REVIEWS

BATTLESTAR GALACTICA DEADLOCK

Disclaimer: Το κείμενο που ακολουθεί, αναφέρεται σε γεγονότα της τηλεοπτικής σειράς Battlestar Galactica (2004-2009), που κατά κύριο λόγο συμβαίνουν στον πιλότο της σειράς. Επομένως δεν υπάρχει καμία αποκάλυψη της ιστορίας (spoiler) στην απίθανη περίπτωση που υπάρχουν αναγνώστες του κειμένου αυτού και σίγουροι πράχτορες των Cylons, αμύητοι στην αλήθεια του BSG. 

Είναι ένα δύο πράγματα που με ταλανίζουν, έστω μια φορά τη μέρα. Για λίγα λεπτά θα τα σκεφτώ και θα γονατίσω, αδύναμος να αλλάξω κάτι ή να τα αντιμετωπίσω. Ένα από αυτά είναι η γενοκτονία που επέφεραν οι Cylons (ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη) στις 12 αποικίες του Kobol. Άκαπνα πιάστηκαν τα μεγάλα Battlestar στις διαστημικές προβλήτες τους και τα τελευταίας τεχνολογίας Viper Mark VII, απέμειναν ένας σωρός κομμάτια ψυχρού μετάλλου, να αιωρούνται αιώνια στο διάστημα, όλα εξ’ αιτίας της επαναλαμβανόμενης ύβρεως στη χρήση της τεχνολογίας και άλλων παθών της ανθρωπότητας.

Το Deadlock μας δίνει την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, 40 χρόνια πριν από τα γεγονότα της σειράς. Όταν, δηλαδή ο Adama ήταν ένας νεαρός πιλότος με διακριτικό “Husker”, όταν ο γιατρός Cottle βρισκόταν μισό δις πακέτα Colonial Royals πίσω, όταν οι Cylons δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο και εξεγέρθηκαν – αλλά ακόμη δεν είχαν εξελιχθεί. Ο ρόλος μας, να πολεμήσουμε τους Cylons και να σπάσουμε την στασιμότητα του πολέμου – το Deadlock. Ήδη οι περγαμηνές είναι άριστες.

bsg deadlock 07Οι αποικίες ενοποιούνται, μόνο μετά την μεγάλη απειλή των Cylons.

The Articles of Colonization

Η αρχή του παιχνιδιού μας βρίσκει κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Cylons. Κάνοντας το μόνο πράγμα που ξέρουν καλά, καταστρέφουν με μια αιφνιδιαστική επίθεση το Ναυαρχείο του Αποικιακού Στόλου. Έτσι ο δικός μας ρόλος είναι αυτός του Υπάρχου (X.O.) της κινητής βάσης και ναυπηγείου Daidalos, που υπό τις διαταγές της Υποναυάρχου Cain, θα πρέπει να ανασυντάξει τον στόλο, τη θέληση των αποικιών και να αντεπιτεθεί δυναμικά στους Cylons. Αυτό δίνει σε κάποιο βαθμό το συναίσθημα του κατατρεγμένου, βασικότατο στοιχείο της σειράς, οπότε ξεκινάμε σε πολύ γνώριμα μονοπάτια.

Η διαχείριση του στόλου θυμίζει αρκετά τα μοντέρνα XCOM. Στην κεντρική οθόνη, πάνω στον γνώριμο πίνακα του Κέντρου Επιχειρήσεων (CIC), βλέπουμε τις 12 αποικίες. Αυτές είναι διάσπαρτες σε 4 συστήματα, στα οποία ταξιδεύουμε μέσω FTL αλμάτων, κάθε φορά που τελειώνουμε τον γύρο. Σε κάθε γύρο, η κάθε αποικία μας παρέχει Tylium, που είναι η βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή νέων σκαφών αλλά και για την εκτέλεση των αλμάτων. Το πόσο θα μας δώσει, είναι ανάλογο με την δέσμευση που νιώθει προς την Ομοσπονδία των 12 αποικιών και την οχύρωση που της παρέχουμε. Αν οι μηχανές σουλατσάρουν ανενόχλητες γύρω από την αποικία, θα κλονιστεί η πίστη τους στη συμμαχία, μέχρι που θα αποχωρήσουν –δίνεται όμως η δυνατότητα της απελευθέρωσης και επιστροφής τους.

bsg deadlock 08Ο στρατηγικός χάρτης των αποικιών, στο CIC του Daidalos.

Η πρόοδος της ιστορίας γίνεται με την εμπλοκή μας στην εκάστοτε αποστολή που συμβολίζεται ως Σεναριακή. Οι αποστολές αυτές παρουσιάζουν ποικιλία στους στόχους τους και αποτελούν την κύρια πρόκληση. Δεν υπάρχει κάποια πίεση για να της αναλάβουμε, σε αντίθεση με το XCOM. Έπειτα υπάρχουν οι δευτερεύουσες που μας δίνουν Tylium ή/και Requisition Points. Τούτοι οι πόντοι είναι απαραίτητοι για την απόκτηση νέων σχηματικών σχεδίων πλοίων και οπλικών συστημάτων και για την στρατολόγηση αξιωματικών που θα ηγούνται των στόλων μας, δίνοντας μαχητικά πλεονεκτήματα ή αυξάνοντας το όριο των μονάδων. Πολλές φορές θα είναι απαραίτητο να ολοκληρώσετε πρώτα τέτοιες αποστολές ώστε να κατασκευάσετε έναν νέο τύπο πλοίου (λόγου χάρη ένα Battlestar) για να προχωρήσετε στην πρόκληση μιας κύριας αποστολής.

Πέρα από κάποια πληροφοριακά μενού, δεν συμβαίνουν άλλα πράγματα σε αυτό το κεντρικό μενού, ή μάλλον τον χάρτη εκστρατείας, καθιστώντας τον σπαρτιατικό. Δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός για την πολιτική ή κάποια βαθύτερη διαχείριση της οικονομίας και οι δευτερεύουσες αποστολές είναι τυποποιημένες και επαναλαμβάνουν 3-4 μοτίβα. Ακόμα και οι συνηθισμένες επιδρομές στολίσκων των Cylons, καταντούν κουραστικές κάποια στιγμή.

bsg deadlock 09Μεγάλης σημασίας τα Battlestars και το εύρος πυρός τους.

 


Multiple DRADIS Contacts

Όταν ο κύριος στόλος με το κινητό ναυπηγείο Daidalos, ή ένας δευτερεύοντας, συναντηθεί στην τροχιά του ίδιου πλανήτη με έναν στόλο των Cylons, περνάμε από τον στρατηγικό χάρτη, στην μάχη. Αρχικά επιλέγουμε τον εξοπλισμό των μονάδων μας (τορπίλες ή ρουκέτες, Vipers ή Raptors, κτλ) και τον σχηματισμό με τον οποίο θα εισέλθουν στην περιοχή μετά το άλμα τους.

Στην αρχή του γύρου, ξεκινά η μάχη, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του BSG Deadlock. Χρησιμοποιείται ένα εξαιρετικά ταιριαστό μίγμα turn based και λίγου RTS που κυλάει ως εξής:

Κάθε παίκτης ορίζει την πορεία και την ταχύτητα των μονάδων του, επιλέγει τους στόχους της καθεμίας και δίνει ειδικές οδηγίες όπως βολή πυραύλων, επισκευή ή εξαπόλυση των Vipers από μονάδες/φορείς. Με το end turn, ξεκινάει μια RTS εξομοίωση, όπου τα πλοία ακολουθούν τις οδηγίες που έδωσαν οι παίκτες, την ίδια όμως στιγμή, καθώς οι παίκτες παρακολουθούν για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να δώσουν την επόμενη σειρά οδηγιών. Ομολογώ πως δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο τρόπο να εξομοιώσει την ανάλυση και λήψη αποφάσεων στο CIC, που θα έκανε τον παίκτη να νιώσει φορτωμένος όπως ο Adama πάνω από το ραντάρ, να προσπαθεί να σκεφθεί την επόμενη κίνηση, ή το σωστό αντίμετρο.

Τη μεγαλύτερη σημασία στη μάχη έχουν οι μανούβρες. Ανάλογα με τα σημεία που έχει δυνατή ή αδύναμη θωράκιση μια μονάδα, ή το που είναι τοποθετημένα τα όπλα της, πρέπει να στρέψει προς τον εχθρό, ακολουθώντας δυναμικά την τακτική εικόνα κάθε συμπλοκής. Για παράδειγμα, όταν πρωτοσυναντάμε μια ομάδα Cylons, είναι πιθανό πως θα εξαπολύσουν πυραύλους προς τον στόλο μας. Εκεί καλύτερα είναι να στείλουμε μπροστά τα βαριά Battlestars ή τις Φρεγάτες, ούτως ώστε να δεχθούν το χτύπημα στο πλωριό τμήμα και έπειτα να στρέψουν τα πλευρά για να βάλλουν ενάντια στον εχθρό, καθώς ακολουθούν άθικτα τα μικρότερα και πιο ευέλικτα πλοία μας.

Πέρα από αυτή καθ’ εαυτή την μάχη, παρέχεται και ένα εργαλείο μετά από το πέρας της συρράξεως, που προσφέρει μια κινηματογραφική απεικόνιση σε αληθινό χρόνο, όλων των γενομένων στη μάχη. Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί, όπως το δραματικό ζουμάρισμα, ή το τρέμουλο, σε συνδυασμό με την επική μουσική, δημιουργούν σκηνές που είναι λες και ξεπήδησαν απ’ ευθείας από την σειρά. Ειδικά σε μεγάλες μάχες έναντι περισσοτέρων εχθρών, Basestar των Cylons, πυρηνικών πυραύλων και λοιπού ορυμαγδού, το αποτέλεσμα είναι επικών διαστάσεων και χάρμα οφθαλμών.

bsg deadlock 04Nothing but the rain

Life has a melody, Gaius. A rhythm of notes which become your existence once played in harmony with God’s plan

Battlestar Galactica δεν νοείται χωρίς τις μυστηριακές μελωδίες, το μίγμα τυμπάνων, αυλού και σόλο ηλεκτρικής κιθάρας, που δίνουν έναν άχρονο χαρακτήρα και αφήνουν τον θεατή να στροβιλιστεί στην αέναη δίνη των χιλιετιών του σύμπαντος. Στο Deadlock, ακολουθείται η συνταγή αυτή, με ιδιαίτερη έμφαση στη μάχη φυσικά. Πέρα από τα παραπάνω όργανα, επιτυχημένα μπλέκονται και κέλτικες μελωδίες. Ο ρυθμός πέφτει στο κομμάτι της turn based λήψης αποφάσεων και με το που δοθεί το τέλος της σειράς και αρχίσει η RTS έκβαση, αυξάνεται πάλι. Επίσης αυθεντικοί και οι υπόλοιποι ήχοι μάχης, όπως τα πυρά, οι κινητήρες, οι συναγερμοί που ηχούν στο πλοίο, με μόνο ψεγάδι τις φωνές των χαρακτήρων που τους λείπει η ανάλογη των επικών στιγμών εκφραστικότητα.

Γενικότερα, είναι άριστη η αυθεντικότητα της απόδοσης του κόσμου των 12 αποικιών, την περίοδο του πρώτου πολέμου με τους Cylons. Τα πλοία είναι σχεδιασμένα όπως ακριβώς τα θυμόμαστε από τη σειρά, ή αντλούν την έμπνευση από αυτή, με επιτυχία. Αποδίδεται επίσης φόρος τιμής και στην αρχική σειρά του 1979.

bsg deadlock 03Κινηματογραφική κάμερα πίσω από έναν Cylon Raider.

Frak

Τα προβλήματα του παιχνιδιού δεν έχουν να κάνουν με τα όσα δίνει. Ως έχει, λειτουργεί, είναι ευχάριστο, έχει ένα στιβαρό σύστημα μάχης και αν μη τι άλλο, είναι το καλύτερο τουρ, έως τώρα, στον κόσμο του BSG. Το πρόβλημα είναι πως ενώ έφτασε να έχει το κυριότερο, δηλαδή ένα πολύ καλό και διασκεδαστικό σύστημα μάχης, είναι αμαρτία το ότι δεν έχει εμβαθύνει παραπάνω, με έναν στρατηγικό χάρτη με περισσότερες αποστολές, μεγαλύτερη ποικιλία σε αυτές ή ένα επιπλέον επίπεδο οικονομικής διαχείρισης.Ειδικά αν λάβει κάποιος υπόψιν το ότι η τιμή κυκλοφορίας είναι 37 ευρώ, η οποία αξιώνει κάποιες απαιτήσεις πέρα από τα μίνιμουμ των indies.

Στην παρούσα φάση, πολλές ώρες στην αρχή ειδικά, δαπανώνται σε άπειρο grinding με στόλους με πανομοιότυπη σύνθεση και στήσιμο. Η κύρια πρόκληση επίσης έρχεται από τους μεγαλύτερους αριθμούς των Cylons και όχι από την ΑΙ τους, που θα μπορούσε να δρα εξυπνότερα, αντί να εκτελεί μηχανικά βήματα. Τέλος, μεγάλο πρόβλημα είναι η ορθή απεικόνιση της ζημίας, όπως και ο σωστός υπολογισμός της με έναν οπτικό έλεγχο του σκάφους. Στην περίπτωση των Cylon Basestars, τα οποία είναι ολοστρόγγυλα, απλά χτύπαγα στην τύχη μιας και δεν μπορούσα να καταλάβω, εν τη δίνη της περιστροφής τους, ποιο είναι το μπροστά και ποιο το πίσω.

bsg deadlock 06Ο σταθμός Daidalos και ένας παλιός γνώριμος.

The Shape of Things to Come

Το θετικό είναι πως όλα όσα αναφέρω, είδα πως τα αναφέρουν και οι Developers σε Diary και σκοπεύουν σε έναν μελλοντικό ορίζοντα να διορθώσουν προβλήματα και να προσθέσουν επιπλέον βάθος, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα είναι και φυσικά ανάλογο των πωλήσεων.

Ένας φανατικός φίλος της σειράς, ακόμα και με την παρούσα τσιμπημένη τιμή, θα το απολαύσει σίγουρα και θα συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 20-30 ώρες κυνηγιού Cylons. Η αποτύπωση του γενικού αισθήματος της σειράς έχει γίνει πολύ καλά και με την φροντίδα που πρέπει. Το σύστημα μάχης είναι πολύ ενδιαφέρον ως έχει και με λίγη ακόμα ποικιλία σε σενάρια και βελτίωση της Α.Ι. θα απογειωθεί. Από εκεί και πέρα, την στιγμή αυτή, ο τίτλος είναι ένα όμορφο τουρ στον κόσμο των 12 αποικιών με ένα στιβαρό σύστημα μάχης που απαιτεί τακτική σκέψη και είναι ιδανικό για όσους δεν αντέχουν τους ρυθμούς των RTS. Αν η Black Lab Games το επεκτείνει και εμπλουτίσει, θα μιλάμε για τον καλύτερο τίτλο BSG όλων των εποχών, που θα μπορέσει ίσως να τραβήξει και κόσμο άσχετο με τη σειρά.

 

Pros

  • Εξαιρετική αποτύπωση του κόσμου του Battlestar Galactica.
  • Πολύ ενδιαφέρον σύστημα μάχης, που ταιριάζει στις διαστημικές ναυμαχίες της σειράς.
  • Αυθεντικός και λεπτομερής σχεδιασμός των σκαφών.
  • Επική και ταιριαστή μουσική υπόκρουση.
  • Πρόθεση των δημιουργών να εξελίξουν το παιχνίδι.
  • Καταστρέφεις Toasters.

Cons

  • Αυξημένο Grinding και επανάληψη μαχών, ειδικά τις πρώτες ώρες του campaign.
  • Υποτυπώδες μοντέλο οικονομίας και διαχείρισης πόρων.
  • Μικρή ποικιλία/επαναλαμβανόμενες δευτερεύουσες αποστολές.
  • ΑΙ και απεικόνιση ζημιάς στη μάχη, επιδέχονται βελτιώσεων.
  • Τσιμπημένη τιμή.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 81%

81%

Σπύρος Μπλιάγκος

Εισήλθε στον χώρο του PC Gaming από νεαρότατη ηλικία, χάρη στον αρχετυπικό, μεγαλύτερο Cool ΞάδερφοTM και ένα Amstrad CPC, με ένα μικρό κονσολό-διάλειμμα μεταξύ 1995-1999. Εμφορείται από μηδενιστικές σκέψεις, που προσπαθεί ατυχώς να σκεδάσει, αναζητώντας απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα σε όλα τα genres.

8 Comments

  1. Ωραία παρουσίαση Σπύρο! Είθε να πάει καλά στις πωλήσεις και να δούμε συνέχεια στη “σωστή” εποχή με τους “σωστούς” πρωταγωνιστές. Εμείς θα έπρεπε να μπούμε στο ρόλο του Old Man, άκου υποπτέραρχος Cain. So say we all.

  2. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Ένα παιχνίδι και ένα σύμπαν που θα περίμενα και θα έπρεπε να μου αρέσουν (αντίπαλο δέος στο pop Star Trek) αλλά, για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν με έχουν τραβήξει ποτέ/ακόμα. Να αντιμετωπίζω και να παρακολουθώ το Dark Matter με μια συμπάθεια και να μην έχω δει Babylon5, BSG θα αποκαλείται ιεροσυλία από όλους τους θιασώτες του Sci-Fi. Ή να μου έχουν αρέσει παιχνίδια όπως τα Nexus Incident, Genesis Rising, Star Wolves. Τι να πω, μυστήρια πράγματα.

    P.S. Πειστικό το ριβιού ωστόσο, θα μπει και αυτό στη wishlist και ίδωμεν!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL