SPECIALS

EARLY ACCESS: BETRAYER

Οταν ανακοινώθηκε το Betrayer, μου τράβηξε τη προσοχή για δύο λόγους: ο πρώτος ήταν ότι πίσω από τη νεοσύστατη ομάδα ανάπτυξης Blackpowder Games βρίσκονται οι άνθρωποι που είχαν παίξει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη μερικών εκ των κορυφαίων FPS της Monolith, δηλαδή τα No One Lives Forever και το πρώτο FEAR, και ο δεύτερος η μοναδική του προσέγγιση στον εικαστικό τομέα. Οπως και να το κάνουμε, δεν βλέπουμε συχνά FPS τίτλους, όπου το ασπρό και το μαύρο και οι διάφορες αποχρώσεις του να κυριαρχούν στο σύνολο των γραφικών, με μόνη «παραφωνία» το έντονο πορφυρό χρώμα σε συγκεκριμένα hotspots. Κακά τα ψέμματα, ένας καλός τεχνικός τομέας πάντα θα καταφέρνει να σου τραβήξει τη προσοχή, ειδικά αν είναι σχετικά πρωτότυπος, όπως στη περίπτωση του Betrayer.

Πριν προχωρήσουμε, οφείλω να ενημερώσω ότι το Betrayer δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο. Αν και πωλείται κανονικά στο Steam στη τιμή των 13.99 ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο του Early Access (όπως πολλάκις συνηθίζεται τελευταία στην υπηρεσία του Ατμού), οπότε, προς το παρόν, αυτό που αποκτάτε πληρώνοντας το συγκεκριμένο ποσό είναι η alpha version του παιχνιδιού και όποια updates ακολουθήσουν στη συνέχεια, φυσικά. Κατά συνέπεια, αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω δεν ανταποκρίνεται στη τελική έκδοση του παιχνιδιού, εξ’ ου και η έλλειψη κάποιου είδους βαθμού στο τέλος του κειμένου.

Betrayer Screenshot1Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δυνατό, το τόξο αποτελεί μια αξιόπιστη λύση. Αρκεί να σημαδεύετε σωστά.

Το Betrayer διαδραματίζεται στις αρχές του 17ου αίωνα, όπου ελέγχουμε έναν ανώνυμο μετανάστη, ο οποίος στην προσπάθεια του να αποκτήσει ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή, αποφασίζει να μεταναστεύσει από την Αγγλία στο Νέο Κόσμο και συγκεκριμένα σε μια αποικία Virginia. Για κάποιο μυστήριο όμως λόγο, αντί να βρει μια ζωντανή κοινωνία εκεί να τον περιμένει, βρίσκεται αντιμέτωπος με νεκροζώντανους conquistadores και μια μυστηριώδη γυναίκα ντυμένη με κόκκινο μανδύα, η οποία αφήνει αινιγματικά μηνύματα πάνω σε βέλη και εξαφανίζεται. Τι συμβαίνει στη περιοχή; Πού πήγαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και ποια σκοτεινή δύναμη κινεί τους νεκρούς Ισπανούς στρατιώτες; Αυτά είναι ερωτήματα που καλείστε να ανακαλύψετε μόνοι σας…και όταν λέω μόνοι σας, το εννοώ.

Το παιχνίδι δεν σας παρέχει σχεδόν τίποτα στο χέρι. Δεν περιλαμβάνονται cut-scenes, απτά objectives, ούτε υπάρχει κάποιος αφηγητής να σας διηγηθεί το παρελθόν της περιοχής ή να σας νταντεύσει στο τι πρέπει να κάνετε. Θα πρέπει να εξερευνήσετε εντελώς μόνοι σας την περιοχή, open-world FPS γαρ, και να βγάλετε άκρη για τα τεκταινόμενα, διαβάζοντας συνεχώς τα μηνύματα που σας αφήνει η μυστηριώδης γυναίκα και συγκεντρώνοντας στοιχεία που πιθανόν να σας βοηθήσουν στην αναζήτηση της αλήθειας.

Betrayer Screenshot5Χμ… Στη περίπτωσή μας, Τοτέμ σημαίνει μήνυμα…

Πρόκειται για μια σπάνιας, εν έτει 2013, προσέγγισης τακτική που ομολογώ ότι είχα καιρό να ζήσω, όντας συνηθισμένος στα σύγχρονα «φιλικά-προς-το-ευρύ-κοινό» ΑΑΑ παιχνίδια, που ενώ στην αρχή κάπως με ξένισε (καλόμαθα και ‘γω), στη πορεία άρχισε να μου αρέσει αυτή η έλλειψη καθοδήγησης και η ελευθερία που μου έδινε στο πως θα κινηθώ. Ακόμα και ο χάρτης, αν και βοηθά ως ένα βαθμό, δεν κοινοποιεί την ακριβή τοποθεσία σας, οπότε ο μόνος ουσιαστικός τρόπος προσανατολισμού είναι η πυξίδα σας και…το ένστικτό σας. Δεν θα αργήσετε όμως να εντοπίσετε ένα οχυρό που πρακτικά αποτελεί το πρώτο σας ορμητήριο (στο οποίο μπορείτε να κάνετε και fast travel όταν δεν υπάρχουν εχθροί τριγύρω) όπου, εκτός από τα διάφορα περίεργα φαινόμενα που θα συναντήσετε εκεί, μπορείτε να ψωνίσετε αντικείμενα, πυρομαχικά και όπλα (θα σας χρειαστούν στη συνέχεια).

Betrayer Screenshot2Μάλλον κάτι πολύ κακό συνέβη εδώ πέρα.

Βέβαια το Betrayer δεν περιλαμβάνει μόνο εξερεύνηση, αλλά και μάχες. Οι εχθρικοί στρατιώτες, αν και στη παρούσα φάση δεν είναι τέρατα ευφυϊας, είναι αρκετά επικίνδυνοι και ανθεκτικοί, ενώ καλό είναι να μην θεωρήσετε τους εαυτούς σας…Μπλεκ και προκαλέσετε περισσότερους από έναν ταυτόχρονα, γιατί τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ σκούρα. Η πιο «σιωπηλή» προσέγγιση είναι σαφώς προτιμότερη, εξάλλου τα όπλα που αποκτάτε κατά τη περιπλάνησή σας διευκολύνουν στο «αθόρυβο» έργο σας, όπως το τόξο και το μαχαίρι, ενώ από το μενού δεν λείπουν και τα τοπικά αντικείμενα που προσθέτουν μόνιμα buffs στον ήρωα. Οσο εξερευνάτε την αποικία, θα βρείτε και μερικά ακόμα όπλα, όπως το tomahawk και το μουσκέτο, το οποίο προκαλεί μεγάλη ζημιά, αλλά είναι απελπιστικά αργό (μέχρι να ξαναγεμίσει, προλαβαίνετε να φτιάξετε ένα καφεδάκι) και προτείνεται μόνο σε περίπτωσεις που είστε σίγουρος ότι δεν θα αστοχήσετε. Αλλωστε ο θάνατος στο Betrayer δεν είναι κάτι που μπορείτε να λάβετε αψήφιστα, καθώς σε περίπτωση που σκοτωθείτε, ξαναζωντανεύετε στο κοντινότερο οχυρό, χωρίς όμως τα αντικείμενα και τα χρήματα που είχατε στο inventory σας. Για να τα ανακτήσετε, θα πρέπει να επιστρέψετε ζωντανός στο σημείο που χάσατε, διαφορετικά χάνονται δια παντός.

Betrayer Screenshot3Μόνο διαβάζοντας τα διάσπαρτα μηνύματα θα μπορέσετε να καταλάβετε τι συνέβη στη περιοχή.

Ομως, για να είμαι ειλικρινής, όσο και αν η εντύπωση που αποκόμισα από το Betrayer έχει θετικό πρόσημο, το παιχνίδι θέλει πολλή δουλειά ακόμη. Ο χάρτης, αν και σεβαστός σε μέγεθος, είναι λίγο άδειος, ενώ αρκετά μηνύματα και στοιχεία που ανακαλύπτετε εντέλει δεν καταλήγουν κάπου, όχι επειδή έγινε κάποιο τραγικό λάθος στο σχεδιασμό, αλλά διότι δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Προφανώς η αρχική ιδέα των σχεδιαστών περιλαμβάνει πολύ περισσότερο περιεχόμενο από αυτό που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας από την alpha έκδοση. Από την άλλη το FPS κομμάτι ήδη βρίσκεται σε καλό επίπεδο, με πολύ καλή αίσθηση των όπλων και άψογο χειρισμό, με μοναδικά σοβαρά μειονεκτήματα την μέτρια ΑΙ και την ελάχιστη ποικιλία όπλων και πυρομαχικών.

Betrayer Screenshot4Αν και μπορείτε να βάλετε χρώμα στη…ζωή σας, στη περίπτωση του Betrayer θα χάσετε τη μισή ατμόσφαιρα.

Στη παρούσα μορφή του λοιπόν και με κάθε επιφύλαξη, το Betrayer βαδίζει στο σωστό δρόμο. Διαθέτει μια απόκοσμη ατμόσφαιρα που σε βυθίζει στο τρομακτικό κόσμο του (το ασπρόμαυρο εικαστικό είναι απλά εκπληκτικό – μετά τα τελευταία patches υπάρχει επιλογή να τους βάλετε χρώμα, αλλά ειλικρινά δε σας το συνιστώ), η ιστορία δείχνει αρκετά ενδιαφέρουσα, ενώ τα έμπειρα χέρια των ανθρώπων της Blackpowder εγγυώνται ένα άρτιο αποτέλεσμα στους FPS μηχανισμούς. Το αν θα επενδύσετε όμως από τώρα πάνω του είναι μια άλλη ιστορία και εξαρτάται από το κατά πόσο πιστεύετε ότι τελικά το παιχνίδι θα αξιοποιήσει κατάλληλα το πολλά υποσχόμενο υλικό του. Ισως αν κυκλοφορήσουν σύντομα μερικά ακόμα updates με περισσότερο «ψωμί» να αξίζει η αγορά του (δεν είναι και φθηνό), προς το παρόν όμως παρακολουθήστε το στενά και που ξέρετε, μπορεί σύντομα να έχετε στα χέρια σας ένα μικρό διαμάντι…

 

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

6 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL