SPECIALS

PARTISANS 1941 – Preview

Soviets behind enemy lines

Την Daedalic την έχουμε στο μυαλό μας κατά κύριο λόγο για τα point n’ click adventure που μας έχει χαρίσει είτε ως στούντιο ανάπτυξης είτε ως εκδότης. Να όμως που οι καιροί αλλάζουν και σιγά σιγά οι Γερμανοί αρχίζουν να ανοίγονται και σε άλλα είδη παιχνιδιών. Όπως για παράδειγμα ο νέος τίτλος που έχει στα σκαριά, με στούντιο ανάπτυξης την άσημη Alter Games, ένα παιχνίδι Real Time Tactics. RTT, για συντομία και τίτλος παιχνιδιού Partisans 1941, ένα πράγμα μας φέρνει στο μυαλό. Commandos clone!

Λάβαμε λοιπόν μία demo έκδοση του Partisans η οποία περιείχε μόλις δύο επίπεδα, παρόλα αυτά μας έδειξε το μεγαλύτερο μέρος από ότι έχει να προσφέρει η τελική έκδοση του παιχνιδιού. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, συγκεκριμένα Ιούνιος του 1941 στο Ανατολικό Μέτωπο. Κάλυψη απόκρυψη. Μεταμφιέσεις. Πάμπολλους τρόπους προσέγγισης των στόχων μας σε κάθε αποστολή, από τα αθόρυβα μαχαίρια μέχρι χειροβομβίδες. Και φυσικά διαχείριση μίας ομάδας χαρακτήρων με τον καθένα να εξειδικεύεται σε διαφορετικό τομέα στο πεδίο της μάχης.
Σας θύμισε κάτι; Ακριβώς! Το Partisans έρχεται να καλύψει το κενό που άφησε η σειρά Commandos, αλλά επειδή η στυγνή αντιγραφή δεν θα είχε και πολύ νόημα, το μενού έχει κι άλλα.

Partisans 1941 Soldiers Forest Swamp
Οι γνωστοί από τόσες και τόσες αναμετρήσεις εχθροί μας, μας περιμένουν

Τι κάνει όμως το Partisans να ξεχωρίζει; Από το πρώτο κιόλας επίπεδο θα διαπιστώσετε την εισαγωγή ενός συστήματος ανταμοιβής πόντων εμπειρίας για κάθε νεκρό Ναζί, καθώς και για την επίτευξη τόσο πρωτευόντων όσο και δευτερευόντων στόχων σε κάθε χάρτη. Αυτοί οι πόντοι μεταφράζονται σε level up και κάθε level μας ξεκλειδώνει νέες ικανότητες για τους ήρωές μας. Επιπλέον, εκτός από την συλλογή όπλων και λοιπών πολεμοφοδίων, σε κάθε χάρτη υπάρχουν διάσπαρτες διάφορες προμήθειες και υλικά. Τις τελευταίες τις χρησιμοποιούμε στην βάση μας, με σκοπό να την επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε τον οπλισμό των ηρώων μας. Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες επιλογές όσον αφορά την βάση, όπως το βεληνεκές δράσης της ομάδας μας, μετρημένο σε καρβέλια, δυστυχώς όμως στην παρούσα φάση αυτή δεν ήταν διαθέσιμη. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μία άκρως ενδιαφέρουσα προσθήκη, η οποία κατά πως φαίνεται θα μας βάλει σε ακόμη περισσότερες σκέψεις για την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

Partisans 1941 Skills Menu
Το σχετικά λιτό μενού με τις ικανότητες του ήρωά μας

Το δεύτερο σημείο που κλέβει την παράσταση ήταν το εξαιρετικό σύστημα κάλυψης πίσω από σταθερά εμπόδια, το οποίο είναι βγαλμένο μέσα από τα X-COM. Επειδή λοιπόν τα πράγματα σχεδόν ποτέ δεν πάνε βάσει σχεδίου, μπορούμε να λύσουμε τις όποιες διαφορές μας με τους Γερμανούς χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα μας πυροβόλα όπλα! Επιλέγουμε ένα καλό ταμπούρι και όποιον πάρει ο χάρος! Φυσικά σε τέτοιους τίτλους η κατά μέτωπο επίθεση ποτέ δεν είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση. Παρόλα αυτά, δεν παύει να αποτελλεί μία έξυπνη προσθήκη, ανοίγωντας νέους τρόπους ολοκλήρωσης ενός χάρτη και προσδίδοντας μία επιπλέον νότα ρεαλισμού. Το μόνο που λείπει και πιστεύω πως θα το δούμε στο μέλλον, είναι η δυνατότητα να μπορεί να καλυφθεί με τον ίδιο τρόπο και η AI ή τουλάχιστον να ψάχνει τρόπους ώστε να μας “ξεμπροστιάσει”.

Partisans 1941 Soldiers Farm Cottage
Η ομάδα μας έτοιμη να εκτελέσει από τις σκιές τους Γερμανούς σκοπούς

Τέλος, αυτό που κατ’ εμέ επιβεβαιώνει το μεράκι της Alter Games είναι το εξαιρετικό voice acting σε ότι αφορά την γλώσσα του παιχνιδιού. Ο κάθε χαρακτήρας χρησιμοποιεί την δική του γλώσσα, δηλαδή Γερμανικά και Ρώσικα, κάτι που προσθέτει ακόμη περισσότερους πόντους στην ήδη δυνατή ατμόσφαιρα του Ανατολικού Μετώπου.

Η γεύση που αφήνει η demo έκδοση δυστυχώς είναι γλυκόπικρη. Από την μία ξαναζούμε τις αναμνήσεις που μας άφησε η Eidos, από την άλλη όμως ήταν τόσο μικρή αυτή η δόση που δεν μπόρεσε να υπερκεράσει την ανάγκη μας για περισσότερες τακτικές μάχες. Επίσης, θα θέλαμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαχείριση της βάσης των παρτιζάνων μας, όπως και κατά πόσο η εξειδίκευση μέσω των skills μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του παιχνιδιού σε βάθος χρόνου. Η demo έκδοση περιείχε κάποια λαθάκια στα κείμενα καθώς και ορισμένα bugs, αλλά αυτά είναι βέβαιο πως θα έχουν διορθωθεί μέχρι την τελική κυκλοφορία του παιχνιδιού. Μένει επίσης να δούμε κατά πόσο μπορεί ένα είδος που δεν είναι και τόσο δημοφιλές, να έρθει ξανά στο προσκήνιο. Είδαμε το εξαιρετικό Desperados III, το σχετικά αδύναμο Commandos ΙΙ και τώρα αναμένουμε το αρκετά καινοτόμο, στα χαρτιά, Partisans να μας έρθει και να προστεθεί στις ψηφιακές βιβλιοθήκες των οπαδών του είδους. Κατά τον υποφαινόμενο, μάλλον ανατέλλει μία ανθηρή περίοδος για τα RTTs, χωρίς βέβαια να περιμένουμε να καταιγισμό τίτλων.

Partisans 1941 Kid in the Forest
Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια

Το ότι πρόκειται για τον πνευματικό διάδοχο των Commandos σας το είπα;

Η δοκιμαστική έκδοση του παιχνιδιού θα βρίσκεται από σήμερα 16 του Ιούνη διαθέσιμη στην σελίδα του στο Steam ενώ αναμένονται περαιτέρω πληροφορίες για την ημερομηνία κυκλοφορίας του.

Ηλίας Ιακωβόπουλος

Μεγαλωμένος στην ελληνική επαρχία, μαγεύτηκε γρήγορα από τα φώτα της πρώτης CRT οθόνης του. Σαν περίεργος και παράξενος μπήκε στα βαθιά από νωρίς, όχι πάντοτε με επιτυχία. Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή, οπότε και μπλέχτηκε με τις κριτικές σατανικών βιντεοπαιχνιδιών. Δηλωμένος μεσαιωλάγνος, κρίνει τα πάντα με κριτήριο το πόσα σπαθιά θα βρει στο διάβα του, ενώ στο προσκεφάλι του έχει μια Voodoo 2 να τον φυλάγει.

5 Comments

  1. Notice: Η συνάρτηση WP_Object_Cache::add κλήθηκε εσφαλμένα. Το κλειδί της προσωρινής μνήμης δεν πρέπει να είναι κενή συμβολοσειρά. Παρακαλώ δείτε τη σελίδα Debugging in WordPress για περισσότερες πληροφορίες. (Το μήνυμα αυτό προστέθηκε στην έκδ. 6.1.0.) in /home/admin/web/ragequit.gr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
    class="comment byuser comment-author-104373 odd alt thread-odd thread-alt depth-1 has-avatar">

    α ρε χρονό, εκανα απονενοημενα διαβηματα για να διαβασω το πρηβιου οπως ξες, αλλά γιου ντιλήβερντ, ωστοσο. αξιζε τον κοπο.

    το θεμε το παιγνιδι.

    εχω 3 ερωτησεις να καμω παντως.
    – το στρατετζι κομματι ειναι πολυ βαρυ? λεω αυτο με τη βαση κλπ. δεν την αντεχω την αναμιξη των ειδων, ο βασιλοφτιάχτης π.χ. ακομα με κρατα μακρια του με το μανατζμεντ κομματι του (ασχετο)
    – επισης τι εννοεις το βεληνεκες δρασης των ηρωων μετρημενο σε καρβελια?
    – ημερομηνια κυκλοφοριας εχωμε?

    ακομη να πουμε καπου εδω οτι αν καταλαβα καλα ειμεθα ρωσοι πολεμισταί. προσθετει ποντους οσο ναναι. το χει καταλαβει η αριστερη σέχτα του ρεηκουί??
    συνοψιζοντας: γουίσλίστηντ (ωου, χρησιμοποιησα εκφραση βαρβατη, μοδατη, ειμαι ενας απο τα παιδια.)

    α, εντιτ: παρτε κι αυτο

    [MEDIA=youtube]1rtyzcZ-XG8[/MEDIA]

  2. Καλά ήμουν σίγουρος ότι αυτό το παιχνίδι έγραφε BB στα credits, αλλά έλα που δεν είχε στο demo.
    Με ανάποδη σειρά
    [LIST=1]

  3. Ναι είμεθα κομμουνια που πολεμάνε πίσω από τις εχθρικές γραμμές του Μετώπου με στόχο το σαμποτάζ. Όλο αυτό συνδέεται και σεναριακά οπότε σκοπίμως προτίμησα να μην χαλάσω την υπόθεση στους φιλόδοξους commandos εεε τι λέω partisans.
  4. Ημερομηνία δυστυχώς δεν έχωμε, μόνο το demo και ότι άλλο μας σκάσει στην πορεία. Υποθέτω ότι δεν θα αργήσει αφού είναι πλήρως playable.
  5. Μιας που τα υλικά που μαζεύουμε είναι κατά κύριο λόγο τρόφιμα, κάνω την υπόθεση εργασίας ότι θα κινούμεθα στον χάρτη όπως και στο Banner Saga. Δηλαδή θα έχεις την βάση σου και αναλόγως του πόσα καρβέλια θα έχεις στο σακίδιο θα μπορείς και να κινηθείς. Κι αυτό διότι είναι η μόνη προφανής χρήση των τροφίμων. Εκτός και ταιζεις τους χωρικούς με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες τους. Μια άλλη υπόθεση είναι να καταναλώνεις Χ τρόφιμα για ψ αντάρτες, μαζί με ανενεργούς τραυματίες κτλ οπότε και θα πρέπει να κουμανταρουμε ειδικότητες και πληθυσμό διατηρώντας τους χορτατους και.με υψηλό φρόνημα. Βέβαια μπορεί να είναι κάτι τελείως διαφορετικό από όλα αυτά και να πήγα πάλι κουβά.
  6. Το strategy το βλέπω κι εγώ παντού και ομολογώ ότι δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται. Πιθανολογω ότι αναφέρονται στην διαχείριση της βάσης, μέσων των Παρτιζάνων ή μπορεί αν μασεις πολλούς να μπορείς να παίξεις καμιά μάχη σαν το europa universalis.
  7. [/LIST]
    Θα το δείξει ο καιρός. Πάντως το τακτικό κομμάτι ήταν άψογο. Αν βελτιωθεί και η ΑΙ πάει για γκοτια της καρδιάς μας

  8. το 3 και το 4 δε με ενθουσιασανε, να ειπωθει αυτό.
    ωστοσο, μηπως τα φαγια που μαζευεις ειναι για χηλινγκ?? ας παρηγορηθουμε μ αυτη την υποθεση.
    ωστοσο, θα περιμενωμε και θα δουμε, ταβάριτς χρονό.
    υπομονη = μεγιστη αρετή.

  9. Μπόμπα preview ρε συ Χρονε, με έψησες να δοκιμάσω την δοκιμαστική έκδοση (να δω τι θα πρωτοδοκιμάσω στο τελος 😛 )

    Πολύ ωραια ιδέα το να συμπεριλάβουν rpg elements σε commandos-clone ωστε να το φερουν ποιο κοντα στα Xcom! Μακάρι να προχωρήσει δυνατά η κυκλοφορία του και όντως να δουμε ακόμη μια ποιοτική κυκλοφορία σε ένα πολύ ενδιαφέρων genre!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL