και χαριτωμένες φάτσες
  • Όμορφα ισορροπημένοι γρίφοι

Cons

  • Ελάχιστη διάρκεια σε σχετικά υψηλή τιμή
  • Η μη λεκτική επικοινωνία των χαρακτήρων “φτηναίνει” το αποτέλεσμα
  • Σε πολλά σημεία θυμίζει περισσότερο μερακλίδικη φοιτητική δημιουργία, παρά ολοκληρωμένο, “επαγγελματικό” παιχνίδι

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 74%

74%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

5 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL