Reply To: Κόμιξ…

#388047
AvatarSketch
  • Οργανωμένος Νεολαίος
  • Posts: 710
Offline
Replies: 710
Been thanked: 5 times

Βαγγέλη, χαίρομαι που ακούω ότι θες να ασχοληθείς με το σχέδιο, να γινόμαστε πολλοί σιγά σιγά :P . Δεν είμαι και κανένας επαΐων επί του θέματος, κι εγώ μαθαίνω ακόμα, αλλά έχω να σου προτείνω μερικά πράγματα.

Καταρχάς, φαντάζομαι ότι θες να διδάξεις τον εαυτό σου, μέσα από την απλή ενασχόληση. Δε θα σου πω να μην το κάνεις, αλλά να ξέρεις ότι αν μπορέσεις να βρεις δάσκαλο, θα είναι 20 φορές καλύτερα, κυρίως γιατί όταν είσαι μόνος σου δε μπορείς να ξέρεις αν μαθαίνεις με το σωστό τρόπο. Είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα, με τόσα tutorials και resources που υπάρχουν στο ίντερνετ να μάθεις λάθος μεθοδολογίες, και πολύ δύσκολο να τις ξε-μάθεις (έξις δευτέρα φύσις…). Ειδικά στα μετρήματα πρέπει να δώσεις τεράστια προσοχή, και οι καλύτερες τεχνικές δε σώζουν ένα σχέδιο που δε “στέκει”. Φυσικά, ο δάσκαλος για ιδιαίτερα κοστίζει. Τα φροντιστήρια σχεδίου (αυτά που κάνουν προετοιμασία για Καλών Τεχνών) ίσως είναι πιο προσιτά.

Ίσως να πεις “Εγώ να μάθω κόμιξ θέλω, όχι κανονικό, ακαδημαϊκό σχέδιο”. Δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι το ένα και το αυτό, από τη στιγμή που θες να κάνεις κόμικ του στυλ Marvel/DC, και όχι καρτούν τύπου Σνούπυ/Μαφάλντα.

“Δηλαδή πρέπει πρώτα να μάθω σχέδιο και μετά να κάνω κόμικ;!;! Ain’t nobody got time fo’ dat!”

Φήαρ νοτ. Το παραπάνω είναι η ιδανική διαδικασία, αλλά φυσικά μπορεί να μην είναι διαθέσιμη. Τί σου λέω να κάνεις λοιπόν.

Θα πάρεις αυτό το βιβλίο. Θα το πάρεις σε δυο αντίτυπα, το ένα θα το διαβάζεις και το άλλο θα το προσκυνάς, είναι τόσο σημαντικό. Καλά, κι ένα να πάρεις, δεν πειράζει, αλλά θα το προσέχεις. :P

Αφού λιώσεις να ζωγραφίζεις το ανθρώπινο σώμα ανφάς με σωστές αναλογίες από την αρχή του βιβλίου, θα αρχίσεις να προχωράς σιγά σιγά και θα αντιγράφεις τα υπόλοιπα σχέδια.

“Κάτσε ρε φίλε”, θα πείτε μερικοί, “σιγά μη μαθαίνεις ζωγραφική από ένα βιβλίο μόνο”. Φυσικά και όχι. Μετά από λίγο, θα αρχίσεις να κάνεις σπουδές από τους μεγάλους γλύπτες και ζωγράφους. Google Images is your friend. Το καλύτερο βέβαια είναι το σχέδιο από του φυσικού, οπότε όταν έχεις ευκαιρία, θα κάνεις γρήγορα σκιτσάκια από ανθρώπους και αντικείμενα γύρω σου, σε ένα μπλοκάκι. Όλα τα φροντιστήρια επίσης διδάσκουν με γλυπτά, και μερικά προσφέρουν και σπουδές με μοντέλα. Δεν ξέρω αν οι Καλών Τεχνών έχουν εργαστήρια με μοντέλα ανοικτά στο κοινό, αλλά θα βοηθούσε σίγουρα.

Τέλος ΑΦΟΥ αρχίσεις να μπάινεις σε αυτό το πνεύμα, θα αρχίσεις να αντιγράφεις από τους αγαπημένους σου comic artists, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που θα έχεις μάθει.

Αυτάάάάά……

Αμ, τί νομίζατε, ότι είναι εύκολο; :P Φυσικά μπορείς να πεις “Screw that, εγώ θα ζωγραφίζω μόνος μου από tutorials, και ότι βγει” Δεκτόν, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τη χαρά της δημιουργίας θα την νιώσεις ούτως ή άλλως. :) Απλώς εγώ σου λέω ποιος είναι ένας πιο αξιόπιστος τρόπος να μάθεις.

Μερικά ΥΤ κανάλια
How to keep a sketchbook
Proko
Fine Art Tips

Και εδώ θα είμαστε και για άλλα.

ΥΓ. Το τάμπλετ που πρότεινε ο κούνελος είναι καλό μόνο αν ξέρεις ήδη λίγο αν ζωγραφίζεις, επειδής αλλού κοιτάς κι αλλού ζωγραφίζεις, οπότε δεν είναι καλό να μάθεις ζωγραφική απευθείας από εκεί. Έχω κι εγώ ένα τέτοιο, και είδατε τί ανοσιουργήματα βγάζω, παρόλο που σχεδιάζω πολύ καλύτερα στο χαρτί :P

Back to top button
Follow on Feedly

Close
Close